Politieberichten van zondag 20 juni.

Drie kinderen gewond na aanrijding
BUITENPOST – De politie heeft zaterdagochtend op de Lauwersmeerweg een aanrijding afgehandeld, waarbij drie kinderen gewond raakten. Een 31-jarige automobilist uit Lutjegast kwam in botsing met een 25-jarige automobilist uit Twijzelerheide. Vermoedelijk omdat één van de bestuurders met zijn auto in een slip raakte. De twee kleine kinderen van de man uit Twijzelerheide werden met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Een passagier van de man uit Lutjegast, eveneens een klein kindje, werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een nader onderzoek ingesteld. De Lauwersmeerweg is een tijd afgesloten geweest vanwege sporenonderzoek en bergingswerkzaamheden.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Monsmastate. Zaterdagmiddag, vermoedelijk tijdens de wedstrijd van het Nederlands Elftal, kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden onder andere een laptop en sieraden weggenomen. De 45-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Jongen aangehouden voor zware mishandeling en verboden wapenbezit
DRACHTEN – De politie heeft zaterdagmiddag in een woning aan de Houtdraaiersstraat een 12-jarige jongen aangehouden op verdenking van zware mishandeling en verboden wapenbezit. Een moeder van een 15-jarige Drachtster had de politie gewaarschuwd omdat haar zoon met balletjespistool was beschoten. Hij had daarbij een balletje in het oog gekregen en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De agenten gingen naar de betreffende woning van de vermoedelijke schutter. Daar werd al snel duidelijk dat de 12-jarige het balletje had afgeschoten. In de tuin vonden de agenten een bijna niet van echt te onderscheiden wapen. Het nepwapen werd in beslag genomen en de jongen werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist aangehouden voor poging doodslag
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond een 47-jarige automobilist in zijn woning aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. De man had eerder die avond in een supermarkt aan het Cambuurplein een geschil gekregen met de bedrijfsleider. Dit ontaarde een ruzie en de Leeuwarder moest vervolgens zonder zijn boodschappen de winkel verlaten. De 47-jarige liep naar zijn auto en reed vervolgens twee keer toe in op de bedrijfsleider. Die noteerde het kenteken van de betreffende auto en waarschuwde de politie. De agenten gingen naar de woning van de Leeuwarder en hielden hem daar aan. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. De bedrijfsleider deed aangifte.

Man aangehouden na bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond op het Ruiterskwartier een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Surveillerende agenten kregen een melding dat de man in een snackbar met een mes liep te zwaaien. Toen de agenten arriveerden, wilde de Leeuwarder net de zaak verlaten. Hij werd direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het mes werd in beslag genomen en er werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Tevens kreeg hij een collectieve horecaontzegging. Vervolgens mocht de 39-jarige het bureau weer verlaten.

Vernielers van 19 auto’s aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagavond laat dankzij een oplettende getuige vijf inwoners van Heerenveen van 17, 17, 17, 16 en 16 jaar aangehouden op verdenking van vernieling van minimaal 19 auto’s. Een getuige had gezien dat een groepje jongeren auto’s aan het vernielen waren. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement van de daders door. De politie ging met meerdere eenheden ter plaatse. Op de Dominee Kingweg werden de vijf jongeren aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Alle ouders van deze minderjarige jongens zijn inmiddels geïnformeerd. Bij nader onderzoek in de omgeving ontdekten de agenten dat in ieder geval 19 auto’s met een scherp voorwerp waren bekrast. Deze auto’s stonden geparkeerd in de Kemphaanstraat, Kievitstraat, Wulpstraat, Gruttostraat en Reigerstraat. Een aantal auto-eigenaren heeft inmiddels aangifte gedaan. De politie roept ook alle andere gedupeerden op om vooral aangifte te doen. Daarnaast komt de politie graag in contact met getuigen van deze vernielingen. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. U kunt natuurlijk ook even het politiebureau in Heerenveen binnen lopen.

Inbraak in woning
TIJNJE – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Master Roordawei. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden onder andere sieraden weggenomen. De bewoners moeten nog aangifte doen. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Verdachte aangehouden voor handel in drugs
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Markt een 27-jarige inwoner van Twijzelerheide aangehouden op verdenking van de handel in de harddrugs. De man was in een horecagelegenheid gecontroleerd en het personeel vond bij hem een zakje met wit poeder. De politie werd gewaarschuwd en de 27-jarige werd overgedragen aan de agenten. Het zakje met vermoedelijk harddrugs werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Op aanwijzing van het personeel werd ook nog een 19-jarige inwoner van Franeker aangehouden omdat er een vermoeden bestond dat hij ook betrokken was bij de handel in drugs. Na onderzoek bleek dit niet het geval te zijn en de jongen mocht dan ook het bureau weer verlaten.

Stapper aangehouden na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Oude Doelesteeg een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in een horecagelegenheid ruzie gekregen met een 16-jarige inwoner van Harlingen. Daarbij viel klappen. Ook toen beide partijen buiten stonden ging de ruzie door. Op de bewakingscamera’s van de gemeente werd de vechtpartij waargenomen. De politie werd gewaarschuwd en de rust kon dan ook snel worden hersteld in de Oude Doelesteeg. De 21-jarige Leeuwarder werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een vriend van de Leeuwarder, een 18-jarige stadsgenoot, zat onder het bloed. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Vier jongens aangehouden voor openlijk geweld
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Schrans drie inwoners van Leeuwarden van 16 jaar en een 16-jarige inwoner van Boksum aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een buurtbewoner werd wakker van lawaai en er ontstond het vermoeden dat er bij de supermarkt in de straat vernielingen werden gepleegd. De politie werd via 1-1-2 gewaarschuwd. De agenten waren snel ter plaatse. Op de stoep voor de supermarkt lag een kapot reclamebord en een fiets. De vier jongeren waren nog aanwezig. Alle vier ontkenden iets met de vernielingen te maken te hebben. Omdat de agenten in de straat niemand anders waren tegen gekomen, ontstond het sterke vermoeden dat de vier wel degelijk verantwoordelijk waren voor de vernielingen. De vier werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist negeert stopteken en rijdt op agenten in
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Melkemawei in Rinsumageest een 50-jarige automobilist uit Rinsumageest aangehouden op verdenking van poging tot zware mishandeling. Surveillerende agenten op mountainbikes zagen in het centrum van de Dokkum dat het achterlicht van een auto kapot was. Ze wilden de bestuurder hier attent opmaken. De man zag in de Koningsstraat de agenten aan komen fietsen. Hij deed namelijk snel zijn autogordel om. Eén van de agenten ging naast de auto fietsen en tikte op de autoruit. De bestuurder reageerde hier niet op, verhoogde zijn snelheid en ging er vandoor. De agenten op de fiets gingen binnendoor en kwamen vervolgens op de Keppelstraat weer de auto tegen. De bestuurder kreeg een duidelijk stopteken. De 50-jarige weigerde te stoppen en verhoogde zelfs zijn snelheid. De twee agenten moesten dan ook snel aan de kant om een aanrijding te voorkomen. Het kenteken van de auto werd doorgegeven aan de meerdere politievoertuigen. Uiteindelijk kon de bestuurder in Melkemawei in zijn woonplaats aan de kant worden gezet. Hier werd hij aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na diefstal fust bier
OOSTERSTREEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een feesttent aan de Hooltpad een 19-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden op verdenking van diefstal. De 19-jarige had met behulp van een aantal anderen een fust met 50 liter bier uit de feesttent gehaald. Het fust werd naar de auto van de man uit Noordwolde gebracht. Omdat er wat onenigheid tussen de mannen ontstond werden ze betrapt. De politie werd gewaarschuwd en al snel werd duidelijk dat de 19-jarige de opdrachtgever was voor de diefstal. Hij werd dan ook aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee agenten gewond na aanhouding
IJSBRECHTUM – Twee agenten zijn in de nacht van zaterdag op zondag op de Harste gewond geraakt bij een aanhouding. Surveillerende agenten kregen een melding dat er in de betreffende straat een vechtpartij gaande was. Een hondengeleider van de politie was als eerste ter plaatse en zag twee mannen met elkaar vechten. Hij stapte uit en probeerde het duo uit elkaar te halen. Inmiddels waren ook andere eenheden van de politie onderweg naar de Harste om ondersteuning te verlenen. Het lukte de hondengeleider om de twee mannen uit elkaar te krijgen. Eén van hen, een 19-jarige inwoner van Workum, richtte zijn woede vervolgens op de agent. De man ging daarbij volledig door het lint en drukte de agent tegen zijn dienstvoertuig. Hij kneep daarbij de keel van de agent dicht. Op dat moment arriveerde gelukkig versterking. De 19-jarige kon met de nodige moeite worden aangehouden.Hij sloeg daarbij een andere agent hard tegen zijn hoofd. Uiteindelijk werd de man geboeid en overgebracht naar het politiebureau. Ook zijn vader, een 43-jarige inwoner van Workum, werd aangehouden. Achteraf bleek namelijk dat hij met zijn zoon in gevecht was geraakt. Beide verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten. De twee gewonde agenten werden door collega’s naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. Eén van hen bleek onder andere een zwaar gekneusde voet te hebben. De ander had letsel aan zijn hoofd. De twee agenten hebben aangifte gedaan.

