Politieberichten van zondag 24 juli

Bekladding

FRANEKER – De politie onderzoekt de bekladding van een kerkgebouw aan de Breedeplaats. Waarschijnlijk in de nacht van dinsdag op woensdag hebben onbekenden de Martinikerk en een aantal bankjes op de Breedeplaats beklad met verf. Eventuele getuigen worden verzocht via 0900 8844 contact met de politie op te nemen. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Hennep in bos

BAKKEVEEN – De politie heeft zaterdagmiddag in een bosperceel aan de Mjumster Wei na een melding een aantal hennepplanten aangetroffen. De ca. 75 planten stonden op een open plek in een sparrenbos. De planten werden vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de mogelijke herkomst van de planten.

Aanhouding na baldadigheid

FRANEKER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag 18-jarige inwoner van Franeker aangehouden. Deze gooide, nadat hij door een medewerker van een horecagelegenheid aan de Vijverstraat werd aangesproken, een bierglas stuk op straat. Twee agenten die daar getuige van waren, spraken hem daarop aan. De verdachte kreeg te horen dat proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt, waarop deze agressief reageerde en een slaande beweging naar één van de agenten maakte. Na een korte worsteling werd de verdachte aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Daar werd alsnog proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Aanhouding na vernieling

SCHIERMONNIKOOG – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Groningen bij een horecagelegenheid aan de Reeweg aangehouden. De jongeman wordt er van verdacht een ruit van een rookhok te hebben vernield. Aangezien de verdachte op geen enkele manier medewerking wilde verlenen bij het opmaken van een proces-verbaal door gewaarschuwde politieagenten, werd hij aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Inbraken

KOLLUM – De politie stelt een onderzoek in naar vier inbraken in Kollum in de nacht van zaterdag op zondag. Van een kantoorpand aan de Gerrit Bleekerstraat werd een voordeur geforceerd. De aangever, een 64-jarige inwoner van Kollum, kon nog niet aangeven of en wat er was weggenomen.

Via een lichtkoepel is die nacht ook ingebroken in een winkelpand aan de Voorstraat. Volgens de aangever, een 83-jarige inwoner van Kollum, werd een hoeveelheid rookwaar weggenomen. Uit een bedrijfspand aan de Sjoerdaweg werd, na vernieling van een raam, diezelfde nacht een scooter gestolen. Politieagenten troffen deze na de inbraakmelding vrijwel onbeschadigd aan op Riddersmaweg. De 40-jarige eigenaar uit Kollum deed aangifte. Tenslotte werd in een ander bedrijfspand aan de Sjoerdaweg deze nacht eveneens ingebroken door het forceren van een raam. De 65-jarige aangever uit Kollum kon nog niet zeggen of er iets was weggenomen.

Aanhoudingen

WORKUM- De politie heeft zaterdagmiddag drie personen aangehouden na een melding van een vechtpartij in een feesttent aan het Sud. Een 20-jarige Harlinger wordt er van verdacht een 37-jarige inwoner van Heerlen te hebben mishandeld. Deze liep daarbij onbekend letsel op. De Harlinger werd na zijn aanhouding naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Hetzelfde gebeurde met een 47-jarige Leeuwarder en een 45-jarige inwoner van Workum. Ook zij waren betrokken bij een vechtpartij en werden door de politie aangehouden. De politie doet verder onderzoek naar de exacte toedracht.

Bromfietser gewond

DROGEHAM – De politie heeft zaterdagmiddag hulp verleend bij de afhandeling van een ongeval op de Buorren. Een 18-jarige bromfietser uit Surhuizum had daar verzuimd voorrang te verlenen aan een auto. De bestuurder van deze auto, een 22-jarige inwoner van Zwaagwesteinde, naderde de Buorren vanaf de Boskloane. De bromfietser werd per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. Daar werd hij behandeld aan een gebroken pols.

Inbraak woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Wismastate. In de nacht van zaterdag op zondag werd van deze woning een deur opengebroken. Vervolgens werd ondermeer een gouden ring weggenomen. De 26-jarige bewoner deed aangifte.

Aanhouding met drugs

WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige inwoner van Wolvega aangehouden. In de auto van de verdachte werd bij een controle op de Sportlaan een hoeveelheid speed aangetroffen. De verdachte werd na zijn aanhouding naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Ongeval met letsel

PARREGA – De politie heeft zaterdagavond hulp verleend bij een ongeval op de Sudergoawei. Een 18-jarige automobiliste uit Leeuwarden was daar tijdens een inhaalmanoeuvre de macht over stuur verloren. Haar auto was vervolgens via de rechterberm en een sloot over de kop geslagen. De bestuurster werd met waarschijnlijk slechts licht letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in twee gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

Zondag, 00.45 uur, Overijsselseweg, Goutum, 27-jarige automobilist uit Leeuwarden, 565 ug/l, reed zonder verlichting

Zondag, 00.10 uur, Wythusterwei, Stiens, 18-jarige snorfietser uit Stiens, 515 ug/l, bestuurde vluchtte op zijn snorfiets, die korte tijd later onbeheerd werd aangetroffen in de tuin van woning. De eigenaar en bestuurder kon daarna alsnog in zijn woning worden aangehouden

Zondag 01.50 uur, Lytse Loane, Damwoude, 15-jarige inwoner van Damwoude, 490 ug/l. De 15-jarige bestuurder had zonder toestemming de auto van zijn ouders meegenomen, kwam daarmee tegen een betonnen rand tot stilstand.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan