Zondag 27 november

Politieberichten van zondag 27 november

Motor gestolen

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld na de diefstal van een motor. Het voertuig stond onder een overkapping op een parkeerplaats nabij een flat aan het Zuidvliet. De eigenaar ontdekte de diefstal zaterdagavond. De grijze Suzuki Gsz met het kenteken MR-VR-91 moet zijn weggenomen tussen vrijdagavond 19.30 uur en zaterdagavond 21.50 uur. De 24-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan.

Auto’s bekrast

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de bekrassing van een viertal auto’s in de Vincent van Goghstraat. Na een melding gingen agenten zaterdagmiddag ter plaatse en troffen vier bekraste voertuigen aan. Mogelijk zijn de auto’s in de nacht van vrijdag op zaterdag vernield. De eigenaren deden aangifte.

Bestuurder bedreigt en beledigt agenten

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag een 38-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging en bedreiging. Agenten zagen de man op het Oostergoplein door rood rijden en besloten hem te volgen. Met hoge snelheden reed de Leeuwarder via de Aldlansdyk, het Drachtsterplein en De Hemrik de wijk Cammingaburen in. Op de Grovestins werd hij staande gehouden. De bestuurder was direct agressief in de richting van de agenten. Hij reed vervolgens weg. Opnieuw gingen de agenten hem achterna tot aan zijn woning waar hij stopte. Wederom schold en bedreigde de 38-jarige de dienders waarop hij werd aangehouden en overgebracht werd naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. Tegen de automobilist wordt proces-verbaal opgemaakt.

Alcoholcontrole na sportkantine bezoek

De politie heeft zaterdagmiddag tussen 16.45 en 18.00 uur een alcoholcontrole uitgevoerd in de dorpen Koudum, Oudega (Gaasterlan-Sleat) en Ruigahuizen. Regelmatig controleert de politie in Sûdwest Fryslân op alcoholgebruik onder bezoekers van sportkantines. Het doel is om een signaal af te geven dat sport en rijden onder invloed niet samen gaan. In totaal ondergingen 42 bestuurders een blaastest. Daarbij werden geen overtredingen geconstateerd.

Mishandeling en vernieling

LEMMER – De politie heeft zaterdagavond een 20-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van mishandeling en vernieling in een eetgelegenheid aan de Schans. Agenten gingen omstreeks 23.00 uur ter plaatse en troffen in de eetgelegenheid een 45-jarige man uit Lemmer aan die aangaf te zijn geslagen met een barkruk door de 20-jarige verdachte. De verdachte was weggelopen. Aan de mishandeling hield het slachtoffer enkele verwondingen over. Getuigen konden de verdachte en zo werd hij bij zijn woning aangehouden. In het pand had de verdachte glazen en een bloempot kapot gegooid. Naast de aangifte van de 45-jarige man deed de eigenaar van de eetgelegenheid aangifte van vernieling. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhoudingen na belediging

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee aanhoudingen verricht na beledigingen. Omstreeks 01.55 uur zagen agenten, die in het centrum toezicht hielden op het uitgaanspubliek, dat een 19-jarige man uit Westwoud een discotheek werd uitgezet. De man was het hier niet mee eens en stribbelde tegen. De agenten vroegen de man mee te lopen om zo te bespreken wat er was voorgevallen. De man werkte niet mee. Het lukte de agenten om hem de Kleine Kerkstraat in te krijgen waar hij vervolgens de agenten uitschold. Hierop werd hij aangehouden. De volgende aanhouding betrof die van een 21-jarige man uit Heerenveen. Eerder die nacht hadden agenten de man een waarschuwing gegeven nadat hij in een eetgelegenheid aan de Oude Koemarkt vervelend aanwezig was geweest. Hij zou niet meer in het centrum terugkeren. Rond 02.40 uur kwam de melding dat de man opnieuw was gezien in het centrum. In een café spraken de agenten hem opnieuw aan. Hierbij beledigde hij de dienders waarna hij werd aangehouden. Beide heren konden na verhoor het politiebureau weer verlaten. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Valse identiteit opgegeven

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man uit Groningen aangehouden voor het opgeven van een valse naam. Agenten zagen de man zonder verlichting fietsen. Om 01.45 uur werd hij staande gehouden op de Nieuwestad. De Groninger had een flesje bier in zijn hand. Voor het fietsen zonder verlichting en het drinken op straat kreeg de man een bekeuring. Hij gaf daar bij een andere naam op dan wat in het legitimatiebewijs werd vermeld. Hierop werd hij aangehouden en op het politiebureau verhoord. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt waarna de 21-jarige naar huis kon.

Bedreiging portier

BERLIKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 16-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. In een uitgaansgelegenheid aan het Hemmemaplein had rond 02.30 uur een opstootje plaatsgevonden. De 16-jarige was hierbij betrokken en was door het beveiligingspersoneel uit de groep gehaald en meegenomen naar een andere ruimte. De 16-jarige werkte niet mee en bedreigde de portier. Hierop werd hij aangehouden en de politie werd gealarmeerd. Die namen de jongen over waarna hij op het politiebureau werd verhoord. De portier heeft aangifte gedaan. Na verhoor werd de 16-jarige heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Snorfietser onder invloed

HARKEMA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed tegen een 37-jarige man uit Drogeham. Rond 02.35 uur gaven surveillerende agenten op De Stuken de snorfietser een stopteken voor alcoholcontrole. Na medewerking aan een blaastest volgde op het bureau een ademanalyse. Deze had 705 ug/l als resultaat, goed voor een rijverbod van 8 uren. De 37-jarige kon geen rijbewijs overhandigen. Na onderzoek bleek dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs.

In bezit van drugs

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het bezit van harddrugs. Bij de reguliere fouillering van bezoekers van een uitgaansgelegenheid aan de Nieuwestad werd bij de Leeuwarder een zakje met een witte stof, vermoedelijk harddrugs, aangetroffen. Beveiligingspersoneel hield de man aan en droeg hem over aan de politie. De stof wordt onderzocht door de politie. De man werd op het politiebureau verhoord waarna hij werd heengezonden.Tegen hem wordt een collectief horecaverbod van een jaar opgelegd.

Jonge stapper aangehouden voor mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige jongen uit Opende en een 18-jarige man uit Harkema aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten werden rond 04.00 uur bij een uitgaansgelegenheid aan de Noordkade door beveiligingspersoneel naar binnen geroepen. Daar troffen zij een 19-jarige man uit Burgum aan die was neergeslagen. Hij verklaarde, bij het verlaten van het pand, te zijn geslagen door de twee verdachten. Beveiligingspersoneel had de twee daders al apart gezet. Beide heren werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. Omdat het slachtoffer zich niet goed voelde is hij per ambulance ter controle overgebracht naar het ziekenhuis Nije Smellinghe.

Scooterrijder maakte meerdere verkeersovertredingen

BEETGUM – De politie heeft in de nacht van een 16-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden voor meerdere verkeersovertredingen waaronder het rijden onder invloed. Agenten surveilleerden omstreeks 05.25 uur in het centrum van Berlikum als zij een scooter met hoge snelheid zien wegrijden. De achtervolging werd ingezet waarna in de richting van Bitgum op de kruising van de Bitgumerdyk (N383) en de Alddijk de scooterrijder werd getraceerd. Met een snelheid van boven de 100 kilometer per uur, in een gebied waar 60 kilometer per uur is toegestaan, reed de 16-jarige vervolgens in de richting van It Bosk. Bij de bushalte, net voor de afslag naar It Bosk, stond een bus geparkeerd. Enkele passagiers stapten uit. De scooterrijder wilde de bus aan de rechterkant passeren maar stuitte op personen die daar stonden. In de berm ging hij onderuit. De scooter werd weer opgepakt en de jongen vervolgde zijn weg, wederom met hoge snelheid, in de richting van De Tolve. In een doodlopend straatje konden de agenten de scooterrijder tot stoppen dwingen nadat hij even daarvoor een geparkeerde auto had aangereden. Met moeite konden de agenten de jongen onder controle krijgen en hem aanhouden. Op het politiebureau werd een ademanalyse afgenomen. Deze had 285 ug/l als resultaat. De 16-jarige kon geen rijbewijs overhandigen. Voor nader onderzoek is hij op het politiebureau ingesloten. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de maximum toegestane snelheid, het rijden onder invloed als beginnend bestuurder, agressief en gevaarlijk rijgedrag en het rijden zonder rijbewijs.

Alcoholcontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft tussen zaterdagavond 20.00 uur en zondagochtend 04.00 uur op zeven locaties in de stad een alcoholcontrole gehouden. Tijdens de controle werden 803 bestuurders aan een blaastest onderworpen. 13 bestuurders kregen een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Van deze bestuurders waren er 7 een beginnend bestuurder.

Invorderingen

Van drie bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd. Dat ging om de volgende gevallen:

*01.34 uur, Groningerstraatweg, een 20-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 490 g/l, betrof een beginnend bestuurder;
*02.40 uur, Oostergoweg, een 30-jarige automobilist uit Leeuwarden, 780 ug/l;
*03.37 uur, Gedempte Keizersgracht, een 67-jarige bestuurder uit Wommels, 675 ug/l


Naast bovenstaande locaties werd ook gecontroleerd op de Tesselschadestraat, Spanjaardslaan, Vliet en Groeneweg.

Educatieve cursus

Tevens werden 4 bestuurders aangemeld bij het CBR voor een educatieve cursus. Een educatieve maatregel alcohol en verkeer (EMA) is een verplichte cursus voor iedereen die achter het stuur wordt aangetroffen met een promillage tussen 1,3 en 1,8. Voor beginnend bestuurders bestaat de LEMA (Lichte educatieve maatregel alcohol en verkeer). Beginnende bestuurders bij wie tussen de 0,5 en 0,8 promille alcohol wordt gemeten komen in aanmerking voor de LEMA. Zowel de EMA als de LEMA is verplicht. Wanneer men niet aan de cursus meedoet of het cursusgeld niet betaald is het rijbewijs kwijt. Het CBR verklaart het rijbewijs dan ongeldig. De overtreders moeten zelf de kosten van de cursus, ruim € 700, betalen. Van de LEMA cursus zijn de kosten € 400,=

Onderzoek DVS

Deze alcoholcontrole werd uitgevoerd in samenwerking met Rijkswaterstaat, Dienst Vervoer en Scheepvaart (DVS). DVS voert jaarlijks een onderzoek uit naar het rijden onder invloed. Specifiek beschrijven zij het alcoholgebruik van automobilisten tijdens het uitgaan in de weekenden.

Diefstal mobiele telefoon

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Omstreeks 05.45 uur spraken agenten op de Middelwyk met een 18-jarige inwoner van Drachten. De 18-jarige had de politie gebeld omdat hij, zonder aanleiding, ruzie had gekregen met een man. Tijdens de ruzie was de telefoon van het slachtoffer op de grond gevallen en door de verdachte meegenomen. De aangever ging vervolgens de verdachte achterna. Hij stopte zijn achtervolging nadat de verdachte hem achterna zat met een riem. Even later kwam de melding dat op de Gerneard een vechtpartij plaatsvond. Agenten waren ter plaatse. Dankzij getuigen werd duidelijk dat ook hier de 20-jarige bij betrokken was. Op aanwijzing van getuigen kon het adres van de 20-jarige achterhaald worden. Daar werd hij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. De gestolen mobiele telefoon werd teruggeven en in beslag genomen.

32 putdeksels gestolen

GROU – De politie komt graag in contact met getuigen die meer informatie of iets bijzonders gezien of gehoord hebben nadat zondagochtend bleek dat afgelopen nacht minimaal 32 putdeksels zijn gestolen. De putdeksels zijn gestolen in de omgeving van de volgende straten: Dokter Schoustrastrjitte, Tureluurstraat, Oostergostraat, Prins Bernardstraat en Prinses Irenestraat. De gemeente Boarnsterhim gaat aangifte doen. Maandag worden nieuwe putdeksels geplaatst en voor nu zijn de putten tijdelijk afgedicht. Heeft u meer informatie dan kunt u dat doorgeven aan de politie via telefoonnummer 0900 – 8844.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan