Fryslân, 24-05-2009 • Politieberichten van zaterdag 23 mei 11:00 uur tot zondag 24 mei 11:00 uur.

Frieschepalen: jongetje gewond na val van tractor
De politie heeft zaterdagochtend het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval op ’t Tolhek. Een 2-jarige jongetje uit Frieschepalen zat bij zijn vader (leeftijd onbekend) in de tractor. Het voertuig moest even stoppen omdat er een draad los gemaakt moest worden om zo het weiland in te kunnen rijden. Toen de bestuurder weer in de tractor zat en begon te rijden ging de deur open en viel het jongetje naar buiten. Het slachtoffertje viel op de grond en werd vervolgens geraakt door de tractor. De 2-jarige werd door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Raerd: automobilist gewond na aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag op de Hegedyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 39-jarige automobilist uit Raerd gewond raakte. Een 52-jarige automobilist uit Jirnsum zag een bord in een weiland staan. Hij had zijn aandacht even niet bij de weg en kwam met zijn voertuig op de verkeerde weghelft terecht. Op dat moment passeerde net de 39-jarige automobilist uit Raerd. De twee bestuurders konden een aanrijding niet meer voorkomen. De 39-jarige raakte gewond aan zijn hoofd en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De bestuurder uit Jirnsum kwam met de schrik vrij.

Doniaga A6: motorrijder gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zaterdagmiddag op de A6 nabij Doniaga een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 56-jarige motorrijder uit Sint Nicolaasga gewond raakte. De man reed met zijn trike over de A6 toen hij de controle over het voertuig verloor. De trike botste tegen de vangrail, waardoor de bestuurder er af viel. Het voertuig reed vervolgens nog zo’n 100 meter door, waarna het uiteindelijk tot stilstand kwam. De 56-jarige werd met diverse verwondingen aan het gezicht, buik en benen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Harlingen: rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag
De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs van een 34-jarige motorrijder uit Hijum ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. Op de A31 nabij Harlingen haalde een politieauto een aantal auto’s in. Plotseling kwam de motorrijder naar van de rechterrijbaan naar de linkerrijbaan, zonder richting aan te geven. De agent moest dan ook remmen om een aanrijding te voorkomen. Vervolgens voerde de motorrijder de snelheid behoorlijk op. Op de snelweg werden snelheden van 180 kilometer per uur gehaald, terwijl op deze weg maar 120 is toegestaan. Uiteindelijk nam de motorrijder de afslag Harlingen. Eenmaal op de afrit haalde de man nog een auto in en reed vervolgens met hoge snelheid het centrum van de stad in. Uiteindelijk reed de 34-jarige zich klem op de Noorderwal. Hier werd dan ook zijn rijbewijs ingevorderd voor het gevaarlijke rijgedrag. Tevens kreeg hij hiervoor een proces-verbaal. Daarnaast kreeg de motorrijder nog een proces-verbaal voor de forse snelheidsovertreding op de snelweg.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft zaterdagavond op de Aldlansdyk het rijbewijs van een 20-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De automobilist viel op omdat hij met hoge snelheid weg reed. Na controle bleek dat de Leeuwarder 105 kilometer per uur reed, terwijl 50 kilometer per uur op dit weggedeelte is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Harlingen: politie onderzoekt inbraak in auto’s
De politie onderzoekt de inbraak in drie geparkeerde auto’s op de Westerzeedijk. Surveillerende agenten reden over de parkeerplaats omdat er de laatste tijd wel vaker wordt ingebroken in auto’s op deze locatie. Ook nu weer constateerden dat er in drie auto’s was ingebroken en in een vierde bleef het bij een poging. De auto’s werden weggesleept in verband met technisch sporenonderzoek. De eigenaren van de vier auto’s moeten nog aangifte doen.

Oentsjerk: politie houdt drie verdachten aan
De politie heeft in de nacht zaterdag op zondag op de kruising van de Rengersweg met de Douwelaan twee inwoners van Gytsjerk van 17 en 21 jaar en een inwoner van Oentsjerk van 16 jaar aangehouden. Bij de politie kwam een melding binnen dat twee groepen jongeren bij een jeugdsoos met elkaar op de vuist wilden. Eerder in de nacht waren er ook al problemen geweest. Toen konden de agenten de rust enigszins herstellen door iedereen te laten vertrekken. Deze keer weigerde de groep echter om te vertrekken. Ondanks diverse verzoeken van de agenten om weg te gaan. De 21-jarige vond het toen nodig om de politie te beledigen. Hij werd dan ook aangehouden. Nogmaals werd aan de jongeren gevraagd om te vertrekken. Toen men weer weigerde, werd met behulp van een politiehond en de korte wapenstok de groep alsnog verwijderd. Hierbij werden de 16 en de 17-jarige aangehouden. De drie verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Bij de fouillering van de 21-jarige man vonden de agenten twee lege wikkels, waarin vermoedelijk cocaïne had gezeten, en twee zakjes met wiet. De wikkels en de zakjes werden in beslag genomen. Later die nacht moesten de agenten wederom naar het dorp omdat er melding binnen was gekomen van een vechtpartij. Ook nu weer zagen de agenten dezelfde jongeren die ze eerder die nacht hadden gevraagd om weg te gaan. Om een einde aan de vechtpartij te maken werden twee 17-jarige inwoners van Gytsjerk aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en eveneens ingesloten voor nader onderzoek.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op aanwijzing van een getuige in de Sint Jacobsstraat een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in de Grote Hoogstraat een 23-jarige inwoonster van Marrum geslagen. De verdachte, die nogal onder invloed van alcohol verkeerde, ging er na de mishandeling vandoor. Op aanwijzing van een getuige kon hij in de Sint Jacobsstraat worden aangehouden. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt brandstichting in bouwkeet
De politie onderzoekt de brand in een bouwkeet. In de nacht van zaterdag op zondag zagen surveillerende agenten een brandende bouwkeet midden op de kruising van de Euterpestraat met de Purcellstraat staan. De brandweer moest er aan te pas komen om de brand te blussen. Het vuur is vermoedelijk aangestoken en de politie stelt dan ook een nader onderzoek in. Namens het gedupeerde bedrijf moet nog aangifte worden gedaan.

Folsgare A7: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de A7 nabij Folsgare een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 41-jarige automobilist uit Eenum gewond raakte. De bestuurder kwam vermoedelijk met zijn auto in de berm, waarna hij de controle over het voertuig verloor. De auto belandde uiteindelijk op het dak op de weg. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De politie heeft de A7 tijdelijk moeten afsluiten om het autowrak te kunnen bergen.

Joure: brand in bedrijf
De politie heeft de brandweer van Joure geassisteerd bij het blussen van een brand in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Firmawei. In één van de loodsen stond een oldtimer op een autobrug. Aan deze auto waren zaterdagmiddag laswerkzaamheden verricht. Vermoedelijk is dit blijven smeulen. Zondagochtend zag een getuige veel rook uit de betreffende loods komen. De hulpdiensten werden dan ook gewaarschuwd. De brandweer forceerde de toegangsdeur en zag dat de loods vol zwarte rook hing. De oldtimer was geheel uitgebrand. Door de goede compartimentering en het ontbreken van zuurstof kon het vuur niet overslaan naar de andere loodsen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zes processenverbalen en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdagavond, 21.10 uur, Boijlerweg in Boijl, een 69-jarige automobilist uit Zorgvlied, 795 ug/l, de bestuurder was betrokken bij een aanrijding.[/li][/ul]
[ul][li]Zondagochtend, 05.25 uur, Bitgumerdijk in Berlikum, een 41-jarige automobilist uit Beetgum, 600 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan