Politieberichten van zondag 25 juli.

Grote alcoholcontrole op het water
GROU – De politie heeft zaterdag een grootscheepse alcoholcontrole gehouden na afloop van het skûtsjesilen op en rondom het Pikmeer. Tijdens de controle werden 109 schippers en/of roergangers gecontroleerd op het varen onder invloed van alcohol. Dertien van hen werden door de agenten meegenomen voor een ademanalyse aanboord van de P64 van de waterpolitie van het KLPD. Uiteindelijk bleken negen schippers te veel te hebben gedronken. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt en tevens kregen ze een vaarverbod mee. Zo ook een 30-jarige inwoner van Apeldoorn. Hij blies maar liefst 845 ug/l.

Lager alcoholpromillage
Het toegestane alcoholpromillage voor schippers werd zaterdag door nieuwe regelgeving verlaagd van 0,8 naar 0,5 promillie. Het lagere promillage gold al voor de grote rivieren en is vanaf zaterdag uitgebreid naar de overige wateren in Nederland. Het toegestane alcoholpromillage op het water is nu hetzelfde als op de weg.

Toezicht te water
Tijdens het skûtsjesilen in Grou waren acht boten van de politie Fryslân, de waterpolitie van het KLPD, Provinciale Waterstaat en It Fryske Gea aanwezig om toezicht te houden op en rondom de druk bevaren wateren bij Grou. Naast de alcoholcontrole werd ook gelet op snelvaren, geluidsoverlast en overige vaar- en milieuregels. Tegen zeven schippers werd proces-verbaal opgemaakt voor snelvaren. Een schipper van een snelle motorboot was niet in het bezit van een vaarbewijs. Daarom werd ook tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Tegen een andere schipper werd proces-verbaal opgemaakt voor het niet kunnen tonen van een identiteitskaart. Daarnaast handelen de agenten een aanvaring tussen twee schepen af.

Aangehouden voor openbare dronkenschap
GROU- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een man (leeftijd en woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap. Agenten zagen de in de Parkstraat lopen waarna zie hem wilden controleren. De man kon geen identiteitsbewijs laten zien. De man werd, omdat hij zodanig diep in het glaasje had gekeken, overgebracht naar het politiebureau waar hij ter controle van zijn identiteit en ter ontnuchtering ingesloten.

Vlielander op de bon voor belediging
VLIELAND – De politie heeft tegen een 41-jarige inwoner van Vlielander proces-verbaal opgemaakt voor belediging. Donderdagavond laat liep de man, duidelijk onder invloed van alcohol, door de Dorpsstraat. Hij was blijkbaar uit op ruzie en schol twee surveillerende agenten uit. Om de zaak niet te laten escaleren, werd besloten op dat moment niet in te grijpen. Op vrijdag is de Vlielander door de politie bezocht en werd proces- verbaal voor belediging tegen de man opgemaakt. Hij kan een boete van 500 euro verwachten.

Raam vernield van woning
OENTSJERK- De politie onderzoekt de vernieling van raam van een woning aan Douwelaan die rond 01.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond. De bewoners werden wakker van een harde knal en zagen dat een raam aan de voorzijde van de woning kapot bleek te zijn. Een 67-jarige inwoonster van Oentsjerk deed aangifte.

Man aangehouden voor belediging
GROU- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Meersweg een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging van de agenten. Surveillerende agenten werden zonder enige aanleiding door de verdachte beledigd waarna de verdachte werd aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Explosie gevolgd door brand in woning
SINT-ANNAPAROCHIE- De politie onderzoekt een explosie in een woning aan de Jakkele Weidemastraat, die in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.30 plaatsvond. Door nog nu nog onbekende oorzaak ontstond de brand, mogelijk voorafgaand door een explosie aan of in de voorzijde van de woning. Daarbij brak er brand uit in de hal van de woning. De 56-jarige bewoonster was tijdens de explosie/brand boven in haar slaapkamer. Door de gearriveerde agenten werd er met behulp van een ladder van de buurman de vrouw uit haar benarde positie gehaald. De voorzijde van de woning werd door de explosie geheel vernield. Kozijnen raakten door de explosie ontwricht. De vrouw werd met ademhalingsproblemen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De technische recherche doet onderzoek naar de oorzaak van de explosie/brand.

Auto in brand
NES (A)- De politie heeft de in de nacht van zaterdag op zondag de brandweer geassisteerd bij een brand in een auto aan de Zwarteweg. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in de auto. Met behulp van omstanders werd de brandende auto bij de woning vandaan gedrukt waarna de brandweer deze kon blussen.

Portier aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten waren bezig waren met een onderzoek en stonden met het slachtoffer te praten. Vervolgens kwam een portier van een horecagelegenheid in de Oude Doelesteeg naar het slachtoffer toe en sloeg deze zonder enige aanleiding in zijn gezicht. De verdachte werd direct door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer, een 24-jarige inwoner van Drachten, deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling van raam
WEST-TERSCHELLING- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag om 00.30 uur met behulp van portiers van een horecagelegenheid in de Torenstraat, een 19-jarige inwoner van Stiens aangehouden. De man wordt ervan verdacht een winkelraam te hebben vernield. De portiers die dit zagen gebeuren, aarzelden geen moment en grepen direct in en hielden de verdachte aan waarna zij deze aan de politie overdroegen. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Daarnaast zal hij de schade van het vernielde raam moeten vergoeden.

Vrouw gewond na val met fiets
MOLKWERUM- De politie heeft zaterdagmiddag rond 17.25 uur, een ongeval tussen twee fietsers die op de Noardermar plaatsvond, afgehandeld. Daarbij raakte een 56-jarige vrouw uit Wormer aan haar hoofd gewond. De vrouw is vermoedelijk met haar fiets tegen de achterzijde van andere fietser die voor haar reed gereden, waarna zij ten val kwam. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Proces-verbaal voor verbranden afval
URETERP- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 05.20 uur, een 42-jarige inwoner van Ureterp proces-verbaal gegeven voor het verbranden van afval. Naar aanleiding van een brandmelding gingen agenten ter plaatse en zagen vanaf een afstand een brand woedden. Eenmaal ter plaatse, zagen zij dat de man bezig was een matras, videobanden, hout en een aanrechtblad in brand had gestoken. De man kreeg proces-verbaal.

Inbraak in dorpshuis
HOMMERTS- De politie onderzoekt een inbraak in een dorpshuis aan de Jeltewei. In de nacht van zaterdag op zondag rond 04.00 uur kregen agenten een melding van een inbraakalarm. Eenmaal ter plaatse bleek een deur te zijn opengebroken. Mogelijk zijn de daders geschrokken en hebben de buit de haast laten staan. Een 44-jarige inwoner van Heeg deed aangifte.

Twee auto’s beschadigd door brand
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.53 uur de brandweer geassisteerd bij een autobrand in de Daslook. Door nog onbekende oorzaak vatte een bestelwagen brand. De auto die daarnaast stond liep door de brand schade op.

Man aangehouden voor ambtsbelemmering
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade, een 44-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van ambtsbelemmering. Agenten zagen een man staan ‘wildplassen” en wilden hem daarvoor bekeuren. Vervolgens meende de verdachte zich met de situatie te bemoeien. De wildplasser zag door de bemoeienis van de verdachte zijn kans om er van door te gaan. De agenten de verdachte al diverse keren gevraagd om zich niet met de situatie te bemoeien omdat hij het werk van de agenten belemmerde, werd vervolgens aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt.

Man aangehouden voor belediging
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.56 uur op het Ruiterskwartier een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. De man die samen met vrienden op straat liep, meende de agenten te moeten beledigen waarna hij werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Hij kan een boete van 500 euro verwachten.

Man mishandeld
GROU- De politie onderzoekt de mishandeling van 34-jarige inwoner van Leeuwarden die in de nacht van zaterdag op zondag rond middernacht plaats op een steiger in de jachthaven aan de Meersweg plaatsvond. De aangever zat samen met zijn vriendin op de steiger toen een man en een vrouw aan kwamen lopen. Omdat de aangever in het pad zat, zei de verdachte dat zij op moesten “rotten” omdat zij naar hun boot wilden. Toen aangever een reactie op hun verzoek gaf, kreeg hij zonder enige aanleiding een klap in zijn gezicht. Hij deed aangifte.

Raam vernield van bedrijf
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de vernieling van een raam van een bedrijf aan de Hortensiastraat. Daar werd vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag een steen door het raam gegooid. De eigenaar doet nog aangifte

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Een bromfietser en twee automobilisten hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag 15.05 uur, Jousterweg te Nijehaske, een 20-jarige inwoner van Heerenveen, bloedproef. De man werd in zijn auto aangetroffen. De verdachte was vermoedelijk onder invloed van drugs. Zijn auto werd voor onderzoek in beslag genomen.
Zaterdag, 20.40 uur, Rijksweg A7 in Terwispel, een 51-jarige inwoner van Heerenveen, bloedproef. De man reed slingerend in zijn auto over de Rijksweg A7 en was vermoedelijk onder invloed van drugs;
Zondag, 00;20 uur, Lange Leane in Workum, een 19-jarige bromfietser uit Wolvega, 485 ug/l.
Zondag, 02.05 uur, Willinge Prinsstraat te Oldeberkoop, een 23-jarige beginnende automobilist uit Elsloo, 735 ug/l.
Zondag, 05.00 uur, Tjalke de Boerstrjitte te Balk, een 21-jarige bromfietser uit Balk, 655 ug/l.[/bullets]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan