Fryslân, 26-07-2009 • Politieberichten van zaterdag 25 juli 07:00 uur tot zondag 26 juli 11:00 uur

Harlingen: diefstal van drie buitenboordmotoren
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van drie buitenboordmotoren. De motoren waren onderdeel van bootjes die waren gelegen in de Ried. Van alle drie bootjes zijn de motoren, vermoedelijk tussen vrijdagavond en zaterdagmorgen gesloten. Het gaat om twee vier pk ‘takt Yamaha’ en één vijf pk ‘Mariner’. Een 26-jarige man uit Harlingen heeft inmiddels aangifte gedaan. De andere gedupeerden volgen nog.

A32: verkeersongeval in de staart van file
De politie heeft zaterdagmiddag een ongeval op de A32 ter hoogte van Oosterwolde afgehandeld. Een 44-jarige vrouw uit Delft raakte, vermoedelijk door een klapband, de macht over het stuur kwijt en begon te slippen. Hierdoor ging zij over de kop en kwam in de sloot tot stilstand. Door omstanders is zij uit de auto gehaald en met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Door de aanrijding ontstond een file waarbij in de staart van de file opnieuw een aanrijding plaatsvond. Een 20-jarige bestuurster uit Mantgum reed in de zuidelijke richting toen zij wilde inhalen en zag tot haar schrik dat de auto’s voor haar nagenoeg stilstonden. Zij botste hierdoor achterop de auto van een 51-jarige vrouw uit Dokkum die vervolgens de vangrails raakte. De vrouw uit Mantgum, de vrouw uit Dokkum en haar 77-jarige medepassagier uit Dokkum zijn met licht letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau Verkeersongevalsnanalyse heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeluk.

Engwierum: eenzijdige aanrijding, auto in de sloot
De politie heeft zaterdagmiddag een eenzijdige aanrijding op de Saastenwei afgehandeld. Een 55-jarige bestuurder uit Gouda reed in gezelschap van nog vier inzittenden, in de richting van Anjum toen hij op een gegeven moment, door onbekende oorzaak, de controle over het stuur verloor. Hierdoor belandde hij in de berm, draaide rond en kwam uiteindelijk met de achterzijde in de sloot terecht. Vier inzittenden konden zelfstandig uit het voertuig komen. Een 52-jarige inzittende uit Gouda werd door ambulance- en brandweerpersoneel uit de auto gehaald en is samen met 18-jarige vrouw, eveneens uit Gouda, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Beide vrouwen mochten na controle in het ziekenhuis weer naar h Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval.

Wouterswoude: politie houdt man aan voor inrijden op verkeersregelaar
De politie heeft zaterdagmiddag een 48-jarige man uit Rinsemageest aangehouden op verdenking van poging tot zware mishandeling/doodslag voor het inrijden op een verkeersregelaar. De verdachte luisterde niet naar aanwijzingen van verkeersregelaars bij de ‘Paardendagen’ in Wouterswoude. Daarbij werd een 33-jarige verkeersregelaar uit Broeksterwoude en andere verkeersregelaars bijna omver gereden. Door een goed signalement kon de man in Rinsumageest met zijn auto worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Twee verkeersregelaars hebben inmiddels aangifte gedaan.

Vlieland: politie houdt verdachte aan voor bezit xtc-pillen
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige man uit Almere aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Op een camping aan de Kampweg had de verdachte staan zwaaien met een zakje XTC-pillen. Omstanders waarschuwden de politie die de man ter plaatse kon aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau, verhoord en daarna weer heengezonden. De Almeerder bleek 24 pillen bij zich te hebben. Deze zijn in beslag genomen.

Leeuwarden: na forse snelheidsovertreding volgt EMG-cursus
De politie heeft zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige man uit Broeksterwoude. De automobilist passeerde op de Anne Vondelingweg een lasercontrole met 137 kilometer per uur daar waar 70 kilometer per uur toegestaan is. De bestuurder wordt aangemeld bij het CBR voor de Educatieve Maatregel Gedrag. De EMG is een driedaagse cursus die wordt opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels in ernstige mate hebben overtreden. Deze bestuurder moet de cursus volgen in verband met een overschrijding van meer dan 50 kilometer per uur binnen de bebouwde kom.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor bedreiging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had in een uitgaansgelegenheid aan de Nieuwestad bedreigingen geuit richting medewerkers en portiers. De politie werd ingeschakeld en de man werd aangehouden. Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich hevig. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een 36-jarige man uit Dronrijp heeft aangifte gedaan.

Sneek: door containerbrand verlaten bewoners hun woning
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij een brand nabij een woning aan de Liaukemastraat. In de nacht van zaterdag op zondag ontstond brand in een afvalcontainer op de begane grond. Ter plaatse werd geprobeerd dit te blussen met brandblussers en water maar dit lukte niet. Alle bewoners werden gealarmeerd. Een aantal konden hun woning op tijd verlaten. Anderen waren te laat maar konden hun toevlucht op het balkon zoeken. De brandweer had de containerbrand snel onder controle en kon hiermee erger voorkomen. Eén persoon is lichtgewond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Lemmer: vechtpartij
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier Tsjechische jongens, in de leeftijd van 18, 19 en 21jaar, aangehouden op verdenking van openbare geweldpleging. De vier werden aangewezen als betrokkenen bij een vechtpartij met een groep jongeren op het viaduct van de Almere. De groep verklaarde onenigheid te hebben gehad met de verdachten. Over en weer was er geslagen. Daarbij waren een man en een 22-jarige vrouw uit Lemmer gewond geraakt. De ambulance heeft beide met nog onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachten liepen een stukje verderop waarbij zij konden worden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Zij zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt man aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 30-jarige man uit Oosterwolde aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten werden op de Noordkade door een 21-jarige passant uit Drachten aangesproken. Hij had zojuist een kopstoot gekregen van een voor hem onbekend persoon. De man zat onder het bloed en ging met een vriend naar het ziekenhuis in Drachten ter controle. Het slachtoffer had aangegeven dat de dader nog aanwezig was in horecagelegenheid waar de kopstoot had plaatsgevonden. De politie kon de man vervolgens aanhouden waar hij op het politiebureau, voor nader onderzoek, werd ingesloten.
Op dezelfde locatie ontstond aan het einde van de nacht een ruzie tussen een 18-jarige man uit Harkema en een 19-jarige man uit Drachtstercompagnie waarvoor de 18-jarige man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De aanleiding van beide mishandelingen wordt nog onderzocht.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in elf procesverbalen en rijverboden. In vijf gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]00.12 uur, J.H van Aismawei in Beetgumermolen, 21-jarige man uit Beetgumermolen, 530 ug/l, man viel surveillerende agenten op toen hij op zijn snorfiets zonder licht en met behoorlijke snelheid passeerde. Ook droeg de man geen helm. Hierop werd hij staande gehouden. Gezien de uitslag van de ademanalyse en omdat het een beginnend bestuurder betrof werd zijn rijbewijs ingevorderd.[/li][/ul]
[ul][li]01.23 uur, Solcamastraat in Sumar, 18-jarige man uit Noardburgum, 490 ug/l, verdachte was met enkele vrienden vervelend op de camping. Nadat de politie daar was geweest op polshoogte te nemen sprong de man op zijn scooter en ging er vandoor. Agenten volgden de scooterrijder die op de Socemastraat in de berm terecht was gekomen.[/li][/ul]
[ul][li]02.01 uur, Tolhekslaan in Appelscha, 29-jarige man uit Appelscha, 745 ug/l[/li][/ul].
[ul][li]04.15 uur, Hemmemaplein, 22-jarige man uit Sneek, 475 ug/l, beginnend bestuurder.[/li][/ul]
[ul][li]05.28 uur, Zuidkade in Drachten, 39-jarige man uit Drachten, 710 ug/l, reed op zijn scooter zonder helm. Betrof een beginnend bestuurder.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan