Politieberichten van zondag 25 september

Sieraden weg bij inbraak

SNEEK – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan het Oud Kerkhof. Rond 12.00 uur kwam de 68-jarige bewoner thuis en ontdekte dat in zijn woning was ingebroken. De dader was via het dakraam uit de woning gevlucht op het moment dat de bewoner thuiskwam. Een buurman zag de man weglopen in de richting van de Marktstraat. De meldkamer startte onmiddellijk een Burgernetactie en 1944 deelnemers keken uit naar de dader. Helaas werd deze niet meer aangetroffen. De dader kwam via hengelen binnen en nam sieraden uit de woning weg. De bewoner deed aangifte.

Fietser gewond bij aanrijding

GOUTUM – De politie heeft zaterdagmiddag op de Bredyk een aanrijding afgehandeld waarbij een 22-jarige fietser uit Akkrum gewond raakte. De man fietste rond 18.00 uur vanuit Techum in de richting van het centrum. Voor de inrit van de McDonalds stak hij zonder te kijken over. Een 28-jarige automobilist uit Goutum, die achter de fietser reed, kon hem niet meer ontwijken. Hij raakte hem met zijn spiegel waardoor de fietser viel. Hij werd met letsel aan zijn elleboog per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Hennepkwekerij ontmanteld

HARLINGEN – De politie heeft zaterdagmiddag op de Ropens een hennepkwekerij ontmanteld. Hierbij werd een 50-jarige man uit Harlingen aangehouden. In verband met een sterkte henneplucht in de straat gingen agenten op onderzoek. Bij een van de woningen waar ze aanbelden zagen ze dat iemand via de achterzijde van de woning probeerde weg te komen. De man werd onmiddellijk aangesproken en zijn woning doorzocht. Binnen werd een kwekerij aangetroffen. De planten waren net afgeknipt met als opbrengst drie vuilniszakken met in totaal ruim 16 kilo toppen. De stroom werd illegaal afgetapt. De planten, toppen en de gebruikte apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Paard op hol, twee gewonden

NIEUWHORNE – De politie heeft zaterdagmiddag tijdens de Flayerfeesten een ongeval afgehandeld waarbij twee personen gewond raakten. Tijdens de optocht was een paardenrijtuig op hol geslagen en tegen andere wagens aangebotst. Het hoofdstel van een van de paarden was afgezakt, waardoor het paard de ruimte zag en op hol sloeg. Het andere paard ging daarin mee. Een 64-jarige man uit Franeker zat als passagier op de bok en liep door het ongeval rugletsel op. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht. Een 63-jarige vrouw uit Orsalina (Zwitserland) werd als omstander omver gereden. Haar letsel bleek mee te vallen en zij kon ter plekke door het ambulancepersoneel behandeld worden.

Jongen aangehouden voor vernieling prullenbak

BAAIDUINEN – De politie heeft zaterdagavond een 16-jarige jongen van Terschelling-west aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de jongen bij de bushalte van Baaiduinen een prullenbak vernield had door hier tegenaan te schoppen. Hij belde de politie die de jongen op aanwijzing van de getuige aanhield en overbracht naar het bureau. Na verhoor mocht de jongen met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor vernieling ruit

DRACHTEN – De politie heeft zaterdagavond een 30-jarige man uit Stroobis aangehouden op verdenking van vernieling. De man probeerde met geweld een woning aan de Leeuwerikstraat binnen te komen, waarbij een ruit kapot gegaan was. De 23-jarige bewoonster wilde de man niet binnen laten en belde de politie. Die hielde de man aan en bracht hem voor verhoor over naar het bureau. De twee zijn bekenden van elkaar.

Jongen trapt bloemen kapot

DRACHTEN – De politie heeft zaterdagmiddag een 15-jarige jongen uit Drachten aangehouden op verdenking van vernieling en belediging. Toezichthouders van de gemeente zagen de jongen bij een parkje aan De Lange West bloemen kapot schoppen en spraken hem aan. Toen de jongen zich niet kon identificeren, werd de politie verzocht erbij te komen. Hierna begon de jongen de toezichthouders uit te schelden. Hij weigerde zijn excuses aan te bieden en werd door de inmiddels gearriveerde agenten aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

Man aangehouden na mishandeling

KOLLUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Drachtstercompagnie aangehouden op verdenking van mishandeling. Een portier van een bar aan de Voostraat had aangifte tegen de man gedaan. Hij gaf aan dat hij een klap op zijn kin gekregen had toen hij de man wegens vervelend gedrag uit de bar wilde zetten. Agenten hielden de man aan en brachten hem over naar het bureau waar hij voor nader onderzoek ingesloten werd.

Vijf aanhoudingen na vechtpartij

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Nieuwestad vijf mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Surveillerende agenten zagen dat bij een discotheek onenigheid ontstond toen de portier een klant uit de discotheek zette. De klant en bijbehorende vriendengroep waren het hier niet mee eens en belaagden de portier. Horecapersoneel schoot de portier te hulp, waarna een vechtpartij ontstond. Ook de agenten die inmiddels waren bijgesprongen werden aangevallen. Uiteindelijk werden een 20-jarige, een 23-jarige, een 25-jarige, een 31-jarige man uit Tzummarum en een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. Zij werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Invordering rijbewijs

NOARDBURGUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige beginnend automobilist uit Zwaagwesteinde. Agenten zagen de man vanuit Leeuwarden slingerend rijden. Op de Oude Commissieweg in Noardburgum werd hij staande gehouden. Omdat het vermoeden bestond dat hij gedronken had, werd hij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 675 ug/l. Naast de invordering goed voor een rijverbod van negen uur en een proces-verbaal.

Man aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Nieuwstad een 28-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. De man kwam vanuit de Nieuwesteeg de Nieuwstad oplopen toen hij zonder aanleiding de daar aanwezige surveillerende agenten begon uit te schelden. Hierop werd de man aangehouden en voor nader onderzoek op het bureau ingesloten.

Man weigert te vertrekken

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 23-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan een bevel/vordering. De man had zich samen met een vriend eerder die avond vervelend gedragen in een kroeg en was uit de zaak gezet. Toen ze daar bleven rondhangen en aandringen om weer naar binnen te mogen, alarmeerde de portier de politie. Ook deze waarschuwde de mannen meerdere keren. Hier gaven ze geen gehoor aan, waarna ze gevorderd werden te vertrekken. De vriend ging hierop weg, maar de verdachte weigerde dit. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Man aangehouden na mishandeling

WORKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige man uit Reduzum aangehouden op verdenking van mishandeling. Een groep vrienden liep na een avond stappen via het Sud terug naar hun boot in de haven, toen ze een zoenend stel in een auto zagen zitten. Hier werden wat opmerkingen over gemaakt, waarna de verdachte uit de auto stapte en een van de mannen aansprak. Op dat moment schudde een van de vrienden aan de auto van de verdachte. De verdachte liep naar de man toe (gegevens onbekend) en gaf hem een vuistslag in het gezicht. De vrienden pakten de verdachte vast en belden de politie. Die hield de man aan en bracht hem over naar het bureau waar hij voor nader onderzoek in gesloten werd. Het slachtoffer werd met een bloedende neus naar de eerste hulp van het ziekenhuis in Sneek gebracht.

Jongen aangehouden na klappen

NOARDBURGUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een dancing aan de Oude Commissieweg een 17-jarige jongen uit Noardburgum aangehouden op verdenking van mishandeling. Na een melding dat een man in zijn gezicht geslagen zou zijn, gingen agenten te plaatse. Hier gaf een 24-jarige man uit Groningen aan vier keer in zijn gezicht geslagen te zijn door de verdachte. De reden zou zijn dat hem verweten werd voor te dringen in de rij voor een snack. Agenten hielden de verdachten aan en brachten hem over naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De Groninger deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd

WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige automobilist uit Nieuwehorne. Op de Raadhuisstraat werd de man gecontroleerd, waarna het vermoeden bestond dat hij gedronken had. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het bureau waar hij 660 ug/l blies. Naast de invordering goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal.

Man met mes aangehouden

DROGEHAM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Boskloane een 30-jarige inwoner van Drogeham aangehouden op verdenking van bezit van een mes. Rond 3.00 uur kwam bij de politie een melding binnen dat een man eerder die avond ruzie in de feesttent gehad had en nu verhaal kwam halen met een mes. Ter plaatse vertelden getuigen dat de man net vertrokken was. Op basis van het signalement troffen de agenten de man op de Boskloane aan. Hij werd aangehouden en het mes werd in beslag genomen. De man werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan