Politieberichten van zondag 25 april.

Vermiste Jos Bijlsma weer terecht
LEEUWARDEN – De 15-jarige Jos Bijlsma uit Akkrum die sinds vrijdagmiddag 15.30 uur vermist werd, is sinds zaterdagmiddag weer terecht. Na een opsporingsbericht in diverse media kwamen bij de politie meerdere meldingen binnen. Op basis hiervan werd de jongen in de loop van de middag bij een vriend aangetroffen.

Meisje gewond na sprong van schommel
OOSTERWOLDE – De politie heeft zaterdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval op de Kringgreppelstraat. Een 4-jarig meisje was van haar schommel afgesprongen en daarbij zeer hard op de grond terecht gekomen. Vanwege mogelijk letsel aan haar benen werd ook de traumahelikopter gealarmeerd. Het ambulancepersoneel wist haar te stabiliseren waarna zij per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Assen.

Getuigen gezocht van aanrijding op de A7
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagmiddag rond 17.50 uur een aanrijding op de A7 Joure richting Drachten afgehandeld, waarbij de veroorzaker doorgereden is. Rond dat tijdstip voegde ter hoogte van de in- en uitvoegstrook naar Zwolle een grijze personenauto van het merk Ford, type Station in. Om een aanrijding te voorkomen moest een auto op de naastgelegen rijstrook uitwijken. Een 19-jarige automobiliste uit Papekop die op de rijstrook daarnaast reed moest hierdoor ook uitwijken. Zij raakte daardoor met haar voertuig in een slip waarna deze over de kop sloeg. De bestuurster is met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De Ford Station die na het ongeval doorreed werd bestuurd door een kale man. De politie komt graag in contact met deze bestuurder of met getuigen die het kenteken van deze Ford hebben genoteerd. Zij kunnen bellen met 0900-8844.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag op de Stationsweg een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten werden aangesproken door een getuige die zojuist had gezien dat er een vechtpartij was geweest waarbij een jongen een meisje had geslagen. Hierop werd de Leeuwarder aangehouden en overgebracht naar het politiebureau welke hij na verhoor weer mocht verlaten. Het 16-jarige slachtoffer uit Leeuwarden deed aangifte. Tegen de 18-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Automobilist onder invloed van drugs
DOKKUM – De politie heeft zaterdagavond op de Bonifatiuspolder een 30-jarige automobilist uit Dokkum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van softdrugs. Surveillerende agenten op de fiets passeerden een auto waaruit zij een zeer sterke wiet lucht roken. Hierop werd de bestuurder staande gehouden en bleek dat hij in het bezit was van twee zakjes wiet. De Dokkumer verklaarde daarnaast zojuist een joint te hebben gerookt. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd een bloedproef bij de verdachte afgenomen. Tegen de 30-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Automobilist onder invloed veroorzaakt aanrijding
KOLLUMERPOMP – De politie heeft zaterdagavond een aanrijding op de Soensterdijk afgehandeld waarbij een 27-jarige automobilist uit de gemeente Kollumerland gewond raakte. De 27-jarige reed richting Kollumerpomp en stuurde de berm in vanwege een tegemoetkomende auto. In de berm raakte hij de controle over zijn auto kwijt waarna hij weer de weg op stuurde. Op dat moment kwam hem een 61-jarige automobilist uit Hallum tegemoet die hem niet meer kon ontwijken. Uit een blaastest bleek dat de 27-jarige vermoedelijk onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd met letsel aan zijn knie per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum, waar een bloedproef werd afgenomen.

Twee mannen aangehouden voor bedreiging
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 19-jarige inwoner van Drachten en een 20-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van bedreiging. Agenten kregen de melding dat het tweetal een medewerker van een horecagelegenheid had bedreigd. Op basis van het signalement konden beide mannen aangehouden worden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten. Een 43-jarige man uit Drachten deed aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Kerkstraat een 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten werden aangesproken door een 21-jarige man uit Wolvega die vertelde dat hij zojuist was mishandeld. Op aanwijzing van het slachtoffer kon de Heerenvener worden aangehouden waarna hij overgebracht werd naar het politiebureau. Bij de fouillering bleek de verdachte in het bezit van een zakje met daarin vermoedelijk speed. Het slachtoffer deed aangifte.

Automobilist zonder rijbewijs en onder invloed veroorzaakt aanrijding
WITMARSUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Easthimmerwei een 40-jarige automobilist uit Bolsward aangehouden op verdenking van rijden zonder rijbewijs, rijden onder invloed en doorrijden na aanrijding. Agenten kregen de melding dat op de Pingjumerstraat een aanrijding had plaatsgevonden en dat de veroorzaker er vandoor wilde gaan. Ter plaatse bleek dat de Bolswarder slingerend over de weg reed en daardoor tegen een tegemoetkomende auto aan botste die bestuurd werd door een 40-jarige man uit Bolsward. De veroorzaker wilde er vandoor gaan maar de andere bestuurder wist dit te voorkomen. De verdachte bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en blies aan het politiebureau 1050 ug/l, goed voor een rijverbod van 13 uur. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor verstoring openbare orde en vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Nieuwestad een 21-jarige inwoner van Tilburg aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde en vernieling. Surveillerende agenten zagen dat medewerkers van een horecagelegenheid aan het worstelen waren met een man. Het bleek dat de Tilburger zich binnen vervelend gedragen had en dat hij vernielingen had gepleegd. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade een 20-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten werden aangesproken door een 18-jarige vrouw uit Eastermar die vertelde dat zij zojuist was mishandeld. Op aanwijzing van getuigen kon de verdachte hierop worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau alwaar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer moest zich onder ziekenhuisbehandeling stellen en deed aangifte.

Twee mannen aangehouden voor belediging en baldadigheid
FRANEKER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Vijverstraat twee inwoners uit Franeker van 18 en 25 jaar aangehouden op verdenking van belediging en baldadigheid. Surveillerende agenten kregen de melding dat er een vechtpartijtje was geweest maar dat de situatie nu weer rustig was. Op dat moment passeerde hen de 25-jarige man die dreigend op een groep jongens af liep. Hij zwaaide daarbij met zijn riem. Hierop werd hij aangehouden. Tijdens de aanhouding riep de 18-jarige jongen beledigende woorden richting de agenten waarop ook hij werd aangehouden. Het tweetal werd overgebracht naar het politiebureau en mochten deze na verhoor weer verlaten. Tegen de Franekers werd proces-verbaal opgemaakt.

Jongen aangehouden voor vernieling
WOLVEGA – De politie heeft zondagochtend op de Van Harenstraat een 18-jarige inwoner uit Wolvega aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten werden aangesproken door getuigen die hadden gezien dat de jongen met een stuk hout tegen de ramen van winkels aansloeg. Hierop werd de 18-jarige aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette de verdachte zich en riep hij bedreigende en beledigende taal richting de agenten. Hij werd overgebracht naar het politiebureau alwaar hij voor verhoor werd ingesloten.

Alcoholcontroles
FRYSLAN – De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In twee gevallen was zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag 17.05 uur, Houtlaan in Drachten, 38-jarige automobilist uit Sneek, 685 ug/l, acht uur rijverbod.
Zaterdag 23.53 uur, Vijverstraat in Franeker, 16-jarige snorfietser, 355 ug/l, vijf uur rijverbod, beginnend bestuurder.[/bullets]

112Fryslan