Zondag 22 april

Politieberichten van zondag 22 april

Gestolen auto in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag in de Eikenstraat een gestolen auto in beslag genomen. De deuren van de auto waren niet afgesloten, vervolgens werd het kenteken nagetrokken om de eigenaar te waarschuwen. Al snel bleek dat het voertuig als gestolen stond geregistreerd. De auto was namelijk op 18 april in deWassenberghstraat in Leeuwarden gestolen. De eigenaar is inmiddels geïnformeerd dat zijn auto is terug gevonden.

Aanhouding na overtreding collectief winkelverbod

LEEUWARDEN – Beveiligers hebben zaterdagmiddag in een winkel aan de Wirdumerdijk een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De man had een collectief winkelverbod en mocht daarom niet in winkels in het centrum komen. De 33-jarige werd aangehouden en overgedragen aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Aan het begin van de avond mocht de man het bureau weer verlaten.

Automobilist richt ravage aan

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond in de Goudenregenstraat een 44-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden. De man had met zijn auto maar liefst vier geparkeerde auto’s zwaar beschadigd. De ravage in de Goudenregenstraat was dan ook groot. Na de eerste aanrijding reed de bestuurder gewoon door. Ook na de tweede en derde aanrijding was dat het geval. Uiteindelijk stopte de man en hielp een omstander hem uit zijn zwaar beschadigde auto. De agenten hielden hem aan. De Leeuwarder was niet gewond en werd overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat de auto van een vriend van hem was. De Leeuwarder had deze auto zonder toestemming meegenomen. Ook beschikte de automobilist niet over een rijbewijs, die was namelijk anderhalf jaar terug al ingevorderd. De agenten hadden het sterke vermoeden dat de bestuurder onder invloed van drugs en/of medicijnen verkeerde. Hij weigerde echter mee te werken aan een bloed- en/of urineproef. Tegen de bestuurder werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Alle gedupeerde autobezitters deden aangifte. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Automobilist aangehouden verlaten plaats ongeval

LEMMER – De politie heeft zaterdagavond een 39-jarige automobilist uit Lemmer aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval en het rijden onder invloed van alcohol. De man had eerder die avond op de Zeedijk een aanrijding veroorzaakt. Na de aanrijding was de Lemster even gestopt, maar volgens eigen zeggen had hij meer te doen en reed vervolgens door. De gedupeerde automobiliste waarschuwde daarop de politie. Omdat er een kenteken van de auto bekend was, gingen de agenten naar het adres van de tenaamgestelde. De 39-jarige Lemster deed open en verklaarde dat hij een aanrijding had gehad. De man was onder invloed van alcohol. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar blies hij 985 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Ook werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats van een ongeval.

Stapper aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Oude Doelesteeg een 16-jarige inwoner van Marssum aangehouden. De jongen was door een portier uit een horecagelegenheid gezet omdat hij een andere stapper had aangevallen. Op straat ging de 16-jarige verder met zijn vervelende gedrag. Agenten besloten dan ook om hem aan te houden omdat hij de openbare orde aan het verstoren was. De jongen werd voor nader onderzoek ingesloten.

Fietser breekt been

NES – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval in de Marten Janszenstraat.Een 25-jarige fietser uit Groningen kwam ten val omdat zijn vriendin achterop zijn fiets sprong. De fietser brak door de val zijn been. Het ambulancepersoneel stabiliseerde het slachtoffer en vervolgens werd de Groninger met de reddingsboot naar de vaste wal gebracht. Vanaf daar ging hij met een ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum.

Inbraak in sportkantine

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan de Middelzeelaan. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen door een gat in het dak te maken. Er werden geen goederen weggenomen omdat het alarm afging. Namens de gedupeerde sportvereniging deed een 62-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Baldadige jongeren aangehouden

HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 15-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie en een 17-jarige inwoner van Heerhugowaard aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een getuige had gezien dat een groepje jongeren diverse goederen, waaronder een dixie, in de Rozengracht gooide. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd. Agenten gingen met het groepje jongeren in gesprek. De twee jongens van 15 en 17 werden aangehouden omdat zij de dixie in de gracht hadden gegooid. Beide jongens werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige inwoner Damwâld aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die nacht een 17-jarige inwoner van Dokkum geslagen. Het slachtoffer deed aangifte en agenten hielden vervolgens de 20-jarige aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en werd daar ingesloten. Agenten gingen nog in gesprek met vrienden van de verdachte. Volgens hen waren de 17-jarige en zijn vrienden ook debet aan de ruzie. Nader onderzoek zal dan ook volgen.

Man geslagen en geschopt

BLAUWHUIS – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie inwoners van Tzum van 19, 21 en 28 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. De drie mannen hadden een 30-jarige inwoner van Wommels bij de feesttent in het dorp geslagen en geschopt. De man liep daarbij letsel op en werd door agenten overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De drie verdachten werden op aanwijzing van beveiligers aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer moet nog aangifte doen.

Twee mannen aangehouden voor mishandeling

BERLIKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Sint Annaparochie van 22 en 26 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. De twee hadden op het Hemmemaplein ruzie met elkaar gekregen. Over en weer werd geslagen. Portiers en agenten grepen in en hielden de twee aan. Eén van de mannen was gewond geraakt. Hij werd door de agenten naar het ziekenhuis gebracht. Na behandeling werd ook hij naar het politiebureau gebracht. Vervolgens werden de twee voor nader onderzoek ingesloten.

Mannen onwel door GHB

HEERENVEEN/JOURE – Een 22-jarige inwoner van Leeuwarden en een 32-jarige inwoner van Oudehaske zijn onwel geraakt na het gebruik van GHB. De Leeuwarder werd zaterdagmiddag door surveillerende agenten aangetroffen op het Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen. De man viel steeds weg en het was duidelijk dat hij GHB had gebruikt. De 22-jarige werd daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. In de nacht van zaterdag op zondag raakte een 32-jarige inwoner van Oudehaske onwel na het gebruik van GHB. Surveillerende agenten waren door een portier gebeld dat in de Midstraat een man lag die onwel was geworden. Toen de agenten arriveerden lag de 32-jarige tegen een gevel. Het ambulancepersoneel ontfermde zich over hem. Het werd al snel duidelijk dat ook hij GHB had gebruikt. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Vernieler aangehouden

BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Hartwerd in de Snekerstraat aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten waren extra alert in verband met de vernielingen van autospiegels de afgelopen periode in Bolsward.’s Nachts zagen ze drie jongens over de Snekerstraat fietsen. Eén van hen gooide met een fles in de richting van een garage. Het flesje ging door de ruit van de garage. De 17-jarige werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Vier aanhoudingen na inzet lokfiets

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier aanhoudingen verricht na de inzet van de lokfiets. Uit onderzoek van de politie was gebleken dat op stapavonden regelmatig fietsen worden gestolen van de Kade. Dit was aanleiding om een lokfiets in te zetten. De fiets werd in de nacht van zaterdag op zondag twee keer gestolen. De eerste keer door een 21-jarige inwoner van Ureterp. Ondanks een vluchtpoging kon hij worden aangehouden. Bij de tweede diefstal waren maar liefst drie inwoners van Marum van 16, 17 en 20 jaar betrokken. Het trio had de lokfiets eveneens gestolen vanaf de Kade. Op de Drift werden de drie vervolgens met de fiets aangehouden. Alle verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. De vier mochten in de loop van zondag het bureau weer verlaten. De politie gaat de lokfiets de komende periode vaker inzetten in Drachten om het aantal fietsendiefstallen te verminderen.

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag

SINT JOHANNESGA – Een agent in privé-tijd heeft zaterdagmiddag het rijbewijs van een 76-jarige automobilist uit Heerenveen ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. De agent reed met zijn auto van Heerenveen via Rottum naar Sint Johannesga. Halverwege de rit kwam hij achter de 76-jarige automobilist te rijden. De bejaarde man reed met zijn auto steeds heel dicht tegen de middenstreep. Op een gegeven moment was er zo weinig ruimte dat de buitenspiegel bijna de spiegels van tegenliggers raakte. Op de Hoge Dijk, de N924, ging de bestuurder weer richting de verkeerde weghelft. Deze keer ging hij zelfs over de middenstreep. In verte naderden drie tegenliggers. De agent besloot ook om op de verkeerde rijbaan te gaan rijden. Door middel van toeteren en licht signalene probeerde hij de tegenliggers te waarschuwen. De drie tegenliggers reden de berm in om zo een frontale botsing met de bejaarde man te voorkomen. Nadat de drie tegenliggers waren gepasseerd, besloot de agent om de bejaarde man in te halen. Toen hij hier in was geslaagd, dwon hij de man tot stoppen. Tijdens het gesprek dat de agent had met de 76-jarige bestuurder, gaf hij aan dat hij helemaal geen tegenliggers had gezien en ook had hij volgens eigen zeggen nooit op de verkeerde rijbaan gereden. De agent besloot om het rijbewijs van de man in te vorderen, dit vanwege zijn gevaarlijke rijgedrag. De politie komt graag in contact met de drie automobilisten die de berm in moesten om zo een frontale aanrijding te voorkomen. De drie kunnen contact opnemen met de politie via 0900-88844. Tegen de 76-jarige bestuurder wordt proces-verbaal opgemaakt. Het CBR gaat beoordelen of de bestuurder nog wel in staat is om een auto te besturen.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan