Zondag 22 maart

Fryslân, 22-03-2009 • Persberichten van zaterdag 21 maart 11:00 uur t/m zondag 22 maart 11:00 uur

Hoorn, Terschelling: paard met wagen op hol
De politie heeft zaterdagmiddag ambulancepersoneel geassisteerd nadat rond 11:15 uur op de Duinweg een paard met wagen op hol was geslagen. Het paard schrok waarschijnlijk van een wapperende vlag, waarna hij ervandoor ging en de platte kar over de kop sloeg. De 75- jarige ervaren bestuurder uit Hoorn kreeg de kar bovenop zich. Hij werd ter plaatse behandeld door het ambulancepersoneel en daarna met de traumahelikopter naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Mildam: scootmobiel te water
De politie heeft zaterdagmiddag samen met ambulancepersoneel en brandweer, een 81-jarige vrouw uit Heerenveen uit het water bevrijd. De vrouw was om onduidelijke reden met haar scootmobiel in het water aan de Weversbuurt terecht gekomen. Ze lag hier bekneld onder haar scootmobiel, maar met haar hoofd boven water. Omstanders hadden zich al over de vrouw ontfermd en de hulpdiensten konden de vrouw uit haar benarde positie bevrijden. De vrouw werd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd, waar ze voor observatie een nachtje blijven moest.

Langelille: motorrijder onderuit
De politie heeft zaterdagmiddag rond 15:00 uur op de Kerkeweg een ongeval afgehandeld waarbij een 54-jarige motorrijder en zijn 52-jarige passagier gewond raakte. De mannen uit Harkema reden vanuit de richting Langelille in de richting van Scherpenzeel toen de bestuurder bij een kruising de situatie verkeerd inschatte en de macht over het stuur verloor. De motor kwam ten val en schoof de berm in. De mannen werden met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Rinsumageest: beginnend bestuurder rijdt 54 km/u te snel
De politie heeft zaterdagavond rond 20:20 uur op de Lauwersseewei het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige man uit Dokkum. Tijdens een snelheidscontrole werd bij de man een snelheid gemeten van 154 kilometer per uur, waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Omdat de man een beginnend bestuurder is, raakte hij hiermee ook een punt van zijn rijbewijs kwijt.

Drachten: man aangehouden voor heling
De politie heeft zaterdagavond op de Stal een 16-jarige jongen uit Drachten aangehouden op verdenking van diefstal / heling. De jongen reed zonder een helm te dragen op een scooter recht op surveillerende agenten in burger af. Deze spraken de jongen aan en toen bleek hij ook geen rijbewijs bij zich te hebben. Hierop kreeg hij een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs en zonder helm. Bij navraag van het kenteken, bleek de scooter als gestolen geregistreerd te staan. De jongen werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het bureau.

Leeuwarden: twee mannen aangehouden na vechtpartij
De politie heeft zaterdagavond twee mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Rond 23:00 uur kwam bij de politie een melding binnen dat er gevochten zou worden op de Weaze. Ter plaatse spraken agenten met een 52-jarige man uit Leeuwarden die een flinke hoofdwond had. De man gaf aan dat hij met een baksteen geslagen was. Agenten gingen op basis van het signalement in de omgeving op zoek naar de verdachte en konden deze 21-jarige man uit Lelystad in de Poststraat aanhouden. Ondertussen werden op de Waeze getuigen gehoord en uit de verklaringen bleek dat er een vechtpartij geweest was tussen vijf mannen. Hierbij werd over en weer geslagen met bakstenen en met een fiets gegooid. Ook werd gezien dat de Leeuwarder iemand mishandelde. Nadat de Leeuwarder per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en aan zijn hoofdwond behandeld was, werd hij daar aangehouden en overgebracht naar het bureau. Beide mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Dokkum: jongen aangehouden voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 16-jarige jongen uit Dokkum aangehouden op verdenking van mishandeling van een 18-jarige jongen uit Brantgum. De Brantgummer sprak op de Oranjewal surveillerende agenten aan en gaf aan kort daarvoor bij een horecagelegenheid mishandeld te zijn. De verdachte en een 17-jarige jongen uit Metslawier die er ook bij betrokken was, zouden nog bij de horecagelegenheid staan. Ter plaatse konden de agenten inderdaad de Dokkumer aanhouden. Hij werd overbracht naar het bureau voor verhoor. Bij het bureau kwam de 17-jarige jongen ook aangelopen, waarna ook hij verhoord werd. Beide jongens mochten na verhoor het bureau weer verlaten.

