Fryslân, 26-04-2009 • Politieberichten van zaterdag 25 april 11:00 uur t/m zondag 26 april 11.00 uur.

Siegerswoude: inbraak in schuur
De politie onderzoekt een inbraak in een schuur naast een woning aan de Van Akenwei. Tussen vrijdagavond en zaterdagochtend werden uit de schuur een fiets met kinderzitje, twee werphengels een accuboormachine gestolen. De 35-jarige inwoner van Siegerwoude deed aangifte.

Nijland: motorrijder gewond na aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag op de Huniadyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 20-jarige motorrijder uit Bolsward gewond raakte. Een 46-jarige bestuurder van een tankauto uit Sneek was gestopt. Hij wilde met zijn tankauto achteruit een inrit van een boerderij inrijden. Toen de chauffeur geen verkeer zag, reed hij achteruit. Plotseling hoorde de Sneker een harde klap. De 20-jarige motorrijder was een bocht uitgekomen en werd toen plotseling geconfronteerd met de tankauto. Ondanks krachtig remmen kon de hij vrachtauto niet meer ontwijken. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn hand en been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Gersloot: motorrijder gewond na aanrijding
De politie onderzoekt een aanrijding op de Hooivaartsweg, waarbij een 28-jarige motorrijder uit Heerenveen gewond raakte. Een 78-jarige automobiliste uit Nij Beets wilde de oprit van een boerderij oprijden. Ze daarbij echter de motorrijder over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd van zijn motor geslingerd en belandde in de berm. Hij werd met spoed met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau Verkeersongevalanalyse stelde ter plaatse een onderzoek in. De politie heeft het rijbewijs van de 78-jarige automobiliste ingevorderd. Het CBR gaat beoordelen of de vrouw nog geschikt is om een auto te besturen.

Spanga: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft zaterdagmiddag op de Pieter Stuyvesantweg het rijbewijs ingevorderd van een 41-jarige motorrijder uit Velsenbroek na een forse snelheidsovertreding. De motorrijder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 163 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Parrega: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag op de N359 een aanrijding afgehandeld, waarbij een 83-jarige fietsster uit Workum gewond raakte. De fietsster wilde de kruising oversteken en zag daarbij een camper over het hoofd. De bestuurder van de camper zag de vrouw en kon een frontale aanrijding voorkomen. Wel raakte de 83-jarige de zijkant van de camper en kwam daardoor ten val. Het slachtoffer werd met letsel aan haar hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Oosterwolde: man gewond na aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag op de Boereweide een aanrijding afgehandeld, waarbij een 81-jarige inwoner van Oosterwolde gewond raakte. De man was met zijn invalidenvoertuig tegen een geparkeerde auto gereden. Door de klap liep hij letsel op aan zijn hoofd. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar de Stellinghaven in het dorp.

Kootstertille: fietser gewond na aanrijding
De politie onderzoekt een aanrijding op de Van Stolbergstrjitte, waarbij een 24-jarige fietser uit Burgum gewond raakte. De man fietste zaterdagavond omstreeks 22.00 uur door de Van Stolbergstrjitte toen hij door een auto werd aangereden. De veroorzaker reed door, zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. De 24-jarige Burgumer werd opgevangen door buurtbewoners. Agenten konden even kort met hem spreken, waarna hij met onbekend letsel per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld. De veroorzaker, de mogelijk in een donkerkleurige VW Golf reed, is nog niet achterhaald.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor bezit harddrugs
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Gedempte Neeltjeshaven een 21-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten zagen de 21-jarige onder een brandtrap zetten. Bij het zien van de agenten gooide hij iets weg. Na onderzoek bleek het te gaan om een zakje met wit poeder, vermoedelijk drugs. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij gefouilleerd. In één van zijn jaszakken vonden de agenten nog een zakje met poeder. De Sneker werd voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt brand in woonboot
De politie onderzoekt een brand in een woonboot aan de Potmarge. In de nacht van zaterdag op zondag werd er vermoedelijk brand gesticht in de boot. Getuigen zagen een groepje jongeren wegrennen. Agenten probeerden het groepje nog te achterhalen, maar dat lukte helaas niet. De brandweer kwam ter plaatse en bluste het vuur. De boot liep veel schade op.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan na achtervolging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Grote Kerkstraat een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Agenten spraken de Leeuwarder aan omdat hij drank bij zich had. Plotseling ging hij er vandoor en vluchtte naar zijn woning in de Speelmanstraat. Niet veel later verliet hij zijn woning. Agenten op de fiets achterhaalden hem snel en hielden de 22-jarige aan. Hij werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten zagen dat de Drachtster tegen een fiets trapte. Door de trap verboog het voorwiel. De 18-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor bezit harddrugs
De politie heeft in samenwerking met portiers van een horecagelegenheid aan de Vleesmarkt een 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. De 19-jarige wilde de horecagelegenheid binnen en werd daarbij gecontroleerd. De portiers vonden drie wikkels met vermoedelijk cocaïne in de kleding van de man. De politie werd gewaarschuwd en de verdachte werd dan ook aangehouden. Naast de drugs werd er ook nog een geldbedrag in beslag genomen. De 19-jarige werd voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: rijden onder invloed van drugs
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Wulpstraat een 21-jarige automobilist uit Heerenveen aangehouden. Agenten gaven de bestuurder een stopteken, waarna er een controle volgde. In de auto lagen een aantal geopende bierflesjes en een fles met gootsteenontstopper. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat het wel eens om GHB kon gaan, werd de auto onderzocht. Bij het openen van een portier zagen de agenten een klein flesje met GHB. Tijdens de fouillering van de bestuurder vonden de agenten ook nog twee wikkels met vermoedelijk speed en cocaïne. De bestuurder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier verklaarde hij dat de fles gootsteenontstopper ook GHB bevatte. Alle drugs werd in beslag genomen. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de man onder invloed van drugs had gereden, werd er bloed bij hem afgenomen. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau weer verlaten.

Noardburgum: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een horecagelegenheid aan de Rijksstraatweg een 18-jarige inwoner van Harkema aangehouden op verdenking van mishandeling. De Harekiet had op het terrein van de horecagelegenheid iemand geslagen. Het slachtoffer, leeftijd en woonplaats onbekend, raakte daarbij gewond aan zijn gezicht en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Op aanwijzing van een medewerker van de horecagelegenheid kon de 18-jarige worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: politie houdt twee verdachten aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Sneek van 25 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. De twee hadden in een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat een 37-jarige inwoner van Sneek geslagen en geschopt. Op aanwijzing van getuigen en medewerkers van de horecagelegenheid konden de twee verdachten worden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Berlikum: politie houdt verdachte aan na ruzie
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Sportleane een 47-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De Leeuwarder had in het dorpshuis ruzie gekregen. Eenmaal buiten probeerde een man hem rustig te krijgen. Dit lukt niet en daarom werd de politie gewaarschuwd. De agenten hielden de man aan. Onderweg naar het politiebureau vernielde de 47-jairge een ruit van de politieauto. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt de mishandeling van een 19-jarige inwoner van Langezwaag in de Crackstraat. Surveillerende agenten kregen in de nacht van zaterdag op zondag een melding van een vechtpartij nabij het gemeentehuis. Eenmaal ter plaatse zien de agenten het 19-jarige slachtoffer. Zijn hoofd zat onder het bloed. De man werd met oog- en neusletsel opgenomen in het ziekenhuis in Heerenveen. Getuigen verklaarden dat de 19-jarige ruzie had gehad met een nog onbekende man. Opeens kwam er een groepje van negen á tien personen bij. Het groepje sloeg en schopte het slachtoffer. De politie heeft nog in het centrum gezocht, maar de daders werden niet meer aangetroffen. De 19-jarige heeft aangifte gedaan.

Sint Nicolaasga: inbraak in schuur naast winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een schuur naast een winkel aan de Gaastweg. In de nacht van zaterdag op zondag werd een buurtbewoner wakker van een vreemd geluid. De getuige ging op onderzoek uit en zag een onbekende man bij de schuur. Op aanspreken antwoordde de man dat hij ging inbreken omdat hij drank nodig had. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd. De agenten waren binnen drie minuten ter plaatse. In afwachting van een politiehond werd het pand rondom afgesloten. De hondengeleider heeft met zijn politiehond gezocht, maar de inbreker werd niet meer aangetroffen. Uit de schuur bleek niets te zijn gestolen.

Lemmer: politie houdt verdachten aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Nieuwburen een 25-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten kregen een melding dat een ruit van het VVV-kantoor was vernield. De melder wist de agenten te vertellen dat diegene die de ruit had vernield op de Nieuwburen moest lopen. Daar aangekomen werden een aantal mensen aangesproken door de agenten. Eén van hen verklaarde dat de 25-jarige de ruit had vernield. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bezit harddrugs
De politie heeft in samenwerking met de portiers van een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. De portiers hadden het vermoeden dat de Leeuwarder aan het dealen was. Ze fouilleerden hem en ontdekten elf wikkels met daarin vermoedelijk harddrugs. De portiers hielden de man aan en droegen hem over aan de politie. Door de agenten werd de 25-jarige overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: mogelijke inbrekers overlopen
De politie onderzoekt de mishandeling op de Badweg van een 46-jarige inwoner van Heerenveen. De man wilde zondagochtend vroeg naar zijn werk gaan. Eenmaal aangekomen bij zijn garage zag hij een onbekende man staan. De Heerenvener sprak de man aan en vroeg wat hij zo vroeg bij zijn garage moest. Opeens zag de 46-jarige nog twee onbekende mannen te voorschijn komen. De twee kwamen uit de woning van buren. Ze schrikken van de 46-jarige man en schopten en sloegen hem vervolgens. Het slachtoffer vluchtte naar zijn auto en vervolgens werd ook daar tegen aan getrapt. Het trio vluchtte weg in de richting Veilingstraat. De politie heeft nog gezocht in de omgeving, maar er werd niemand meer aangetroffen. Het slachtoffer moet aangifte doen. Het is nog onbekend of er daadwerkelijk is ingebroken.


Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit alles resulteerde in acht processen-verbaal en rijverboden. In vier geval was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse):

[ul][li]Zaterdag, 20:00 uur, Middelwyk in Drachten, een 55-jarige automobilist uit Drachten, 590 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag, 01.05 uur, Klipper in Franeker, een 23-jarige beginnende bestuurster uit Franeker, 435 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag, 01:45 uur, P.J. Troelstrastraat in Franeker, een 21-jarige beginnende bestuurder uit Franeker, de man was al twee keer eerder aangehouden voor het rijden onder invloed.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag, 04:15 uur, Eewal in Leeuwarden, een 26-jarige beginnende bestuurster uit Sneek, 660 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan

})