Politieberichten van zaterdag 24 januari 11.00 uur tot zondag 25 januari 11.00 uur.

Heerenveen: politie onderzoekt diefstal CV ketels
De politie onderzoekt de diefstal van zes cv-ketels die in de nacht van woensdag op donderdag uit een woning aan de Gooilandlaan werden gestolen. De daders kwamen via een raam de in aanbouwzijnde woning binnen. De eigenaar, een 43-jarige inwoner uit Witmarsum, deed aangifte.

Leeuwarden: aanrijding letsel
De politie heeft een aanrijding op de Voorstreek/Hoeksterend afgehandeld die zaterdagmiddag plaatsvond. Daarbij raakte een 17-jarige inwoonster van Leeuwarden aan haar hoofd, knie en arm gewond. De fietsster botste zijdelings tegen een auto die bestuurd werd door een 33-jarige inwoner van Capelle aan den IJssel en kwam met haar fiets ten val. Het slachtoffer is met lichte verwondingen per ambulance overgebracht naar het MCL

Leeuwarden: burgernetactie na vermissing van vijf kinderen
De politie heeft zaterdagmiddag naar aanleiding van de vermissing van drie meisjes en twee jongens in de leeftijd van 7 tot 11 jaar een Burgernetactie uitgevoerd. De kinderen verdwenen toen zij bij hun een oma waren. Toen de kinderen na twee uren te zijn weggeweest nog niet terug waren, werd oma ongerust en waarschuwde de politie. Direct daarna werd een Burgetnetaktie opgestart. Er werden 2642 deelnemers gevraagd om uit te kijken naar de vermiste kinderen. Om 16.30 uur kwamen de kinderen weer thuis. Ze vertelden dat zij gezamenlijk flessen hadden ingezameld voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Voor meer informatie over Burgernet, zie [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url]

Drachten: politie houdt verdachte voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade een 23-jarige inwoner van Groningen aangehouden. De man wordt ervan verdacht mogelijk samen met nog een paar andere personen, een 24-jarige inwoner van Kootstertille te hebben mishandeld. Het slachtoffer liep daarbij een fikse hoofdwond op en diverse blauwe plekken. Hij heeft zich onder behandeling van een arts moeten stellen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Getuigen die de mishandelingen hebben zien gebeuren, kunnen via 0900-8844 in contact met de politie komen.

Lemmer: politie onderzoekt vernielingen aan auto’s
De politie onderzoekt een aantal vernielingen aan auto’s die in de nacht van zaterdag op zondag in diverse straten hebben plaats gevonden. In de Flevostraat werden om 01.30 uur een aantal ruitenwissers van geparkeerde auto’s afgebroken. In de Zevengesternte werd om ongeveer 01.45 uur door vier knapen een buitenspiegel en een kentekenplaat van auto vernield. Een van deze knapen droeg een snowboard. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets van de vernielingen gezien hebben. Zij kunnen via 0900-8844 met de politie bellen. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Sint Jacobiparochie: man aangehouden voor vernieling auto en raam
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie aangehouden. De man wordt ervan verdacht een ruit van een auto te hebben vernield. Daarnaast wordt hij ervan verdacht een raam van het politiebureau in Sint Annaparochie te hebben vernield. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt drie verdachten aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoonster en een 23-jarige inwoner van Nijawier en een 19-jarige inwoner van Burdaard aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Het trio wordt ervan verdacht een reclamebord van een bedrijf op Over de Kelders te hebben vernield. Getuigen die dit zagen gebeuren belden direct via 1-1-2 de politie waarna de drie even later konden worden aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten. Een 32-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt vandalen aan
De politie heeft rond middernacht in de nacht van zaterdag op zondag op de Wortelhaven vier minderjarige verdachten aangehouden. Het viertal, een 18 en 16-jarige inwoner van Leeuwarden, een 15-jarige inwoner van Stiens en een 17-jarige inwoner van Marssum worden ervan verdacht een raam te hebben vernield. Daarnaast meende één van de verdachten nog een hakenkruis op een geparkeerde auto af te moeten beelden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. Een 32-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Scharnegoutum: politie houdt vier verdachten voor vernielingen
De politie heeft zaterdagavond vier verdachten aangehouden die ervan worden verdacht auto’s te hebben vernield op de Zwettewei. De verdachten, een 13, 13, een 14-jarige inwoner van Sneek en een 15-jarige inwoner van Workum, reden op hun fiets. Een getuige zag dat het viertal ruitenwissers van geparkeerde auto’s vernielden, waarna hij direct via 1-1-2 de politie belde. De verdachten konden even later worden aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

Leeuwarden: buspassagier gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zaterdagavond een éénzijdige aanrijding op het Zuiderplein afgehandeld. De bus met daarin passagiers botste door onbekende oorzaak op een paal. Een 16-jarige inwoner van Damwâld raakte aan zijn mond gewond. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling mocht hij huiswaarts keren. Een paar andere inzittenden raakten licht gewond aan hun mond en oog. De chauffeur kwam met de schrik vrij. Een paal van de ANWB raakte door de aanrijding zwaar beschadigd. De bus raakte aan de voorzijde zwaar beschadigd.

Oosterwolde: politie onderzoekt vernieling van raam
De politie onderzoekt de vernieling van raam van een horecabedrijf aan het Stationsplein die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond. Een getuige zag dat zes personen (vijf jongens en een meisje) het raam met een winkelwagen vernielden en belde direct via 1-1-2 de politie. Een zoekslag in de omgeving leverde niets op. Een 36-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Leeuwarden: politie zoekt getuige mishandeling
De politie onderzoekt een zware mishandeling die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond op de Schrans. Daarbij raakte een 18-jarige inwoner van Leeuwarden gewond aan zijn gezicht. De oorzaak van de mishandeling zou zijn geweest dat een vriend van het slachtoffer zou zijn lastig gevallen door drie knapen. Toen hij de mannen hierop aansprak, werd het slachtoffer in zijn gezicht geslagen waardoor hij ten val kwam. Vervolgens schopten te verdachten hem nog een paar keer tegen zijn hoofd waarna het drietal ervandoor ging. De Leeuwarder moest per ambulance worden overgebracht naar het MCL waar hij werd opgenomen. De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van deze mishandeling. Zij kunnen via 0900-8844 met de politie bellen. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Sneek: man met bierglas in gezicht gestoken
De politie onderzoekt een mishandeling van een 30-jarige inwoner van Sneek die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond in een horecagelegenheid in de Kruizebroederstraat. Tijdens een ruzie werd het slachtoffer door een onbekende man met een bierglas in zijn gezicht gestoken. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek waar hij aan zijn verwondingen werd geholpen. De man deed aangifte.

Vegelingsoord: auto in de sloot na rijden onder invloed
De politie heeft een eenzijdige aanrijding op de Vegelingsweg die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond afgehandeld. Surveillerende agenten kregen een melding van het ongeval. Daar troffen zij vier personen bij de auto aan die in de sloot lag. Tijdens de gesprekken bleek dat alle vier betrokken personen onder invloed van alcohol waren. Omdat het niet duidelijk was wie er als bestuurder had opgetreden, werden alle vier verdachten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor nader onderzoek. Na onderzoek bleek dat een 27-jarige inwoner van Wijckel achter het stuur had gezeten tijdens het ongeval. Hij blies op de ademanalyse 320 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van drie uur.

Fryslân: aanrijdingen door gladheid
De politie heeft vanaf zaterdagmiddag vanaf 17.00 uur in de omgeving van en op de Afsluitdijk diverse aanrijdingen afgehandeld. Tussen 17.00 uur en 20.30 uur vonden op de Afsluitdijk ter hoogte van Kornwerderzand en Breezanddijk en bij het Knooppunt Zurich negen aanrijdingen plaats. Ook in nacht van zaterdag op zondag deden zich aanrijdingen door de gladheid voor op diverse plaatsen in de provincie. In totaal raakten zeven automobilisten van de weg door de gladheid. Bij alle aanrijdingen vielen geen gezonden. De politie waarschuwt automobilisten en andere weggebruikers om hun snelheid aan te passen, afstand te houden en de weersverwachtingen goed in de gaten te houden.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in 5 processen-verbaal en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs moest worden ingevorderd.
Dat betrof in de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdagavond om 21.35 uur, T.E. Teunissenweg te Damwâld, een 30-jarige automobilist uit Damwâld. Na ademanalyse blies de verdachte 1030 ug/l en kreeg een rijverbod van 14 uur. Daarnaast kreeg hij proces-verbaal voor het opgeven van een valse naam en voor het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid.[/li]
[li]Zondagmorgen om 03.35 uur, Osingahuzen in Heeg, een 19-jarige automobilist uit IJlst, na ademanalyse blies de verdachte 715ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van 10 uur.[/li][/ul]

112Fryslan