Fryslân, 23-11-2008 • Politieberichten van zaterdag 22 november 11.00 uur t/m zondag 23 november 11.00 uur.

Harlingen: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in de nacht van vrijdag op zaterdag in een kantoorpand aan het Havenplein. Men kwam binnen na het opentrappen van de voordeur. De kassa werd geopend maar die was leeg. Wel werden flessen drank gestolen. Namens het bedrijf deed aan 35-jarige man uit Leeuwarden aangifte.

Berlikum: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding op de kruising Gernierswei en Ofslach tussen een brommer en een auto onderzocht. De bromfiets, bestuurd door een 17-jarige jongeman uit Menaldum, wilde vanaf de Ofslach oversteken naar de Jetskereed. Hij zag daarbij de van rechts komende auto, bestuurd door een 75-jarige man uit Sint Jacobiparochie, over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De bromfietser is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Gorredijk: bestuurder onder invloed rijdt door na aanrijding
De politie heeft zaterdag rond 23.35 uur een 36-jarige man uit Gorredijk aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het doorrijden na een aanrijding. De verdachte was op de Heerenacker tegen een stilstaande auto gereden en was doorgereden. Getuigen hadden de aanrijding zien gebeuren en de verdachte zien wegrijden. Direct werd 112 gebeld. De verdachte en zijn voertuig werden even later door de politie bij zijn woning aangetroffen. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar blies hij 470 ug/l. Tegen de verdachte wordt voor beide zaken proces-verbaal opgemaakt.

Het internationale alarmnummer 1-1-2 is niet alleen bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan is een misverstand. U moet het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf. Dus als u ziet dat iemand iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken! 1-1-2 daar pak je ook daders mee! Zie voor meer informatie hierover ook [url=http://www.112heterdaad.nl/]http://www.112heterdaad.nl/[/url]

Drachten: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zaterdagnacht een 27-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van mishandeling. De man bemoeide zich met een ruzie tussen een 21-jarige vrouw en haar 20-jarige vriend, beiden uit Drachten. Nadat de verdachte meermalen van het tweetal te horen had gekregen dat hij zich er niet mee moest bemoeien, gaf hij de vrouw een harde duw, waardoor zij viel. Toen hij een duw van haar vriend terug kreeg en ook ten val kwam, sloeg hij de vrouw vol in het gezicht. Daarna ging de verdachte er als een haas vandoor, maar werd ingehaald en getackeld door de vriend. De verdachte is overgedragen aan de politie, die hem voor nader onderzoek insloot.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url=http://www.112heterdaad.nl/]http://www.112heterdaad.nl/[/url]

Bantega: drie gewonden bij aanrijding
De politie heeft zaterdagnacht, kort na middernacht, hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op de Middenweg. Een 19-jarige vrouw uit Emmeloord was met haar personenauto in een bocht op de gladde weg in een slip geraakt en in de sloot beland. De bestuurster liep licht verwondingen door glas aan haar handen op. Twee passagiers, twee 19-jarige mannen uit Lemmer, raakten zwaarder gewond. Ze zijn met pijnklachten aan het bovenlichaam, zoals sleutelbeen en borstkas, overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Een derde passagier kwam met de schrik vrij.

Lemmer: man onder invloed rijdt door na aanrijding
De politie heeft zondagochtend een 29-jarige man uit Bantega aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het doorrijden na een aanrijding. Surveillerende politiemensen zagen de verdachte met een personenauto rijden op de Vissersburen. Ze gaven hem voor een routinecontrole een stopteken, waarna de auto tot stilstand werd gebracht. De verdachte bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 510 ug/l. Ook is hij vermoedelijk niet in het bezit van een rijbewijs. De personenauto had flinke schade. Bij onderzoek bleek dat de verdachte kort voor de controle tegen een lantaarnpaal op de Lemstervaart was gereden. De auto is voor nader onderzoek ingenomen.

Heerenveen: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zondagochtend een 19-jarige jongeman uit Oudeschoot aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachte stond ter hoogte van een horecagelegenheid aan de Vleesmarkt innig te zoenen met een meisje. Uit een groep jongelui werd daar een opmerking over gemaakt. De verdachte stapte vervolgens naar de groep en sloeg één van hen vol in het gezicht. Daarop ontstond een vechtpartij. De verdachte is op aanwijzing van getuigen door de politie aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na huisvredebreuk en mishandeling
De politie heeft zondagochtend een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van huisvredebreuk, vernieling, bedreiging en mishandeling. De verdachte was rond 05.00 uur in het gezelschap van enkele vrienden bij de woning van zijn ex-vriendin aan De Anjen gekomen. Omdat de deur niet werd geopend, sloeg hij een ruit in en ging naar binnen. Daar bedreigde hij zijn ex-vriendin, een 20-jarige vrouw, en er vielen enkele klappen. Ook sloeg hij een bezoeker, 23-jarige man uit Groningen, die tussenbeide wilde komen. De verdachte is door de politie aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Boornzwaag: eenzijdig ongeval met letsel
De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een ongeval op de A7. Een 23-jarige automobilist uit Sneek haalde een vrachtauto in en raakte vervolgens op het met hagel bedekte wegdek in een slip. Hij raakte aan de rechterzijde van de weg de vangrail, ging over de kop en kwam in de berm tot stilstand. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: eenzijdig ongeval met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag een eenzijdig ongeval op de rijksweg A31 onderzocht, waarbij een 30-jarige automobilist uit Leeuwarden gewond raakte. De man was op het behagelde wegdek de controle over het voertuig verloren, was geslipt en in de berm beland. Met vermoedelijk een sleutelbeenfractuur is de bestuurder overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: drugsdealer aangehouden
De politie heeft zaterdagavond een 30-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van het handelen in en bezit van verdovende middelen. De verdachte werd met zijn auto gecontroleerd op de Noordkade. Door zijn gedrag vermoedden surveillerende politiemensen dat hij dealde. Bij controle bleek hij bijna 40 gram speed en een beetje hasj en wiet bij zich te hebben. Gezien de verpakking in kleine hoeveelheden was dit kennelijk bedoeld voor de verkoop. De verdachte is aangehouden, in verzekering gesteld en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: heler fiets aangehouden
De politie heeft zaterdagavond een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling van een fiets. Surveillerende agenten zagen de verdachte en een andere man beiden op vrijwel nieuwe damesfietsen rijden. De sloten waren geopend maar er zaten geen sleutels in. Zoals bekend worden in Leeuwarden maar ook elders veel fietsen gestolen met valse sleutels. De mannen werden gecontroleerd. Een van hen liet de fiets vallen en ging er hardlopend vandoor. Het lukte niet meer hem te achterhalen. De andere, de verdachte, kon wel direct aangehouden worden. Hij beweerde de fiets te hebben gekocht en is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: gewapende overval
De politie onderzoekt een overval op een horecagelegenheid aan het Zuidvliet. Zaterdagavond rond 20.15 uur liepen twee met bivakmutsen gemaskerde mannen met handvuurwapens de coffeeshop binnen. Op dat moment was alleen een personeelslid aanwezig. Een van de mannen hield het personeelslid onder schot; de andere liep achter de toonbank. Hij haalde de kassa leeg en nam een deel van de voorraad hasj en wiet mee. Tijdens de overval kwam een klant binnen. Ook hij werd bedreigd met een wapen, waarop hij direct vluchtte. Na de overval renden de daders weg in de richting van de Bleeklaan. Het betreffen twee mannen van ongeveer 1,75 tot 1,80 m lang, getinte huidskleur, geheel gekleed in het zwart. Ze spraken met een Antilliaans accent.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en –nacht weer door de hele provincie gecontroleerd op alcohol. Negen bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. In drie gevallen was zoveel gedronken dat naast een rijverbod en een proces-verbaal ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen (achtereenvolgens tijd en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zondag 00.05 uur, Ds. Reitsmastraat in Noordwolde, 38-jarige bestuurster van een personenauto uit Vledderveen, 615 ug/l, de verdachte reed slingerend over de weg;[/li][/ul]

[ul][li]Zondag 02.00 uur, Weersterweg in Makkum, 42-jarige bestuurster van een personenauto uit Makkum, de verdachte was onvast ter been en van haar is een bloedproef afgenomen; [/li][/ul]

[ul][li]Zondag 01.50 uur, Betterwird in Bornwird, 27-jarige bestuurder van een personenauto uit Burdaard, 770 ug/l, de verdachte was op de kruising Betterwird en Raerderwei in de sloot gereden, was vervolgens naar huis gelopen en is daar door de politie in dronken toestand aangetroffen.[/li][/ul]

112Fryslan