Fryslân, 21-06-2009 • Politieberichten van zaterdag 20 juni 11.00 uur tot zondag 21 juni 11.00 uur

Groningen/Fryslân/Drenthe: interregionale executieactie
De politiekorpsen van Groningen, Fryslân en Drenthe hebben zaterdag 20 juni weer een grote interregionale executieactie gehouden. Met 24 medewerkers van het team Arrestantenverzorging en Justitiële Ondersteuning (teams AJO) en de basis politiezorg werden in Fryslân ruim 180 adressen bezocht. Daarbij werden in totaal 28 aanhoudingen verricht. Vijf arrestanten kozen er voor alsnog een boete te betalen. Twee arrestanten werden in verband met verjaring weer op vrije voeten gesteld. Er werd tijdens de actie ca. € 14000 ,= aan openstaande boetes geïnd. De veroordeelden moeten in totaal 390 dagen gevangenisstraf of hechtenis uitzitten. Verder weren 38 niet-onherroepelijke vonnissen betekend en drie voertuigen buiten gebruik gesteld.

Oosterwolde: fietser gewond
De politie heeft zondagmorgen geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Oostenburg. Een 16-jarige bromfietsster uit Donkerbroek was daar in botsing gekomen met een 16-jarige fietsster uit Oosterwolde. De fietsster liep daarbij letsel op en werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Leeuwarden: straatroof
De politie stelt een onderzoek in naar de beroving van een groepje jongelui door twee onbekende mannen. Zaterdag omstreeks 21:30 werden zeven jongens uit Leeuwarden, variërend in leeftijd van 13 tot 16 jaar, op de Schieringerweg bedreigd door twee gemaskerde mannen. De jongens dachten eerst dat het een grap was, maar toen één van de mannen een stroomstootwapen liet zien renden ze weg. De mannen wisten van één van de jongens een portemonnee afhandig te maken.

Leeuwarden: jongen van fiets geslagen
De politie onderzoekt de mishandeling van een 17-jarige inwoner van Boskum. Deze reed zondag omstreeks 01:00 op het fietspad naast de Hendrik Algraweg, toen hij opeens, zonder duidelijke reden, door twee onbekende jongens van zijn fiets werd geslagen. Hij kwam daardoor in de sloot langs de weg terecht en verloor korte tijd het bewustzijn. Hij wist daarna op eigen kracht naar huis te fietsen, waar de politie werd gewaarschuwd.

Joure: aanhoudingen na vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mannen aangehouden op verdenking van vernieling. Agenten betrapten een groepje van vier mannen op heterdaad die bij een supermarkt aan de Geert Knolweg winkelwagentjes hadden weggenomen. Met de karretjes werd vervolgens een lantaarnpaal beschadigd. Drie van hen, een 32-jarige inwoner van Nieuwkoop, een 21- en een 39-jarige inwoner van Alphen aan den Rijn, werden aangehouden, een vierde verdachte wist te ontkomen. De drie werden na hun aanhouding na het politiebureau overgebracht waar proces-verbaal werd opgemaakt.

Heerenveen: fietser gewond
De politie heeft zaterdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Van Kleffenslaan. Een 18-jarige automobilist uit Heerenveen was daar ter hoogte van de rotonde door nog onduidelijke oorzaak in botsing gekomen met een 64-jarige fietser uit Oudehaske. De toestand van de fietser was dermate slecht, dat hij per traumaheli naar het UMCG te Groningen werd vervoerd.

Drachten: aanhouding na mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Deze wordt ervan verdacht een 24-jarige plaatsgenoot op de Noorderbuurt zonder duidelijke aanleiding te hebben mishandeld. De verdachte kon korte tijd na de mishandeling op grond van zijn signalement worden aangehouden. Het slachtoffer werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Mildam: bromfietser gewond
De politie heeft zaterdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Schoterlandseweg. Een 57-jarige automobiliste uit Callantsoog had bij het rechtsaf slaan een achterop komende bromfietser over het hoofd gezien, waarop een botsing volgde. De bromfietser, een 19-jarige inwoner van Steenwijk, liep daarbij letsel op aan onder meer zijn been. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd.

Leeuwarden: aanhouding na bedreiging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 30-jarige Leeuwarder aangehouden. De man had op de Nieuwestad twee medewerkers van een horecagelegenheid met de dood bedreigd omdat hij niet met zijn hond naar binnen mocht. Hij werd daarop door gewaarschuwde agenten aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Drachten: snelheidscontrole
De politie heeft zaterdagmiddag en –avond een snelheidscontrole gehouden op de Zuiderhogeweg. In totaal werden 17 automobilisten bekeurd omdat ze sneller reden dan de 50 km/u die daar is toegestaan. Daarvan reden zes bestuurders meer dan 30 km/u te snel. Eén bestuurder reed 114 km/u waarop het rijbewijs werd ingevorderd.

Heerenveen: motorrijdster gewond
De politie heeft zaterdagavond hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op de Industrieweg. Een 47-jarige motorrijdster uit Joure was daar de macht over het stuur verloren en ten val gekomen. Ze werd met vermoedelijk een gebroken sleutelbeen per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Leeuwarden: aanhouding na steekincident
De politie heeft zondagmorgen een 32-jarige Leeuwarder aangehouden. De man wordt ervan verdacht om nog onduidelijke reden rond 06:30 die ochtend in de Hoedenmakerssteeg een 25-jarige Rotterdammer met een mes te hebben verwond. Op grond van het door getuigen opgegeven signalement kon de verdachte korte tijd later in de Auke Stellingwerfstraat worden aangehouden. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Het slachtoffer werd met niet levensbedreigende steekwonden in de buikstreek per ambulance naar het MCL overgebracht.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In een aantal gevallen was zoveel gedronken, dat het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zondag 02:00, Spoarbuorren Sud, Zwagerbosch, 28-jarige automobilist uit de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland, 455 ug/l.[/li]
[li]Zondag 02:30, Drachten, Stationsweg, 27-jarige bestuurder van een snorfiets uit Drachten, 895 ug/l.[/li]
[li]Zaterdag 20:35, Leeuwarden, Voorstreek, 24-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde, 640 ug/l, verleende geen voorrang aan andere automobilist met als gevolg aanrijding.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan