Fryslân, 20-09-2009 • Politieberichten van zaterdag 19 september 11:00 uur tot zondag 20 september 07:00 uur.

Fryslân: politie houdt Australiër aan op verdenking van stalking
De politie heeft vrijdagmiddag bij een bedrijf nabij Schiphol een 36-jarige Australiër aangehouden op verdenking van bedreiging en stalking. In 2004 jaar had de man in zijn land een thans 28-jarige vrouw uit Fryslân ontmoet. De vrouw was daar toen om voor enkele maanden in Australie te backpacken. Eenmaal terug in Nederland probeerde de Australier via onder andere mail en sms contact te krijgen met de Friezin. De vrouw was hier niet van gediend en deed aangifte van bedreiging en stalking bij de politie in Fryslân. Uiteindelijk besloot de 36-jarige afgelopen week af te reizen naar Nederland om hier de vrouw te gaan zoeken. Hij verbleef in een hotel in Amsterdam en zocht uit waar de vrouw werkzaam was geweest. De 36-jarige dacht dat hij de vrouw wel zou kunnen vinden bij een bedrijf nabij Schiphol. Hij wist echter niet dat dit inmiddels de oud-werkgever van de vrouw was. De Australiër maakte vervolgens zo veel problemen bij het bedrijf dat medewerkers de politie inschakelden. De agenten hielden de man aan en brachten hem over naar het politiebureau. De 36-jarige man werd hier ingesloten en vervolgens overgebracht naar een politiecel in Fryslân. De verdachte wordt komende maandag voorgeleid aan de officier van justitie en de rechter-commissaris. De vrouw heeft wederom aangifte gedaan van stalking. Het bedrijf bij Schiphol overweegt ook om aangifte te doen van bedreiging en stalking.

Bakkeveen: politie houdt brandstichter aan dankzij getuige
De politie heeft zaterdagmiddag op de Klauwertswei te Siegerswoude een 48-jarige inwoner van Drachten aangehouden, die ervan wordt verdacht een berm aan de Duerswalmerwei in Bakkeveen te hebben gestoken. Een getuige zag dat de man brand stichtte en vervolgens op zijn bromscooter weg reed. Door snel ingrijpen kon de getuige de brand blussen en belde direct via 1-1-2 de politie. Door een goed signalement te geven en de verdachte te volgen, kon deze worden aanhouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij een proces-verbaal kreeg.

Lemmer: rijden onder invloed tijdens rijontzegging
De politie heeft zaterdagmiddag een 27-jarige inwoner van Lemmer proces-verbaal gegeven omdat hij onder invloed om een quad in de Pampusstraat reed. Agenten zagen de man samen met een passagier op het voertuig zonder kentekenplaten en besloten het tweetal een stopteken te gaven waaraan zij voldeden. Toen zij de bestuurder aanspraken, bleek hij alcohol te hebben gedronken. Uit onderzoek bleek dat de man ook nog een rijontzegging had voor het besturen van motorvoertuigen. Daarnaast bleek de quad niet te zijn verzekerd. De bestuurder werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar 765 ug/l blies. Naast een rijverbod van acht uur, kreeg de man een proces-verbaal voor het rijden onder invloed, het rijden zonder rijbewijs en zonder geldige verzekering.

Harlingen: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning in de Karveelstraat die in de nacht van zaterdag op zondag heeft plaatsgevonden. De daders kwamen de woning binnen door een raam te forceren. Zij namen een LCD televisie en een playstation mee. De eigenaar, een 20-jarige inwoner van Harlingen deed aangifte.

Drachten: politie houdt geweldplegers aan
De politie heft zondagmorgen twee mannen, een 21-jarige inwoner van Ureterp en een 23-jarige inwoner van Drachten aangehouden omdat zij op Eikesingel, diverse vernielingen hebben gepleegd waaronder een straatnaambord en diverse stoeptegels. Toen agenten het zagen dat het duo vernielingen pleegden, werden ze aangehouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau waar tegen beide mannen proces-verbaal werd opgemaakt.

Drachten: graffiti “kunstenaar” aangehouden
De politie heeft een 15-jarige inwoner van Drachten proces-verbaal gegeven omdat hij een gebouw van de Zuiderkerk aan de Burgemeester Wuiteweg met graffiti heeft beschadigd. Een getuige die de jongen bezig zag, waarschuwde direct via 1-1-2 de politie waarna hij werd aangehouden. De jongen werd over gebracht naar het politiebureau waar hij zijn daad bekende. Na verhoor kon hij het politiebureau weer verlaten en verwijderde hij direct zijn “kunstwerk”. De jongen werd voorgedragen bij bureau HALT.

Heeg: beginnend bestuurder rijdt onder invloed
De politie heeft een 20-jarige inwoner van Dedgum op de Wite Muonts aangehouden omdat hij in zijn auto onder invloed van alcohol reed. Agenten zagen de man rijden en gaven hem een stopteken waaraan hij voldeed. Toen hij naar het gebruik van alcohol rook, moest hij mee naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 650 ug/l blies. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van acht uur.

Harlingen: politie zoekt getuigen van vernieling van auto
De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van een personenauto die zaterdagavond in de Fahrenheitstraat plaatsvond. Getuigen zagen dat een groep van 15 jongeren de auto vernielden en belden direct via 1-1-2 de politie. Toen die arriveerde, bleek dat auto zodanig de weg op was gedrukt dat deze een gevaar voor de verkeerveiligheid opleverde. De auto werd vervolgens door een bergingsbedrijf afgevoerd. De daders werden helaas niet meer aangetroffen. De eigenaar deed aangifte. De politie wil graag in contact komen met getuigen die de vernieling hebben zien gebeuren. Zij kunnen bellen met 0900-8844 of wanneer u anoniem wenst te blijven met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Franeker: man aangehouden voor mishandeling
De politie heeft rond middernacht een 23-jarige inwoner van Franeker aangehouden die een 29-jarige inwoner van Franeker heeft mishandeld. De aangever kreeg zonder aanleiding een klap in zijn gezicht, waarna hij de politie waarschuwde. Even later zag men de verdachte lopen in de omgeving van Ockingahiem waarna hij met moeite kon worden aangehouden doordat omstanders zich met de aanhouding gingen bemoeien. Een politiesurveillance hond en de wapenstok moesten er aan te pas komen dat de verdachte kon worden werd meegenomen naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. In zijn kleding troffen de agenten nog een strafbare hoeveelheid harddrugs, vermoedelijk amfetamine aan. De drugs werden in beslaggenomen en tegen de man werd terzake mishandeling en drugsbezit proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Hallum: rijbewijs inleveren na snelheidsovertreding
De politie heeft het rijbewijs van een 20-jarige inwoner van Sexbierum ingevorderd. De man reed in zijn auto op de Ljouwerterdyk ter hoogte van Hijum, toen de agenten met de lasergun een snelheid van 142 kilometer per uur registreerden, daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Daarnaast werd tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Franeker: man aangehouden voor belediging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 40-jarige inwoner van Welsrijp aangehouden voor de belediging van politieagenten. Zij zagen de man staan wildplassen toen zij hem op zijn gedrag aanspraken. Omdat de man geen medewerking wilde verlenen en geen identiteitsbewijs kon tonen, werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij een valse naam opgaf. De man werd voor verhoor werd ingesloten en tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Drachten: twee mannen aangehouden voor mishandeling en belediging
De politie heeft rond middernacht een 22 en 23 jarige inwoner van Drachten aangehouden. De politie kreeg een melding van een opstootje op de Kordate. Eenmaal ter plaatse zagen zij de 22-jarige Drachtster behoorlijk kwaad was omdat iemand een deuk in zijn auto had geschopt. Toen de agenten in gesprek kwamen met de omstanders, bleek dat hij een uitbater van een horecabedrijf, even daar voor, samen met een andere 23-jarige Drachtster had mishandeld. Toen de agenten de man wilden aanhouden, meende hij de agenten te moeten beledigen. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Uit de aangifte kwam ook het signalement van de 23-jarige naar voren. Toen men deze man even later op de Noordkade bij een horecabedrijf zag staan, werd ook hij aangehouden en ingesloten. Hij moet nog een gevangenisstraf van 20 dagen uitzitten. Naast het onderzoek van de mishandeling en belediging, is de politie nog bezig met het onderzoek naar de vernielde auto van de verdachte. Een 37-jarige inwoner van Groningen deed aangifte.

Oudemirdum: motorrijder gewond na aanrijding
De politie heeft een ongeval afgehandeld die zaterdagavond op de kruising Sudergoawei en Sminkewei plaatsvond. Daarbij raakte een 30-jarige inwoner van Apeldoorn die op zijn motor reed aan zijn schouder gewond. De motorrijder kreeg geen voorrang op de kruising van een 20-jarige automobilist uit Nijmirdum. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Westergeest: éénzijdige aanrijding met letsel
Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt een éénzijdige aanrijding die zaterdagavond op de Simmerwei plaatsvond. Daarbij raakte een 20-jarige inwoner van Triemen aan zijn hoofd en borst gewond. Door nog onbekende oorzaak is de automobilist met zijn auto van de weg geraakt en tegen een boom gebotst. Doordat het slachtoffer bekneld zat moet hij door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd. De man is per traumahelikopter over gebracht naar het UMCG in Groningen. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol zijn auto had bestuurd, werd besloten om een bloedproef van hem af te nemen.

Makkum: verdachten aangehouden voor bedrijfsinbraak
De politie heeft zaterdagavond vier verdachten, een 16 en 18-jarige inwoner van Makkum, een 28-jarige inwoner van Harlingen en een 15-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De mannen worden ervan verdacht een inbraak te hebben gepleegd bij een bedrijf aan de Stienplaat. Getuige die zag dat twee mannen bezig waren in te breken en vervolgens in een hun auto wegreden, belde direct via 1-1-2 de politie. Direct werd er in de omgeving door diverse eenheden een onderzoek ingesteld. Op de Suderseewei werd de vermoedelijke auto met daarin vier personen gesignaleerd en staande gehouden. Vervolgens werden alle vier inzittenden aangehouden. Uit onderzoek bleek, dat de 15 en 18-jarige mannen niets met de inbraak te maken hebben gehad en werden in vrijheid gesteld. De andere twee verdachten werden voor verhoor ingesloten. De auto werd voor technisch onderzoek in beslaggenomen.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen na val met bromscooter
De politie zoekt mensen die getuige zijn geweest van een éénzijdig ongeval of een onwel wording van de bestuurder van een bromfiets dat zaterdagavond om 22:00 uur plaatsvond op het Oostergoplein. Volgens de automobilisten die voor het rode verkeerslicht stonden te wachten, zou de bromfietser, een 54-jarige inwoner van Leeuwarden, die in de richting van Aldlândyk reed, direct na het oversteken met zijn bromfiets omviel, waarna hij bewusteloos op straat bleef liggen. Doordat de agenten bezig waren met hulp te bieden aan het ambulancepersoneel konden de getuigen niet meer worden gehoord omdat zij inmiddels waren vertrokken. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De politie wil graag in contact komen met deze en andere getuigen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.

112Fryslan

})