Politieberichten van zondag 27 maart

Motorrijder gewond
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagmiddag op het klaverblad een ongeval afgehandeld. Een 23-jarige motorrijder uit Groningen raakte in de lus vanuit de richting Wolvega naar Joure om onbekende reden de macht over het stuur kwijt. Hij kwam hierbij in de berm terecht en werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Vier boetes bij snelheidscontrole
OLDEHOLTPADE – De politie heeft zaterdag tijdens een snelheidscontrole op de Hoofdweg vier bekeuringen uitgedeeld. Tussen 13.00 en 14.00 uur werden 35 voertuigen gecontroleerd, waarvan 4 te snel reden. De hoogste gemeten snelheid was 98 kilometer per uur, waar 60 toegestaan is.

Scooter in brand gestoken
DE WESTEREEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een onderzoek ingesteld naar een scooter die op de Ljurkstrjitte volledig uitgebrand is. De scooter stond naast een woning gestald. Door de brand is de zijgevel van de woning zwart uitgeslagen. De 18-jarige eigenaar deed aangifte. De politie vermoed dat de scooter in brand gestoken is.

Inbraak in woning
KOLLUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Gruttostraat. De 57-jarige eigenaar verliet zaterdag rond 22.00 uur zijn woning. Toen hij rond 02.00 weer thuis kwam bleek zijn woning volledig overhoop gehaald te zijn en een geldkistje en twee laptops weggenomen te zijn. Aan de woning was geen braakschade waar te nemen. De man deed aangifte.

Man met drugs aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond een 22-man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bezit harddrugs. Op het Reigerplein zagen surveillerende agenten dat de man drugs bij zich had. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier bleek hij drie bolletjes cocaïne bij zich te hebben. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor belediging
DOKKUM – De politie heeft zaterdagnacht een 20-jarige man uit Wouterswoude aangehouden op verdenking van belediging. Rond 00:00 uur liet de man op de Markt zijn broek zakken naar surveillerende agenten. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor opgeven valse identiteit
HURDEGARYP – De politie heeft zaterdagnacht rond middernacht op de Stationsweg een 15-jarige jongen uit Hurdegaryp aangehouden voor het opgeven van een valse identiteit. Surveillerende agenten zagen rook uit de richting van het treinstation komen. Op het station liepen drie jongeren. Toen de agenten deze wilde aanspreken kon een van de jongens zich niet legitimeren en gaf meerdere keren een valse identiteit op. Hij probeerde er vandoor te gaan toen de agenten hem vroegen zijn zakken te legen. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau waar hij uiteindelijk zijn identiteitsbewijs toonde. Zijn vader werd geïnformeerd en na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten. Achteraf bleken bij het station balen hooi in brand gestoken te zijn. De jongen zal hier nog over gehoord worden.

Man aangehouden voor vernieling auto
GROU – De politie heeft zaterdagnacht op de Doorbraak een 16-jarige man uit Gytsjerk aangehouden op verdenking van vernieling. De man was rond middernacht uit een horecagelegenheid gezet. Hij was het hier niet mee eens en sloeg een buitenspiegel van een auto kapot. Hierop werd de politie gebeld, die de man aanhield en overbracht naar het bureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. De 29-jarige eigenaar van de auto deed aangifte.

Man aangehouden na verlaten plaats ongeval
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag rond 17.00 uur op de Mr. P.J. Troelstraweg een 26-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van verlaten plaats ongeval. Volgens de aangever, een 76-jarige plaatsgenoot, reed de man over de Prof Mr P S Gerbrandyweg in de richting van de Goudenregenstraat toen hij op de verkeerde weghelft terecht kwam en tegen zijn auto aanreed. Hierna reed de verdachte door. Op aanwijzing van een getuige kon de politie hem later op de Mr. P.J. Troelstraweg aanhouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drie mannen aangehouden na ruzie
HAULERWIJK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Meester Voortmanstraat drie mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Op een feestje in de Laweijstraat kregen de drie verdachten ruzie. Een van de mannen, een 30-jarige man uit Haulerwijk, werd buiten de deur gezet. Hij gaf aan hierna buiten door de twee andere mannen, een 25- en een 27-jarige plaatsgenoot, mishandeld te zijn. Hierop sloeg hij een ruit van de woning van een van de mannen in. Toen de twee mannen dit hoorden, gooiden zij weer een betontegel door een ruit van de woning van de 30-jarige man. De inmiddels gealarmeerde politie hield de drie mannen aan en bracht ze over naar het bureau. Hier werden zij voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagmiddag op de A32 het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige man uit Echteld. De beginnend bestuurder was een proefrit in een auto aan het maken, toen hij een lasercontrole voorbijreed met een snelheid van 140 kilometer per uur. In verband met wegwerkzaamheden was de maximaal toegestane snelheid op dat moment 90 kilometer per uur.

Man aangehouden na bedreiging
SINT ANNAPAROCHIE – De politie heeft zaterdagmiddag op de Hemmemaweg een 40-jarige man uit Ried aangehouden op verdenking van bedreiging. Een 44-jarige man verklaarde dat de man zijn 12-jarige zoon bedreigd had toen deze hem voorbij wilde fietsen. De verdachte stond midden op de ventweg en belette de 12-jarige verder te fietsen. Hierbij balde hij zijn vuist in de richting van de jongen. Toen de jongen thuiskwam lichtte de vader de politie in. De verdachte liep nog steeds op de Hemmemaweg en werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek in gesloten.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse locaties in de provincie bestuurders gecontroleerd op het rijden onder invloed.
[bullets]Zaterdag 22.30 uur, Boomkensdiep in Sneek, een 35-jarige automobilist uit Sneek, 665 ug/l.
Zondag 01.15 uur, Vaart in Appelscha, een 24-jarige beginnend bestuurder uit Oosterwolde, 365 ug/l.
Zondag 03.30 uur, A7 in Joure, een 48-jarige automobilist uit Lelystad, 740 ug/l, de man was op het verkeersplein via het middenterrein in een sloot terecht gekomen.[/bullets]

112Fryslan