Politieberichten van zondag 24 oktober.

Drie gewonden bij aanrijding A6
DONIAGA – De politie heeft zaterdagochtend op de A6 nabij Doniaga een aanrijding onderzocht, waarbij drie gewonden vielen. Een 53-jarige automobilist uit Ommen stuurde plotseling naar links. Een 19-jarige automobilist uit Lemmer probeerde een aanrijding te voorkomen en stuurde eveneens naar links. Hij raakte daarbij in de slip en raakte daarbij de auto van een 39-jarige automobilist uit Wezep. De Lemster raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De bestuurder uit Wezep en zijn 39-jarige passagiers, eveneens uit Wezep, klaagden over nekletsel. Deze twee mannen werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Daar bleek het letsel mee te vallen. Het duo mocht dan ook al weer snel het ziekenhuis verlaten. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelde ter plaatse een onderzoek in. Rijkswaterstaat sloot tijdelijk één rijstrook af.

Bekeuring voor verbranden afval
WIJNJEWOUDE – De politie heeft zaterdagmiddag een 46-jarige inwoonster van Wijnjewoude een bekeuring gegeven voor het verbranden van afval. Surveillerende agenten zagen grote rookwolken achter een woning aan de Loksleane. Eenmaal op het erf zagen ze dat allemaal afval in een olieton in brand was gestoken, waaronder plastic en ijzer. De bewoonster kreeg een bekeuring voor deze milieuovertreding.

Winkeldievegge aangehouden
HEERENVEEN – Medewerkers van een winkel aan De Dracht hebben zaterdagmiddag een 31-jarige inwoonster van Rotterdam aangehouden na winkeldiefstal. De vrouw had met behulp van een geprepareerde tas een aantal broeken mee genomen. Het personeel zich dit alles gebeuren en zette de achtervolging in. De vrouw werd aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. De vrouw had eerder die middag al geprobeerd om bij een drogisterij te stelen. Dit bleef bij een poging. Ook vanuit Steenwijk kregen de agenten informatie dat de vrouw ook daar was gesignaleerd in winkels. Haar geprepareerde tas werd in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor vervaardigen softdrugs
DRACHTEN – De politie heeft zaterdagmiddag in een woning aan De Vogelweide een 44-jarige inwoner van Den Haag aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Diverse buurtbewoners hadden geklaagd over stankoverlast bij de buurtagent. Toen surveillerende agenten zaterdagmiddag wederom een melding kregen, werd besloten om direct tot actie over te gaan. Dit omdat duidelijk werd dat er iemand aanwezig was in de betreffende woning. De agenten vielen de woning binnen en hielden daar de 44-jarige man aan. De gehele bovenverdieping was ingericht als hennepkwekerij. De 364 hennepplanten waren net geknipt. Alle planten en bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Zijn auto wordt nog in beslag genomen in het kader van de Plukze-wetgeving. De eigenaar van de woning moet zich binnenkort verantwoorden bij de woningbouwvereniging voor het illegaal onder verhuren van zijn huurwoning.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt hard aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging van omgeving en voor de veiligheid van de omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag aan het begin van de avond een 46-jarige inwoner van Hurdegaryp aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had op De Weaze een 30-jarige inwoonster van Leeuwarden mishandeld. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Tevens kreeg de man een bekeuring voor openbare dronkenschap.

Diefstallen uit kleedkamers
WOLVEGA – De politie onderzoekt de diefstallen van kleding, geld en elektronica uit kleedkamers van een sporthal aan de Peter Vaasstraat. Zaterdagavond deden in ieder geval drie gedupeerde sporters aangifte. Mogelijk dat er nog meer aangiften volgen. Het advies van de politie is dan ook om nooit kostbaarheden in kleedkamers achter te laten.

Vervelende stapper aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Gouverneursplein een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man was met zijn fiets tegen een politieauto gereden. Hij weigerde vervolgens te stoppen. De agenten achterhaalden hem. De man wilde zijn identiteitskaart niet tonen en beledigde de agenten. Reden genoeg om deze vervelende stapper aan te houden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij ter ontnuchtering ingesloten.

Fietser gewond na aanrijding
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Diepswal een aanrijding afgehandeld, waarbij een 16-jarige fietser uit Westergeest gewond raakte. De remmen van de fiets van de jongen werkten niet. Toen een auto naderde kon hij dus niet remmen. Hij belandde op de motorkap, viel op het wegdek en schoot vervolgens door en belandde op een lager gelegen kade. Het slachtoffer werd met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Man aangehouden voor diefstal auto
TERSCHELLING – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Willem Barentszkade op West een 26-jarige Terschellinger aangehouden. Surveillerende agenten stonden te wachten bij de borrelbus bij de terminal van de veerboot. Ze werden aangesproken door voorbijgangers dat op het einde van de Willem Barentszkade een auto een aanrijding had gehad. Toen de agenten arriveerden zagen ze een zwaar beschadigde auto staan. Het voertuig had meerdere paaltjes geraakt. Getuigen hadden één van de inzittenden van de auto herkend. De man was nog in de omgeving en hij werd dan ook aangehouden. De Terschellinger werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto bleek eerder die nacht gestolen te zijn vanaf het parkeerterrein bij de terminal van de veerboot. De eigenaresse moet nog aangifte doen. De politie weet inmiddels ook wie nog meer in de gestolen auto heeft gezeten. Deze eilander kan bezoek van de politie verwachten.

