Zondag 26 augustus

Politieberichten van zondag 26 augustus


Schapen gestolen

ROTTEVALLE- De politie heeft zaterdagmorgen om 09.00 uur aangifte opgenomen van diefstal van twee schapen uit een weiland aan de Bildwei. De eigenaar, een 60-jarige inwoner van Rottevalle ontdekte dat er twee schapen uit zijn weiland waren gestolen. De diefstal vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Man gewond na ongeval

STIENS- De politie heeft zaterdagmiddag rond 14.00 uur een ongeval op de Tamme Zijlstrastrjitte afgehandeld. Daarbij raakte een fietser, een 81-jarige inwoner van Stiens aan zijn hoofd gewond toen hij tegen een jongetje van vijf jaar aanreed. De man kwam ten val en raakte aan zijn hoofd gewond. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Het jongetje kwam met de schrik vrij en ontving van de agenten een goodbear.

Kitesurfer gewond

HINDERLOPEN- De politie heeft zaterdagmiddag rond 14.00 uur het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval op het IJsselmeer ter hoogte van de Westerdijk. Daarbij raakte een kitesurfer, een 51-jarige inwoner van Frankfurt, bij een harde windvlaag zodanig in de problemen dat hij tegen een dam werd geworpen. Hij raakte daarbij aan zijn bovenlichaam gewond en werd met een traumahelikopter over gebracht naar de AMC te Amsterdam.

Man en vrouw gewond bij aanrijding

APPELSCHA- De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding op kruising N381/Roggeberg/Oude Willem afgehandeld waarbij twee personen gewond raakten. Toen een 60-jarige automobilist uit Leeuwarden de weg wilde oversteken, zag hij een andere auto over het hoofd. Deze werd bestuurd door een 70-jarige inwoner van Gutersloh (Dld), waarna een aanrijding niet meer kon worden voorkomen. De 70-jarige Duitse automobilist raakte aan zijn hand gewond. Een 59-jarige inwoonster van Leeuwarden, die achter in de auto van haar man zat, raakte bekneld en daarbij ook gewond. Zij moest door de brandweer uit haar benarde positie worden bevrijd. Beide slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar ziekenhuizen in Drachten en Assen.

Zeven bromfietsers zonder rijbewijs

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmiddag –en avond, tientallen bromfietsers in de stad gecontroleerd. Daarbij werd er op de technische staat van het voertuig gelet, maar ook op het bezit van een geldig rijbewijs. In zeven gevallen hadden bestuurders geen rijbewijs en kregen daarvoor een proces-verbaal. De politie sluit meerdere bromfietscontroles in de toekomst niet uit.

Zes keer proces-verbaal tijdens ontzegging rijbevoegdheid

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmiddag in de Vredeman de Vriesstraat een 23-jarige inwoner van Leeuwarden proces-verbaal gegeven. Agenten zagen de man, die een bekende van politie is met betrekking tot diverse verkeersovertredingen/misdrijven, in zijn auto rijden en besloten hem te controleren. De agenten wisten ook dat het rijbewijs van de bestuurder ongeldig was verklaard. De hardleerse verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar bleek dat hij nog een vonnis open had staan. Hij werd ingesloten en zijn auto is in beslag genomen. Daarnaast werd er opnieuw proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Aanhoudingen voor belediging

FRYSLAN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier mannen aangehouden, die onder invloed agenten beledigden. In Sneek in de Kruizebroederstraat werd tegen een 17-jarige inwoner van Sibrandabuorren proces-verbaal opgemaakt omdat hij agenten beledigde. In de Nieuwburen in Lemmer meende een 34-jarige inwoner van Lemmer de politiemensen te moeten beledigen. In Drachten op de Noordkade werden een 21-jarige inwoner van De Tike en een 21-jarige inwoner van Opeinde aangehouden voor belediging. Alle vier verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en met een boete van 500 euro werden de verdachten heengezonden.

Politie zoekt eigenaren van vernielde fietsen

HEERENVEEN- De politie is op zoek naar de eigenaren van drie fietsen die in de nacht van zaterdag op zondag op de Oude-Veenscheiding ter hoogte van tankstation werden vernield. Hier werden een 26, 20 en een 16-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een oplettende getuige zag dat de mannen fietsen vernielden en winkelwagentjes op de rijbaan reden waarna zij direct de politie waarschuwde en een goed signalement doorgaf. De agenten konden drie verdachten direct ter plaatse aanhouden waarna zij werden overgebracht naar het politiebureau. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt en zullen de schade aan de fietsen moeten betalen. In het struikgewas bij de kapsalon werden door de agenten twee vernielde fietsen gevonden. Bij de hoofdingang van het winkelcentrum werd in het fietsenrek een vernielde gestalde fiets aangetroffen. Alle drie beschadigde fietsen zijn door de politie meegenomen naar het politiebureau. De politie wil graag in kontact komen met de eigenaren van deze fietsen om aangifte te doen. De benadeelden kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844 of zich persoonlijk melden aan het politiebureau in Heerenveen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Twee mannen aangehouden voor mishandeling

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade een 21-jarige inwoner van Drachten en een 20-jarige inwoner van Almere aangehouden op verdenking van mishandeling. De beide mannen veroorzaakten in een horecagelegenheid problemen met andere bezoekers. Hierbij werd een 21-jarige inwoner van Kortehemmen door de Almeerder met een bierglas in zijn gezicht geslagen. Vervolgens werd ook de andere verdachte aangehouden die ook bij de vechtpartij betrokken was geweest. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij werden ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Auto in sloot

HEERENVEEN- De politie heeft zaterdagavond rond 20.00 uur een eenzijdig ongeval op de A32 te hoogte van het Verkeersknooppunt Heerenveen afgehandeld. De auto, die bestuurd werd door een 24-jarige inwoner van Drachten, raakte door nog onbekende oorzaak naast de weg en rolde bij het talud naar beneden. Daarbij kwam de auto in een sloot terecht. Alle inzittenden, de bestuurder, een vrouw en twee kinderen in de leeftijd van 2 en 5 jaar, konden uit de auto klimmen en kwamen met de schrik vrij. De bestuurder liep kleine verwondingen op en werd per ambulance voor controle overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen

Proces-verbaal voor valse melding

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag tegen een 22-jarige inwoner van Kootstertille proces-verbaal opgemaakt voor het doen van een valse melding. De man belde rond 01.50 uur met de Meldkamer Noord-Nederland dat een vechtpartij gaande was in de Willem Lodewijkstrjitte. Dit bleek niet het geval te zijn.

Strafbaar

Het doen van een valse melding net zo strafbaar als het doen van een valse aangifte. Een valse melding is strafbaar gesteld in artikel 142 Wetboek van Strafrecht:

Hij die opzettelijk, zonder dat daartoe de noodzaak aanwezig is, gebruik maakt van een alarmnummer voor publieke diensten wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de derde categorie. De rechter kan in dit geval de verdachte een boete opleggen van maximaal 7600 euro.

Beginnende bestuurder veroorzaakt onder invloed aanrijding

HARKEMA- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag met behulp van omwonenden een 19-jarige inwoner van Munnekezijl aangehouden. De man reed in beschonken toestand in zijn auto over de straat. Hij slingerde daarbij zo erg, dat wandelaars aan de kant moesten springen om niet door de auto te worden geraakt. Vervolgens reed de automobilist met zijn auto door een hekwerk. Toen hij met zijn auto vast kwam te zitten en zodoende niet weg kon rijden, stapte hij uit zijn auto en probeerde weg te rennen. Vervolgens werd hij door getuigen en omstanders aangehouden. De politie heeft de verdachte van de alerte omstanders overgenomen en werd aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij op de ademanalyse 830 ug/l blies. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij moest zijn rijbewijs inleveren. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 12 uur opgelegd.

Auto-inbraak

NOORDWOLDE- De politie onderzoekt een auto-inbraak die zaterdagavond rond 23.00 uur plaatsvond op een parkeerplaats aan de Elsweg, nabij het zwembad. Rond dat tijdstip werd een ruit van auto vernield en werd een navigatiesysteem, radio cd-speler en twee koffers weggenomen.

Een 33-jarige inwoner van Oosterwolde deed aangifte.

Twee aanhoudingen voor openlijke geweldpleging

DOKKUM- De politie heeft rond middernacht in Oranjewal en de Spoorstraat een 16 en een 18-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging, bedreiging en vernieling. Rond middernacht zag de eigenaar van een winkel aan de Strobossersteeg, dat een groepje jongens voor zijn winkel bier stond te drinken en stonden te blowen waarbij zij schreeuwden en daardoor overlast veroorzaakten. Een van de mannen schopte tegen een raam van de winkel waardoor deze werd vernield. Toen het slachtoffer, een 38-jarige inwoner van Dokkum, de mannen op hun gedrag aansprak, werd hij door de mannen bedreigd en geslagen. De mannen liepen daarna weg waarna het slachtoffer de politie door getuigen liet waarschuwen. Tijdens een zoekslag in de omgeving, werden de twee verdachten op aanwijzing van het slachtoffer en getuigen aangehouden. De beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij werden ingesloten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Het slachtoffer deed aangifte. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Gewonden bij ongeval

BURDAARD- De politie heeft zaterdagavond op de Kolkhuisterweg een eenzijdig ongeval afgehandeld waarbij een automobiliste (leeftijd en woonplaats onbekend) gewond raakte. De bestuurster week uit voor een overstekende eend en verloor vervolgens de macht over het stuur. Daarna belandde zij met haar auto, met daarin nog twee inzittenden, op de zijkant in een sloot. Getuigen konden de inzittenden door middel van een lifehammer uit de auto bevrijden. Het slachtoffer is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Onderzoek naar overlijden bejaarde vrouw

HARLINGEN- De politie heeft zondagmorgen rond 05.15 uur in de Anjelierstraat een onderzoek ingesteld naar een inbraak aan de Anjelierstraat te Harlingen, nadat de 88-jarige inwoonster dit via een persoonalarmering aan de alarmcentrale had gemeld. Een familielid ging direct naar de woning van de vrouw en kort daarna overleed de vrouw. De politie stelde een tactisch en technisch een onderzoek in terwijl arts de doodsoorzaak onderzocht. Na enige tijd kon worden vastgesteld dat de vrouw een natuurlijke dood is overleden en dat er geen verband bestaat tussen de inbraak en de doodsoorzaak. Vermoedelijk zijn er sieraden ontvreemd bij deze inbraak. De politie is op zoek naar getuigen van de inbraak hebben gezien. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan