Politieberichten van zondag 25 maart

Gereedschappen gestolen bij inbraak

URETERP- De politie stelt een onderzoek in naar een aantal inbraken aan de Boerestreek. Deze inbraken vonden in de nacht van vrijdag op zaterdag plaats. Uit een schuur werden een fiets, een boormachine, schroefmachine en een slijpmachine en diverse kledingstukken stukken gestolen De 57- jarige eigenaar deed aangifte. Uit een werkplaats aan de dezelfde straat werd in dezelfde nacht een kettingzaag, een bosmaaier en een accuboormachine gestolen. De eigenaar, een 37-jarige inwoner van Ureterp, deed aangifte. Bij een schildersbedrijf werden diverse boormachines, schuurmachines en 50 meter kabel weggenomen. Ook deze eigenaar, een 34-jarige inwoner van Ureterp, deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

LEEUWARDEN- De politie heeft het rijbewijs van een 25-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. De man reed zaterdagmorgen rond 11.00 uur op de N31 ter hoogte van Techum waar zijn snelheid werd gecontroleerd. Agenten registreerden een snelheid van 140 kilometer per uur daar waar 70 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Jongetje gewond bij ongeval

BURGUM- DE politie heeft zaterdagmiddag op de Markt een ongeval afgehandeld waarbij een 5-jarig jongetje uit Kootstertille gewond raakte. Het jongetje ontsnapte aan de aandacht van zijn moeder. Vervolgens rende het jongetje de weg op. Hij werd daarbij aangereden door een 67-jarige automobilist uit Goutum. Het jongetje raakte gewoond aan zijn hoofd en been en liep diverse schaafwonden op. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Punt van rijbewijs kwijt na forse snelheidsovertredingen

NOORDOOST FRYSLAN – Drie beginnende bestuurder raken allemaal een punt van hun rijbewijs kwijt na forse snelheidsovertredingen. Een 21-jarige automobiliste uit Raard reed zaterdagmiddag met 101 kilometer per uur over de Burdaarderstrjitwei in Sibrandahuis. Daar is maximaal 60 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werd proces-verbaal tegen deze beginnende bestuurster opgemaakt. Een 22-jarige beginnende bestuurder uit Noardburgum passeerde zaterdagmiddag op de Lauwersmeerweg nabij Kollum een snelheidscontrole met 120 kilometer per uur, terwijl 80 is toegestaan. Ook tegen deze bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt. Tenslotte werd een 22-jarige beginnende bestuurder uit Dokkum gecontroleerd met de lasergun in zijn woonplaats op de Rondweg Noord. Hij passeerde de controle met 82 kilometer per uur, terwijl 50 kilometer per uur is toegestaan. Ook tegen deze beginnende bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie gaat de hoogte van de boetes bepalen. Daarnaast raken alle drie de beginnende bestuurders een punt van hun rijbewijs kwijt.

Man aangehouden voor fietsendiefstallen

HARLINGEN- De politie heeft zaterdagavond in de Hugo de Grootstraat een 32-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van fietsendiefstallen. Rond 22.00 uur zagen getuigen de verdachte met een fiets lopen die afgesloten was. Omdat zij dit niet vertrouwden belden ze via 1-1-2 de politie. Ondertussen spraken zij de verdachte aan die daarop de fiets achterliet en er vandoor ging. De aangetroffen fiets werd door de agenten in beslag genomen. Een zoekslag in de omgeving leverde helaas geen resultaat op. Rond 22.30 kregen de agenten opnieuw een melding van andere getuigen dat een man een fiets stal. Ook zij belden direct via 1-1-2 de politie en gingen achter de verdachte aan. Deze kon even later worden aangehouden in de Domela Nieuwhuisstraat. De verdachte werd overgedragen aan de politie. Agenten brachten de Harlinger naar het politiebureau. Daar wed hij voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaren van de fiets deden aangifte.

Bromfietser gewond na aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmiddag rond 15.40 uur in de Engelsestraat een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakte een 18-jarige bromfieser uit Leeuwarden gewond. Hij verleende op de kruising van de Engelsestraat en het Engelseplein geen voorrang aan de auto die bestuurd werd door een 42-jarige inwoonster van Leeuwarden. Het slachtoffer werd met ombekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Snorfietser aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmiddag op het Ruiterskwartier een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden zonder geldig rijbewijs, belediging en voor verzet. Agenten zagen de man op zijn snorfiets op de Nieuwestad rijden en besloten hem te controleren. Nadat hij aan het stopteken van de agenten had voldaan, vluchtte hij via een steeg weg in de richting van het Ruiterskwartier. Daar kregen de agenten de man weer in het vizier en stelden de achtervolging in. Tijdens de achtervolging duwde de verdachte een mevrouw met een driejarig kindje omver. Een oplettende burger kon de verdachte vastpakken waarna de agenten de man konden aanhouden. Daarbij verzette hij zich hevig. Ook meende hij de agenten te moeten beledigen. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Wildplasser aangehouden voor belediging

HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagavond op het Gemeenteplein een 39-jarige inwoner vanNoordwijkerhout aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten zagen de man wildplassen tegen een vrachtauto. Hiervoor schreven ze een bekeuring uit. De man was tijdens het bekeuringsgesprek zeer op opstandig. Toen hij agenten begon te beledigen was de maat. Hij werd dan ook aangehouden. De verdacht werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 22-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarder ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder viel op omdat hij met piepende banden door het centrum van de stad reed. Op de Oostergoweg werd een snelheid van 108 kilometer per uur gemeten, terwijl maar 50 kilometer per uur op deze weg is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de Leeuwarder ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Stapper aangehouden voor zware mishandeling

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Vleesmarkt een 18-jarige inwoner van Nieuweschoot aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De jongen had in een horecagelegenheid een 20-jarige inwoner van Joure geslagen. Die liep daarbij zwaar letsel op aan zijn gezicht. Het slachtoffer moest dan ook per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis. Op aanwijzing van getuigen konden agenten de 18-jarige aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding voor bezit pepperspray

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. De man werd gecontroleerd op de Nieuweweg. Tijdens de controle vonden agenten een hoeveelheid wiet en een busje pepperspray in de kleding van de Leeuwarder. De softdrugs en de pepperspray werden in beslag genomen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Vernieler aangehouden

BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 16-jarige inwoner van Workum aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten reden over de Skilwyk en zagen daar twee jongeren tegen gestalde fietsen schoppen. Een fietsen raakte daardoor beschadigd. De 16-jarige jongen werd direct aangehouden. Zijn vriend ging er vandoor. Na verhoor werd tegen de 16-jarige proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het politiebureau weer verlaten. Toen agenten hem naar zijn logeeradres brachten, werd daar ook zijn vriend aangetroffen. Met die jongen werd de afspraak gemaakt dat hij later deze week als verdachte zal worden gehoord.

Inbraak in woningen

ITENS – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan It String. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden onder andere een tv, computer en een groot geld bedrag weggenomen. De 25-jarige bewoonster deed aangifte. Diezelfde nacht werd ook ingebroken in een woning aan deMarssumerstraat, Veestraat en de Kastanjestraat in Leeuwarden. Uit de drie woningen werden onder andere sieraden, mobiele telefoons, tv’s en computers weggenomen. De drie bewoners deden aangifte.

Containers in brand

LEMMER – De politie onderzoekt de brandstichting in drie afvalcontainers aan deZevengesternte. In de nacht van zaterdag op zondag werden de drie containers in brand gestoken. Eén daarvan stond onder een afdak van woning. Door snel ingrijpen van buurtbewoners kon erger worden voorkomen. De brandweer kwam ter plaatse om de overige twee containers te blussen. De politie stelt dan ook een nader onderzoek in naar deze brandstichting.

Negen aanhoudingen na uitgaansgeweld

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag negen stappers aangehouden na uitgaansgeweld. In de Oude Doelesteeg en in de Prins Hendrikstraat liep het uit de hand. Op beide plaatsen moest de politie fors ingrijpen om de orde weer te herstellen. Diverse agenten werden daarbij geslagen, geschopt en beledigd. Gelukkig liep geen van hen verwondingen op.

Vijf aanhoudingen na belagen portier

In de Oude Doelesteeg had een 53-jarige inwoner van Leeuwarden een portier van een horecagelegenheid belaagd. De politie werd daarop gewaarschuwd en agenten hielden vervolgens de Leeuwarder aan. De zoon en de dochter van de man begonnen zich met de aanhouding te bemoeien. Ook andere omstanders keerden zich tegen de politie en de portiers. De politie besloot daarop om al het uitgaanspubliek uit de Doelesteeg te verwijderen om zo de rust te kunnen herstellen. Naast de 18-jarige zoon en de 22-jarige dochter werden ook nog twee Leeuwarders van 18 en 19 jaar aangehouden. Dit omdat ze agenten en portiers bedreigden, beledigden en aanvielen. Alle verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouillering van de 53-jarige Leeuwarder vonden de agenten een mes in zijn kleding. Dit mes werd in beslag genomen.

Vier aanhoudingen na diverse vechtpartijen

Ook in de Prins Hendrikstraat liep het in de nacht van zaterdag op zondag behoorlijk uit de hand. Surveillerenden agenten op mountainbikes werden geconfronteerd met een vechtpartij in horecagelegenheid in de straat. De ruzie ging op straat verder. Meerdere agenten kwamen dan ook ter plaatse, waaronder één met een politiehond. Een groep van zo’n veertig personen belaagde de politie, waarbij een aantal agenten werd geschopt, geslagen en beledigd. Uiteindelijk moesten de agenten een linie vormen. De straat werd vervolgens leeg gemaakt en daarbij werd geweld gebruikt. Zo werd de politiehond ingezet en gebruik gemaakt van de wapenstok. Na de aanhouding van vier stappers keerde de rust weer terug. Alle vier werden voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor bedreiging

JOURE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een horecagelegenheid aan de Midstraat een 25-jarige inwoner van de stad Groningen aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die nacht de eigenaar van de horecagelegenheid bedreigd. Hierop werd de Groninger aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht de man het bureau weer verlaten.

Vandaal aangehouden

TERSCHELLING – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op fietspad van de Dellewal een 20-jarige inwoner van West-Terschelling aangehouden op verdenking van vandalisme. Surveillerende agenten zagen een groepje dronken jongeren lopen. De 20-jarige had een wegbewijzeringsbord in zijn handen. Dit bord hij eerder die nacht van een paal gesloopt. De 20-jarige werd daarom overgebracht naar het politiebureau. Daar werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Tevens zal hij de reparatiekosten voor zijn rekening moeten nemen.

Stappers aangehouden voor belediging

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee stappers aangehouden op verdenking van belediging. Op de Zuidkade lag een 29-jarige inwoner van Drachten op het wegdek. Agenten wilden de man, die zwaar onder invloed van alcohol verkeerde, daar voor zijn eigen veiligheid weghalen. Deze hulp werd waarschijnlijk niet door de man op prijs gesteld, want hij beledigde de agenten. Hierop werd hij aangehouden. Diezelfde nacht werd ook 20-jarige plaatsgenoot aangehouden. Hij beledigde eveneens agenten. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee Roemeense parkeermeterkrakers aangehouden

SNEEK – De politie heeft zondagochtend vroeg twee Roemeense mannen van 22 en 24 jaar aangehouden op verdenking van diefstal door middel van braak. Surveillerende agenten op mountainbikes zagen in een steeg nabij de Oude Koemarkt twee mannen staan. Het duo probeerde er alles aan te doen om er voor te zorgen dat ze niet werden gezien door de agenten. Gezien dit gedrag reden genoeg voor de agenten om de twee te controleren. Eén van hen had een autosleutel in zijn handen. In de omgeving werd de auto van de Roemenen aangetroffen met daarin veel klein geld. Toen de agenten de twee aanspraken, stonden ze nabij een parkeerautomaat. Nader onderzoek aan de automaat wees uit dat die was gekraakt. Hierop werden de twee Roemenen aangehouden. Ze waren in het bezit van gereedschap en dat werd in beslag genomen. Evenals de auto van de mannen en het klein geld. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. In de omgeving waren meerder parkeerautomaten gekraakt. Namens de gemeente moet nog aangifte worden gedaan.

Man aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend op de Lange Marktstraat een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had een 60-jarige stadsgenoot geslagen. Hierop werd de politie gewaarschuwd. Agenten hielden de verdachte aan en brachten hem over naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Fietsendief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend in de Boeierstraat een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Getuigen hadden eerder die ochtend gezien dat twee mannen een afgesloten fiets optilden en vervolgens mee namen. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd en daarbij werd een goed signalement doorgegeven. Agenten zagen één van de mannen lopen. De Leeuwarder was nog in het bezit van de afgesloten fiets. Hij kon geen goede verklaring hoe hij aan deze fiets was gekomen. Hierop werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De fiets werd in beslag genomen.De eigenaar van de fiets is echter onbekend. De politie roept daarom de eigenaar van de onderstaande fiets op om zich te melden bij het politiebureau in Leeuwarden of te bellen met 0900-8844.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/fiets1_tcm7-780847.JPG[/img]

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed
FRYSLÂN – De politie heeft in de zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer gecontroleerd op het rijden onder invloed. De volgende bestuurders hadden hierbij zoveel gedronken dat hun rijbewijs ingevorderd werd. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen. Een aantal van hen zal mogelijk in aanmerking komen voor een alcoholslot

-Zaterdag, 23.45 uur, Zuidkade in Drachten, een 43-jarige bromfietser uit Drachten, 835 ug/l. De man was met zijn scooter ten val gekomen. Hierbij liep hij letsel op en daarom werd de Drachtster per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Halverwege de behandeling wilde de man perse het ziekenhuis verlaten. Omdat het sterke vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij door de agenten overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse;

-Zondag, Marijkepad in Noardburgum, een 25-jarige automobilist uit Gytsjerk, 585 ug/l. Naast het feit dat de man onder invloed van alcohol een auto bestuurde, was hij ook niet in het bezit van een rijbewijs. Ook hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt;

-Zondag, Atalantastraat in Heerenveen, een 22-jarige beginnende bestuurster uit Oudehaske, 465 ug/l;

Grote brand in loods

SINT NICOLAASGA – De politie heeft zondagochtend de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een loods aan het Noed. Door nog onbekende oorzaak brak in de loods brand uit. De eigenaar van het bedrijf waarschuwde daarop de hulpdiensten. De brandweer had de nodige moeite om aan water te komen. Daarom werd er maar liefst drie kilometer aan brandweerslangen uitgelegd om aan bluswater te komen. In diverse straten in het dorp was dan ook geen verkeer meer mogelijk vanwege de slangen. Het dak van de loods bestond grotendeels uit asbest. Dit is nabije omgeving van de loods terecht gekomen en zal door een gespecialiseerd bedrijf worden opgeruimd. Bij de brand raakte niemand gewond. Naar de oorzaak zal de politie nog nader onderzoek doen.

112Fryslan