Zondag 25 t/m maandag 26 december

Politieberichten van zondag 25 t/m maandag 26 december

Inbraak woning

MAKKINGA- De politie onderzoekt een inbraak in een woning die zaterdag plaatsvond aan de Lycklemaweg. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een achterdeur te forceren. Uit de woning werden sieraden weggenomen. De eigenaresse deed aangifte.

Fietser en bromfietsster gewond

FRANEKER- De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding op de Harlingerstraat ter hoogte van de afslag Edisonlaan tussen een fietsster en een bromfietsster afgehandeld. De oorzaak van de aanrijding was, dat een 68-jarige inwoner van Franeker die op zijn fiets in de richting van Herbayum fietste af wilde slaan toen hij werd ingehaald door een 23-jarige bromfietsster uit Franeker. B Tijdens de aanrijding kwamen beide bestuurders ten val en raakten licht gewond aan hoofd en been. Beide betrokkenen moesten per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Vier mannen aangehouden

HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een voormalig leegstaand bankgebouw aan het Burgemeester Kuperusplein vier mannen van 17, 18, 18 allen inwoners van Heerenveen en een 16-jarige inwoner van Rottum aangehouden. Via een melding hoorde de politie dat er personen in het leegstaand gebouw aanwezig waren. Aangezien er regelmatig vernielingen in het gebouw plaatsvonden gingen de agenten ter plaatse en stelden een onderzoek in. In het gebouw troffen de agenten de mannen aan. Zij waren het gebouw binnen gekomen door een deur te forceren. Alle vier verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onder onderzoek werden ingesloten.

Man aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Nieuwestad een 33-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van belediging. Agenten die bezig waren met een bemiddelend gesprek werden aangesproken door de verdachte. Zonder enige aanleiding werden de agenten door de man beledigd. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij ingesloten. Hij kan een boete van 500 euro verwachten.

Baldadige man aangehouden

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Nachtegaalstraat een 26-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden. Agenten zagen de man tegen een fiets schoppen en spraken hem op zijn gedrag aan. Toen de agenten zijn identiteit wilden vaststellen wenste hij hieraan niet mee te mee te werken en was niet voor rede vatbaar. Hij werd aangehouden waarbij hij zich hevig verzette. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor zware mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee 21-jarige inwoners van Leeuwarden en een 24-jarige inwoner van Hoorn aangehouden op verdenking van zware mishandeling/openlijke geweldpleging. Via een portier van een horecagelegenheid aan de Nieuwestad werden de agenten getipt op een vechtpartij in het bedrijf. Daar werd het slachtoffer, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden zodanig door het drietal geslagen dat hij zich onder behandeling van de Spoedeisende hulp van het MCL moest stellen. Hij liep een hoofdwond, diverse blauwe plekken en een gescheurde lip op. Het slachtoffer deed aangifte. Toen de verdachten buiten kwamen werden zij door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij werden ingesloten.

Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor zware mishandeling

DOKKUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Markt een 19 en een 22-jarige inwoner van Metselawier aangehouden op verdenking van zware mishandeling, voor het mishandelen van een agent en ambtsbelemmering. Agenten zagen dat de 19-jarige verdachte het 22-jarige slachtoffer uit Dokkum zonder enige aanleiding tegen het hoofd slaan waarbij het slachtoffer ten val kwam. Toen de agenten de verdachte wilden aanhouden, werd dit belemmerd door een 22-jarige plaatsgenoot die daarbij meende een agent te schoppen. Beide verdachten werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Het slachtoffer raakte zodanig gewond, dat deze met een gebroken neus, een gebroken kaak, nekletsel en een hersenschudding per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum . Hij deed aangifte. De beide verdachten werden ingesloten.

Auto kwijt na rijden onder invloed

NOORDWOLDE- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Heanepolle een 43-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden voor het rijden onder invloed, belediging en bedreiging. Agenten zagen de man, die een bekende van de politie is voor het rijden onder invloed van alcohol, in zijn auto rijden en besloten hem te controleren. Toen zij hem aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 785 ug/l blies. Toen de agenten de hem duidelijk maakten dat zijn rijbewijs werd ingevorderd, werd hij kwaad en bedreigde en beledigde hij de agenten. Daarnaast werd zijn auto, die niet verzekerd was en geen geldige APK keuring had in beslag genomen in verband met een belastingschuld. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor mishandeling

SNEEK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Marktstraat vier mannen van 16, 18, 19, 22, alleen inwoners van Sneek aangehouden voor mishandeling en openlijke geweldpleging. Agenten kregen een melding van een vechtpartij in een cafetaria waarbij een 22-jarige inwoner van Sneek was mishandeld. Eenmaal ter plaatse bleek de vechtpartij nog bezig te zijn. De vier mannen konden worden aangehouden en werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Wat de oorzaak is geweest van vechtpartij is niet bekend.

Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. De man wordt ervan verdacht een 25-jarige inwoner van Leeuwarden te hebben mishandeld. Op de Archipelweg wilde de vriendin van het slachtoffer op de Archipelweg oversteken toen een auto met hoge snelheid net voor haar langs reed en zij een stap terug moest doen. Toen het slachtoffer iets in de richting van de auto riep, remde de bestuurder en stapte uit de auto waarna hij zijn slachtoffer meerdere keren tegen zijn hoofd sloeg. Daarna liep hij terug naar de auto om vervolgens een stuk hout te pakken waarmee hij zijn slachtoffer nog bedreigde. Na zijn daad ging hij ervandoor. De inmiddels gewaarschuwde agenten konden de verdachte in de Eikenstraat aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Het stuk hout werd in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Mannen aangehouden voor bezit drugs en wapen

MENALDUM- De politie heeft zaterdagmiddag op A31 een 27 en 26-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van hard en softdrugs en voor het in bezit hebben van een stroomstootwapen. Agenten zagen de beide mannen in hun auto rijden en besloten hen te controleren. Toen zij de bestuurder aanspraken, zagen zij dat hij iets weg probeerde te stoppen. Tijdens de fouillering troffen de dienders speed bij de verdachte aan. In de auto werd nog een kleine hoeveelheid speed en hennep aangetroffen. Ook zagen de agenten een stroomstootwapen in het voertuig liggen. Beide verdachte werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. De drugs en het stroomstootwapen (Taser) werden in beslag genomen. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in vijf gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. In een geval werd het rijbewijs ingevorderd omdat de bestuurder vermoedelijk onder invloed van harddrugs zijn auto bestuurde. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

*Zaterdag 22.00 uur, Stiens, Seefugel, een 23- jarige beginnende automobiliste uit Culemborg, 415ug/l;
*Zondag 01.15 uur, Oldeberkoop, Heerenveenseweg, een 26-jarige inwoner van Jubbega, 685 ug/l;
*Zondag 01.15 uur, Leeuwarden. Groeneweg, een 29-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden, 785 ug/l;
*Zondag 02.40 uur, Leeuwarden. Julianalaan, een 44-jarige inwoner van Haskerdijken omdat hij binnen 5 jaar 4x proces-verbaal kreeg voor het rijden onder invloed. Nu blies hij 515 ug/l;
*Zondag 04.45 uur, Leeuwarden, Drachtsterweg, een 47-jarige inwoner van Drachten die onder invloed van vermoedelijk verdovende middelen zijn auto bestuurde. Ook in de auto werd vermoedelijk harddrugs aangetroffen. De man moest een bloedproef ondergaan.
*Zondag, 09.50 uur, Leeuwarden, Groentemarkt, een 18-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 505 ug/l.
Dakinbraak in supermarkt

SINT-NICOLAASGA- De politie onderzoekt een inbraak in een supermarkt aan de Molewei. De inbraak vond in de nacht van zondag op maandag plaats waarbij de dader(s) via het dak het bedrijf binnen kwamen(en). Uit het bedrijf werden sigaretten buitgemaakt. Die nacht was er veel publiek op straat in de omgeving van de supermarkt. Mogelijk zijn er mensen die iets gezien hebben wat met de inbraak te maken kan hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. De eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling

GROU- De politie heeft in de nacht zondag op maandag een 24-jarige inwoner van Oldeboorn aangehouden op verdenking van vernieling van auto’s. Een getuige zag dat de man twee auto’s vernielde door de ruitenwissers eraf te trekken en belde direct via 1-1-2 de politie. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De benadeelde deden aangifte.

Man aangehouden voor vernieling en mishandeling politieagent

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in de Fonteinstraat een 24-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van huiselijk geweld, vernieling en voor het mishandelen van een politieagent. In verband met een melding van geweld in de woning gingen de agenten ter plaatse. Voor de woning zat de verdachte die de woning inmiddels had verlaten. Toen twee andere agenten in de woning een onderzoek in stelden, wilde de verdachte vertrekken maar werd tegen gehouden door een van de politieagenten. Daarbij werd de agent diverse keren in zijn gezicht geslagen waarna hij assistentie kreeg van een andere collega. Beide agenten konden de zwaar beschonken man, die zich hevig verzette, onder controle krijgen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij na een medische verzorging werd ingesloten. De politieagent deed aangifte.

Graffitispuiter aangehouden

WEST-TERSCHELLING- Getuigen hebben in de nacht van zondag op maandag rond middernacht een 17-jarige inwoner van Wormerveer in de Raadhuisstraat aangehouden op verdenking van vernieling. De verdachte bleek in de Ruiterstraat, Torenstraat en op twee panden in de Raadhuisstraat op diverse panden met rode graffiti teksten aangebracht. De man werd vervolgens betrapt door getuigen die de man op heterdaad aanhielden waarna men via 1-1-2 de politie belde. De verdachte werd overgedragen aan de agenten die de man voor nader onderzoek overbrachten naar het politiebureau. Er zijn door drie benadeelden aangifte gedaan. De politie sluit niet uit dat de verdachte meerder vernielingen heeft gepleegd.

Heterdaad

Bij ontdekking van een strafbaar feit, terwijl het feit begaan wordt of terstond nadat dit begaan is, mag een ieder dus ook de burger de verdachte aanhouden.

Inbraak woning

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een woninginbraak die zondag plaatsvond in een woning aan de Tuinbouwstraat. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam aan de achterzijde te forceren waarna men een flatscreen televisie, dvd’s, een laptop en een camera weg werd genomen. De 33-jarige bewoner deed aangifte.

Bromfietser gewond bij aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft zondagavond rond 21.00 uur een aanrijding met letsel op de kruising Goudenregenstraat met de Groningerstraatweg afgehandeld. Daarbij raakte een 18-jarige inwoner van Leeuwarden gewond, die op zijn scooter over het fietspad van de Groningerstraat reed. Hij kreeg geen voorrang van een auto die bestuurd werd door een 25-jarige inwoner van Harlingen die uit de richting van de Goudenregenstraat en de Groningerstraatweg op wilde rijden. De bestuurder zag daarbij de bromfietser over het hoofd waarna de aanrijding volgde. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De automobilist werd aangehouden omdat de agenten vermoeden dat hij onder invloed van drugs zijn auto bestuurde. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar een bloedproef van hem werd afgenomen. In zijn kleding had hij softdrugs bij zich. Zijn rijbewijs werd in gevorderd. Na verhoor werd hij heengezonden.

Geld buit bij inbraak

BOAZUM- De politie stelt een onderzoek in naar en inbraak in een bedrijf aan de Trochsnijing. De daders kwamen het bedrijf en de aangebouwde woning binnen, door een zijraam van het kantoor te forceren. Eenmaal binnen werd zowel de woning als het bedrijf door de dader(s) doorzocht. Uit het bedrijf werd een geldbedrag weggenomen. De 58-jarige eigenaar deed aangifte.

Brand in flat

DRACHTEN- De politie heeft zondagavond rond 18.00 uur de brandweer geassisteerd bij een woningbrand in een flat aan de Warande. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in de keuken van de flat waarna deze zich snel uitbreidde. Direct werd besloten om alle bewoners te evacueren. De straat moest worden afgezet. Aangezien de brandweer de brand snel onder controle had, mochten de bewoners hun woning weer in. De woning liep brand rook en waterschade op.

Woningbrand

WARTEN- De politie heeft zondagavond rond 19.00 uur op het Nijepaed de brandweer geassisteerd bij een woningbrand. Tijdens het gourmetten viel plotseling de stroom in de woning uit waarna de bewoner een onderzoek instelde naar de oorzaak. Toen bleek dat de bovenverdieping deze vol met rook te staan en belden men direct via 1-1-2 de brandweer. De hoofdbewoner en zijn vrouw alsmede een buurman kregen rook binnen. De brandweer had de brand snel onder controle. De drie slachtoffers werden door het ambulance personeel onderzocht. De 38-jarige buurman werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Man aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachte mishandelde een 19-jarige inwoonster van Wergea in een wijkcentrum aan de J.H. Knoopstraat. In het gebouw ontstond ruzie toen de verdachte, die zich erg vervelend gedroeg, op verzoek van de aanwezigen het centrum niet wenste te verlaten. Toen hij door de aanwezigen uit het gebouw werd gezet en vervolgens direct weer naar binnen ging, werd het slachtoffer door de man geschopt en geslagen. Zij deed aangifte. De verdachte werd door de gewaarschuwde politieagenten aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Diefstal brandstof

HARLINGEN- De politie onderzoekt de diefstal van brandstof uit twee auto’s die geparkeerd stonden aan de Hermesweg. De diefstal vond plaats in de nacht van zaterdag op zondag. De 73-jarige benadeelde deed aangifte.

Inbraak in woning

HARLINGEN- De politie onderzoekt de inbraak in een woning die vermoedelijk op zaterdag rond 21.40 uur plaatsvond in een woning aan de Prinses Magrietstraat. De dader(s) kwamen de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden diverse goederen weggenomen waaronder een paintballgeweer, een desktop pc merk Norrod, een tablet pc, een gsm, een portofoon, beveiligingscamera en een netwerk switch. De 27-jarige eigenaar deed aangifte

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan