Fryslân, 23-08-2009 • Politieberichten van zaterdag 22 augustus 11:00 uur tot zondag 23 augustus 11:00 uur

Joure: aanrijding met letsel auto en bromfiets
De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding met letsel die op de Sewei plaatsvond, afgehandeld. Daarbij verleende een bromfietser, een 22 jarige inwoner van Joure op de rotonde geen voorrang aan een 71-jarige automobilist uit Woudsend. De bromfietser kwam tijdens de aanrijding ten val en is met lichte verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: man onder invloed en zonder rijbewijs
De politie heeft zaterdagmiddag op de Boskumerdijk, een 61-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij zonder rijbewijs en onder invloed van alcohol reed. Agenten hadden een tip gekregen dat een man ziek in zijn auto zat. Toen zij polshoogte namen, vertelde de man dat hij op iemand zat te wachten. Uit onderzoek bleek dat de man geen geldig rijbewijs had. Omdat zij de situatie niet vertrouwden, bleven zij in buurt rondrijden. Toen zij even later de man wel in auto zagen rijden, gaven zij hem een stopteken. Toen de automobilist uit zijn auto stapte, bleek hij erg onvast ter been en onder invloed van alcohol te zijn. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 920 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt, zijn auto werd in beslaggenomen.

Oudehaske: opnieuw brand op Ecopark De Wierde
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij een brand op Ecopark De Wierde aan De Dolten. Evenals vier weken geleden ontstond er brand in een hoop afval. De oorzaak van de brand moet worden gezocht in broei of reflectie van glasscherven. De brandweer is de hele middag bezig geweest met nablus werkzaamheden.

Heerenveen: politie houdt winkeldief aan
De politie heeft zaterdagmiddag een 31-jarige inwoner van Tijnje aangehouden op verdenking van diefstal van kleding in een winkel aan het Molenplein. Personeel zag dat de vrouw een trainingsbroek, een jasje, een T-shirt en een camouflagebroek in een tas stopte en vervolgens de kassa voorbij liep, waarna het alarm afging. Vervolgens spraken zij de vrouw aan. Op dat moment nam zij de benen. Door een goed signalement via 1-1-2 aan de politie door te geven, konden oplettende agenten, samen met omstanders de verdachte in de Commandeurstraat aanhouden. De vrouw is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: brand in park
De politie heeft zaterdagavond twee mannen, een 20-jarige inwoner van Heerenveen en een 20-jarige inwoner van Leeuwarden proces-verbaal gegeven, omdat zij brand in het Abbingapark hadden gesticht. De verdachten hadden een oud bed met benzine overgoten en vervolgens in brand gestoken. Toen de brand zodanig uit de hand liep, werd de brandweer gewaarschuwd die het vuur redelijk snel onder controle kreeg.

Leeuwarden: diefstal van fiets uitberging
De politie onderzoekt een inbraak in een berging van een woning aan de Tjotterstraat die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond. Door de deur te forceren kon men de berging binnenkomen. Hier werd een dure witte GIANT damesfiets weggenomen. Een 46-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Sneek: verzet bij aanhouding na urineren op straat
De politie heeft een 27-en een 23-jarige inwoner van Reduzum aangehouden voor verzet, belemmering en wildplassen. Agenten zagen de 23-jarige verdachte zijn natuurlijke behoefte doen op de Gedempte Neltjeshaven. Toen zij hem daarop aanspraken en hem daarvoor een proces-verbaal wilden geven, kwam de 27 jarige verdachte zich hiermee bemoeien. Toen hij de 23-jarige weg probeerde te trekken en de agenten dit wilden voorkomen, kreeg één van de politiemensen een klap van de 27-jarige verdachte. Beide mannen werden aangehouden en zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten. Tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na bedreiging van portiers
De politie heeft zondagmorgen een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij twee portiers van een discotheek aan de Nieuwestad had bedreigd. De man was uit de discotheek gezet omdat hij zich niet had gehouden aan het rookverbod. Eenmaal buiten op straat bedreigde hij de beide mannen. Toen hij vertrok en even later weer terugkwam en de portiers opnieuw bedreigde werd hij aangehouden. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: politie houdt vernieler van auto aan
De politie heeft zondagmorgen een 19-jarige inwoner van Joure aangehouden voor de vernieling van een auto. Een getuige had gezien dat de verdachte een spiegel van een auto op het Ernst van Harenplein vernielde. Hij waarschuwde direct via 1-1-2 de politie, die de verdachte direct kond aanhouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau, waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. De eigenaar van de auto deed aangifte. De schade zal door de verdachte moeten worden vergoed.

Dokkum: drie mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging
De politie heeft zondagmorgen drie mannen, twee 19-jarige, een 20-jarige man, allen inwoners van Holwerd, aangehouden voor het mishandelen van een man. Vervolgens hoorde hij een doffe klap tegen zijn portier van de auto en zag dat dit door iemand van de groep was gedaan. Hij zag dat er tegen zijn auto werd geschopt. Toen hij uitstapte om verhaal te halen, werd hij zonder enige aanleiding door de drie verdachten geschopt en geslagen. Daarna maakte de groep zich uit de voeten. Door direct via 1-1-2 de politie te bellen en door een goed signalement door te geven, troffen de agenten de mannen even later aan in een horecagelegenheid. De mannen zijn aangehouden en werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer, een 25-jarige inwoner van Dokkum, deed aangifte.

Leeuwarden: man aangehouden voor belediging
De politie heeft zondagmorgen een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor belediging.
Agenten zagen dat de man een fiets omver schopte op het Ruiterskwartier, waarna zij hem op zijn gedrag aanspraken. Toen begon de verdachte zich erg vervelend te gedragen. Vervolgens meende hij de agenten meerder malen uit te moeten schelden voor “mongolen”. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en kan hij een boete tegemoet zien.

Leeuwarden: man met cocaïne aangehouden
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag, een 26-jarige inwoner van Rotterdam aangehouden voor het in bezit hebben van vermoedelijk cocaïne. De man werd bij binnenkomst in een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier gefouilleerd. Daar troffen de portiers de verdovende middelen aan. De man werd overgedragen aan de politie die de man overbrachten naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De man kreeg proces-verbaal en de harddrugs werd in beslaggenomen.

Lemmer: verdachte aangehouden van vernieling raam
De politie heeft rond middernacht een 21-jarige inwoner van lemmer aangehouden voor het vernielen van raam van een horecabedrijf aan de Schans. Een getuige zag de man het raam vernielde en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De verdachte werd eerst op zijn gedrag aangesproken en gaf zijn identiteitsgegevens aan de uitbater van het betrokken bedrijf. Toen hij hen even later vertelde, dat hij de schade niet wilde vergoeden, ging hij er vandoor. De man kon thuis door de politie worden aangehouden en werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voorverhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Een 57-jarige inwoner van Joure deed aangifte.

Harlingen: politie houdt vernielers aan
De politie heeft rond middernacht, twee mannen van 15 jaar een 19-jarige man, allen afkomstig uit Harlingen en een 14-jarige inwoner van Leeuwarden, op de Johan van Oldenbarnevelderstraat aangehouden voor het vernielen van bloembakken, prullenbakken en een deurbel. Via een getuige die direct via 1-1-2 de politie belde en door een goed signalement door te geven, kon men de daders even later aanhouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau waar zij proces-verbaal kregen. De ouders van de minderjarige kinderen werden in kennis gesteld.

Sneek: man aangehouden voor mishandeling
De politie heeft rond middernacht een 28-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor het plegen van mishandeling. Deze vond plaats op de Kleine Kerkstraat, toen de aangever, een 26-jarige inwoner van IJlst daar liep. Toen hij de verdachte tegen kwam, sprak deze hem aan. Verdachte vertelde hem dat hij met zijn vriendin was uitgeweest. Vervolgens werd hij door de verdachte geschopt en geslagen. De man werd even later op de Gedempte Neltjeshaven aangehouden. Hij werd over overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Bolsward: hoofdwond door val met fiets
De politie heeft een aanrijding op de Snekerstraat afgehandeld, waarbij een 51-jarige inwoonster van Bolsward aan haar hoofd gewond raakte. Het ongeval vond plaats toen moeder en dochter naast elkaar op de fiets op het fietspad reden. Door nog onbekende oorzaak raakten de sturen van de beide fietsen elkaar en het slachtoffer ten val. Zij is met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: verdachte aangehouden voor mishandeling
De politie heeft zondagmorgen een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor een mishandeling die in de Oude Doelesteeg plaatsvond. De verdachte had tijdens een ruzie, zijn slachtoffer een klap in zijn gezicht gegeven, waardoor een stuk van zijn voortand afbrak. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Een 29-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Oosterwolde: vernielingen, getuigen gevraagd
De politie heeft zondagnacht een onderzoek naar vernielingen op de Weidemaad ingesteld. Een getuige zag een viertal knapen een tuinhek vernielen. Ook zag hij, dat de mannen over een auto heen liepen en dat zij een bord van “huis te Koop” wegnamen. Even later verdwenen de mannen uit het zicht. De politie heeft de vandalen niet meer aan kunnen treffen. Getuigen die iets gezien hebben, kunnen via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 zich bij de politie melden.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van aanrijding
De politie onderzoekt een aanrijding die zondagmorgen omstreeks 06:30 uur heeft plaatsgevonden op de Mr. P.J.Troelstraweg te Leeuwarden. De veroorzaker, een bestuurder van een kleine rode auto, is in de richting van Stiens weggereden. De aanrijding vond plaats, toen aangever met zijn auto ter hoogte van het voormalige AZC Burmania in de richting van Leeuwarden reed. De bestuurder van de andere auto overschreed de wegbelijning en raakte vervolgens het voertuig van de aangever. Aan de auto van de veroorzaker moet ten gevolge van de aanrijding, forse schade aan de linkerzijde zijn ontstaan. De doorgereden auto mist in ieder geval zijn linkerbuitenspiegel die op de plaats van ongeval werd aangetroffen. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben of de auto met schade herkennen. Zij kunnen bellen met 0900-8844 of wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Leeuwarden: politie houdt winkeldief aan
De politie heeft zaterdagmiddag een 21-jarige inwoonster van Rotterdam aangehouden voor het plegen van een winkeldiefstal in een winkel aan de Nieuwestad. Een medewerker had gezien dat de vrouw een aantal beurzen had gestolen en sprak haar hierop aan. Toen de dievegge zich nogal agressief tegen de medewerkster gedroeg, nam zij vervolgens de benen. Op aanwijzing van het personeel, die de vrouw achtervolgden, werd de verdachte vrouw op de Wirdumerdijk onder grote belangstelling aangehouden. Zij werd overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werd ingesloten. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt. Een 20-jarige inwoonster van Kollumerzwaag deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in vier procesverbalen en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zondag 04:00 uur, Bosberg In Appelscha een 21-jarige beginnend bestuurder uit Appelscha, 555 ug/l.[/li]
[li]Zondag 06:00 uur, Lauwerseewei in Anjum, 52-jarige man uit Ee, 760 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan

})