Politieberichten van donderdag 24 december 07:00 uur tot zondag 27 december 11:00 uur.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor verboden wapenbezit
De politie heeft donderdagavond in een woning in de wijk De Drait een 44-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Bij de politie was een melding binnen gekomen dat de man in het bezit zou zijn van een pistool en een mes. Na onderzoek werd besloten om de verdachte te laten aanhouden door het Arrestatieteam. De 44-jarige werd in de woning aangehouden en na een zoeking in en rondom de woning werden er een revolver, munitie en een mes gevonden. De wapens en de munitie werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vrijdagmiddag mocht de man het bureau weer verlaten.

Dokkum: hulpverleners redden leven man
De politie heeft vrijdag samen met het ambulancepersoneel het leven van een 75-jarige inwoner van Dokkum gered. De man was in de woonkamer van zijn woning aan de Walddyk in elkaar gezakt. De hulpdiensten werden direct via 1-1-2 gewaarschuwd. De agenten begonnen samen met het ambulancepersoneel te reanimeren. Na enige tijd kwam de hartslag van de 75-jarige weer terug. Het slachtoffer werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Weperpolder N919: inzittende gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft vrijdagochtend op de N919 nabij de Weperpolder een eenzijdig ongeval onderzocht. Een 27-jarige automobilist uit Assen raakte, vermoedelijk door een te hoge snelheid en gladheid, in een slip. De auto kwam uiteindelijk tegen een boom tot stilstand. Een inzittende, een 27-jarige vrouw uit Assen, raakte bekneld en moest door de brandweer uit de beschadigde auto worden gehaald. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. De bestuurder kwam met de schrik vrij. Bureau Verkeersongevalanalyse stelde een nader onderzoek in.

Dronrijp A31: twee inzittenden gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft vrijdagmiddag op de A31 nabij Dronrijp een eenzijdig ongeval afgehandeld. Een 23-jarige automobilist uit Groningen raakte, vermoedelijk door de gladheid, in een slip. De auto belandde in de berm en sloeg daar over de kop. Twee van de inzittenden, een 59-jarige vrouw uit Franeker en een 21-jarige man uit Utrecht, werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De bestuurder en nog twee andere inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Drachten: politie onderzoekt diefstal cv-ketels
De politie onderzoekt de diefstal van de cv-ketels uit twee woningen in aanbouw aan De Lanen. Tussen donderdagavond en vrijdagochtend werd er ingebroken in de twee woningen. Eenmaal binnen werden de cv-ketels op vakkundige wijze verwijderd. Beide huiseigenaren hebben aangifte gedaan. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Joure: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een woning in het dorp een 19-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was eerder die nacht betrokken geweest bij een vechtpartij in een eetgelegenheid aan de Midstraat. Toen de agenten arriveerden was de situatie weer rustig. Op straat werden van twee stappers aangifte opgenomen omdat ze door de 19-jarige waren geslagen. Na een zoektocht door de agenten werd de 19-jarige in zijn woning aangetroffen. Hij wilde echter niet naar buiten komen. Ook zijn ouders wilden de agenten niet binnen laten. Nadat er een machtiging tot binnen treden was uitgeschreven, besloten de agenten om de voordeur te forceren. Uiteindelijk opende de vader van de verdachte de deur uit eigen beweging. Omdat de 19-jarige erg agressief reageerde werd een politiehond ingezet. Uiteindelijk kon de verdachten in de woning worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs van een 29-jarige automobilist uit Drachten ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder kreeg op de Noorderdwarsvaart een stopteken, waarna er een controle volgde. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een voor ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de man 595 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uren en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Sneek: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zaterdagochtend vroeg op de Groenedijk een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 39-jarige automobiliste uit Jubbega gewond raakte. De vrouw raakte, mogelijk door de gladheid, op de Groenedijk van de weg. Ze kwam met haar auto tot stilstand tegen een verkeersbord. Het slachtoffer werd door de brandweer uit het beschadigde voertuig gehaald en vervolgens ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Noardburgum: man gewond na val van trap
De politie heeft zaterdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval in een horecagelegenheid aan de Rijksstraatweg. Tijdens werkzaamheden was een 72-jarige inwoner van Burgum van een trap gevallen. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Canadezenlaan. Zaterdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden sieraden en een geldbedrag weggenomen. Een 68-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Reduzum: politie houdt verdachte aan na steekincident
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in D.S. Bangmastrjitte een 27-jarige inwoner van Reduzum aangehouden na een steekincident. De man had eerder die nacht in een woning in die straat ruzie gekregen met een 37-jarige plaatsgenoot. De 27-jarige had daarbij het slachtoffer een aantal keren gestoken met een mes. Een omstander greep in en zo kon erger worden voorkomen. De 37-jarige werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Na behandeling kon hij weer naar huis. De 27-jarige verdachte werd door de agenten aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De aanleiding van de ruzie ligt mogelijk in de relationele sfeer.

Heeg: politie houdt vier verdachten aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier inwoners van IJlst van 18, 18, 19 en 20 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een getuige had gezien dat de vier een plattegrond bij een bungalowpark aan de Parshoeke vernielden. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De agenten waren snel ter plaatse en konden twee van de vier jongeren aan houden. Twee van hen gingen er vandoor, maar ook dit duo kon later die nacht worden aangehouden. Alle vier werden overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 33-jarige automobilist uit Groningen ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Een getuige had gezien dat de man met zijn auto op de Verlengde Schrans tegen een paaltje had gereden. Na de aanrijding ging de bestuurder er van door. In de omgeving van de Schrans zagen de agenten een man lopen. Bij het zien van de agenten veranderde de man direct van looproute. Dit viel op en daarom werd de wandelaar aangesproken. Het bleek te gaan om de 33-jarige Groninger. Hij kon niet goed verklaren waarom hij in deze straat liep. Op verzoek van de agenten stapte de 33-jarige in de politieauto. Gezamenlijk reden ze terug naar de Verlengde Schrans. Daar werd een auto in de bosjes aangetroffen. De Groninger bleek in het bezit te zijn van de sleutel van de betreffende auto. Ondanks dit bleef hij ontkennen dat het zijn auto was. De agenten geloofden het verhaal niet en daarom werd hij aangehouden. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een voor ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de man 595 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uren en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Sneek: politie houdt twee verdachten aan voor belediging en baldadigheid
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Kruizebroederstraat een 25-jarige inwoner van Arum aangehouden op verdenking van belediging. Daarnaast werd een 24-jarige inwoner van Harum aangehouden op verdenking van baldadigheid. Surveillerende agenten kregen een melding dat er voor een horecagelegenheid in die straat een vechtpartij dreigde te ontstaan. Eenmaal ter plaatse stonden er twee groepen stappers tegen over elkaar. De 25-jarige Arumer wilde tot twee keer toe de andere groep opzoeken. Dit kon worden voorkomen door een agent. De man vond het nodig om de agent te beledigen. Hij werd vervolgens na een worsteling aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het bleef echter onrustig op straat. Eén 24-jarige inwoner van Harum werd ook nog aangehouden. Hij raakte met een sneeuwbal een agent. Na verhoor werd tegen deze man proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau verlaten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Peperstraat een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Via cameratoezicht werd gezien dat de 20-jarige Leeuwarder op de hoek van de Wirdumerdijk met de Nieuwestad een 19-jarige stadsgenoot met een kettingslot sloeg. Surveillerende agenten kregen het signalement van de 20-jarige door en hij kon dan ook snel worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Balk: politie houdt vier verdachten aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier inwoners van Koudum van 18, 18, 19 en 19 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een getuige had gezien dat de vier bij een rotonde aan de Gaaikemastraat vier grote verkeersgeleidingsborden vernielden. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De agenten waren snel ter plaatse en zagen één van de jongeren nog met een bord lopen. De vier jongeren werden aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek al snel twee van jongeren niks met de vernieling te maken hadden. Ze mochten dan ook het bureau weer verlaten. De andere twee bekenden na verhoor de vernielingen. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt, waarna ze het bureau ook mochten verlaten. De afgelopen periode zijn bij de rotonde meerdere vernielingen gepleegd. Het uitgaanspubliek wacht bij de rotonde op taxi’s om hen naar huis te brengen. Wanneer dit te lang duurt, worden er vernielingen gepleegd.

112Fryslan