Jongen aangehouden voor mishandeling
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Markt een 16-jarige inwoner van Ternaard aangehouden op verdenking van mishandeling. De jongen had een 20-jarige inwoner van Dokkum geslagen. De reden van de ruzie is nog onbekend. Het slachtoffer liep daarbij letsel op en hij werd door de agenten overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De 16-jarige was door een beveiliger aangehouden. De jongen werd overgedragen aan de agenten, waarna hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor verboden wapenbezit
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Kruizebroederstraat een 22-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Surveillerende agenten hadden informatie gekregen dat de Sneker mogelijk in het bezit zou zijn van een mes. Nabij de ingang van een horecagelegenheid wisten de agenten de 22-jarige te onderscheppen. Hem werd gevraagd of hij in het bezit was van een mes. De man overhandigde vervolgens het mes aan de agenten. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het mes werd in beslag genomen. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de nacht mocht de 22-jarige het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor bezit harddrugs
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Blokhuissteeg een 40-jarige inwoner van Aldwâld aangehouden op verdenking van bezit van harddrugs. Surveillerende agenten hadden gezien dat de man eerder die avond drugs had gekocht op de Weaze. De agenten besloten om de koper te volgen. In de Blokhuissteeg werd hij aangesproken. Bij de man werden tien bolletjes met harddrugs aangetroffen. De drugs werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Later die nacht mocht hij het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor vernieling
KOLLUM – De politie heeft zondagochtend vroeg in een woning in het dorp een 29-jarige inwoner van Kollum aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerder die nacht nabij een horecagelegenheid een spiegel van een geparkeerde auto vernield. Een beveiligingsmedewerker hield de man vervolgens aan. De 29-jarig zag echter kans om er van door te gaan. Desondanks kon hij later die nacht door agenten in zijn woning worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Lemster aangehouden voor mishandeling
LEMMER – De politie heeft zondagochtend vroeg in een woning in het dorp een 32-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die nacht een 34-jarige inwoner van Scharsterbrug meerdere malen tegen zijn hoofd geslagen. Het slachtoffer sprak surveillerende agenten. Hij en zijn vrienden konden een goed signalement van de dader geven. Na onderzoek werd duidelijk dat de dader verbleef bij vrienden. De agenten gingen de betreffende woning binnen, met uiteraard een machtiging, en hielden daar de 34-jarige man aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer zou zich in de loop van zondagochtend onder doktersbehandeling stellen.

Inbraak in winkel
WESTHOEK – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Oudebildtdijk. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de winkel werden een grote partij flatscreens, scheerapparaten en andere elektronische apparatuur weggenomen. Ook nam men een groot geldbedrag mee. De inbreker(s) heeft vermoedelijk gebruik gemaakt van een busje om de goederen te kunnen vervoeren. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 35-jarige inwoner van Oosthoek aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Inbraak in sportkantine
JIRNSUM – De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan de Gravinnewei. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een deur. De gehele kantine werd doorzocht en de afgesloten kasten werden opengebroken. Hierdoor ontstond veel schade. Uit de kantine werden een flatscreen, snoep en frisdrank weggenomen. Namens de gedupeerde vereniging deed een 59-jarige inwoner van Jirnsum aangifte. De technische recherche stelt een nader sporen onderzoek in.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Daarbij werden van drie automobilisten het rijbewijs ingevorderd (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag om 20.40 uur, A32 in Heerenveen, een 24-jarige automobilist uit Emmeloord. De bestuurde had op de A32 een aanrijding veroorzaakt en was daarbij doorgereden. Uiteindelijk werd hij bij zijn woning in Emmeloord aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en blies daar 640 ug/l. Naast de invordering van zijn rijbewijs werd ook proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats van een aanrijding.
Zondag om 02.35 uur, Buorren in Beetgum, een 19-jarige beginnende bestuurder uit Cornjum, 545 ug/l. Surveillerende agenten waren in gesprek met een meisje. Op dat moment passeerde de 19-jarige automobilist met hoge snelheid. De agenten besloten om de achtervolging in te zetten. De bestuurder negeerde een stopteken en reed met hoge snelheid door. Zijn rijgedrag was erg gevaarlijk. Uiteindelijk stopte hij bij zijn woning in Cornjum. Daar werd hij aangehouden.
Zondag om 03.30 uur, Pastoriestraat in Wolvega, een 24-jarige beginnende bestuurder uit Wolvega, 390 ug/l.[/bullets]

112Fryslan