Fryslân, 25-01-2009 • Politieberichten zaterdag 24 januari 11.00 uur t/m zondag 25 januari 11.00 uur

Breezanddijk: dronken man tegen vangrail
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding zaterdagavond op de Afsluitdijk, waarbij een 41-jarige man uit Harlingen gewond raakte. Bij de politie kwam een melding van een rookwolk op de Afsluitdijk binnen. Ter plaatse bleek het om een aanrijding te gaan. De man uit Harlingen reed vanuit de richting Noord-Holland, toen hij met zijn auto in de slip raakte. Hierbij botste hij meerdere keren tegen de middengeleider en de vangrail aan. De man is per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd. Hier werd ook een bloedproef afgenomen omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had.

Leeuwarden: hennepkwekerij opgerold
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een woning aan de Magnoliastraat een hennepkwekerij opgerold. Naar aanleiding van een tip ging de politie naar binnen. In de woning vond de politie een in werking zijnde hennepkwekerij, verdeeld over twee kamers. Naast de kwekerij werd nog ruim 300 gram hasj en 15 gram wiet aangetroffen. De verdachte, een 33-jarige man uit Leeuwarden is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Gezien het tijdstip van de vondst worden alle apparatuur en planten vandaag in beslag genomen en vernietigd.

Leeuwarden: twee jongens aangehouden voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Ruiterskwartier twee mannen aangehouden op verdenking van mishandeling. Een groepje van vier vrienden werd eerder die avond bij een horecagelegenheid op het Ruiterskwartier ruziezoekend aangesproken door een voor hun onbekende man. Zij gingen hier niet op in en gingen een café in. Toen zij later het café verlieten en richting parkeergarage liepen, zagen zij dat die man in het gezelschap van vijf andere mannen nog steeds buiten aanwezig waren. De groep van zes mannen achtervolgden de vrienden de parkeergarage in. Hierbij kreeg een 20-jarige man uit Roodkerk op de trap een schop tegen zijn achterhoofd en een 20-jarige man uit Oentsjerk een schop in zijn onderrug. Een vrouw uit de vriendengroep was ondertussen naar de beveiliging van de parkeergarage gegaan, die de politie alarmeerde. Deze ging samen met de slachtoffers in de auto op zoek naar de verdachten. Op het Ruiterskwartier werden een 16- en een 17-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden. De jongens zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Berlikum: drie mannen aangehouden voor mishandeling en rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Bitgumerdyk drie mannen aangehouden. Een 23- en een 26-jarige man werden aangehouden op verdenking van mishandeling en een 24-jarige man op verdenking van verlaten plaats ongeval en het rijden onder invloed. Alle drie de mannen komen uit Eindhoven. Agenten werden op het Hemmemaplein aangesproken door een 20-jarige man uit Drachten. De man gaf aan dat hij was aangereden, waarna zijn vriend klappen had gekregen. De daders zouden daarna zijn weggereden. Op basis van de doorgekregen gegevens, kon de politie de auto op de Bitgumerdyk staande houden. De melder was ondertussen ook ter plaatse en kon aangeven wie de auto bestuurde toen hij aangereden werd. Deze 24-jarige man werd hierop aangehouden. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had, werd hij meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies de beginnende bestuurder 570 ug/l. Zijn rijbewijs werd in beslag genomen en daarnaast kreeg hij een rijverbod van 8 uur opgelegd en werd een proces-verbaal uitgeschreven. De melder gaf ook aan dat zijn vriend na de aanrijding mishandeld was door vrienden van de verdachte. Getuigen hadden gezien dat het slachtoffer, een 23-jarige man uit Drachten, geschopt en geslagen werd en konden de daders aanwijzen. De twee verdachten werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: vrouw gewond na aanrijding
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding in de nacht van zaterdag op zondag op de Groningerstraat. Een 36-jarige vrouw uit Leeuwarden was overstuur in de auto gestapt, waarna ze op een verkeersheuvel reed en tegen een lichtmast tot stilstand kwam. Ze is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in de stad gebracht.Hier werd ook een bloedproef afgenomen omdat het vermoeden bestond dat de vrouw gedronken had.

Dokkum: man aangehouden voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het Blauwverversstraatje een 18-jarige man uit Anjum aangehouden op verdenking van mishandeling. Op de Oranjewal had zich rond 04.00 uur een behoorlijke groep mensen verzameld. Hierbij werd één persoon door anderen in bedwang gehouden omdat deze zich recalcitrant gedroeg. Nadat deze persoon weggelopen was richting de Markt, meldde een 18-jarige man uit Rinsumageest zich bij de aanwezige politie. Hij gaf aan door de man uit Anjum mishandeld te zijn. Op basis van het signalement kon de verdachte kort hierna aangehouden worden en werd voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: drie aanhoudingen voor diefstal
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie personen aangehouden op verdenking van diefstal. In een club aan de Nieuwestad zag een glazenhaler een man met een damestas lopen, waarbij de man de tas doorzocht. Op videobeelden was daarna te zien dat een tweede man, in het gezelschap van een vrouw, met de tas in de hand de trap afliep. De inmiddels gealarmeerde politie hield de 28- en 21-jarige mannen en de 21-jarige vrouw, allen uit Den Helder, aan. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten. De 27-jarige eigenaresse van de tas uit Leeuwarden deed aangifte. Zij weet niet precies waar haar tas gestolen is.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in acht proces-verbalen en rijverboden, waaronder:

[ul][li]03:25 uur, Egelantierstraat in Leeuwarden, 21-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 440 ug/l, beginnend bestuurder, rijverbod zes uur[/li][/ul]

In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]00:15 uur, Steegde in Appelscha, 44-jarige man uit Makkinga, 775 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]04:40 uur, Oppenhuizerweg in Sneek, 20-jarige beginnend bestuurder uit Sneek, 395 ug/l[/li][/ul]
[ul][li]Zie ook bericht Berlikum[/li][/ul]

112Fryslan

})