Politieberichten van zondag 22 augustus.

Bromfietser gevallen na uitwijkmanoeuvre
MINNERSTGA – De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding op de Hermanawei afgehandeld, waarbij een 17-jarige bromfietsster uit Tzummarum ten val kwam. Het meisje wilde een tractor inhalen. Net op dat moment besloot de 26-jarige bestuurder uit Minnerstga af te slaan. De tractorbestuurder had volgens eigen zeggen de bromfiets niet gezien. De vrouw moest met haar bromfiets uitwijken om een aanrijding te voorkomen. Door deze manoeuvre kwam ze ten val. Uit voorzorg werd de bromfietsster per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar bleek geen sprake te zijn van letsel.

Man aangehouden voor diefstal buitenboordmotor
TWIJZELERHEIDE – De politie heeft zaterdagmiddag een 40-jarige inwoner van Twijzelerheide aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling van een buitenboordmotor. Surveillerende agenten kregen een melding dat eerder die middag een buitenboordmotor van een afgemeerde boot in de omgeving van Burgum was gestolen. Na onderzoek bleek de gestolen buitenboordmotor mogelijk in het bezit te zijn van de 40-jarige man. De agenten gingen naar de woning van de verdachte en vonden daar inderdaad de gestolen buitenboordmotor. De motor werd in beslag genomen en de man werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor heling boot
SNEEK – De politie heeft zaterdagavond in de Johan Willem Frisostraat een 39-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten kregen een melding dat er een gestolen boot was gesignaleerd in de woonschepenhaven. Toen de agenten arriveerden lag het bootje niet meer in het water. Tevens zagen de agenten dat de 39-jarige Sneker bij het zien van de politieauto er vandoor ging. Hij kon even later worden aangehouden op verdenking van heling. Dit omdat na onderzoek bleek dat de boot van diefstal afkomstig was. Het vaartuig met buitenboordmotor werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Auto te water
DRACHTEN A7 – De politie en duikers van de brandweer hebben zaterdagavond naar de bestuurder van een auto gezocht. Een voorbijganger had op de A7 een auto in de sloot zien liggen. Via 1-1-2 werden de hulpdiensten gewaarschuwd. In de auto werd niemand aangetroffen. Ook in de sloot bleek niemand te liggen. Via [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] werd gevraagd om uit te kijken naar de bestuurder, die mogelijk een nat pak had opgelopen. De auto is door een bergingsbedrijf uit de sloot gehaald. De politie gaat nog in gesprek met de eigenaar van de auto.

Woningen ontruimd na mogelijk gaslek
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond in de opdracht van de brandweer acht woningen aan de Robinsonstraat tijdelijk ontruimd. Buurtbewoners hadden de hulpdiensten gewaarschuwd omdat een gaslucht in de straat te ruiken was. De brandweer verrichte een aantal metingen. Op basis van deze gegevens werd besloten om uit voorzorg enkele woningen te ontruimen. Het gasbedrijf kwam ter plaatse en verrichte eveneens onderzoek. Er bleek geen sprake te zijn van een gaslekkage, mogelijk is er sprake van een breuk in de riolering. De bewoners van de acht woningen konden dan ook al weer snel terug naar hun huis.

Voorwerp van viaduct op auto gegooid
URETERP – De politie heeft zaterdagavond gezocht naar vier jongeren die vanaf het viaduct Hegebrechsterleane een voorwerp op een passerende auto hadden gegooid. Het voorwerp, mogelijk een steen, belandde op de voorruit van de auto. Door de klap ontstond grote schade. Gelukkig brak de voorruit niet en de 36-jarige automobilist uit Grootegast en zijn passagier kwamen dan ook met de schrik vrij. De bestuurder kwam vanaf de N31 en reed over de A7 in de richting van Groningen. Bij het naderen van het viaduct zagen de 36-jarige automobilist en zijn passagier een aantal jongeren staan. Ze hadden er, volgens eigen zeggen, al niet een goed gevoel bij. Bij het passeren van het viaduct zagen ze iets naar beneden vallen dat vervolgens de auto raakte. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd. Met meerdere eenheden kwamen de agenten van verschillende kanten ter plaatse. Direct werd de gehele omgeving afgezocht. Dit in de hoop om de daders van deze laffe actie te kunnen aanhouden. Ondanks de grote zoekactie werd niemand meer aangetroffen. De bestuurder heeft aangifte gedaan.

Inbraak in woning
FRANEKER – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Hulk. Tussen zaterdagochtend en zaterdagavond kwam men binnen via een openstaand raam op de eerste verdieping. Eenmaal binnen werden onder andere een lcd-tv, een laptop en een portemonnee met inhoud weggenomen. De 27-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporen onderzoek in.

Rijbewijs ingevorderd na eenzijdig ongeval
GOUTUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 61-jarige automobiliste uit Amsterdam ingevorderd. De vrouw was met haar auto op de Overijsselseweg in een sloot beland. De bestuurster was uitgestapt en liep vervolgens over de weg. De vrouw maakte een erg verwarde indruk en voorbijgangers haalden haar dan ook van straat. Dit om eventuele ongelukken te voorkomen. Inmiddels waren de agenten ook ter plaatse. De agenten gingen met de vrouw in gesprek, maar verder dan een onsamenhangend verhaal kwam ze niet. De Amsterdamse werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd haar rijbewijs ingevorderd vanwege haar geestelijke toestand. Ook werd proces-verbaal tegen haar opgemaakt. Vervolgens werd de vrouw overgedragen aan de GGZ.

Twee containerbranden
DE WESTEREEN – Surveillerende agenten kregen in de nacht van zaterdag op zondag een melding van meerdere branden in het dorp. Eenmaal ter plaatse bleek dat aan de Diepswal en in Stationsstraat brand was gesticht in de twee containers. De brand in de container aan Stationsstraat was overgeslagen naar een heg. Ook een naast gelegen bedrijfspand liep gevaar. Door ingrijpen van de brandweer kon erger worden voorkomen. Omdat het sterke vermoeden bestaat dat de branden zijn aangestoken, stelt de politie een nader onderzoek in.

Auto in beslag genomen na rijden onder invloed
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag de auto van een 37-jarige inwoner van Houtigehage in beslag genomen na het rijden onder invloed van alcohol. Een omstander had surveillerende agenten er op geattendeerd dat de beschonken man in zijn auto was gestapt. Op de Noorderdwarsvaart kreeg de bestuurder een stopteken en volgde een controle. De 37-jarig man wilde niet mee werken en daarom werd hij geboeid overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij tijdens de ademanalyse 1025 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Na overleg met de officier van justitie werd besloten om de auto van de man in beslag te nemen. Dit omdat hij al voor de achtste keer was aangehouden voor het rijden onder invloed. Omdat de man ook niet in het bezit was van een geldig rijbewijs, werd ook hier proces-verbaal voor opgemaakt. Nadat dit alles was afgehandeld mocht de man het bureau weer verlaten.

Portugees weigert te blazen
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 42-jarige automobilist uit het Portugese Valada betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Dit weigerde de man. Na overleg met de officier van justitie werd de man gedagvaard en hij zal zich dan ook binnenkort moeten verantwoorden voor de rechter.

Inbraak in horecagelegenheid
BAKKEVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan deWeverswal. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden de gokkasten opengebroken, van waaruit geld werd weggenomen. Namens het gedupeerde horecabedrijf deed een 43-jarige inwoner van Bakkeveen aangifte. De politie adviseert horecaondernemers om na sluitingstijd het geld uit de gokkasten en sigarettenautomaten te verwijderen.

112Fryslan