Politieberichten van zaterdag 19 december 11:00 uur tot zondag 20 december 11:00 uur.

Burgum: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt een mishandeling die zaterdagmiddag in de Van der Ploegstrjitte plaatsvond. Daarbij werd een 64-jarige inwoner van Burgum mishandeld. De Burgumer liep samen met zijn vrouw over straat en ergerde zich aan het rijgedrag van twee automobilisten. De automobilisten waren aan het slippen en dit leverde een gevaarlijke situatie op voor de voetgangers. Toen één van auto’s vlak langs de aangever reed, sloeg deze met zijn hand tegen de auto. De bestuurder stopte en stapte uit zijn auto, waarbij deze het slachtoffer meerdere malen in zijn gezicht sloeg. De man liep daarbij hij een hoofdwond op. Daarna reed de verdachte weg. Doordat het slachtoffer het kenteken noteerde kon de politie de verdachte, een 20-jarige inwoner van Burgum, even later aanhouden op verdenking van mishandeling. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Joure: politie houdt vernieler aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige inwoner van Joure aangehouden. De man wordt ervan verdacht het interieur van het toiletgedeelte van een horecabedrijf aan de Midstraat te hebben vernield. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 25-jarige inwoner van Joure deed aangifte.

Boer: politie houdt bestuurder aan na veroorzaken ongeval
De politie heet zaterdagmiddag op de Rijksweg A31 een 40-jarige automobilist uit Kootstertille aangehouden. De man werd aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht onder invloed van drugs en/of medicijnen een aanrijding had veroorzaakt. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een bloedonderzoek. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Kollumerzwaag: politie onderzoekt mishandeling met bierglas
De politie onderzoekt een mishandeling die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond in een horecagelegenheid aan de Foarwei. Een 25-jarige inwoner van Garijp werd met een bierglas tegen zijn hoofd geslagen,  waardoor hij een fikse hoofdwond opliep. Hij heeft zich in het ziekenhuis onder medische behandeling moeten stellen. De man doet aangifte.

Leeuwarden: portier bedreigd en mishandeld
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden die ervan wordt verdachte een portier te hebben mishandeld en bedreigd. De man werd door de portier uit de horecagelegen aan de Nieuwestad verwijderd, omdat hij zich vervelend gedroeg. Eenmaal buiten sloeg hij zijn slachtoffer en hem pakte hem bij zijn keel. Vervolgens dreigde hij de portier neer te steken, daarna liep hij weg. Doordat een goed signalement werd doorgegeven, zagen de inmiddels gearriveerde agenten de verdachte een eindje verderop zitten. Toen zij hem aan wilden houden, verzette hij zich hevig. In zijn kleding troffen de agenten een mes en een vleesvork aan. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De vleesvork en het mes werd in beslag genomen.

Oudehorne: politie vordert rijbewijs beginnend bestuurder in
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 20-jarige inwoner van Oudehorne ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto rijden op de Oldeberkoperweg en besloten hem een stopteken te geven. Tijdens het gesprek bleek de man alcohol te hebben gedronken. De bestuurder werd meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 440 ug/l blies. Omdat de automobilist een beginnend bestuurder is, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 6 uur.

Drachten: politie houdt man aan voor bedreiging portier
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man bedreigde de portier van een horecagelegenheid aan de Noordkade na een woordenwisseling. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De 25-jarige portier deed aangifte.

Leeuwarden: woningbrand
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij een woningbrand in de Bagijnenstraat. De brand brak zaterdagavond rond 21.00 uur uit. De oorzaak van de brand is mogelijk kortsluiting geweest. De bewoners konden het pand tijdig verlaten. De woning liep door de brand schade op.

Drachten: politie onderzoekt autodiefstal
De politie onderzoekt een autodiefstal die vrijdag overdag plaatsvond. Een rode Volkwagen Polo, type Fox, voorzien van kenteken YT-72-SK, werd vanaf een parkeerterrein aan de Eems weggenomen. De eigenaar, een 71-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

112Fryslan