Fryslân, 25-10-2009 • Politieberichten van zaterdag 24 oktober 11:00 uur tot zondag 25 oktober 11:00 uur.

Berlikum: vier aanhoudingen bij vechtpartij
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag de handen vol gehad bij een vechtpartij in en buiten een horecagelegenheid op het Hemmemaplein. Rond 03:30 uur ontstond een massale vechtpartij in de discotheek waarbij diverse eenheden van de politie ter plaatse moesten komen om de orde te handhaven welke met moeite lukte. De aanleiding was, dat een groep van 30 personen in de discotheek stampij begonnen te maken waarna de vechtpartij uitbrak. Eenmaal buiten op het plein zetten de problemen zich voort, waarna een groep van inmiddels 150 personen, dreigend tegenover de politie stond. Vier verdachten, een 17-en 18-jarige inwoner van Sneek en een 20- en 26-jarige inwoner van Leeuwarden, werden door de politie aangehouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Drachten: man aangehouden voor vernieling
De politie heeft zondagmorgen een 18-jarige inwoner van Drachten op de Michaelberg aangehouden voor het vernielen van een aantal fietsen. Een oplettende agent zag dat de jongen tegen een aantal fietsen schopte waardoor deze beschadigd raakten. Ook probeerde hij een fiets slot open te breken. Toen dit niet lukte, werd ook deze fiets vernield. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Leeuwarden: man aangehouden voor belediging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij op de Ruiterskwartier agenten beledigde. Toen de agenten de man mee wilden nemen, begonnen omstanders zich met de aanhouding bemoeien. De man werd vervolgens in een surveillanceauto geplaatst en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Toen de agenten met de verdachte waren vertrokken werd het weer rustig op straat.

Noardburgum: man aangehouden voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Hurdegarijp aangehouden. De man bemoeide zich met een ruzie tussen het slachtoffer, een 23-jarige inwoner van Suwald, en een andere man. Vervolgens gaf hij het slachtoffer een klap in zijn gezicht waarna deze verwondingen op liep. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt.

Doniaga: bestuurder onder invloed veroorzaakt aanrijding
De politie heeft zondagmorgen een 22-jarige inwoner van Delfstrahuizen op de Rijksweg A6 aangehouden. De automobilist had een aanrijding veroorzaakt waarna hij met zijn auto over de kop sloeg. De automobilist verklaarde, dat hij tijdens het autorijden een sms-je aan het versturen was en daardoor de macht over het stuur was verloren. Toen de agenten met de man in gesprek waren, bleek hij alcohol te hebben gedronken. De man, die beginnend bestuurder is, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 535 ug/l blies. Het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en kreeg hij een rijverbod van 5 uur.

Surhuisterveen: man aangehouden voor verboden wapen bezit
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige inwoner van Kootstertille aangehouden. De man die in een auto op de Jan Binneslaan reed, ging er vandoor toen hij een politieauto aan zag komen rijden. Toen de agenten een onderzoek instelden, troffen zij de auto in de Badlaan aan. In de auto zat alleen nog de passagier, terwijl de bestuurder inmiddels de benen had genomen. Toen zij de passagier aanspraken, kwam plotseling de bestuurder aanlopen. Hij vertelde de agenten, dat hij de auto zonder toestemming van zijn vriendin had meegenomen en dat hij geen rijbewijs had. In de auto trof men een verboden wapen (wurgstok) aan. Ook bleek dat de man alcohol had gedronken waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse, waar hij 300 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, het rijden zonder rijbewijs en voor verboden wapenbezit. Het wapen werd in beslaggenomen.

Heerenveen: twee verdachten aangehouden voor mishandeling
De politie heeft een 15 en een 16-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor openlijke geweldpleging. Agenten die toezicht in het centrum hielden, zagen in de Kerkstraat een vechtpartij gaande was. Zij zagen dat het slachtoffer, een 21-jarige man uit Oudeschoot, door drie mannen waaronder de twee aangehouden verdachten, werd geslagen en op straat kwam te liggen. Toen de man op straat lag, werd hij door één van de verdachten tegen zijn hoofd geschopt. Toen de agenten besloten op de verdachten aan te houden, ging één van de verdachten ervandoor. De beide andere verdachten konden wel worden aangehouden. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

Leeuwarden: vrouw steelt consumptiemunten
De politie heeft een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden in een horecagelegenheid op de Nieuwestad aangehouden. De vrouw wordt ervan verdacht in de nacht van zaterdag op zondag, dat zij 20 consumptiemunten had weggenomen. De medewerker die de diefstal had zien gebeuren, belde direct de politie. De verdachte kon op heterdaad door een portier worden aangehouden waarna zij aan de politie kon worden overgedragen. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt. Een 22-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte. Bij ontdekking op heterdaad iedereen bevoegd een verdachte aan te houden. Zo moet de aangehoudene ‘onverwijld’ aan de politie worden overgedragen.

Drachten: man aangehouden voor diefstal fiets en belediging
De Politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag, een 64-jarige inwoner van Drachten op de Michaelsberg aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets en voor belediging. Een getuige had gezien dat de man de fiets had meegenomen en waarschuwde via 1-1-2 de politie. Toen men de man even later weer terug zag komen, werd hij op aanwijzing van getuigen door de politie aangehouden. In de garage van de woning van de man, trof men de gestolen fiets aan. Toen de agenten deze mee wilden nemen, begon de man te schelden en beledigde diverse malen de politieagenten. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Tjalleberd: rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 26-jarige inwoner van Rotterdam ingevorderd. Een oplettende agent zag de automobilist met grote snelheid op de Rijksweg A7 uit de richting van Drachten aan kwam rijden. Tijdens de snelheidsmeting, werd een snelheid van 190 kilometer per uur gemeten, daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. De man moest zijn auto laten staan en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast werd er tegen de automobilist proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: aanhoudingen voor huisvredebreuk
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het overtreden van een toegangsverbod bij een bedrijf op de Weaze. Ook een andere 22-jarige inwoner van Leeuwarden werd aangehouden omdat hij zich diezelfde nacht in een horecagelegenheid aan het Groot Schavernek vertoonde, waar hij niet mocht komen. Tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Ureterp: mannen gewond bij aanrijding
De politie heeft zaterdagavond een aanrijding op de Opperhaudmade afgehandeld, waarbij een 46-jarige automobilist uit Bakkeveen en een 47-jarige automobilist uit Numansdorp gewond raakten.

De Bakkevener verleende op de kruising van de Butewei en Opperhaudmade geen voorrang aan de 47-jarige automobilist die uit de richting Oosterwolde kwam. Beide mannen zijn per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Beide auto’s raakten zwaar beschadigd.

Sneek: brand in magnetron
De politie heeft zaterdagavond de brandweer geassisteerd bij een brand in een woning in de Stationstraat. Toen de brandweer en politie ter plaatse kwamen, bleek de woning vol met rook te staan. De oorzaak was, dat een magnetronoven die door onbekende oorzaak in brand was geraakt. De bewoners en hond, kwamen met de schrik vrij.

Leeuwarden: auto ZN-DB-02 gestolen na inbraak in woning
De politie zoekt getuigen van een inbraak in een woning aan de Julianalaan, die tussen zaterdagavond 21:30 uur en zondagnacht 01:45 uur plaatsvond. De daders kwamen de woning binnen door een deur te forceren. Uit de woning werden naast een spelcomputer en een onbekend geldbedrag, videocamera, autosleutels en een auto, een Witte Ford Focus, voorzien van kenteken ZN-DB-02, weggenomen. De politie wil graag in contact komen met mensen die mogelijk iets gezien hebben. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. Mocht anoniem wensen te blijven, bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Houtigehage: getuigen gezocht van vernieling van ramen
De politie onderzoekt de vernieling van drie ramen van een woning aan het Klompmakerspaad, die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond. Terwijl de bewoners lagen te slapen, werden zij plotseling gewekt door een harde klap en glasgerinkel. Buiten gekomen, zagen zij dat drie ramen van hun woning waren vernield. De politie zoekt getuigen van de vernieling. Mocht u iets gezien of gehoord hebben, bel dan met 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, bel dan met Meld Misdaad Anoniem, via 0800-7000. De eigenaar, een 53-jarige inwoner van Houtigehage deed aangifte.

Leeuwarden: wapens aangetroffen bij preventief fouilleren
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer een preventieve fouilleer actie door 10 politieagenten uitgevoerd, ondersteunt door twee wachtmeester van Koninklijke Marechaussee. Daarbij werden zes messen, een schroevendraaier en een vlinderboor in beslaggenomen. De actie vond in het aangewezen veiligheidsrisicogebied in het centrum van Leeuwarden plaats. Totaal werden 205 personen, 20 auto’s en 4 scooters gecontroleerd. De aangetroffen wapens werden in beslaggenomen. Daarnaast kregen nog een aantal personen proces-verbaal voor wildplassen, het fietsen in het voetgangersgebied, rijden zonder helm en voor het rijden zonder verzekering. De politie houdt periodiek preventieve fouilleringacties. Deze acties worden gehouden in het kader van de handhaving van de openbare orde. De burgemeester van Leeuwarden heeft hiervoor de binnenstad van Leeuwarden aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’.

Zwaagwesteinde: verzet bij aanhouding
De politie heeft zondagmorgen op de Tolweg een 56-jarige inwoner van Zwaagwesteinde aangehouden voor het plegen van verzet bij zijn aanhouding. Agenten zagen de man in auto rijden, waarna zij besloten hem te controleren. Toen zij roken dat de man alcohol had gedronken en zij hem mee wilde nemen naar het politiebureau voor een ademanalyse, begon hij zich te verzetten en wenste niet mee te gaan. Uiteindelijk lukte het de agenten om de man in handboeien te slaan, waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij 255 ug/l blies. Tegen man werd proces-verbaal opgemaakt.

Driesum: verlaten plaats van ongeval
De politie stelt een onderzoek in naar een éénzijdig ongeval, welke in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond in de H.G. van der Veenstraat waarbij de dader in zijn auto door is gereden. Daarbij werden een hekwerk, een verkeersbord en een tuin ernstig beschadigd. Een getuige haarde een klap en zag een paarse Volkswagen golf in een tuin staan. Toen hij naar buiten ging, was de bestuurder al in zijn auto verdwenen.

Sneek: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Zeilmakerstraat die zondagmorgen plaatsvond. De dader forceerde een deur om het bedrijf binnen te komen. Alle ruimten binnen het bedrijf werden doorzocht. Het is onbekend wat er werd weggenomen. Een 56-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in tien procesverbalen en rijverboden. In zeven gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdag 23:31 uur, Lijsterstraat in Drachten, een 21-jarige beginnend bestuurder uit Drachten, 415 ug/l.[/li]
[li]Zondag 02:59 uur, Archimedesweg in Leeuwarden, een 18-jarige man uit Leeuwarden, 450 ug/l; De man had geen rijbewijs, droeg geen gordel en reed zonder verlichting en negeerde een stopteken.[/li]
[li]Zondag 03:05 uur, Kleine Palen in Sneek, een 22-jarige beginnend automobilist uit Sneek, 460 ug/l.[/li]
[li]Zondag 07:38 uur, Kimswerderweg in Harlingen, een 20-jarige beginnend automobilist uit Harlingen, 355 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan

})