Politieberichten van zondag 26 juni

Getuigen gezocht van aanrijding

STIENS – De politie zoekt getuigen van een aanrijding in de Gysbert Japicxstrjitte. Vrijdagmiddag omstreeks 13.00 uur parkeerde een 48-jarige automobiliste uit Stiens haar auto. Dit was schuin tegenover de huisartsenpraktijk. Daar zijn twee parkeervakken langs de straat en de automobiliste had haar auto geparkeerd in het laatste vak. Toen de vrouw na een halfuurtje terug kwam bij haar auto, bleek de gehele rechter zijkant te zijn beschadigd. Er had een auto, vermoedelijk een bestelbus, tegen haar voertuig gezeten. Gezien de schade, meer dan 2000 euro, moet de veroorzaker dit hebben gemerkt. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Man overleden na bedrijfsongeval

GRONINGEN/WOLVEGA – In het UMCG in Groningen is zaterdag een 49-jarige inwoner van Oosterstreek overleden. De man raakte in de nacht van woensdag op donderdag ernstig gewond na een bedrijfsongeval in een fabriek aan de Frisaxstraat. Na het ongeval werd het slachtoffer in zorgwekkende toestand overgebracht naar het UMCG. Daar overleed de man zaterdag aan zijn verwondingen. De Arbeidsinspectie onderzoekt het bedrijfsongeval.

Auto in beslag genomen van drankrijder

SNEEK – De politie heeft zaterdagavond in de Partuustraat de auto van een 51-jarige automobilist uit Sneek in beslag genomen. De bestuurder verkeerde zwaar onder invloed en reed terwijl hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had. De man werd daarom overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 1138 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs en het rijden tijdens een rijontzegging. Ook werd zijn auto in beslag genomen.

Auto tegen boom

ROTTEVALLE – De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs van een 31-jarige automobilist uit De Tike ingevorderd na het rijden onder invloed. De man was met zijn auto tegen een boom gereden op de Efterwei. Na het ongeval verliet de man zijn auto en ging er lopend vandoor. Zijn vrouw was inmiddels gewaarschuwd en die bracht haar man terug naar de locatie van het ongeval. Agenten namen hem vervolgens mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 590 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Automobilist aangehouden na bedreigen hulpverleners

MUNEIN – De politie heeft zaterdagavond een 24-jarige automobilist uit Oentsjerk aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het bedreigen van hulpverleners. Eerder die avond was de man met zijn auto op Kaetsjemuoi-wei in een sloot terecht gekomen, nadat hij eerst twee bomen had geraakt. De bestuurder werd aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Gezien de klap werd besloten om de man per ambulance over te brengen naar het ziekenhuis in Leeuwarden voor nader onderzoek. In de ambulance werd de 24-jarige erg recalcitrant. Hij bedreigde een medewerker van de ambulancedienst en ook een agent, die mee reed in de ambulance, werd met de dood bedreigd. Eenmaal in het ziekenhuis bleek de man geen noemenswaardige verwondingen te hebben. De verdachte werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier blies 940 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De betrokken hulpverleners deden aangifte van bedreiging. De 24-jarige bestuurder werd daarom voor nader onderzoek ingesloten.

De politie Fryslân tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie Fryslân pal achter haar medewerkers. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.

Man aangehouden na bedreiging

HARLINGEN – De politie heeft in de nacht zaterdag op zondag een 44-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van bedreiging van de dokterswacht. De man had eerder die nacht diverse keren telefonisch contact gezocht met de dokterswacht, zonder dat daarvoor een medische reden was. Tijdens deze gesprekken bedreigde hij personeel ernstig. De medewerkers waarschuwden dan ook de politie. Agenten hielden de man in zijn woning aan. De verdacht werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Zijn telefoon werd in beslag genomen. Namens de dokterswacht werd aangifte gedaan.

Twee mannen aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Waagplein twee Leeuwarders van 17 en 18 jaar aangehouden op verdenking van bedreiging. Het duo had eerder die nacht op het plein enkele stappers bedreigd en één daarvan was ook door hen mishandeld. Op aanwijzing van getuigen werden de twee aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Agent in vrije tijd houdt vernieler aan

HARLINGEN – Een agent van het korps Noord-Holland Noord heeft in zijn vrije tijd een 17-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van vernieling van auto’s. De man zag drie jongeren bij geparkeerde auto’s rondlopen en betrapte hen toen ze één van de auto’s vernielden. Hij hield het trio aan en droeg ze vervolgens over aan zijn Friese collega’s. Al snel bleek dat twee jongeren slechts getuige waren geweest. De 17-jarige bekende de vernieling van in ieder geval vijf auto’s . Hij had enkele spiegels en ruitenwissers afgebroken. De jongen werd voor nader onderzoek ingesloten.

