Zondag 23 oktober

Politieberichten van zondag 23 oktober

Fietser gewond na aanrijding

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag op de Wilaarderburen een aanrijding afgehandeld, waarbij een 72-jarige fietser uit Leeuwarden licht gewond raakte. Een 86-jarige automobilist uit Tytsjerk wilde rechts afslaan en had daarbij de fietser over het hoofd gezien. Een aanrijding was dan ook het gevolg. De fietser werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Daar bleek het letsel erg mee te vallen.

Vissers op de bon

GROU – De politie heeft zaterdagmiddag twee vissers een bekeuring gegeven voor het vissen met levend aas. Een surveillerende agent zag beide mannen aan de waterkan van de Suderkade zitten. Alle twee maakten gebruik van levend aas. Eén van hen had daarnaast geen sportvisakte. Ook hiervoor kreeg de visser een bekeuring. Ook op het Van Harinxmakanaal ging een visser op de bon. Ook deze man maakte gebruik van levend aas.

Automobilist aangehouden na gevaarlijk rijgedrag

WIEWERT – De politie heeft na een achtervolging een 57-jarige automobilist uit Eindhoven aangehouden. Een surveillerende motoragent had zaterdagmiddag een melding gekregen dat op de A32 van Wolvega naar Akkrum een automobilist gevaarlijk rijgedrag vertoonde. De agent zag de bewuste auto rijden en constateerde een snelheid van zo’n 170 kilometer per uur. Ook haalde de man links, over de vluchtstrook, twee auto’s. Dit terwijl de rechterbaan gewoon vrij was. Ook slingerde de automobilist nog al. De motoragent besloot de man dan ook te volgen. Nabij Reduzum kreeg de bestuurder een stopteken van een politieauto, maar wilde niet stoppen. Uiteindelijk stopte de man op een erf van een woning in Wiewert. Daar weigerde de 57-jarige uit zijn auto te stappen. Na diverse waarschuwingen werd een ruit van de auto ingeslagen. De automobilist werd uit zijn auto gehaald en aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het verhoor verklaarde de man dat hij nog al haast had. De motoragent had hij wel gezien, maar volgens de 57-jarige reed die daar om hem te begeleiden zodat hij op tijd op zijn afspraak zou komen. Gezien het gevaarlijke rijgedrag werd besloten om het rijbewijs van de 57-jarige in te vorderen. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Getuigen gezocht van aanrijding

STIENS – De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Bredyk, waarbij de veroorzaker is doorgereden. Zaterdagmiddag omstreeks 14.45 uur werd een 56-jarige motorrijder uit Hallum aangereden door een nog onbekende bestuurder in oud wit bestelbusje. Het busje moet linksachter/voor schade hebben. De bestuurder is volgens omstanders tussen 40 á 50 jaar oud. De politie wil graag in contact komen met deze automobilist of met getuigen van het ongeval. U kunt daarvoor bellen met de politie via 0900-8844. De motorrijder moest zich onder doktersbehandeling stellen.

Inbraak in woning

HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Kool van Heerensstraat. Zaterdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd geld, sieraden en laptop weggenomen. De 35-jarige bewoner deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag aan het begin van de avond een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had in de Invasiestraat een buurtbewoner ernstig bedreigd na klachten over geluidsoverlast. Agenten hielden de verdachte aan en hij werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd de man voor nader onderzoek ingesloten.

Twee aanhoudingen na bedreiging

HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagavond bij een feesttent aan de Oplach een 20-jarige inwoner van Boornbergum en een 22-jarige inwoner van De Wilgen aangehouden op verdenking van bedreiging en belediging. De twee mannen waren samen met een vriend door portiers uit de feesttent gezet na vervelend gedrag. Het trio wilde weer naar binnen. Dit lieten de portiers niet toe. Er ontstond ruzie en daarbij werden de portiers bedreigd en beledigd. Agenten kwamen ter plaatse en twee van drie mannen werden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fietser overleden na aanrijding

JIRNSUM – Een 73-jarige fietser uit Ter Soal is zaterdagavond op de Butlanswei overleden na een aanrijding. De man reed op zijn fiets over de Butlanswei. Daar werd hij aangereden door een 28-jarige automobilist uit Sneek. In eerste instantie konden de hulpverleners het slachtoffer niet vinden. Na zoektocht werd de man gevonden in een sloot. Het slachtoffer bleek inmiddels te zijn overleden aan zijn verwondingen. De 28-jarige automobilist uit Sneek verklaarde tegenover de agenten dat hij de fietser nooit had gezien. De bestuurder werd door de agenten aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Zijn auto werd in beslag genomen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Caravans in brand

APPELSCHA – De politie onderzoekt de brandstichting in twee caravans aan de Menneweg. In de nacht van zaterdag op zondag wilden medewerkers van de brandweer graag politie ter plaatse. De brandweer was namelijk tijdens het blussen van de brand aangesproken door een omstander. Die wist te vertellen dat de caravans daar waren gedumpt en vervolgens in brand gestoken. Reden om de politie er bij te halen. De agenten zullen een nader onderzoek instellen van wie de twee caravans zijn geweest.

Man aangehouden voor verstoren openbare orde

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Pier Prinslaan drie mannen aangehouden bij een feesttent. Een 26-jarige inwoner van Rinsumageest werd aangehouden na het verstoren van de openbare orde. Surveillerende agenten zagen dat de man bij een feesttent ruzie zocht. Ondanks diverse verzoeken om weg te gaan weigerde hij dit. Reden voor de agenten om hem aan te houden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Later bleek dat de man twee omstanders had geslagen. Het duo gaat aangifte doen van mishandeling. Diezelfde nacht werd ook een 50-jarige inwoner van Dokkum en een 24-jarige inwoner van Ternaard aangehouden. Beide mannen kwamen uit de feesttent en waren erg vervelend aanwezig. Toen de 50-jarige een agent wilde slaan, werd hij aangehouden. De 24-jarige man uit Ternaard probeerde een agent van zijn fiets te trekken. De Ternaarder werd eveneens aangehouden. Beide verdachten werd voor nader onderzoek ingesloten.

Politie maakt einde aan feest

SINT NICOLAASGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een bedrijf aan de Slotweg een einde gemaakt aan een feest. Surveillerende agenten reden door het dorp en ze zagen dat er veel siervuurwerk werd afgestoken. De agenten gingen naar het bedrijfsterrein waar dit vuurwerk werd afgestoken. Op het terrein bleek een groot feest te zijn. Het vuurwerk werd in beslag genomen en tegen diegene die het aan het afsteken waren, werd proces-verbaal opgemaakt. De agenten wilden vervolgens de organisator van het feest spreken. Al snel bleek dat niemand de verantwoordelijkheid van organisator op zich wilde nemen. Ook was er geen vergunning verstrekt door de gemeente Skarsterlân. De 60 feestvierders waren behoorlijk beschonken en vervelend richting de agenten. Er werd afgesproken dat om 01.00 uur de muziek zou stoppen. Om 01.30 uur was daar echter nog geen sprake van. Ook werd er wederom vuurwerk afgestoken. De agenten besloten hierop een einde aan het feest te maken. In samenspraak met de gemeente zullen stappen worden ondernomen richting de eigenaar van het bedrijf dan wel de organisator van het feest.

Vernieler aangehouden

TERNAARD – Twee vrouwen hebben in de nacht van zaterdag op zondag op de Albertus Nautastrjitte een 17-jarige inwoner van Hantum aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. De twee reden met de auto door het dorp en zagen plotseling drie jongeren bij een lantaarnpaal staan. Bij het zien van de auto zette het trio het op een lopen. De twee vrouwen hadden het vermoeden dat de jongeren vernielingen hadden aangericht en besloten daarom de achtervolging in te zetten. Ze wisten de 17-jarige aan te houden. De politie werd gewaarschuwd en de jongen werd overgedragen aan de agenten. Eenmaal in het politiebureau bekende de jongen al snel dat hij samen met twee vrienden bezig was om de lantaarnpalen uit te schakelen. De namen van de twee andere vernielers zijn inmiddels ook bekend. Deze vernieling zal voor deze drie jongens dan ook nog een staartje krijgen.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Pepperspray gebruikt in horecagelegenheid

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag de portiers van een horecagelegenheid aan de Noordkade geassisteerd. In het pand was tot twee keer toe vermoedelijk met pepperspray gespoten. Diverse stappers verlieten via de nooddeuren het pand. De medewerkers van de horecagelegenheid reageerden adequaat. Alle nooddeuren werden open gezet en de afzuiginstallatie werd op maximaal gezet. De van de pepperspray was dan ook snel niks meer te merken. Een deel van de bezoekers dat het pand had verlaten, kon vervolgens weer naar binnen om verder te feesten. Twee stappers werden voor de zekerheid onderzocht door het ambulancepersoneel, maar vervoer naar het ziekenhuis was niet nodig. De politie stelt een onderzoek in naar diegene die met de spray heeft gespoten.

Getuigen gezocht van vernieling politieauto

LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van de vernieling van een politieauto. De auto stond in de nacht van zaterdag op zondag geparkeerd op het Ruiterskwartier. Agenten hadden voertuig verlaten en liepen door het centrum van de stad. De twee werden omstreeks 03.00 uur aangesproken door een voorbijganger die hen wist te vertellen dat enkele stappers stenen tegen de politieauto hadden gegooid. Al snel bleek dat in de voorruit een grote ster zat. Aan diverse omstanders werd gevraagd of ze iets hadden gezien, maar dat was niet het geval. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze vernieling. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Twee mannen aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee Leeuwarders van 18 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. Bij een fietsenstalling kregen twee groepen ruzie met elkaar. Dit werd gezien door surveillerende agenten. Die grepen in en al snel werd duidelijk dat de ene groep de ander had opgewacht. Op aanwijzing van diverse getuigen werden de twee Leeuwarders aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man volledig door het lint

LEEUWARDER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Oude Doelesteeg een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man had ruzie gehad en agenten wilden hem aanspreken op zijn gedrag. Vervolgens ging de man, zonder dat daarvoor reden was, volledig door het lint. Met moeite konden agenten hem onder controle krijgen. De Leeuwarder werd geboeid en vervolgens overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Alcohol in het verkeer

FRYSLAN – De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In twee gevallen hadden automobilisten zoveel alcohol gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Eén geval betrof het rijden onder invloed van drugs. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

· Zondag, 01.00 uur, Groningerstraatweg in Leeuwarden, een 18-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden, 540 ug/l;

· Zondag, 03.40 uur, Prins Hendrikstraat in Leeuwarden, een 35-jarige automobilist uit Hurdegaryp. De bestuurder vertoonde vreemd rijgedrag, reden voor een controle. Van alcoholgebruik bleek geen sprake. De agenten hadden sterke vermoeden dat de man drugs had gebruikt. Reden om bij hem een bloedproef af te nemen;

· Zondag, 04.15 uur, Harlingerstraat in Bolsward, een 23-jarige automobilist uit Schettens, 640 ug/l.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan