Politieberichten van zondag 27 juni.

15 mensen gewond na ongeval met paard en wagen
HOORN- De politie onderzoekt de oorzaak van een ongeval met een paard en wagen op de Badweg die zaterdagmiddag rond het middaguur plaatsvond. Daarbij raakten 15 mensen gewond in de leeftijd van 8 maanden tot 48 jaar afkomstig uit Hattem, Dedemsvaart en Almelo en Midsland. Vier gewonden werden met de traumahelikopter en met een Search and Rescue (SAR) helikopter naar ziekenhuizen in Sneek en Leeuwarden gebracht. Twee gewonden bleken ernstig letsel te hebben waaronder de moeder van een 8 maanden oude baby en de bestuurder van de wagen. Zij werden met rug en been letsel per traumahelikopter overgebracht naar het AMC in Amsterdam en het UMCG in Groningen. De baby bleef wonder boven wonder op een paar schrammen na ongedeerd. Daarnaast werden nog negen licht gewonden voor een medisch onderzoek met twee J-SAR helikopter van de Kustwacht uit Den Helder naar ziekenhuizen in Drachten en Sneek gebracht. De gewonden die een familie feestje hadden zaten alle 15 op de betrokken wagen. De wagen werd getrokken door twee paarden. Het samenstel kwam in de problemen toen zij een duin afdaalden op de openbare weg. Vermoedelijk is er een defect ontstaan aan de rem waarna de wagen tijdens de afdaling tegen de achterzijde van de paarden is aangereden waarna deze in paniek losbraken. De wagen raakte vervolgens stuurloos en reed met een snelheid van ongeveer 50 kilometer per uur de duin af over een lengte van ongeveer 1 kilometer. In een flauwe bocht reed de wagen rechtdoor en botste tegen een boom. Op een 2e wagen die achter de betrokken wagen aanreed, zaten familieleden van de gewonden. Zij hebben het ongeval zien gebeuren. Zij zijn opgevangen door professionele hulpverleners. De politie zal nog de nodige getuigen horen. De politie zal een technisch onderzoek aan de wagen instellen.

Fietser mishandeld
BEETGUM- De politie onderzoekt een mishandeling die zaterdagmiddag op de Buorren rond 15.40 uur plaatsvond. De aangever, een 42-jarige inwoner uit Leeuwarden die op zijn fiets achter een auto aan reed, schrok toen de bestuurder van de auto plotseling remde. De bestuurder stapte uit de auto en liep vervolgens naar een woning. Toen de aangever iets tegen de man riep over zijn rijgedrag, kwam de verdachte terug en gooide de fiets van de aangever om en sloeg hem daarna tegen zijn hoofd. De fiets werd beschadigd en de Leeuwarder deed aangifte.

Twee gewonden bij op hol geslagen paard
DOKKUM- De politie heeft zaterdagmiddag rond 12.00 uur een aanrijding afgehandeld op de Murmerwoudsterweg. Een paard en rijtuig met daarin vier personen, dat meedeed aan een openingstoet van paardenconcours in Dokkum, kwam door onbekende oorzaak in de problemen. Het paard raakte in paniek, brak los en sloeg op hol. In volle draf rende het dier in de richting van de rotonde van de Lauwerseewei. Daar gleed het dier meerdere keren onderuit. Een politieagent en drie oplettende concoursdeelnemers zijn met auto het dier gevolgd en konden het in paniek geslagen dier tot stilstand brengen. Het losgeschoten rijtuig dat onbestuurbaar was geworden reed dwars door een hek heen en vervolgens een tuin in. Twee van de vier inzittenden werden uit het rijtuig geslingerd en kwamen ten val. Een 63-jarige inwoner en een 48-jarige inwoonster van Buitenpost werden per ambulance met diverse verwondingen naar het ziekenhuis in Drachten gebracht. De andere twee inzittenden liepen geen verwondingen op.

Helers van fiets aangehouden
LEEUWARDEN- Een oplettende agent heeft zaterdagmiddag een 43-jarige en een 49-jarige man, beide inwoners van Leeuwarden, aangehouden op verdenking van heling. De agent zag het duo op een nieuwe fiets rijden en vertrouwde dit niet. Beide mannen, die bekenden van politie zijn, kregen van de agent een stopteken waaraan zij voldeden. Na controle bleek de fiets als gestolen gesignaleerd te staan. De beide verdachten werden voor verhoor overgebracht naar het politiebureau waar zij werden ingesloten.

Man gewond na val met fiets
EASTERMAR- De politie heeft zaterdagmiddag rond 14.30 uur een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld. Daarbij raakte een 76-jarige inwoner van Houtigehage aan zijn arm en benen licht gewond. De man die achter zijn vrouw aanfietste, heeft vermoedelijk met zijn voorwiel het achterwiel van de fiets van zijn vrouw geraakt waardoor hij ten val kwam. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Twee gewonden bij aanrijding tussen fiets en snorfiets
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die zaterdagavond rond 23.10 uur plaatsvond op de Drachtstersweg. Daarbij raakte een fietser, een 42-jarige inwoner van Leeuwarden en een 18-jarige snorfietser uit Leeuwarden beide gewond. De oorzaak van het ongeval is dat de bestuurder van de snorfiets de fietser vermoedelijk geen voorrang verleende terwijl deze van rechts kwam. Uit onderzoek bleek ook, dat de 18-jarige man niet in het bezit was van een bromfietsrijbewijs. Beide mannen zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Politie sluit dronkenman in cel op
HARLINGEN – De politie heeft een 35-jarige man zaterdagavond op de Willemskade aangehouden voor openbare dronkenschap. Agenten troffen de man liggend en nauwelijks aanspreekbaar op straat aan. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten voor ontnuchtering. Tijdens de fouillering troffen de agenten goederen aan die van een eerder gemelde diefstal afkomstig waren.

Man gewond na val door ruit
SNEEK- De politie heeft zaterdagavond in de Willem de Zwijgerstraat het ambulance personeel assistentie verleend. Door een nog onbekende oorzaak viel een 39-jarige inwoner van Sneek door het raam van de voordeur. Met diepe snijwonden werd de man per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Man aangehouden na mishandeling
AUGUSTINUSGA- De politie heeft zaterdagavond op de Opslach een 38-jarige inwoner van Augustinusga aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarbij werd een 31-jarige inwoner van Augustinusga mishandeld. De ruzie tussen de mannen is vermoedelijk ontstaan over een klacht met betrekking tot geluidsoverlast. De verdachte beschuldigde de aangever ervan dat hij de politie zou hebben gebeld. Op dat moment ontstond er ruzie waarna meerdere personen zich met de ruzie bemoeiden. De verdachte zou de man in zijn gezicht hebben geslagen. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De 31-jarige man deed aangifte.

Jongen gewond na aanrijding
APPELSCHA- De politie heeft zaterdagmiddag op de Vaart zuid-zijde een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakte een 16-jarige inwoner van Oosterwolde gewond. Hij kreeg op de doorgaande weg geen voorrang van een 35-jarige automobiliste uit Appelscha waarna beide voertuigen met elkaar in botsing kwamen. De bromfietser is met diverse schaafwonden door zijn familie overgebracht naar ziekenhuis in Drachten voor medisch onderzoek. De automobiliste kwam met de schrik vrij.

Politie onderzoekt vernieling ramen
STIENS- De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van 15 ramen bij een bedrijf aan de Seerob. Een getuige zag twee mannen die op fietsen met fietstassen reden, de ramen ingooien. Een van de mannen droeg een wit sweatshirt. De ander man droeg een lang donker jack. De getuige belde direct via 1-1-2 de politie. Een onderzoek in de omgeving leverde niets op.

Man aangehouden voor poging doodslag
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 27-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van poging tot doodslag op de Nieuwburen. Surveillerende agenten kregen de melding dat er een vechtpartij had plaatsgevonden en dat daarbij iemand gewond was geraakt. Eenmaal ter plaatse bleek een 39-jarige inwoner van Lemmer ernstig letsel aan zijn kin te hebben opgelopen en gaf aan door de 27-jarige man hard met een bierglas in zijn gezicht te zijn geslagen. Daarop is de man vervolgens aangehouden waarna deze tevens nog enkele beledigende woorden tegen de agenten uitte. De man is voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Man aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een man aangehouden voor vernieling van een ruit op de Oldehoofsterkerkhof. Twee 25-jarige inwoners uit Amsterdam waren op stap in Leeuwarden toen zij onderling ruzie kregen. Hierop werd één van de twee mannen dusdanig kwaad dat hij met zijn hoofd een ruit van een woning insloeg. Hij liep hierbij letsel op aan zijn hoofd waardoor hij per ambulance moest worden overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Tegen de man is vervolgens proces-verbaal opgemaakt.

Twee mannen aangehouden voor vernieling
GROU – De politie heeft zaterdagavond twee jongens aangehouden voor vernieling op de Stationsweg. De twee jongens, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden en een 17-jarige inwoner van Burgum, gooiden daar met stenen op abri’s. Een getuige sprak de jongens op hun daden aan en belde vervolgens met een vriend die op zijn beurt de politie via 1-1-2 belde. De getuigen hielden de beide vandalen aan en droegen deze over aan de politie. Door de NS wordt nog aangifte gedaan.

In heterdaad situaties mag een burger een verdachte aanhouden en deze zo spoedig mogelijk overdragen aan de politie.

Brandstichting
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag de brandweer geassisteerd bij een brand op de Lisdodde. Surveillerende agenten reden op de Lemmerweg toen zij een enorme rookontwikkeling zagen. Eenmaal ter plaatse bleken meerdere coniferen in brand te staan. De brandweer had het vuur snel onder controle. De politie heeft een onderzoek ingesteld. Dat de brand is aangestoken wordt niet uitgesloten.

Vrouw gewond bij aanrijding
WINSUM- De politie heeft zaterdagmiddag op de Froonackerdijk een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakte een 84-jarige inwoonster aan haar arm gewond. De vrouw zat naast de bestuurder van de auto, een 86-jarige inwoner van Joure. Toen de auto waarin het echtpaar zat wilde afslaan, kregen zij geen voorrang van een 35-jarige automobilist uit Welsrijp. Het oudere echtpaar is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De verwondingen van de 86-jarige bestuurder bleken mee te vallen. De vrouw liep letsel aan haar arm op.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan