Politie berichten van zondag 26 februari

Kentekenplaten gestolen

SNEEK- De politie stelt een onderzoek in naar zes diefstallen van kentekenplaten van zes verschillende auto’s. De diefstallen vonden in de nacht van vrijdag op zaterdag plaats in de Waterpoortsgracht en op het Zuidend. Een 29, 30, 24, 22 en 55 jarige inwoner van Sneek en een 43-jarige inwoner van Voorschoten deden aangifte.

Autobanden vernield

DRACHTEN- De politie onderzoekt de vernieling van vier autobanden die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond bij een geparkeerde auto aan de Hooizolder. De eigenaar, een 56-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Inbraak woning

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan het Lenteklokje die zaterdag overdag plaatsvond. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam aan de achterzijde van de woning te forceren. Uit de woning werden digitale camera’s, een laptop, mobiele telefoons en mogelijk nog meer spullen gestolen. Een 34-jarige inwoner van Leeuwarden doet aangifte.

Laptop gestolen bij inbraak

SIBRANDIBUERREN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Aesgewei die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond. De dader(s)s kwam(en) via een raam de woning binnen. Uit de woning werd een laptop ontvreemd. De 30-jarige bewoner deed aangifte.

Tip

De inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Belangrijk is laat dat u uw woning in een normale bewoonbare indruk achter laat bij bezoek elders. Zorg dus voor voldoende verlichting in de woning die u normaal bij uw aanwezigheid ook heeft branden. Gebruik eventueel tijdschakelaars. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en ipads in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Installeer daarnaast een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet-pc om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website www.keurmerkveiligwonen.nl/consument leest u alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken of ga naar www.123inbraakcheck.nl en test hoe snel een inbreker uw huis binnen kan komen.

Dodelijke aanrijding

WOUTERSWOUDE- De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van een dodelijke aanrijding die zaterdagavond rond 18.45 uur plaatsvond op de Zandhorst. Rond dat tijdstip liep een echtpaar van 56 en 59 jaar beide afkomstig uit Driezum op de weg toen zij werden aangereden door een auto die bestuurd werd door een 22-jarige inwoonster uit Driezum. Beide slachtoffers kwamen door de botsing in een naastgelegen sloot terecht. Enkele omstanders hebben nog levensreddende handelingen uitgevoerd. Helaas mocht dit niet meer baten voor het vrouwelijke slachtoffer. Zij overleed helaas ter plaatse. Het mannelijke slachtoffer raakte zo ernstig gewond dat werd besloten hem per trauma helikopter over te brengen naar het UMCG in Groningen. De automobiliste werd meegenomen naar het politiebureau voor het afleggen van een verklaring. Er was geen alcohol in het spel. Na verhoor mocht zij weer huiswaarts keren. Zowel de omstanders, die direct na het ongeval eerste hulp boden, en de bestuurster van de betrokken personenauto, kregen slachtofferhulp aangeboden. De politie wil nog graag in contact komen met eventuele getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze aanrijding. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844.

Snelheidsduivel raakt rijbewijs kwijt

HALLUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Doniaweg het rijbewijs van een 20-jarige inwoner van Burdaard ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid op de Kleasterdyk in Wanswert rijden en besloten de auto te volgen. Hierbij werden snelheden gemeten van 150 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Op de Doniaweg te Hallum stopte de bestuurder zijn auto na een stopteken van de politie. Hij moest zijn rijbewijs inleveren en er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

TV en laptops gestolen

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een woninginbraak die zaterdagavond plaatsvond in een woning aan de Taniaburg. De daders kwamen de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden twee televisies en twee laptops weggenomen. De 25-jarige bewoonster deed aangifte.

Tip:

Installeer een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet-pc om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website [url]www.keurmerkveiligwonen.nl/consumentleest[/url] u alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken of ga naar [url]www.123inbraakcheck.nl[/url] en test hoe snel een inbreker uw huis binnen kan komen.

Vandalen aangehouden

DRACHTEN- De politie heeft zaterdagavond rond 22.40 uur een 15 en 16-jarige inwoner van Gorredijk, een 15 en 16-jarige inwoner van Beetsterzwaag en een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De groep vernielde onder andere brievenbussen op De Singel wat door een getuige werd gezien die op zijn beurt direct via 1-1-2 de politie belde. Op de Knobeldorfplein werd de groep door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Een 23-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Veel buit bij inbraak

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond in een woning aan de Archipelweg, De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden een beeldscherm, een fotoscanner, een koperen klok, een dvd-writer, dvd-speler een aantal cd’s en dvd’s en een Christusbeeld gestolen. De inbraak moet zijn gepleegd tussen zaterdagavond 17.30 uur en zondagmorgen 02.00 uur. De 76-jarige bewoner deed aangifte.

Autobus vernield tijdens vechtpartij

TZUMMARUM- De politie stelt een onderzoek in naar een vernieling in een autobus die in de nacht van zaterdag op zondag rond 05.45 uur werd op de Buorren gepleegd. In de autobus ontstonden problemen tussen een groep Harlingers en Tzumarrumers waarna de ruzie in een vechtpartij ontaarde waarbij diverse ramen van de autobus werden vernield. Er werden geen aanhoudingen verricht. Connexion deed aangifte

Man gewond bij eenzijdige botsing

JOURE- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag om 04.30 uur een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 20-jarige inwoner van Leek gewond raakte. De man reed met zijn auto door nog onbekende oorzaak tegen een rimpelobstakelbeveiliger (RIMOB) waarbij hij gewond raakte. De auto raakte door de aanrijding total-loss. De A7 werd in verband met de schade en ravage afgezet. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Meisje mishandeld

BERLIKUM- DE politie onderzoekt een mishandeling van een 16-jarige inwoonster van Stiens die in de nacht van zaterdag op zondag om 3.30 uur plaatsvond in een discotheek aan het Hemmemaplein. Het meisje kreeg door nog onbekende reden ruzie waarbij zij door een aantal personen met een tafel werd geslagen en vervolgens viel. Daarna werd zij enkele keren door de mannen geschopt waarna zij haar bewustzijn verloor. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden en doet aangifte. Er werden (nog) geen aanhoudingen verricht.

Man aangehouden voor vernieling

KOLLUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid aan de Voorstraat een 18-jarige inwoner van Anjum aangehouden. De man gedroeg zich vervelend en vernielde de verlichting van het bedrijf door een kabel naar beneden te trekken waaraan een aantal lampen zaten die vervolgens naar beneden vielen. De man wenste de schade niet te betalen, waarna hij werd aangehouden en voor verhoor in het politiebureau ingesloten. De eigenaar, een 34-jarige inwoner van Kollum deed aangifte.

Vrouw door echtgenoot mishandeld

HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 46-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van (zware)mishandeling. De man kreeg in de woning ruzie met zijn partner waarna hij haar diverse keren sloeg en bij de keel pakte. Omwonenden die wakker werden van het geschreeuw van de vrouw belden direct via 1-1-2 de politie. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Het slachtoffer werd voor medisch onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Zij deed aangifte en krijgt slachtofferhulp aangeboden. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast krijgt hij ten gevolge van de Wet Tijdelijk Huisverbod een huis en contact verbod voor de duur van 10 dagen opgelegd.

Man gestoken met glas

SNEEK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat een 22-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling.
De man stak tijdens een ruzie een 18-jarige inwoner van IJlst met een bierglas in zijn gezicht. Het slachtoffer werd door vrienden overgebracht naar het ziekenhuis voor medische hulp. De verdachte werd aangehouden werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor belediging

DOKKUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige inwoner van Wouterswoude in de Keppelstraat aangehouden op verdenking van belediging. Agenten zagen de man met een glas bier op straat lopen en spraken daarop hem aan. Toen de agenten even later weer wilden vertrekken, meende de 20-jarige man de agenten te moeten beledigen. Hij werd aangehouden en werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Na verhoor werd hij heengezonden.

Twee 15-jarige aangehouden voor rijden onder invloed

SNEEK/LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 2.30 uur een 15-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van rijden onder invloed, het rijden zonder rijbewijs, het rijden met een bromfiets zonder verzekering en voor het niet dragen van de helm. Agenten zagen de jongen op de bromfiets rijden in de Scherhemstraat en besloten hem een stopteken te geven. Toen zij hem aanspraken bleek hij onder invloed van alcohol te zijn. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 380 ug/l blies (0.9 promille). Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.
In Leeuwarden zagen agenten een 15-jarige inwoner van Leeuwarden in het Lekkumerend op een bromfiets rijden en besloten hem te controleren. Ook deze verdachte bleek te hebben gedronken. Hij werd meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 445 ug/l blies (1.0 promille). Hij kreeg proces-verbaal voor het rijden onder invloed en voor het rijden zonder rijbewijs.

Aangehouden voor straatroof

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Minnemastraat een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het plegen van een straatroof.
Een 19-jarige inwoner van Burgum liep samen met een vriendin naar haar auto die geparkeerd stond op een parkeerplaats aan de Doelestraat. Toen de verdachte tussen de beide dames door kwam fietsen trok hij de tas van het slachtoffer uit haar handen waarna hij snel weg fietste in de richting van de Groeneweg. Het slachtoffer belde direct via 1-1-2 de politie en gaf een duidelijk signalement een rijrichting door waarna hij door de agenten even later kon worden aangehouden. De man is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

112Fryslan