Politieberichten van zondag 20 mei

Oud-ijzer gestolen

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagochtend omstreeks 10.45 uur een 34-jarige man en een 43-jarige man, beide uit Leeuwarden, aangehouden op verdenking van diefstal. Het duo had bij een oud-ijzer handelaar aan de Einsteinweg een verkeersbord compleet met paal aangeboden. De handelaar vertrouwde het niet en schakelde de politie in. De mannen hadden geen verklaring waar het verkeersbord vandaan kwam terwijl een getuige had gezien dat het vermoedelijk vanaf een afgesloten terrein aan de Schenkenschans was weggehaald. Hierop werden de mannen aangehouden en zijn zij voor nader onderzoek ingesloten.

Ongeval

OOSTERWOLDE – De politie heeft zaterdagochtend omstreeks 10.45 uur een verkeersongeval op de Westerpolder afgehandeld. Een 26-jarige man uit Harkstede reed in het gezelschap van een groep motorrijders. Op de Weperpolder sloegen de motorrijders af de Fochterlooerveenweg op. De motorrijdster voor de 26-jarige kon nog voor een tegemoetkomende personenauto afslaan. De man uit Harkstede had deze auto vermoedelijk niet gezien en sloeg linksaf terwijl dit niet meer kon, met een aanrijding tot gevolg. De 28-jarige automobilist uit Assen belandde met zijn auto in de sloot. De motorrijder kwam op de grond terecht en zijn voertuig schoot tot 50 meter door. Met ernstig letsel, waaronder vermoedelijk meerdere botbreuken, is de 26-jarige overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. De bestuurder van de auto werd met rugletsel per ambulance overgebracht naar hetzelfde ziekenhuis. De Verkeersongevalsanalyse kwam ter plaatse en heeft een onderzoek ingesteld.

Burgernetactie bij vermissing

SURHUISTERVEEN – Mede door de inzet van Burgernet en media-aandacht kon een 56-jarige man uit Drachten zaterdagmiddag teruggevonden worden. De man was gaan fietsen in de omgeving van Surhuisterveen. Omdat de man Alzheimer heeft belde de familie de politie om hem als vermist op te geven. Hij was nog steeds niet thuisgekomen. Er werd een Burgernetactie opgezet. Daarnaast werd zijn signalement en een foto aan diverse media gegeven en keken politie-eenheden naar de man uit. Twee uren later sprak de 56-jarige in Oudwoude enkele voorbijgangers aan waarvan hij meende die te kennen. Die schakelde vervolgens de politie in. In goede gezondheid werd hij aangetroffen en naar huis gebracht.

Snelheidsovertreding

HEERENVEEN – De politie heeft rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige inwoner van Sneek. De man passeerde een snelheidscontrole op de A32 nabij de afslag Oranjewoud met 172 kilometer per uur. De maximumsnelheid betrof hier 120 kilometer per uur. De motoragent achterhaalde de bestuurder en hield hem staande waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Drie jongens aangehouden voor brandstichting

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie jongens van 17 jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van brandstichting. Omstreeks 00.25 uur kwam de melding dat een getuige had gezien dat jongens prullenbakken op het terrein van een supermarkt aan de Tijnjedijk in brand hadden gestoken. Meerdere agenten gingen naar de locatie en op de Holwortel kwamen zij een groep van vier jongens tegen. Twee jongens renden weg maar al snel konden zij in de kraag worden gevat. Drie van de vier jongens bleken betrokken te zijn geweest bij de brandjes. Zij werden aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Aangezien de verdachten minderjarig zijn, zijn hun ouders in kennisgesteld. Een uur eerder waren op de kruising van de Hollanderdijk met de Schrans ook prullenbakken in de brand gestoken. Buurtbewoners en agenten die ter plaatse waren gekomen hebben de brandjes geblust. Of de drie jongens betrokken zijn bij deze brandjes wordt nader onderzocht.

Vernielingen aan auto’s

HAULERWIJK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige jongen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Op De Leije waren diverse auto’s vernield. Zo waren de buitenspiegels kapot gemaakt en had een auto een fikse deuk. Agenten hoorden ter plaatsen van getuigen dat een groep jongens door de straat was gelopen en tegen auto’s schopte en dat er over een auto was gelopen. De 17-jarige jongen kwam de straat inlopen en werd herkend door de melders. Hierop werd hij aangehouden. De politie onderzoekt de vernielingen en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Brandjes

NES/LEEUWARDEN/NOARDBURGUM/SNEEK – De politie stelt een onderzoek in naar aanleiding van diverse brandjes die zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag in de provincie hebben gewoed en vermoedelijk zijn aangestoken. Dat ging om de volgende locaties;

# In Nes op Ameland woedde om 22.20 uur een brand in het zwembad aan de Zwarteweg. Binnen was een tussenwand afgebrand en dit veroorzaakte een behoorlijke rookontwikkeling. De brandweer had de brand snel onder controle;

# In de Van Loonstraat in Leeuwarden gingen agenten om 03.10 uur ter plaatse omdat een grote hoop oud papier in de brand was gestoken. Er werden geen verdachte personen in de buurt aangetroffen. De brandweer kwam om de brand te blussen;

# Om 04.18 uur werd op de Nieuweburen in Leeuwarden een bouwcontainer in de brand gestoken waarna de brandweer ter plaatse kwam om het vuur te blussen;

# In Noardburgum had op de Pieter Hylkemastraat om 05.00 uur een afvalcontainer in de brand gestaan. Een voorbijgangster had de brand ontdekt en bij een woning enkele emmers water gehaald om het vuur te doven;

# Zondagochtend gingen agenten in Sneek naar de Molenkrite waar zij omstreeks 07.05 uur een brandende brievenbus tegen de gevel van de voormalige lagere school aantroffen. Agenten konden de brand uitkrijgen waarna de brandweer het heeft afgeblust.

Kratten gestolen

SINT ANNAPAROCHIE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 54-jarige man (woonplaats onbekend), een 32-jarige man en een 28-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van diefstal. Een beveiligingsmedewerker van een bedrijf aan de De Wissel had om 05.45 uur gezien dat de mannen meerdere klapkratten in een vrachtauto hadden geladen. Het kenteken van het voertuig van de verdachten werd doorgegeven aan de politie die hen nabij de Koningsbrug in Harlingen kon aanhouden. Voor nader onderzoek werd het drietal ingesloten.

Scooterbestuurders onder invloed

BALLUM / LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie keer een proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. Dat ging om scooter- en snorfietsbestuurders. In Ballum op Ameland controleerden om 22.15 uur agenten een 25-jarige man uit Ballum die bij de ademanalyse op het politiebureau 300 ug/l blies. Goed voor een rijverbod van twee uren. Omdat dit de derde keer was dat de man onder invloed reed werd hij tevens bij het CBR aangemeld voor een Educatieve Maatregel Alcohol (EMA). In Leeuwarden werd om 00.45 uur op de Egelantierstraat een 49-jarige man uit Leeuwarden aan een blaastest onderworpen. De scooterrijder ging mee naar het politiebureau waar de ademanalyse een uitslag van 290 ug/l gaf en hij een rijverbod van twee uren kreeg. Twee uren later werd in dezelfde straat een 23-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden op een snorfiets staande gehouden voor een alcoholcontrole. De uitslag van zijn ademanalyse betrof 145 ug/l. Het rijverbod betrof hier 1 uur.

Getuigenoproep na woninginbraak

FRANEKER – De politie stelt een onderzoek naar een inbraak in een woning aan de Schoener die plaatsvond tussen zaterdag 21.00 uur en zondagochtend 10.30 uur. Een raam werd geforceerd waarna de hele woning overhoop werd gehaald. Het is nog niet bekend of en wat er is weggenomen. De politie is een buurtonderzoek gestart en is daarnaast op zoek naar getuigen die meer informatie hebben of iets opvallends gezien of gehoord hebben. Daarvoor kunnen zij contact opnemen met de politie via 0900 – 8844. De bewoners moeten nog aangifte doen.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan