Politieberichten van zondag 20 maart.

Alcoholcontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in de stad gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. Veertien agenten controleerden onder andere in de Bleeklaan, Julianalaan, Spanjaardslaan, Harlingerstraatweg, Keizersgracht, Groeneweg en Oostergoweg. Tijdens de actie moesten 795 automobilisten blazen. Elf bestuurders bleken te veel te hebben gedronken en daarom werd dan ook proces-verbaal tegen hen opgemaakt. Van de bestuurders die onder invloed reden, hadden er tevens drie geen rijbewijs en één bestuurder had ook een valse kentekenplaat op zijn auto aangebracht. Ook hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt. Tijdens de alcoholcontrole werden ook nog drie bekeuringen uitgeschreven voor het rijden zonder rijbewijs, het rijden zonder goed zichtbare kentekenplaat en het niet zichtbaar aanwezig hebben van een taxichauffeurpas.

Inbraak in jeugdsoos
AKKRUM – De politie onderzoekt een inbraak in een jeugdsoos aan de Spikerboor. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen via een gemaakt gat in de buitenwand. Uit de soos werden meerdere flessen met drank en geld weggenomen. Namens de jeugdsoos deed een 18-jarige inwoner van Akkrum aangifte. De technische recherche heeft inmiddels sporenonderzoek verricht.

Inbraak in containers
HARLINGEN – De politie onderzoekt een inbraak in twee containers op een terrein van een bedrijf aan de Edisonstraat. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men op het terrein door een slot van een hek te forceren. Eenmaal op het terrein werden de twee containers opengebroken. Uit de containers werden gereedschap en een aanhanger, om bromfietsen mee te vervoeren, gestolen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 39-jarige inwoner van Franeker aangifte.

Twee Roemenen aangehouden
TJALLEBERD – De politie heeft zaterdagochtend op de A7 nabij Tjalleberd een 36-jarige Roemeense man en een 31-jarige Roemeense vrouw aangehouden. De vrouw was eerder die ochtend bij het politiebureau in Drachten geweest. Ze had gevraagd of de agenten wisten waar haar 15-jarige landgenoot was. Deze jongen was vrijdag aangehouden na een woninginbraak in Drachten, zie ook de politieberichten van zaterdag 19 maart. De vrouw verliet uiteindelijk het bureau. Agenten besloten haar te volgen. De 31-jarige Roemeense stapte bij een man in de auto en ze verlieten Drachten. Nabij Tjalleberd kreeg de 36-jarige Roemeense bestuurder een stopteken. Op de hoedenplank van de auto zagen de agenten een op echt gelijkend nepwapen liggen. De twee inzittenden werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het nepwapen en de auto werden in beslag genomen. De vrouw mocht na het betalen van een boete, voor het bezitten van een nepwapen, het bureau verlaten. De 36-jarige man werd ingesloten. Dit omdat hij als verdachte kon worden aangemerkt voor de inbraak van afgelopen vrijdag in een woning aan de Vlasakkers. Hier was vrijdag al zijn 15-jarige landgenoot voor aangehouden.

Afvalcontainer in brand gestoken
SNEEK – De politie heeft zaterdagmiddag een brandstichting bij een school aan de Molenkrite onderzocht. Een container met afval was in brand gestoken en het vuur dreigde over te slaan naar de school. De brandweer kwam ter plaatse en het vuur was dan ook snel onder controle. Wel liep de container en de school, onder andere het dak en enkele ruiten, schade op. Tijdens het blussen van de brand werd duidelijk dat de brand was aangestoken. De agenten stelden dan ook een onderzoek in. Al snel werd duidelijk dat twee jongens van 14 en 16 jaar uit Sneek de brand hadden gesticht. Het duo moet zich binnenkort op het politiebureau verantwoorden.

Drie Litouwers aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag in een winkel aan De Centrale twee Litouwse vrouwen van 20 en 21 jaar en een Litouwse man van 26 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het trio werd door het personeel betrapt toen ze met behulp van een geprepareerde tas elektronica probeerden te stelen. Drie werden aangehouden en overgedragen aan de politie. De tas werd in beslag genomen. De drie verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning
GOUTUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Boksumerdyk. Zaterdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een laptop en een geldbedrag weggenomen. De 60-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Overvaller aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond een 23-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van het plegen van een overval. Rond negen uur kwam er bij de politie een melding binnen dat een restaurant aan de Schrans was overvallen. Een gemaskerde man was het restaurant binnen gekomen en had bij de kassa een personeelslid met een mes bedreigd. De overvaller deed vervolgens een greep in de kassa en verliet het restaurant. Meerdere eenheden van de politie gingen opzoek naar de overvaller. Nabij de Doelensteeg zagen agenten een man lopen die volledig voldeed aan het opgegeven signalement. Hij werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat hij eerder die dag vermoedelijk ook telefoons uit een winkel aan de Wirdumerdijk had gestolen. Tevens kon de man als verdachte worden aangemerkt voor de diefstal van een fiets. Tijdens de fouillering van de verdachte vonden de agenten een mes. Dit mes werd in beslag genomen. De 23-jarige werd voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
HARKEMA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 56-jarige automobiliste uit Harkema ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen de automobiliste over de Nijebuorren rijden, ze had daarbij de gehele rijbaan nodig. Reden genoeg om de vrouw een stopteken te geven en vervolgens te laten blazen. Ze slaagde hier echter niet in. Omdat de vrouw zichtbaar onder invloed van alcohol was, werd ze overgebracht naar het politiebureau. Daar werd door een arts bloed bij haar afgenomen. Vervolgens werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt en haar rijbewijs werd ingevorderd. Met een rijverbod op zak mocht ze het bureau weer verlaten. Later die nacht werd ook het rijbewijs van een 37-jarige snorfietser uit Drogeham ingevorderd. De man werd betrapt op het rijden onder invloed op de Boekweitstrjitte in Harkema. Hij blies 810 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal.

Jongen aangehouden voor belediging
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Schoolsteeg een 17-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De jongen, die duidelijk onder invloed van alcohol was, verliet een horecagelegenheid en schopte vervolgens tegen de rolluiken van een winkel. In de Schoolsteeg sloeg hij op de ruiten van een winkel en koelde hij zijn woede op een daar gestalde fiets. De 17-jarige werd vervolgens aangesproken door de agenten en mee genomen naar het politiebureau. Tijdens de rit beledigde de jongen meerdere malen een agent. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor de baldadigheid en belediging. De agenten brachten de jongen vervolgens thuis, waarna er nog een gesprek met zijn moeder volgde.

Stapper aangehouden voor bedreiging
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had een portier van horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat een aantal keren met de dood bedreigd. De portier waarschuwde surveillerende agenten en deed vervolgens aangifte. De stapper werd daarop aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Agressieve man aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een bewaakte fietsenstalling aan het Zaailand een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Surveillerende agenten kregen een melding van een vechtpartij bij de stalling. Ter plaatse zaten diverse mensen op de 18-jarige om hem zo onder bedwang te houden. De agenten namen de verdachte over, maar hij bleef erg agressief. Het vermoeden bestond dan ook dat hij onder invloed van drugs verkeerde. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij ingesloten omdat hij, gezien zijn staat, niet gehoord kon worden.

Fietsendief aangehouden na achtervolging
HARLINGEN – Een 42-jarige inwoner van Harlingen heeft in de nacht van zaterdag op zondag na een achtervolging een 16-jarige inwoner van Sexbierum aangehouden. De man lag te slapen in zijn woning aan de Rozengracht. Zijn vrouw maakte hem wakker omdat ze hoorde dat iemand aan de fietsen voor de woning zat te rommelen. De man liep hierop direct naar beneden en opende de voordeur. Hij zag de 16-jarige met zijn fiets bij de waterkant staan. Toen de jongen in de gaten had dat hij betrapt was, gooide hij de fiets in het water en ging er vandoor. De 42-jarige eigenaar zette daarop de achtervolging in. Op de Spoorstraat kon hij de 16-jarige aanhouden. De politie was inmiddels gewaarschuwd en de jongen werd dan ook overgedragen aan de agenten. De fietsendief werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Jongen aangehouden na vernieling
WIJCKEL – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 16-jarige inwoner van Tjerkgaast aangehouden op verdenking van diefstal en vernieling. Agenten besloten zaterdagnacht te gaan posten omdat er de afgelopen weekenden vernielingen hadden plaatsgevonden op de route Balk, Wijckel en Sloten. Toen de agenten op de route arriveerden zagen ze een groepje fietsers naderen. Eén van de fietser sprong direct van zijn fiets en liep het weiland in. Dit bleek de 16-jarige jongen te zijn. Hij bleek in het bezit te zijn van aantal houten platen, die vermoedelijk ergens vanaf waren getrokken. De jongen werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Dit omdat het vermoeden bestond dat hij ook bij eerdere vernielingen betrokken was geweest.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Jokse. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden onder andere sieraden en een i-pad weggenomen. De 49-jarige bewoner deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 23-jarige bromfietser uit Miedum ingevorderd. Surveillerende agenten zagen de man rijden op de Oostergrachtswal. Ze besloten hem te controleren. Omdat ze het vermoeden hadden dat de bromfietser onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de beginnende bestuurder 535 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Man aangehouden voor openlijk geweld
AUGUSTINUSGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige inwoner van Augustinusga aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. Bij een tuin van een woning aan de Geawei waren allerlei zaken vernield. De bewoonster werd wakker van gerommel in haar tuin en zag de 24-jarige man hard wegrennen. De politie werd gewaarschuwd en de agenten kwamen ter plaatse. Door alle spanning raakte de vrouw onwel en ze moest dan ook door het ambulancepersoneel worden behandeld. De agenten hadden een goed signalement van de dader en hij kon dan ook al snel worden aangehouden voor deze zinloze vernielingen. De 24-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee mannen aangehouden voor diefstal
BLESDIJKE – De politie heeft zondagochtend vroeg op de Markeweg een 25-jarige inwoner van Noordwolde en een 25-jarige inwoner van Eelde aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling. Een getuige had gezien dat het duo zondagochtend vroeg op de Nijksweg in Blesdijke opvallend veel aandacht had voor een geparkeerde aanhangwagen. De getuige vertrouwde dit niet en waarschuwde via 1-1-2 de politie. Meerdere surveillerende agenten reden richting het dorp. Een agent zag een auto rijden met daarachter een aanhanger. Op de aanhanger stond een kleinere aanhangwagen. Eenmaal op de Markeweg bleek dat de kleine aanhanger van de grote aanhanger was gevallen. De auto, met daarin de twee mannen, stopte dan ook en het duo werd daar aangesproken door de agenten. De twee werden aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling. De auto en de twee aanhangers werden in beslag genomen. Tevens werd het rijbewijs van de 25-jarige inwoner van Noordwolde ingevorderd. Dit omdat hij onder invloed van speed de auto had bestuurd. De twee verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
FRANEKER – De politie heeft zondagochtend op de A31 nabij Franeker het rijbewijs van een 36-jarige automobilist uit Harlingen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun 176 kilometer per uur, terwijl op de A31 120 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan