Politieberichten van zondag 27 februari.

Rijbewijs kwijt na onveilig rijgedrag
OUDEHASKE- De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs van een 26-jarige automobilist uit Rotterdam ingevorderd. Man reed zaterdagmiddag op de Haskerutgongen toen hij in een flauwe bocht over een doorgetrokken streep een voor hem rijdende auto inhaalde. Vervolgens boste hij op een auto die uit tegenovergestelde richting kwam en bestuurd werd door een 38-jarige inwoonster van Heerenveen.

Beide voertuigen raakten door de aanrijding beschadigd en beide bestuurders kwamen met de schrik vrij. De Rotterdammer moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij gevaarlijk rijgedrag heeft vertoond en gevaar voor andere weggebruikers heeft veroorzaakt. Daarnaast werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Auto in de sloot bestuurder onder invloed
HOLWERD- De politie heeft zaterdagmiddag op de Ljouwerterdyk een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Daarbij raakte een auto, die bestuurd werd door een 23-jarige inwoner van Erd (Hongarije), in de slip en kwam vervolgens in een sloot terecht. Toen de politie arriveerde bleek de bestuurder onder invloed van alcohol te zijn. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 445 ug/l blies. Omdat de man werkzaam in Nederland is, werd in overleg met de officier van justitie besloten om het rijbewijs in te vorderen. Daarnaast kreeg hij een proces-verbaal en een rijverbod van 6 uur.

Aangehouden voor vernieling auto
KOLLUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 16 -en een 17-jarige inwoner van Buitenpost aangehouden voor baldadigheid. De mannen werden betrapt toen zij autobanden leeg lieten lopen. Vervolgens werden ze aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen de mannen werd opgemaakt. Een 25-jarige inwoner van den Haag deed aangifte.

Aangehouden voor mishandeling
GORREDIJK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 23-jarige inwoner van Tijnje aangehouden op verdenking van mishandeling. In de Hoofdstraat kregen beide mannen woorden waarna de verdachte een 19-jarige inwoner van Gorredijk in zijn gezicht sloeg. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De Gorredijkster deed aangifte.

Man vernield winkelraam
SNEEK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van vernieling. De man had opzettelijk een raam van een winkel aan de Galicastraat vernield. Bikers van de politie Fryslân waren direct na de melding ter plaatse en konden de verdachte aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 24-jarige inwoner van Witmarsum deed aangifte.

Aangehouden voor dealen
JOURE- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid aan de Midstraat een 18-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van handel in drugs. De man bood in de horecagelegenheid een meisje pillen aan waarna deze een portier waarschuwde die vervolgens de man aanhield. In de kleding van de 18-jarige vonden de agenten drie pillen, vermoedelijk XTC, aan. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De drugs werden in beslag genomen.

Dronken man veroorzaakt aanrijding
HASKERDIJKEN- De politie heeft zondagmorgen om 08.00 uur het rijbewijs van een 33-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd omdat hij met zijn auto betrokken was bij een eenzijdige aanrijding op de Rijksweg A32. De automobilist bleek met zijn auto van het talud te zijn afgereden. Toen de agenten ter plaats kwamen, bleek de bestuurder in invloed van alcohol te zijn. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 705 ug/l blies. Naast het het invorderen van zijn rijbewijs werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt en kreeg hij een rijverbod van 7 uur.

Aangehouden voor lokaalvredebreuk en bedreiging
KOLLUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Kollum aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk en voor bedreiging. De verdachte had zich die avond vervelend gedragen in een horecagelegenheid aan de Voorstraat. Toen de man werd verzocht het bedrijf te verlaten en hij dit weigerde, werd hij door een portier aangehouden. Vervolgens meende hij de portier met de dood te moeten bedreigen. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De portier deed aangifte. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Buitenlanders aangehouden voor verboden wapenbezit
SNEEK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige inwoner van Laval (Fr) en een 27-jarige inwoner van Huisserie (Fr). aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Agenten zagen de mannen in hun auto over de Oosterdijk rijden. De Oosterdijk is aangegeven als voetgangersgebied. Toen zij de bestuurder een stopteken hadden gegeven en hij daaraan had voldaan, openden de beide mannen de portieren van de auto. Vervolgens zagen de agenten een ploertendoder in de auto liggen. Beide mannen werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Daarnaast bleken zij in het bezit te zijn van valse reisdocumenten. Tegen beide mannen wordt proces-verbaal opgemaakt. Het wapen werd in beslag genomen.

Man aangehouden voor bedreiging en mishandeling
HAULERWIJK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Drachten op de Norgerweg aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling. In een horecagelegenheid had hij een andere man een aantal keren zonder aanleiding in zijn gezicht geslagen waarna hij uit het bedrijf werd gezet. Toen hij eenmaal buiten was, pakte hij een mes bedreigde de portier, een 44-jarige inwoner van Haulerwijk. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het mes werd in beslag genomen en er werd proces-verbaal opgemaakt. De portier deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging
SNEEK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 37-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging. In de Marktstraat had hij een 16-jarige inwoner Sneek met een mes bedreigd waarna deze via 1-1-2 direct de politie belde. De verdachte werd na zijn aanhouding overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het mes werd in beslag genomen en er werd proces-verbaal opgemaakt. De 16-jarige man deed aangifte.

Aangehouden voor openlijke geweldpleging
DOKKUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige inwoner van Wâlterwâld en een 20-jarige inwoner van Driesum aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De mannen hadden in de Keppelstraat ruzie gekregen met een groep waaronder het slachtoffer, een 20-jarige inwoner van Dokkum. De twee verdachten meenden vervolgens het slachtoffer te moeten slaan. Toen deze ten val kwam en op straat lag, werd hij nog door de jongens geschopt. Het slachtoffer is door de politie voor medische behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De beide verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Vier aanhoudingen voor belediging
FRYSLâN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier verdachten aangehouden op verdenking van belediging van politiemensen. Op de Noordkade in Drachten werd een 16-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Daarnaast negeerde hij nog een bevel en vordering welke door de agenten waren gedaan. In Sneek op de Leeuwenburg meende een 25-jarige inwoner van Sneek een agent te moeten belediging door zijn middelvinger op te steken. Op de Buitewalweg in West-Terschelling meende en een 24-jarige inwoner van die plaats de agenten te moeten beledigen. Een 33-jarige inwoner van Drachtstercompagnie werd aangehouden omdat hij de aanwezige dienders voor rotte vis uitmaakte. Alle verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij werden ingesloten. Daar wordt proces-verbaal opgemaakt. De vier kunnen een boete tegemoet zien van 500 euro.

Man aangehouden voor vernieling van autobanden
SURHUIZUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 46-jarige inwoner van Surhuizum aangehouden die ervan wordt verdacht de banden van 20 auto’s lek te hebben gestoken. Oplettende bewoners van het dorp zagen dat de man in de Lustenburg met zijn daad bezig was en belden direct via 1-1-2 de politie. Op aanwijzingen van de getuigen kon de verdachte in de Lustenburg worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De politie is op zoek naar meer getuigen. Deze kunnen zich bij de politie melden via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Automobilist onder invloed veroorzaakt aanrijding
WORKUM- De politie heeft zaterdagavond rond 22.00 uur op de Seburch een 37-jarige inwoner van Arum aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een verkeersongeval, de plaats verlaten van het ongeval en voor het rijden onder invloed. De man was met zijn auto tegen een brugleuning aangereden en reed vervolgens door. De agenten die de melding hadden ontvangen stelden direct een onderzoek in. Zij kwamen de verdachte op het spoor door het spoor van uitgelekte koelvloeistof te volgen. Toen zij de bestuurder een eind verder bij zijn beschadigde auto aantroffen, bleek deze onvast ter been te zijn en naar alcohol te ruiken. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 675 ug/l blies. Vervolgens moest hij zijn rijbewijs inleveren en werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Daarnaast kreeg de verdachte een rijverbod van 7 uur.

Hardleerse beginnend bestuurder twee keer aangehouden
WIJNJEWOUDE- De politie in de nacht van zaterdag op zondag een hardleerse 20-jarige inwoner van Hoornsterzwaag aangehouden op verdenking het rijden onder invloed en het negeren van een rijverbod. De verdachte werd om 2.20 uur op de Tolleane in Wijnjewoude aangehouden voor het rijden onder invloed. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 285 ug/l blies. Vervolgens werd er proces-verbaal opgemaakt en kreeg de automobilist een rijverbod van 3 uur. Na verhoor mocht de man weer vertrekken. Nadat hij het politiebureau had verlaten, stapte hij opnieuw in zijn auto en reed weg. Om 03.15 uur zagen de agenten de beginnende, hardleerse bestuurder opnieuw in zijn auto in de Moskouwei rijden. Opnieuw moest hij op het politiebureau meewerken aan een ademanalyse waar hij 270 ug/l blies. Naast een proces-verbaal en een rijverbod moest de man zijn rijbewijs inleveren.

Agressieve drankrijder aangehouden
WARFSTERMOLEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Leegsterweg een 23-jarige inwoner van Warfstermolen aangehouden. De man raakte met zijn auto in een sloot waarna hij na het ongeval wegliep van die plaats. Een eind verder zagen de inmiddels gewaarschuwde agenten een man staan die lichte verwondingen aan zijn gezicht had. Hij vertelde de agenten dat hij had gereden. Toen de verdachte op straat werd gevraagd mee te moeten werken aan een voorlopige ademtest, werd hij agressief en begon de agenten te beledigen. De man werd aangehouden en in een surveillanceauto geplaatst. Tijdens de rit naar het politiebureau vernielde hij het interieur van de auto. Eenmaal aangekomen op het politiebureau blies hij op de ademanalyse 735 ug/l. De man werd vervolgens voor verhoor ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Hij zal ook de aangerichte schade moeten betalen.

Rijbewijs kwijt na rijden ondervloed
HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 54-jarige inwoner van Rottum ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto in de K.R. Poststraat rijden waarna zij besloten hem een stopteken te geven. Zij hadden het vermoeden dat de bestuurder onder invloed van alcohol was. Toen zij hem aanspraken, bleek inderdaad onder invloed van alcohol te zijn. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 645 ug/l blies. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij moest zijn rijbewijs inleveren. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 7 uur.

112Fryslan