Politieberichten van zondag 20 februari

Inbraak in woning

STIENS – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Wilgebeampaad. Zaterdag kwam mem binnen na het forceren van een ruitje. Uit de woning werden een laptop en twee digitale camera’s weggenomen. De 50-jarige bewoner deed aangifte.

Automobiliste omgekomen bij ernstige aanrijding

DOKKUM – De politie onderzoekt een ernstige aanrijding op de Rondweg-noord, waarbij een 60-jarige automobiliste uit Dokkum om het leven kwam. Zaterdagmiddag omstreeks 15.45 uur reed een 20-jarige automobilist uit Dokkum over de Rondweg. Ter hoogte van het gedeelte tussen de Westerrissestraat en de Gedempte Hantumervaart haalde de 20-jarige bestuurder een auto in. Hij zag daarbij vermoedelijk de 60-jarige automobiliste, die uit tegenovergestelde richting naderde, over het hoofd en een frontale aanrijding was het gevolg. Ondanks de snelle komst van de hulpverleningsdiensten overleed de vrouw op de plaats van het ongeval. De 20-jarige veroorzaker van het ongeval, die overigens geen verwondingen opliep, werd aangehouden. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd en zijn auto in beslag genomen. De agenten regelden voor diverse betrokkenen Slachtofferhulp. Bureau Verkeersongevalsanalyse kwam ter plaatse om de aanrijding te onderzoeken. Tevens spraken agenten met een aantal getuigen. Toch wil de politie met nog meer getuigen in contact komen. Heeft u de aanrijding zien gebeuren of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Vrouw gewond na val van trap

SNEEK – De politie heeft zaterdagmiddag het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval in een woning aan het Kleinzand. Een 44-jarige inwoonster van Sneek was hier van de trap gevallen. De vrouw liep daarbij vermoedelijk ernstig letsel op. Het slachtoffer werd door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Veel bekeuringen bij voetbal

HEERENVEEN – Surveillerende agenten hebben zaterdagavond tijdens de wedstrijd sc Heerenveen – AZ 60 bekeuringen uitgeschreven voor foutparkeren. Met name op Het Meer stonden auto’s verkeerd geparkeerd. Hier werden dan ook 25 bekeuringen uitgeschreven. Omwonenden van het stadion ondervinden veel hinder van foutparkeerders en daarom controleert de politie iedere thuiswedstrijd. In Heerenveen is voldoende parkeerruimte en dit staat dan ook duidelijk aangegeven met bebording. Toch zijn er iedere wedstrijd nog automobilisten die hun voertuigen parkeren op plaatsen waar dat niet is toegestaan, zoals bijvoorbeeld in groenstroken. De politie blijft ook de komende thuiswedstrijden toezicht houden op het parkeren.

Burgernetactie na straatroof

IJLST – De politie heeft zaterdagavond samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een straatrover. Een 17-jarige meisje uit Sneek was vanuit haar werk in IJlst onderweg naar haar huis. Op de Sudergoweg werd ze aangesproken door een voor haar onbekende automobilist. De man had zijn auto geparkeerd bij een weiland en was uitgestapt. Hij bedreigde het meisje en hij eiste geld en haar telefoon. Nadat de man dit had gekregen, ging hij er in zijn auto vandoor. Het slachtoffer ging terug naar haar werk en waarschuwde vervolgens de politie. Omdat er een goed signalement van zowel de man als de auto beschikbaar was, besloot de centralist van de Meldkamer Fryslân om een Burgernetactie te starten. Samen met de agenten keken de deelnemers naar de dader uit. Ondanks meerdere reacties van Burgernetdeelnemers werd hij niet meer aangetroffen. De politie stelt dan ook een nader onderzoek in.


Twee jongens aangehouden met inbrekerswerktuig

HERBAIJUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Harlingerweg twee inwoners van Harlingen van 17 en 18 jaar aangehouden. Surveillerende agenten waren het duo eerder die nacht tegen gekomen in Franeker op een scooter. Er volgde toen een controle en de jongens konden niet goed aangeven waarom ze in deze stad waren. In de scooter vonden de agenten handschoenen en een schroevendraaier. Het tweetal mocht vervolgens verder rijden omdat ze volgens eigen zeggen naar een kroeg gingen. Toen de twee hier later helemaal niet bleken te zijn geweest, besloten de agenten om het duo te gaan zoeken. Op de Harlingerweg in Herbaijum werden ze vervolgens aangetroffen op de scoooter. Nu bleken beide jongens ook nog een breekijzer bij zich te hebben. De Harlingers werden aangehouden voor het bezitten van inbrekerswerktuig. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.


Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging en afpersing. De man was eerder die nacht met twee meisjes in een taxi van Hurdagaryp naar Leeuwarden gereden. Op de Weaze stapten de drie uit. De Leeuwarder vertelde tegen de twee meisjes dat hij een vuurwapen had en dat ze mee moesten komen naar een café. Om maar van de man af te zijn, gaven ze hem geld en vertrokken vervolgens. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen zoeken naar de Leeuwarder. Hij werd uiteindelijk aangetroffen op het Reigerplein. Hier werd de 33-jarige aangehouden. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een vuurwapen. De Leeuwarder voor nader onderzoek ingesloten.


Automobilist aangehouden na achtervolging

WORKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 37-jarige automobilist uit Workum aangehouden. Surveillerende agenten hadden een melding gekregen dat een automobilist met hoge snelheid door de stad reed. De agenten kwamen de auto tegen en gaven de bestuurder een stopteken. Hij negeerde dit en ging er met hoge snelheid vandoor. Uiteindelijk stopte de automobilist in Hindeloopen. Hij sprong uit de auto en vluchtte te voet. Een agent wist hem te achterhalen en aan te houden. Dit ging gepaard met veel verzet en twee omstanders besloten dan ook om de agent te helpen. Uiteindelijk werd de 37-jarige geboeid en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens deze rit probeerde hij een agent nog een kopstoot te geven. Dit mislukte echter. Eenmaal aangekomen bij het politiebureau weigerde hij mee te werken aan een ademanalyse. Zijn rijbewijs werd daarom ingevorderd. Tevens werd de Workumer voor nader onderzoek ingesloten.


Stappers aangehouden voor vernieling

JOURE – De politie heeft in een horecagelegenheid aan de Midstraat een 20-jarige inwoner van Sint Nicolaasga en een 24-jarige inwoner van Diever aangehouden op verdenking van vernieling. De mannen werden betrapt toen ze in het toilet vernielingen pleegden. Het personeel waarschuwde de politie en de stappers werden dan ook aangehouden. De mannen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor vandalisme

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige inwoner van Tjalleberd aangehouden op verdenking van vandalisme. De man was eerder die nacht uit een horecagelegenheid aan de Vleesmarkt gezet. Eenmaal buiten koelde hij zijn woede op een aantal fietsen. Agenten zagen dit alles gebeuren en de man werd aangesproken. Hij kreeg het dringende verzoek om het rustiger aan de te doen en het centrum te verlaten. Hij bleef echter rondhangen en toen hij Achter de Kerk wederom tegen een fiets trapte, werd hij aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Later die nacht werd in het centrum ook nog een 19-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden voor belediging van een agent. Een 22-jarige inwoner van Heerenveen wilde ondanks diverse verzoeken niet vertrekken uit het centrum. Hij was namelijk vervelend en zocht ruzie. Ook hij werd uiteindelijk aangehouden.

Auto gestolen

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe Ford Escort met kenteken SH-BZ-01. De auto werd gestolen in de nacht van zaterdag op zondag vanaf een parkeerplaats aan de Wijnhornsterstraat gestolen. De 37-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

112Fryslan