Fryslan, 22-11-2009 • Politieberichten van zaterdag 21 november 11:00 uur tot zondag 22 november 11:00 uur

Drachten: politie onderzoekt vernieling aan woning
De politie onderzoekt een vernieling van een woning aan de Westerwird. De vernieling vond zaterdagavond rond 20.00 uur plaats. Het echtpaar die met hun kind in de woning zat, hoorden plotseling een harde klap en vervolgens glasgerinkel. Het ruit van hun woning bleek te zijn vernield. De politie wil graag in contact komen met getuigen die iets gezien hebben van de vernieling. Zij kunnen contact met de politie opnemen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met 0800-7000. De bewoner, een 40-jarige inwoner van Drachten, deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor zware mishandeling
De politie heeft zaterdagavond in de Sumatrastraat een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man wordt ervan verdacht een 30-jarige inwoner van Leeuwarden met een ijzeren staaf zwaar te hebben mishandeld. De verdachte werd in werd in zijn woning aangehouden. Het slachtoffer werd met hoofdletsel in het ziekenhuis in Leeuwarden opgenomen. De beide mannen kregen ruzie om een parkeerprobleem in de straat. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Drachten: politieagent houdt man aan na belediging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man gedroeg zich agressief naar andere mensen toe, waarna hij door de agenten op zijn gedrag werd aangesproken. Daar werd aan de man het verzoek gedaan, om zich te verwijderen om escalatie te voorkomen. Kennelijk schoot dit bij de man in het verkeerde keelsgat en hij beledigde vervolgens de agenten. De man is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau, waar hij werd in ingesloten. Tijdens de rit naar het bureau, meende de man de agenten ook nog te moeten bedreigen.

Augustinusga: politie houdt verdachte voor zware mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige inwoner van De Westereen aangehouden. De man wordt ervan verdacht een 22-jarige inwoner van Surhuizum met een mes in het hoofd te hebben gestoken. Daarbij liep het slachtoffer een diepe hoofdwond op.De steekpartij vond plaats in de Boskamp. Toen het slachtoffer samen met nog een aantal vrienden in een horecabedrijf zaten, zagen zij de verdachte met een mes op straat lopen. Het slachtoffer is samen met een getuige naar buiten gelopen. Daar bedreigde de man zijn slachtoffer en getuige. Direct daarna werd het slachtoffer met het mes in zijn achterhoofd gestoken. De verdachte rende vervolgens weg. Doordat men direct via 1-1-2 de politie belde en een goed signalement van de dader door had gegeven, kon de verdachte even later in een tuin van een woning in dezelfde straat, worden aangehouden. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De politie stelt nog een onderzoek in naar de toedracht van dit incident. Het slachtoffer heeft zich in het ziekenhuis onder medische behandeling moeten stellen. Daarnaast deed hij aangifte.

Lemmer: politie onderzoekt aanrijding met letsel
De politie stelt een onderzoek in naar een éénzijdig ongeval die zaterdagmiddag plaatsvond op de Rondweg. Een 40-jairge motorrijder uit Emmeloord verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur in een flauwe bocht, waarna men ten val kwam. De passagier, een 33-jarige inwoonster van Emmeloord, raakte daardoor aan haar been gewond en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Valom: politie handelt aanrijding met letsel af
De politie heeft zaterdagmiddag op de Hogewal/Hoofdweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 19-jarige inwoner van Zwaagwesteinde en een 53-jarige inwoonster van Driesum licht gewond raakten. De 19-jarige man reed op de Hoofdweg in de richting van Damwoude. Op de kruising van de Hoofdweg/Hogewal sloeg de man plotseling links af in de richting van de Hogewal. Daarbij verleende hij geen voorrang aan de 53-jarige automobiliste, die rechtdoor en in de richting van Veenwouden reed. Beide voertuigen botsten frontaal op elkaar. Een andere auto, die bestuurd werd door een 58-jarige inwoner van Broeksterwoude, die voor de kruising op de Hogewal stond te wachten om de Hoofdweg op te rijden, werd door één van auto’s geraakt en raakte ook beschadigd. De 19-jarige bestuurder bleek alcohol te hebben gedronken. Na behandeling van een hoofdwond in het ziekenhuis werd de man meegnomen naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 195/ug. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor onveilig rijgedrag.

Noardburgum: politie houdt man aan na mishandeling
De politie onderzoekt een mishandeling van een 17-jarige inwoner van Broeksterwoude en van een 17-jarige inwoner van Dokkum. De mishandeling vond in de nacht van zaterdag op zondag plaats nabij een horecagelegenheid aan de Rijksstraatweg. Door nog onbekende reden, werden de twee slachtoffers door een 22-jarige inwoner van Veenwouden zonder enige aanleiding geslagen. Het 17-jarige slachtoffer uit Broeksterwoude raakte daarbij zodanig gewond dat hij per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De 22-jarige verdachte is door de politie overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De beide slachtoffers deden aangifte.

Drachten: politie zoekt getuigen van vernielingen abri’s
De politie is naarstig op zoek naar de personen die vernielingen hebben gepleegd aan vier bushokjes (abri’s) bij de haltes: Andreascollege/Overstesingel, Zwemmer, Eems, en de M.L Kingsingel . De vernielingen vonden plaats rond 00.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag. De abri’s werden geheel vernield. Mocht u iets gezien hebben, belt u dan met de politie via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Leeuwarden: politie houdt mannen aan voor illegaal vuurwerkbezit en hennepkwekerij
De politie heeft zaterdagmiddag in de Robinsonstraat een 47- en 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het bezit van illegaal vuurwerk. Door een Meld Misdaad Anoniem melding kwam de politie de vuurwerkvondst op het spoor. In de woning troffen de agenten 33 pakjes nitraatbommen aan. Dit betreft verboden consumenten vuurwerk. Daarnaast troffen de agenten in de hal nog legaal vuurwerk aan. Tijdens het onderzoek, trof men in een schuurtje in de achter in de tuin, een inwerking zijnde hennepkwekerij aan met 175 planten. Ook bleek men illegaal stroom af te nemen. De beide mannen zijn voor overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten. Het vuurwerk en de hennepkwekerij, werd door de politie in beslaggenomen.

Leeuwarden: politie houdt man na vernieling van auto en belediging
De politie heeft een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling van een auto. De vernieling vond zaterdagmiddag plaats op De Kei. Daarbij gooide de verdachte een fiets tegen de auto van de aangeefster die daarop direct de politie via 1-1-2 belde. Nadat deze de man aanhield, meende hij de agenten ook nog te moeten beledigen. In de auto probeerde de verdachte een agent te mishandelen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De vrouw, een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte.

Sneek: politie houdt man aan voor mishandeling.
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 39-jarige inwoner van Sijbrandaburen aangehouden die ervan wordt verdacht drie personen te hebben mishandeld. De verdachte die zich in een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat bevond, werd kwaad omdat hij bier over zich heen kreeg. Vervolgens sloeg hij wild om zich heen, waarbij een 43-jarige inwoner van Sneek gewond raakte. Ook twee andere bezoekers(leeftijd en woonplaats onbekend) moesten zich met verwondingen laten behandelen in het ziekenhuis in Sneek. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt automobilist aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Archipelweg een aanrijding afgehandeld waarbij een 31-jarige automobilist uit Leeuwarden werd aangehouden. De man die zwaar onder invloed van alcohol was en in zijn auto reed, veroorzaakte op de Archipelweg een aanrijding met een andere auto, die bestuurd werd door een 29-jarige inwoner van Nes (D). Toen de politie ter plaatse kwam en de betrokken bestuurder aanspraken, bleek dat deze onder invloed van alcohol verkeerde. De man werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 1065 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast kreeg hij nog een rijverbod van 13 uur.

Harlingen: politie onderzoekt inbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een eetgelegenheid aan de Jan Rudolf Thorbeckestraat. De inbraak vond vermoedelijk zondagmorgen plaats. De dader (s) zijn het pand aan de achterzijde binnen gekomen. Uit het bedrijf werd een computer weggenomen. De eigenaar ,een 45-jarige inwoner van Kimswerd, deed aangifte.

Lemmer: politie houdt vernielers van auto aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Sneek en een 16-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van vernieling van een auto en een tuinhek. De vernieling vond die avond plaats in de Fokelinus van der Walstraat. Een getuige had gezien dat de verdachten na hun daad snel wegrenden en hij belde via 1-1-2 direct de politie. Door een goed signalement door te geven stelde men een onderzoek in en trof de verdachten even later in een woning aan. De beide mannen werden aangehouden en zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten. De eigenaren van de vernielde goederen, een 28 en 35-jarige inwoner van Lemmer deden aangifte.

Heerenveen: politie houdt vernieler aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Gedempte Molenwijk een 18-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De man wordt ervan verdacht een fiets tegen een auto te hebben gegooid. Via een melding kwamen de agenten bij een horecagelegenheid terecht, omdat daar de verdachte zich vervelend gedroeg. Daar troffen zij de man aan, die gewond aan zijn achterhoofd bleek te zijn. Vervolgens werden de agenten aangesproken door getuigen, die hadden gezien dat de man met een fiets tegen een auto had gegooid. De man is na behandeling van zijn wond in het ziekenhuis door de politie aangehouden. De eigenaar van de auto moet nog aangifte komen doen.

Munnikenzijl: politie assisteert brandweer bij woningbrand
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij het blussen van een woningbrand in een woning in de Kerkstraat. De brand is waarschijnlijk ontstaan door een defect in de wasdroger. De bewoners die de brand probeerden te blussen, moesten zich door ambulancepersoneel laten onderzoeken omdat zij rook hadden ingeademd. De brandweer had de brand vrij snel onder controle. De woning liep veel rook en waterschade op.

Heerenveen: politie houdt man aan na vernielingen en bedreigingen
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 38-jarige inwoner van Joure aangehouden. De man, die onder invloed van alcohol was, bedreigde op de Vleesmarkt een portier van een horecabedrijf. Getuigen hadden gezien dat de man even daarvoor in zijn auto gereden, terwijl hij onder invloed van alcohol was. Vervolgens vernielde de man, die door de alcohol onvast ter been was, een aantal fietsen. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Uit ademanalyse bleek dat hij teveel gedronken had. Hij blies vervolgens 855 ug/l. In het politiebureau vernielde de man nog een ophoudkamer. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Omdat de man behoorlijk onder invloed van alcohol in zijn auto heeft gereden, en daarbij gevaarlijk rijgedrag heeft vertoond, wil de politie graag in contact komen met getuigen en betrokkenen. Zij kunnen via 0900-8844 de politie bellen. Wenst u anoniem te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Leeuwarden: politie houdt vrouw aan belediging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Ruiterskwartier een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. De agenten werden door de verdachte aangesproken en stelde een vraag. Toen de agenten die hadden beantwoord en verder liepen, werd een vrouwelijke politieagente uitgescholden voor “hoer”. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werd ingesloten.

Drachten: politie onderzoekt diefstal van auto
De politie onderzoekt een diefstal van een witte personenauto van het merk Mitsubishi, type Canter, 3 c15., met kenteken 80-VHL-1.De diefstal vond plaats tussen vrijdagmiddag 17.30 uur en zaterdagmorgen 09.00 uur. De auto stond geparkeerd bij een bedrijf op de Hemmen. De 46-jarige eigenaar deed aangifte.

Noardburgum: politie redt leven na reanimatie
Politieagenten hebben zondagmorgen een 51-jarige inwoner van Noardburgum door een reanimatie het leven gered. Door snel in te grijpen na een 1-1-2 spoedmelding, troffen zij de man in zijn slaapkamer aan. De man had op dat moment geen hartslag meer. Door op professionele wijze en door goede training werd er twee keer een schok toegediend waarna het hart weer begon te kloppen. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis waar hij werd gedotterd.Zijn toestand is stabiel.

Dokkum: politie houdt vernieler van abri aan
De politie heeft vanmorgen een 31-jarige inwoner van Dokkum aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht, een abri op de Dongeradijk heeft vernield. Een getuige die dit zag gebeuren, belde direct via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement door. Toen de agenten ter plaatse kwamen, troffen zij de verdachte aan. Ook wilde de man zijn identiteit niet geven en beledigde hij de agenten. De man is overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in 6 procesverbalen en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdag 23.00 uur, Drafsportlaan in Wolvega, een 23-jarige snorfietser uit Oldeholtpade, 935 ug/l.[/li]
[li]Zondag 01:20 uur, Uitgang in Drachten, 23-jarige beginnend bestuurder uit Gorredijk, 460 ug/l; Voor deze verdachte was dit de tweede binnen vier weken dat voor het rijden onder invloed van alcohol werd aangehouden.[/li][/ul]

112Fryslan

})