Grouster aangehouden voor vernieling

GROU – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een woning in het dorp een 22-jarig inwoner van Grou aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerder die nacht drie ruiten van een winkel in de Hoofdstraat ingeslagen. Portiers van een horecagelegenheid hadden dit alles gezien. De agenten gingen naar de woning van de man en hen hielden hem aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Beursplein een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Eerder die nacht hadden agenten ook al bemoeienis met deze man gehad vanwege een ruzie. Ook nu weer bleek de man ruzie te zoeken. Volgens getuigen had hij nu ook iemand geslagen. Toen agenten hem wilden aanhouden, ging hij er vandoor. Na een sprintje kon hij op het Beursplein alsnog worden geboeid. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Agressieve wildplasser aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft tijdens the Night of the Koemarkt een 31-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor het niet voldoen aan ID-plicht en belediging. Surveillerende agenten zagen de man wildplassen in de Kerkstraat. Ze wilden een bekeuring van 90 euro uitschrijven, maar de man weigerde iedere medewerking. Toen hij vervolgens probeerde weg te lopen, werd hij door de agenten tegen gehouden. De man wilde zich niet legitimeren en beledigde de agenten. Reden om hem aan te houden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De Night of the Koemarkt verliep overigens sfeervol. Grote incidenten deden zich niet voor. Het bleef dan ook bij het bekeuren van enkele stappers voor baldadigheid. Ook gingen 19 wildplassers op de bon.

Fietser gewond na val

FORMERUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een eenzijdig ongeval op de Duinweg afgehandeld, waarbij een 62-jarige fietser van West Terschelling gewond raakte. De man belandde met fiets en al in een sloot naast het fietspad. Hij kwam daarbij ongelukkig terecht en klaagde vervolgens over pijn in zijn benen. Een toevallig paserende arts verleende eerste hulp. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het de haven op West. Vervolgens ging de man samen met een nog andere patiënt per boot naar de vaste wal. Hier stond een ambulance gereed om hen naar het ziekenhuis te brengen.

Man aangehouden voor mishandeling

Drachten – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Zonder enige aanleiding had hij een 41-jarige plaatsgenoot geslagen. Op aanwijzing van getuigen werd de man door surveillerende agenten aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Getuigen gezocht van aanrijding

LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van een aanrijding nabij het Blokhuisplein, waarbij een 18-jarige voetganger uit Leeuwarden gewond raakte. Zondagochtend om 02.15 liep een groepje jongeren vanaf de oostelijke zijde naar de westelijke zijde van het Blokhuisplein in de richting van de Nieuweweg. Het grootste gedeelte van de groep was inmiddels op de middenberm toen een auto met hoge snelheid over de Blokhuisbrug kwam rijden. De bestuurder van deze nog onbekende auto verminderde geen vaart en schepte de 18-jarige Leeuwarder die op dat moment op de voetgangersoversteekplaats liep. Het slachtoffer werd gelanceerd en belandde vervolgens op het wegdek. De man liep diverse verwondingen op en werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De veroorzaker van de aanrijding reed na het ongeval door, zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. De politie komt dan ook graag in contact met deze bestuurder of met mensen die weten wie deze bestuurder is. De man reed in een zwarte of donkerblauwe VW Golf met blauwe pitjes in de koplampen. Een van de combinaties in het kenteken is mogelijk TL. Weet u wie deze bestuurder is of heeft u anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Fietsendief aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft zondagochtend vroeg dankzij een alerte beveiligingsmedewerker een 22-jarige inwoner van Heerenveen kunnen aanhouden op verdenking van diefstal van een fiets. De beveiliger had gezien dat de man een fiets had gestolen bij het Abe Lenstra Stadion. De 22-jarige stapte op de gestolen fiets en ging er vandoor. De beveiliger waarschuwde direct via 1-1-2 de politie en bleef ondertussen de fietser volgen. De locatie werd doorgegeven en op het fietspad Tusken de Fjilden nabij Oranjewoud werd de man aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Hij mocht in de loop van de ochtend het bureau weer verlaten.

112Fryslan