Twee mannen aangehouden voor auto-inbraak
BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Snekerstraaat twee inwoners van Nijlan van 19 en 20 jaar aangehouden op verdenking van een inbraak in een geparkeerde auto. Een surveillerende agent zag dat er op de Snekerpoort een bloembak en enkele containers waren omgegooid. In de straat zag hij vervolgens twee luidruchtige mannen lopen. De agent reed om, om bij beide mannen te kunnen komen. Aangekomen in de Snekerstraat waren de twee in eerste instantie niet te zien. Niet veel later zag de agent de 19-jarige lopen. Hij kwam uit de richting van een geparkeerde bestelauto waarvan de achterdeur open stond. In de auto bleek te zijn ingebroken. De 19-jarige werd dan ook aangehouden. Zijn 20-jarige vriend kwam op dat moment aan fietsen. Hij bleek op een gestolen fiets te rijden en ook hij werd aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau een voor nader onderzoek ingesloten.

Agent in vinger gebeten
GORREDIJK – Een agent is in de nacht van zaterdag op zondag in zijn vinger gebeten door een 29–jarige inwoner van Gorredijk. Surveillerende agenten kregen een melding van een onwelwording in deFormanjestrjitte. Samen met het personeel van de ambulancedienst gingen ze ter plaatse. Het personeel van de ambulancedienst besloot om het slachtoffer (leeftijd en woonplaats onbekend) over te brengen naar het ziekenhuis. Twee omstanders, waaronder de 29-jarige man uit Gorredijk, wilden met de ambulance mee. Er kon echter maar één persoon mee met de ambulance. Hierop besloten de twee om de auto te gaan pakken. Omstanders gaven aan dat dit niet verstandig was omdat beide mannen hadden gedronken. De 29-jarige had de sleutels van de auto in zijn hand en hij werd dan ook aangesproken door een agent. Er kwam nog een agent bij. De twee pakten de 29-jarige man uit Gorredijk bij zijn armen. Vervolgens beet de Gorredijker één van de agent in de vinger. De man werd direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De agent moet zich nog onder doktersbehandeling stellen. Tevens deed ze aangifte van zware mishandeling.

Twee stappers aangehouden voor mishandeling
WORKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een dokterspraktijk in het dorp twee Workummers van 22 en 23 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. De twee hadden eerder die nacht in een horecagelegenheid ruzie gekregen met een 27-jarige inwoner van Stavoren. De ruzie liep uit de hand en de man uit Stavoren werd met een bierglas in zijn gezicht geslagen. Hij liep daarbij letsel op aan zijn gezicht en werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De twee daders hadden inmiddels de horecagelegenheid verlaten omdat ze ook gewond waren geraakt. De agenten gingen naar de dokterspraktijk en hielden daar de twee mannen aan. De duo werd na behandeling overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Toezichthouder geslagen
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 22-jariger inwoner van Marum aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had ruzie gekregen met een andere stapper. Twee toezichthouders van de gemeenten haalden de twee mannen uit elkaar. Daarbij werd een vrouwelijke toezichthouder in het gezicht geslagen door de 22-jarige. De vrouw deed aangifte en de man werd vervolgens door de politie aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. In de loop van zondag mocht de man het bureau weer verlaten. Er werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Twee bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag, 23.30 uur, Gonggrijpstraat in Sneek, een 31-jarige automobilist uit Sneek, 755 ug/l. Tijdens de achtervolging werd de auto van Sneker klem gereden. Daarbij liepen twee auto’s van de politie schade op.
Zondag, 01.10 uur, Sophialaan in Leeuwarden, een 38-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 1155 ug/l.[/bullets]

In Burgum zagen surveillerende agenten een auto rijden op de Ds Talmasingel. De man kreeg een stopteken, maar hij negeerde die. Uiteindelijk konden de agenten de man toch tot stoppen dwingen. De 18-jarige bleek zonder toestemming in de auto te rijden. Ook bleek hij niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast bleek de man onder invloed van alcohol te verkeren. Hij blies 410 ug/l, goed voor een rijverbod van en een proces-verbaal.

112Fryslan

})