Politieberichten van zondag 21 oktober

Vrouwen aangehouden voor winkeldiefstal

WOLVEGA- De politie heeft zaterdagmiddag met behulp van een alerte winkelmedewerker, een 22 en 26-jarige vrouw, beide inwoners van Offenbach (Dld), aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De beide verdachten namen in een drogisterij aan de van Harenstraat diverse flesjes met parfum mee en verlieten de winkel. De winkeleigenaar had gezien dat de vrouwen spullen wegnamen zonder deze te betalen en volgde de hen. In een andere winkel wist hij de verdachten te achterhalen en hield hen aan. In hun tassen hadden de vrouwen, naast het gestolen parfum, nog kinderkleding die ook van diefstal afkomstig waren uit een kinderkledingwinkel in Wolvega. Beide verdachte werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De eigenaar deed aangifte en gestolen goederen werden in beslag genomen.

Aangehouden voor belediging

BOLSWARD- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige inwoner van Bolsward in de Dijkstraat aangehouden voor belediging. Een agent wilde de identiteit van een man controleren toen de verdachte zich hiermee ging bemoeien. Vervolgens uitte hij diverse beledigingen in de richting van de agent waarna de verdachte werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Hij kan een boete van 500 euro verwachten.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

HARLINGEN- De politie heeft zaterdagmiddag in een woning in Harlingen een 29-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden. De man wordt ervan verdacht zijn 29-jarige vriendin te hebben mishandeld en de inboedel van haar woning te hebben vernield. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Insluiping in woning

TZUMMARUM- De politie stelt een onderzoek in naar een geval van insluiping in een woning aan de Hearewei. De 88-jarige bewoonster ontdekte zaterdagmorgen dat in de nacht van vrijdag op zaterdag iemand in haar woning is geweest. De bejaarde vrouw mist twee handtasjes, een portemonnee en zeven pakjes sigaretten. Het slachtoffer deed aangifte. Het is nog onbekend hoe de insluiper de woning is binnen gekomen.

Man aangehouden voor belediging

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van belediging. De verdachte beledigde zonder enige aanleiding een agente waarna hij werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en een boet van 500 euro verwachten.

Vrouw gewond bij vechtpartij

LEEUWARDEN- De politie doet onderzoek naar een vechtpartij die zaterdagavond rond 22.40 uur op de Mariahof plaatsvond. Daarbij raakte een 16-jarige inwoonster van Leeuwarden gewond toen zij en haar vriend werden aangevallen door een groep jongeren. Het tweetal werd daarbij geschopt en slagen waarna het slachtoffer kwam te vallen. Toen zij op straat lag, werd zij door onder andere een 18-jarige inwoner van Leeuwarden geschopt. Hij werd aangehouden. De vriend van het slachtoffer liep tijdens de vechtpartij ook klappen op. Het slachtoffer werd met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie sluit meer aanhoudingen niet. Het slachtoffer deed aangifte.

Aanhoudingen voor mishandeling

FRYSLAN- In de nacht van zaterdag op zondag werden op diverse plaatsen in Fryslân mishandelingen gepleegd waarbij de politie verdachten heeft aangehouden.

Dokkum- Rond 00:45 uur werd in Dokkum in de Pier Prinslaan een 17-jarige inwoner van Ternaard aangehouden omdat hij in een feesttent een 24-jarige man uit Westergeest had geslagen. Het slachtoffer moest zich onder behandeling stellen van een arts.

Jelsum- Om 01.06 uur kreeg de Meldkamer Noord-Nederland een melding dat een bewusteloze man op de Boarnsylsterdyk op straat zou liggen. De man had eerder die avond ruzie gehad en daarbij klappen gekregen. Toen het slachtoffer, een 24-jarige inwoner van Hallum naar zijn auto liep, viel hij bewusteloos op straat neer. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd vastgesteld dat hij tijdens de mishandeling een gebroken kaak en een zware hersenschudding op had gelopen. Het slachtoffer werd die zelfde nacht nog geopereerd. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van de mishandeling.

Joure- De politie heeft rond 02.00 uur op de Midstraat een 17-jarige inwoner van Joure aangehouden omdat hij een 23-jarige plaatsgenoot in zijn gezicht had geslagen. Het slachtoffer maakte een opmerking naar de verdachte toe, toen deze fietsen vernielde. Vervolgens werd hij door de verdachte werd geslagen.

Heerenveen- Op de Vleesmarkt werd rond 04.40 uur, een 24-jarige inwoner van Nieuwehorne aangehouden op verdenking van zware mishandeling. In een horecagelegenheid mishandelde hij zonder reden een 28-jarige inwoonster van Heerenveen. Hij pakte haar bij de keel.

Sneek- De politie heeft in de Wijde Burgstraat rond 04.20 uur, een 20-jarige inwoner van Lemmer aangehouden. Hij had door nog onbekende reden een 27-jarige inwoner van Scharnegoutum tegen zijn hoofd geslagen. Daarbij liep het slachtoffer een gebroken neus op en moest zich onder behandeling van een arts stellen.

Drachten- Rond 05.45 uur werd op de Noordkade een 20-jarige inwoner van Beetsterzwaag met een ketting geslagen door een 21-jarige inwoner van Drachten. De man had samen met zijn vrienden ruzie gekregen in een horecagelegenheid. Toen hij tussen de vechtende partijen ging staan met de bedoeling de ruzie te sussen, werd hij door de verdachte geslagen. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen aan zijn gezicht op en moest zich door arts laten behandelen.

Alle slachtoffers deden aangifte en tegen de aangehouden verdachten werd proces-verbaal op gemaakt.

Kluis gestolen bij inbraak

CORNJUM- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak aan de David van Goirlestrjitte die zaterdagavond tussen 19.45 uur en 23.00 uur plaatsvond. Uit de woning werd een kluis gestolen met daarin voor het gezin waardevolle papieren. Een 26-jarige inwoner van Cornjum deed aangifte.

Aangehouden voor baldadigheid en belediging

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag om 02.50 uur een 22-jarige man zonder vast woon of verblijfplaats aangehouden voor baldadigheid en belediging. Een agent zag de man een fles op straat stuk gooien en wilde hem hiervoor bekeuren. Hierbij werd de verdachte erg vervelend en beledigde de agenten. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor niet voldoen aan bevel of vordering

BOLSWARD- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 16-jarige inwoner van Arum aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan bevel of vordering. De verdachte zocht diverse malen de confrontatie op met het uitgaanspubliek waarbij er ruzie ontstond. Agenten bevolen de man om met zijn vervelende gedrag te stoppen en weg te gaan. Even later bleek in de Knetemannstraat een opstootje te zijn waarbij de verdachte opnieuw betrokken was. Vervolgens werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

NOARDBURGUM- De politie heeft zaterdagavond rond 23.00 op de Zevenhuisterweg het rijbewijs van een 59-jarige inwoner van De Westereen ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto op de Rijksstraatweg rijden en besloten hem te controleren. Bij het aanspreken rook de man naar het gebruik van alcohol waarna hij met de agenten mee naar het politiebureau moest voor een ademanalyse. Daar blies hij 700 ug/l. Tegen de beschonken bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en er werd een rijverbod van 8 uur opgelegd.

Bus van de weg

DONKERBROEK- De politie heeft zaterdagavond op de N381, ter hoogte van Petersburg (tussen Donkerbroek en Wijnjewoude), een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Een bus van een stockcarraceteam raakte door een klapband van de weg en raakte vervolgens een verkeersbord en kwam net voor een greppel tot stilstand. Ook een boom werd nog geschampt.
In eerste instantie liet het ongeval zich ernstig aanzien. Er werden dan ook verschillende hulpdiensten naar de N381 gestuurd. Gelukkig bleek het allemaal mee te vallen en na onderzoek van twee van de 12 inzittenden van de bus, hoefde er niemand mee naar het ziekenhuis. De bus liep door de aanrijding flinke schade op. Het verkeer ondervond door de aanrijding nauwelijks of geen hinder.

Vuurwerk in beslag genomen

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmiddag in een woning aan het Leckplein, 153 nitraatbommen in beslag genomen van een 10-jarige inwoner van Leeuwarden. De buurt klaagde over vuurwerkoverlast waarna de politie een onderzoek instelde. Tijdens het onderzoek kwamen zij de jonge verdachte op het spoor. In de woning van zijn oma bleek hij het vuurwerk te hebben verstopt. Het vuurwerk werd in beslag genomen. Tegen hem werd geen proces-verbaal opgemaakt in verband met zijn jeugdige leeftijd. Hij kreeg een reprimande.

Onderzoek brandstichting woning

DROGEHAM- De politie stelt een onderzoek in naar mogelijke brandstichting bij een woning aan It Kleasterplak. Rond 02.00 uur schrokken de bewoners wakker van een harde knal. Toen zij uit bed stapten en naar de kamer liepen, zagen zij aan de voorzijde van de woning vuur. Door de hitte knapte het glas van het voorraam waardoor in de woning brandschade ontstond. De brandweer van Drogeham had de brand snel onder controle. De kamer, voorgevel, dakgoot en kozijnen liepen schade op. De 77-jarige bewoner deed aangifte.

Drie aanhoudingen bij Oktoberfest

JOURE- De politie heeft in zaterdagavond op de Sinnebuorren drie mannen, een 31-jarige inwoner van Wijckel, een 24-jarige inwoner van Sint-Nicolaasga en een 20-jarige inwoner van Tjerkgaast aangehouden. De 24-jarige man werd aangehouden omdat hij een lamp in de feesttent had vernield. Tijdens de aanhouding van een verdachte, belemmerde de 31-jarige man uit Wijckel deze aanhouding. Deze verdachte wist daardoor te ontkomen. De 31-jarige man verzette zich tijdens zijn aanhouding hevig. Daarbij werd een politieagent mishandeld. De Tjerkgaaster werd aangehouden omdat hij een beveiliger met de dood had bedreigd. De politie doet onderzoek en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Man aangehouden vernieling ABRI

LEEUWARDEN- De politie heeft zondagmorgen rond 08:40 uur een 43-jarige inwoner van Leeuwarden op verdenking van vernieling aangehouden. Getuigen zagen de man op het Stationsplein een raam van een abri vernielen en waarschuwden direct via 1-1-2 de politie. De verdachte werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan