Politieberichten van zaterdag 20 maart 11.00 uur tot zondag 21 maart 11.00 uur .


Inbraak in woning
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een woning in de Eikenstraat. Zaterdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden sieraden, een spelcomputer, een tv en een laptop weggenomen. De bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Winkeldief aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in samenwerking met het winkelend publiek een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man was met drie kledingstukken een pashokje van een winkel aan de Nieuwestad binnen gegaan. Vervolgens verliet de Leeuwarder het pashokje met twee kledingstukken. De bedrijfsleider vertrouwde dit niet en ging achter de man aan. Eenmaal buiten zette de 38-jarige Leeuwarder het op een lopen. Surveillerende agenten zagen dit alles gebeuren en met behulp van omstanders kon de man worden aangehouden. Daarbij raakte één van de omstanders licht gewond. De 38-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee vrouwen op heterdaad aangehouden na winkeldiefstal
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagmiddag in het centrum twee inwoonsters van Heerenveen van 19 en 21 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De twee werden betrapt toen ze in een winkel aan De Dracht goederen hadden gestolen. Eenmaal buiten werden de twee aangehouden door de politie. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouilleringen vonden de agenten gestolen goederen van meerdere winkels. Dit werd in beslag genomen.

Man aangehouden voor wapenbezit
TWIJZELERHEIDE – De politie heeft zaterdagmiddag in een woning aan De Welle een 57-jarige inwoner van Damwâld aangehouden op verdenking van wapenbezit. Bij de Meldkamer Fryslân kwam een telefoontje binnen dat er in de woning was geschoten met een alarmpistool. Toen de agenten arriveerden wilden een aantal aanwezigen aangifte doen van bedreiging. Al snel werd duidelijk dat de 57-jarige man met een alarmpistool had geschoten. Hij werd aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Het wapen en de bijbehorende munitie werden in beslag genomen. Na verhoor werd er tegen de man uit Damwâld proces-verbaal opgemaakt. ’s Avonds mocht hij het bureau weer verlaten.

Getuigen gezocht van leksteken autobanden
DOKKUM – De politie zoekt getuigen van het leksteken van de banden van vier geparkeerde auto’s aan de Dongeradyk. Zaterdag aan het begin van de avond werden de vernielingen ontdekt. De eigenaren, allemaal op leeftijd, deden aangifte. De auto’s stonden geparkeerd voor de aanleunwoningen. De vernielingen zijn gepleegd tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag. De politie komt graag in contact met getuigen van deze vernieling. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Bel dan met de politie via 0900 – 8844 of loop even binnen bij het politiebureau in Dokkum. U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Onderzoek naar brand in woonboerderij
TZUMMARRUM – De politie onderzoekt een brand in een woonboerderij aan de Hegesylsterwei. Zaterdagavond brak er door nog onbekende oorzaak brand uit. Twee surveillerende agenten waren snel ter plaatse en trapten een deur in. Diverse malen werd er geroepen, maar er bleek als snel dat er niemand meer binnen was. De brandweer kwam met meerdere voertuigen, waaronder een hoogwerker, naar de Hegesylsterwei. Na uren blussen was de brand pas onder controle. De woonboerderij ging daarbij volledig verloren. Bij de brand is vermoedelijk asbest vrijgekomen en daarom zijn enkele wegen afgesloten. De gemeente Franekeradeel heeft ’s nachts nog een informatiebrief in het dorp laten verspreiden. De technische recherche stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Negen krakers aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een pand aan de Grote Kerkstraat negen krakers aangehouden. Surveillerende agenten kregen net na middernacht een melding dat een groepje personen met behulp van een breekijzer een deur van een pand hadden geforceerd. Eenmaal ter plaatse bleken er in het pand aan de Grote Kerkstraat negen personen te verblijven. Al snel werd duidelijk dat het om een kraakactie ging. De agenten zochten contact met de beheerder van het pand. Hij gaf aan dat het pand werd gebruikt voor de opslag van stoelen. Na overleg met de officier van justitie werd besloten om de negen krakers aan te houden op verdenking van vernieling, openlijke geweldpleging tegen goederen en lokaal vredebreuk. De negen, waarvan er acht afkomstig waren uit Leeuwarden en één uit Sneek, werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Zondag in de loop van de ochtend mochten de negen het bureau weer verlaten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Drie verdachten aangehouden voor vernieling
GOUTUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Jonkersleane drie inwoners van Leeuwarden van 21, 25 en 25 jaar aangehouden op verdenking van vernieling van bushokjes. Een buurtbewoner werd wakker van een harde klap en ging vervolgens kijken wat er aan de hand was. De getuige zag drie jongeren bij een vernielde abri staan. De politie werd via 1-1-2 gewaarschuwd en het signalement en de vluchtrichting werd doorgegeven. De agenten hadden de drie jongeren snel achterhaald en het trio werd dan ook aangehouden. Eén van de verdachten bekende spontaan dat hij drie bushokjes had vernield. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist aangehouden na verlaten plaats ongeval
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een woning aan de Kei een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval. Eerder die nacht was een buurtbewoner wakker geworden van een knal. Hij zag dat zijn geparkeerde auto scheef stond en dat er enkele personen bij stonden. De man ging naar buiten en zag dat zijn auto zwaar was beschadigd. Vervolgens werd de politie gewaarschuwd. De agenten achterhaalden de veroorzaker van de aanrijding. De man werd in zijn woning aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Agenten halen jongeren uit zwembad
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het zwembad aan deReidingweg vier inwoners van Drachten van 17,17,17 en 18 jaar aangehouden op verdenking van vandalisme en baldadigheid. Surveillerende agenten kregen een melding dat er personen in het zwembad rondliepen. Door een fout waren de elektronische toegangsdeuren niet goed afgesloten. De jongeren hadden voor de deur gestaan en die was plotseling open gegaan. Toen de agenten arriveerden waren de vier net bezig om een softijsje te maken. De jongeren werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na een goed gesprek en een bekeuring mochten de vier het bureau weer verlaten. De sleutelhouder heeft het zwembad weer goed afgesloten.

Drie mannen aangehouden na vechtpartij
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Nieuwestad een 24-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van mishandeling. Hij had een 20-jarige inwoner van Leeuwarden geslagen. Na de aanhouding gingen er zich wat mensen mee bemoeien. Een 21-jarige inwoner van Gouda meende een agent te moeten beledigen en een 22-jarige inwoner van Stiens probeerde de aanhouding van zijn 24-jarige broer te voorkomen. Ook deze twee mannen werden aangehouden. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Verdachten aangehouden voor vernieling
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag na een achtervolging een 23-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. De Drachtster had een ruit van een café aan de Noordkade vernield. De eigenaar wees de dader aan. Bij het zien van de agenten ging de man er vandoor. Na een korte achtervolging kon hij worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Verdachte aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend vroeg in een woning aan de Timothee een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerder die nacht de voordeur van de buren vernield. De Leeuwarder had daarbij een tuinhekje en een bloempot gebruikt. De agenten kwamen ter plaats en werd aangifte opgenomen. Vervolgens werd de Leeuwarder in zijn woning aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Verdachte aangehouden voor openlijk geweld
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend vroeg in een woning aan de Jan van Scorelstraat een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Twee getuigen hadden gezien dat drie mannen een vuilnisbak omgooiden en deuken in enkele auto’s sloegen. De politie werd via 1-1-2 gewaarschuwd. Er werd een goed signalement en looprichting doorgegeven. De 21-jarige Leeuwarder kon in zijn woning worden aangehouden. De identiteit van één van de andere daders is inmiddels bekend. Hij kan binnenkort bezoek van de politie verwachten. Naar de andere dader wordt nog een onderzoek ingesteld. De 21-jarige verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in school
SINT ANNAPAROCHIE – De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Hartman sannesstraat. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden twee kluizen opengebroken en enkele kasten doorzocht. Volgens de 63-jarige aangever uit Sint Annaparochie zat er weinig in de kluizen. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Bewoner gewond na oververhitte pan
HEERENVEEN – De politie heeft zondagochtend een 32-jarige inwoner van Heerenveen uit zijn woning aan de Antillenstraat gehaald. Surveillerende agenten kregen een melding van een brand in de woning. Eenmaal ter plaatse was een doordringende stank te ruiken. De woning stond vol met rook. De achterdeur stond open en de agenten gingen naar binnen. In de woonkamer lag de bewoner op de grond. Hij werd door de twee agenten naar buiten gebracht. Het personeel van twee ambulances arriveerde al snel en het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De brandweer kwam ter plaatse en ging op zoek naar eventuele andere slachtoffers. Er werd niemand meer in de woning aangetroffen. De oorzaak van de stank en de rook was een oververhitte pan met soep. Ook de twee agenten gingen naar het ziekenhuis omdat ze klachten hadden vanwege de ingeademde rook. Na controle mochten de twee het ziekenhuis weer verlaten. De 32-jarige bewoner mocht het ziekenhuis niet verlaten en werd opgenomen.

Politie controleert op alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In de gemeente Heerenveen werd een grote alcoholcontrole gehouden. 17 agenten controleerden maar liefst 828 bestuurders.

Tegen 19 bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol. Daarnaast kregen de 19 een rijverbod. In vier gevallen was zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

[bullets]
Zaterdag, 16.00 uur, Bernhardlaan in Franeker, een 56-jarige automobilist uit Franeker, 735 ug/l. Bij het zien van de agenten ging de man er met zijn auto vandoor. Met hoge snelheid ging het door een woonwijk. Ook reed de dronken bestuurder over fietspaden. Eén van de banden van de auto raakte lek en de dollemansrit eindigde in de Professor Camperstraat. De man werd aangehouden en zijn werd in beslag genomen. Tegen de bestuurder niet werd niet alleen proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, maar ook voor het overige verkeer in gevaar brengen en het rijden zonder APK.
Zondag, 01.10 uur, de Van Tuinenleane in Dokkum, een 19-jarige beginnende bestuurder uit Maastricht, 710 ug/l. De bestuurder viel op omdat hij met groot licht reed.
Zondag, 03.00 uur, de Stationsweg in Dokkum, een 22-jarige beginnende bestuurder uit Nes (gem. Dongeradeel). De man was met zijn auto van de weg geraakt en tot stilstand tegen een boom gekomen. Hij raakte bekneld en moest door de brandweer uit zijn auto worden gehaald. Het slachtoffer werd met een fikse hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Blazen was niet mogelijk, daarom werd een bloedproef bij de man afgenomen.
Zondag, 04.15 uur, Hemdijk in Tjerkwerd, een 19-jarge beginnende bestuurder uit Koudum. De man was met zijn bestelauto in de sloot terecht gekomen en vervolgens naar huis gegaan. Volgens getuigen hadden er vier personen in de auto gezeten. Allen waren met een nat pak uit de auto gekomen. De agenten wisten de bestuurder te achterhalen. Hij blies 485 ug/l. Het rijbewijs werd dan ook van deze beginnende bestuurder ingevorderd.[/bullets]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan