Fryslân, 21-12-2008 • Politieberichten van zaterdag 20 december 11.00 uur t/m zondag 21 december 11.00 uur.

Leeuwarden: agressieve winkeldief aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag een 27-jarige man uit Leeuwarden ingesloten op verdenking van diefstal met geweld. De verdachte werd in een winkel aan de Centrale betrapt op de diefstal van een iPod. Hij werd door twee medewerkers van de winkel aangehouden. Aanvankelijk liep de man mee, maar plotseling sloeg hij een van de medewerkers, een 38-jarige man uit Leeuwarden, met zijn arm in het gezicht. Omdat in zijn mouw een zwaar fietsslot en gereedschap zat, raakte de medewerker gewond aan zijn gezocht. De verdachte werd overgedragen aan de politie. Bij onderzoek aan zijn kleding kwamen het slot en het gereedschap tevoorschijn. Die bleken eerder die dag bij een winkel aan de Wirdumerdijk te zijn gestolen.

Drachten: resultaten tweede week “Stap van je fiets, dan kost het niets”
De politie in Drachten heeft in de tweede week van het project “Stap van je fiets, dan kost het niets”
85 bekeuringen geschreven, in vergelijking tot de 125 van de eerste week, een daling! Vooral in de Wiken was waarneembaar dat er minder gefietst werd. Het was vooral duidelijk dat in de Wiken de groepen schooljeugd geleerd hadden van de eerste week en nu keurig de juiste route kozen. De politie is voornemens om ook in 2009 een aantal controles te houden in de centra’s. Dat wordt gedaan in overleg met de gemeente Smallingerland in verband met de herinrichting van het centrum van Drachten. Zie ook de resultaten van de eerste week in het nieuwsbericht van 15 december.

Heerenveen: inbraak woning
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan het Kalmoeshof op zaterdag tussen 13.00 en 18.30 uur. Men kwam binnen na het openbreken van de achterdeur. Er werd geld en een videocamera gestolen. De 28-jarige bewoner deed aangifte.

Harlingen/Midlum: drankrijder na achtervolging aangehouden
De politie heeft zondagochtend een 26-jarige inwoner van Berlikum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Politiemensen wilde de verdachte met zijn personenauto controleren op de Harlingerstraatweg. Na een stopteken bracht de verdachte aanvankelijk zijn voertuig tot stilstand. Toen een politieman uitstapte, gaf de verdachte direct vol, gas en scheurde weg. Direct werd de achtervolging ingezet. Via een rondje Midlum met de nodige verkeersovertredingen reed de verdachte naar de Harlingerstraatweg met een snelheid van meer dan 130 km/u. Hier is slechts 60 km/u toegestaan. Vervolgens ging de verdachte richting Waddenpromenade. Daarbij nam hij de verkeersheuvel aan de linkerkant. Uiteindelijk gaf de verdachte op de Waddenpromenade de strijd op. Mogelijk kwam dat omdat zijn auto het technisch opgaf. Er kwam veel rook onder vandaan en de motor maakte vreemde geluiden. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar blies hij 710 ug/l. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, het niet voldoen aan een stopteken en talrijke andere verkeersovertredingen. Uiteraard werd ook zijn rijbewijs ingevorderd en zijn auto ingenomen. Die staat aan het politiebureau.

Sneek: doorrijder onder invloed aangehouden
De politie heeft zaterdagavond een 37-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het doorrijden na een aanrijding. Rond 22.00 uur reed een 25-jarige automobiliste uit Sneek vanuit de Gedempte Pol op de minirotonde van de Prins Hendrikkade. Ze wilde linksaf richting de Parkstraat. Terwijl ze op de minirotonde reed werd ze aangereden door de verdachte, die in een bestelauto reed. De verdachte kwam vanaf de P.H.Kade de minirotonde oprijden en wilde rechtdoor in de richting van de Parkstraat. De verdachte is zonder zijn identiteit bekend te maken doorgereden. De kentekenplaat van zijn auto viel er door de aanrijding af, zodat opsporing vrij eenvoudig was. Na een korte zoekactie werd de auto voor de woning van de verdachte aangetroffen. Aanvankelijk wilde hij niet opendoen. Nadat politiemensen dreigden de deur open te breken – ze waren in het bezit van een machtiging – werd snel open gedaan. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar blies hij 440 ug/l. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het doorrijden na aanrijding. Ook werd zijn auto in beslaggenomen.

Leeuwarden: aanhouding voor bezit verboden wapen (boksbeugel)
De politie heeft zaterdagnacht een 30-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Na een anonieme tip werd de man aangetroffen op het Oldehoofsterkerkhof. Bij fouillering aan zijn kleding kwam de boksbeugel te voorschijn. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De boksbeugel werd in beslag genomen en er is proces-verbaal opgemaakt.

Harlingen: inbraak winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Hoogstraat. Zaterdagnacht rond 01.0 uur werd een buurtbewoner wakker van kabaal. Hij zag twee jongens bij de winkel weglopen met de kassa en belde direct 112. Na onderzoek bleek een deel van de toegangsdeur te zijn ingetrapt. Uit de winkel werd de kassa met een nog onbekende inhoud gestolen. Het betroffen twee jonge jongens, zeker niet ouder dan 20 jaar, in het zwart gekleed, mogelijk met capuchon of muts.

Leeuwarden: straatroof
De politie onderzoekt de beroving van een 23-jarige vrouw uit Leeuwarden. Zondag rond 02.00 uur fietste ze ter hoogte van de achteruitgang van het NS Centraal Station (bij het tunneltje), ter hoogte van de fontein aan de Wijnhornsterstraat. Twee mannen sprongen voor haar fiets en wilden “alles wat ze bij zich had”. Ze zouden daarbij gedreigd hebben met een mes. Het slachtoffer gaf een portemonnee met wat geld, waarna de mannen vertrokken. Betrof een blanke en een getinte man. Man 1 betrof een getinte/negroïde man met wit of licht petje en capuchon op, zwarte jas aan en spijkerbroek. Man 2 betrof een blanke man met capuchon op, eveneens zwarte jas en spijkerbroek.

Oosterwolde: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft zaterdagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige man uit Oosterwolde. De man werd met zijn bestelauto gecontroleerd op de Stationsstraat. Hij bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 570 ug/l. Naast de invordering wordt proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: baldadige man aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht een 26-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van vernieling/baldadigheid. Politiemensen zagen dat de man een aantal keren tegen gestalde fietsen trapte. Meerdere fietsen vielen om. Of er schade is ontstaan, is nog niet bekend. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Grou: dronken automobilist zonder geldig rijbewijs
De politie heeft zaterdagavond een 44-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van het rijden terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. De man werd gecontroleerd op de Reinerswei en werd meegenomen naar het bureau. Hij bleek ook onder invloed. Aan het bureau blies hij 1195 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 24 uur en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: ruiten vernield
De politie heeft zondagochtend een onderzoek ingesteld naar de vernieling van een aantal ruiten. Door vermoedelijke drie jonge dronken stappers werd op de route van de Kade naar de Handwerkerszijde ruiten vernield van twee winkels en een school. Mogelijk zijn ook van andere panden ruiten vernield. Op aanwijzing van getuigen is door de politie naar de daders gezocht. Ze werden helaas niet gevonden.

Grou: hennepkwekerij
De politie heeft zaterdagmiddag een kleine hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Eerste Oosterveldstraat. Politiemensen brachten een bezoek aan de woning in het kader van een onderzoek naar illegaal vuurwerk. Dat werd niet aangetroffen, wel een kwekerij met 48 planten in één van de slaapkamers. De bewoner, een 27-jarige man, werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: vernieler aangehouden
De politie heeft zaterdagavond een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende politiemensen zagen op heterdaad dat de verdachte een ruit van een kantoorpand aan de Schrans insloeg met zijn vuist. De verdachte werd direct aangehouden en overgebracht naar het bureau. Het is onduidelijk waarom hij de vernieling pleegde.

Wier: eenzijdig ongeval met letsel
De politie heeft zaterdagavond hulp verleend bij een ongeval op de Gernierswei. Een 79-jarige vrouw uit Drachten reed nog door onbekende oorzaak met haar auto de berm in en kwam tot stilstand in de bijna droge sloot. Ze wist zelf uit de auto te komen. Met pijnklachten aan haar borst is ze overgebracht naar het ziekenhuis.

112Fryslan

})