Noordwolde: vier aanhoudingen na vechtpartij in borrelbus
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier aanhoudingen verricht na een vechtpartij in een borrelbus. Bij een horecagelegenheid in Eesveen was al onenigheid ontstaan tussen jongeren en dit ging in de borrelbus verder. Toen het tot een vechtpartij kwam, zette de chauffeur de bus stil en ging de vechtpartij buiten door. Hierop werd de politie gealarmeerd. Toen deze ter plaatse kwam, was de situatie weer rustig. Een 19-jarige jongen uit Noordwolde was geslagen en geschopt en moest met letsel aan zijn hoofd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht worden. Een 16-jarige plaatsgenoot had letsel in zijn gezicht en verklaarde een paar vuistslagen recht in zijn gezicht te hebben gekregen. De aanwezige getuigen werden gehoord en hier kwamen vier verdachten uit naar voren. Twee jongens uit Jubbega van 17 en 20, konden ter plaatse aangehouden worden. De andere twee verdachten, 19- en 21- jarige plaatsgenoten, werden even later door agenten in Oosterstreek aangehouden nadat een zoekslag in de omgeving gemaakt was. Alle verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: man aangehouden na uitdelen klap
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige man uit Oppenhuizen aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat een woordenwisseling gekregen met een 19-jarige man uit Sneek. Toen de twee buiten stonden, haalde de 24-jarige ineens uit en gaf de Sneker een vuistslag in het gezicht. Gealarmeerde agenten hielden de verdachte aan, waarna hij voor nader onderzoek op het bureau ingesloten werd.

Dokkum: man aangehouden voor vernieling auto
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Oranjewal een 30-jarige man uit Nes aangehouden op verdenking van vernielingen. Een portier van een horecagelegenheid had gezien dat de man een leeg bierflesje tegen een geparkeerde auto aangegooid had. De politie werd ingeseind, waarna de man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau met een proces-verbaal weer verlaten.

Drachten: man aangehouden na mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 18-jarige man uit Boornbergum aangehouden op verdenking van mishandeling. In een horecagelegenheid probeerde 21-jarige man uit Emmeloord een vechtpartij te sussen, waarbij hij een vuistslag in zijn gezicht kreeg. Medewerkers van de horecagelegenheid droegen de verdachte over aan de politie. De 18-jarige mocht na verhoor het bureau weer verlaten.

Drachten: man aangehouden voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 28-jarige man uit Zutphen aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten reden over de Zuidkade toen zij door een portier van een horecagelegenheid gewenkt werden om mee te komen. Voor de horecagelegenheid stond de man uit Zutphen met een bebloed hoofd. De portier gaf aan dat hij de verdachte was van een vechtpartij die binnen had plaatsgevonden. De man zou ruzie hebben gezocht met een 20-jarige man uit Beetsterzwaag en een 21-jarige man uit Bakkeveen, waarbij hij klappen uitgedeeld had. Hierbij maakte hij gebruik van een flesje. Op het moment dat de verdacht hoorde dat het slachtoffer van de vechtpartij aangifte zou doen, rende hij er vandoor. Met behulp van collega-agenten kon de man even later in de achtertuin van een woning aan de Nachtegaalstraat aangehouden worden. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in tien procesverbalen en rijverboden. In vijf gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zondag 00:17 uur, Zaailand in Leeuwarden, een 23-jarige beginnend quad-bestuurder uit Leeuwarden, 615 ug/l;[/li][/ul]
[ul][li]Zondag 01:20 uur, Rijksweg A7 in Drachten, 36-jarige man uit Drachten, 795 ug/[/li][/ul]l;
[ul][li]Zondag 04:30 uur, Prinsessekade in Lemmer, een 17-jarige bromfietser uit Oudemirdum, 560 ug/l. De jongen werd door agenten gezien op de Prinsessekade, waarna ze op de Stationsstraat de jongen een stopteken gaven. Dit negeerde hij en ging er vandoor. Na een achtervolging werd de jongen uiteindelijk in een tuin gevonden. De brommer hing boven een vijver. De jongen werd overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau met een proces-verbaal weer verlaten;[/li][/ul]
[ul][li]Zondag 05:30 uur, Emmakade in Leeuwarden, 19-jarige man uit Leeuwarden, 520 ug/l. De man werd staande gehouden en bleek geen geldig rijbewijs te hebben. Op het bureau blies de man 520 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur (geen invordering rijbewijs). Wel bleek hij nog een boete van € 685,- of 42 dagen cel open te hebben staan, waarop hij direct werd ingesloten;[/li][/ul]
[ul][li]Zondag 08:30 uur, Bosweg in Aldtsjerk, 22-jarige beginnend bestuurder uit Aldtsjerk, 855 ug/l;[/li][/ul]
[ul][li]Zondag 09:25 uur, Harlingerstraat in Bolsward, 25-jarige beginnende bestuurster uit Bolsward, 640 ug/l. De vrouw reed op de Twibaksdyk en naderde de kruising met de Harlingerstraat. Hier verleende zij geen voorrang aan de van links komende 20-jarige plaatsgenoot en een aanrijding was het gevolg. Beide voertuigen raakten beschadigd.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan