Politieberichten van zondag 24 juni

Zakkenrollers actief

FRYSLAN- De politie waarschuwt om alert te zijn voor zakkenrollers. Op woensdagmiddag vonden in het centrum van Sneek drie gevallen van zakkenrollerij plaats. Daarbij werden de portemonnees uit tassen en jaszakken gehaald. Zaterdagmiddag vonden twee gevallen van zakkenrollerij plaats in Heerenveen in winkels aan de Dracht. In Sneek zijn mogelijk vrouwen van Oost-Europese afkomst met deze vorm van diefstal bezig geweest. Alle slachtoffers deden aangifte.

Zeilboot en trailer teruggevonden

LEMMER- De zeilboot van het merk Esfix, geel van kleur, 6 meter lang voorzien van de naam “Arend” die in de nacht van donderdag op vrijdag werd gestolen is weer terecht. De boot en trailer werden vanaf een parkeerterrein van de ijsbaan aan de Villa Novalaan gestolen. Melders zagen de boot en trailer op de N 359 tussen Balk en Sondel staan en waarschuwden de politie. Een 25-jarige inwoner van Oldeberkoop deed aangifte.

Diefstal buitenboordmotor

WARTEN- De politie heeft een aangifte van een 37-jarige inwoner van Grou opgenomen in verband met de diefstal van zijn buitenboordmotor van het merk Yamaha, 3 pk, blauw van kleur. De buitenboordmotor werd in de nacht van donderdag op vrijdag van zijn zeilboot die aan de Sayter lag aangemeerd, weggenomen.

Schoppen tegen politieauto

HEEG- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de van Harinxmastrjitte een 16-jarige inwoner van Heeg aangehouden. De jongen wordt ervan verdacht tegen een politieauto te hebben geschopt. Toen de agenten een groep jeugd, waarvan de jongen deel uit maakte, passeerde meende de verdachte tegen de surveillance auto aan te moeten schoppen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor mishandeling

KOLLUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Eskesstraat een 17-jarige inwoner van Buitenpost aangehouden. De man wordt ervan verdacht een 21-jarige inwoner van Kollum zonder enige aanleiding te hebben mishandeld. Het slachtoffer, dat naar huis wilde gaan, zag op straat een groep jeugd staan die een portier van de horecagelegenheid vervelend bejegenden. Toen hij hier iets van zei, werd hij door de verdachte in zijn gezicht geslagen. De verdachte werd door de portier aangehouden en overgedragen aan de politie. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Auto te water

BAKKEVEEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige inwoner van Waskemeer aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en voor het veroorzaken van een ongeval. Rond 02.45 kreeg de Meldkamer Noord-Nederland een melding van twee fietsers die in een sloot aan de Mandewyk, een auto in het water zagen liggen waarvan de lichten nog branden. Een van de fietsers bedacht zich geen moment en ging te water maar trof niemand in de auto aan. Ook de gearriveerde brandweer trof in de auto en de naaste omgeving daarvan niemand in het water aan. Tijdens het onderzoek meldde de bestuurder zich telefonisch en bleek heelhuids thuis te zijn. Agenten hebben de bestuurder thuis bezocht. Toen bleek dat hij onder invloed van alcohol was. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij als beginnend bestuurder 595 ug/l. blies. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 8 uur.

Niet voldoen aan bevel of vordering

SNEEK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Kruizebroederstraat, een 20-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Hij bemoeide zich met een bemiddelend gesprek die de agenten met een ander persoon voerden. Van de agenten kreeg hij meerdere keren te horen dat hij zich niet met de situatie te bemoeien en weg moest gaan. Toen hij hier niet aan voldeed werd hij aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette de verdachte zich hevig waarbij hij de agenten beledigde. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor vernieling en mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Voorstreek een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij wordt ervan verdacht fietsen in een gracht te hebben gegooid en een vrouw te hebben mishandeld in een bordeel aan de Heerestraat. De agenten, die onderweg waren naar die melding, werden onderweg aangesproken door getuigen die melden dat een man fietsen in gracht had gegooid. Zij gaven daarbij een goed signalement door. Tijdens het onderzoek kregen de agenten van de Meldkamer Noord-Nederland te horen dat het mogelijk om de zelfde man zou gaan die in het bordeel problemen had veroorzaakt. Hij had daar zijn ex-vriendin geslagen en was na zijn daad kwaad vertrokken. Op de Voorstreek zagen de agenten de verdachte lopen waarna hij werd aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten in het cellencomplex. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Vijf aanhoudingen voor openlijke geweldpleging

ORANJEWOUD- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee 17-jarige inwoners van Heerenveen, een 16-jarige inwoner van Oranjewoud, een 17-jarige inwoner van Oudeschoot en een 17-jarige inwoner van De Knipe aangehouden. De vijf mannen worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een mishandeling/openlijke geweldpleging van een 16-jarige inwoner van Heerenveen. De groep stond bij een fietstunnel aan de Koningin Julianaweg toen het slachtoffer en zijn vrienden langs de groep wilden fietsen. Hierbij werd hen de doorgang door de groep verhinderd. Het slachtoffer en zijn vrienden besloten een andere route te nemen. Vervolgens besloten de mannen het slachtoffer te achtervolgen. In de Prins Bernhardweg kreeg men het slachtoffer te pakken waarna hij door de groep werd geslagen en omver geduwd. Na hun daad vertrokken de verdachten maar konden in de Burgemeester Falkenaweg door de inmiddels gewaarschuwde agenten worden aangehouden. Alle verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Uit onderzoek bleek, dat een 17 jarige inwoner van Heerenveen en de een 17-jarige inwoner van Oudeschoot zich niet met de mishandeling hadden bemoeid. Zij hadden en hun “kameraden” gewaarschuwd om te stoppen met het geweld. Zij zijn heengezonden. De andere drie verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Ruiterskwartier een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. De man meende agenten te moeten beledigen toen deze in gesprek waren met een ander persoon. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor belediging en voor niet kunnen tonen van zijn identiteitsbewijs.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in twee gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
Zondag 03.30 uur, op de Hoofdweg te Baaiduinen (Terschelling), een 23-jarige automobilist uit Baaiduinen, 655 ug/l.
Zondag 04.00 uur, op de Schrans te Leeuwarden, een 40-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 655 ug/l.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan