Politieberichten van zondag 2 mei.

Vrouw breekt been na val met bromscooter
ZANDHUIZEN- De politie heeft een eenzijdig ongeval afgehandeld welke zaterdagmorgen rond 11.40 uur plaatsvond op de Bekhofweg. Het slachtoffer, een 59-jarige inwoonster van Heerenveen, reed op haar scooter toen zij plotseling in de modder terecht kwam waardoor zij met haar bromscooter weggleed. De vrouw kwam lelijk ten val en brak daarbij haar been. De vrouw is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Politie houdt drie verdachten van straatroof aan
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mannen, een 17-jarige inwoner van Drachten, een 17-jarige inwoner van Roosendaal en een 15-jarige inwoner van Zevenhuizen (ZH) aangehouden. De mannen worden ervan verdacht een straatroof op de Leidijk te hebben gepleegd. Toen agenten rond 05.00 uur toevallig ter hoogte van de Leidijk reden, werden zij gewenkt door de 20-jarige aangever uit Drachten. Hij vertelde de agenten dat hij was mishandeld door twee mannen die vervolgens zijn mobiele telefoon van hem hadden afgenomen. Het slachtoffer gaf een goede beschrijving van de beide mannen. Tijdens een zoekslag in de omgeving zagen de agenten één van twee verdachten lopen. Bij het zien van de surveillancewagen nam hij de benen en verstopte zich in de bosjes. Daar kon de 17-jarige inwoner van Roosendaal worden aangehouden. Tijdens het onderzoek kwamen de agenten de 16-jarige verdachte op het spoor. Hij kon in een woning worden aangehouden. Omdat in de woning ook de telefoon van de aangever terug werd gevonden, werd de 17-jarige Drachtster aangehouden op verdenking van heling. Alle drie verdachten werden over gebracht naar het politiebureau waar zij voor werden ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor belediging
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade een 39-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man beledigde agenten toen deze hem voorbij liepen. Vervolgens liep de man een horecabedrijf binnen waarna hij even later kon worden aangehouden. Vervolgens probeerde hij nog een agent te slaan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man aangehouden na verlaten plaats aanrijding
HEERENVEEN- De politie heeft 25-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van verlaten van de plaats van een ongeval en voor het rijden onder invloed. De automobilist had op de Wetterwille, in een bocht naar de Kimslede, de macht over het stuur verloren, waarna hij met zijn auto over de kop sloeg. Vervolgens liet hij zijn beschadigde auto achter en ging er vandoor. De Lemster verstopte zich in het bedrijf waar hij werkte. Via onderzoek kwamen de agenten erachter waar de man zich bevond. Daar konden zij de man aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 300 ug/l blies. Vervolgens werd hij door de agenten gehoord en werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd. De auto raakte zwaar beschadigd.

Ruiten vernield van woningen
DOKKUM- De politie onderzoekt de vernieling van ruiten van een woningen aan de Woudweg en Bronlaan. Zaterdagavond werd rond middernacht met een kiezelsteen een thermopane ruit van de woning vernield terwijl de bewoners thuis waren. Op de Bronlaan werd eveneens een ruit van een woning vernield. Een onderzoek in de omgeving leverde niets op. De benadeelden doen aangifte.

Proces-verbaal voor belediging agenten en koningin en prinses
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 42-jarige inwoner van Haulerwijk aangehouden op verdenking van belediging. Agenten wilden op de Singel de identiteit van een man vaststellen omdat hij zich vervelend gedroeg. De agenten kregen geen medewerking waarna zij besloten de man aan te houden. Tijdens de aanhouding en de rit naar het politiebureau meende de verdachte de agenten meerder malen te moeten beledigen. Vervolgens werden koningin Beatrix en prinses Maxima door de verdachte voor rotte vis uit gemaakt. De man werd voor verhoor op het politiebureau ingesloten. Tegen de 42-jarige werd proces-verbaal opgemaakt voor belediging van de koningin en de prinses alsmede voor belediging van de politie..

Man en vrouw aangehouden voor mishandeling
SNEEK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 32-jarige vrouw en een 38-jarige man, beide inwoners van Sneek, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. In een horecabedrijf aan de Singel kregen de man en vrouw rond middernacht woorden met een 39-jarige inwoner van Sneek. In en buiten het horecabedrijf werd de man door het tweetal geschopt en geslagen. Ook zou het slachtoffer door andere personen zijn geschopt en geslagen. De man en vrouw konden worden aangehouden en werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De politie stelt nog een onderzoek in naar de mishandeling door de andere personen. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Wirdumerdijk een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling van een 36-jarige inwoonster van Noordwolde. Toen de aangeefster in de Ayttasteeg met een bekende stond te praten, werd zij lastig gevallen door de verdachte. Hij pakte vervolgens de man een fiets en gooide deze tegen haar aan. De man werd aangehouden en overgebracht naar politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De vrouw deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging en mishandeling
LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagavond op de Voorstreek een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling, bedreiging en mishandeling. De man had een 61-jarige man in een woning in de Siebe Schootstraat mishandeld. Daarnaast vernielde hij nog eigendommen van hem en bedreigde hem vervolgens. Vervolgens vertrok de verdachte en kon even later worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor werd ingesloten. De 61-jarige man deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Drie bestuurder hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zondag, 00.00 uur, Alde Dyk in Kootstertille, een 44-jarige automobilist uit Kootstertille. Hij blies 740 ug/l. Agenten zagen de man in zijn auto met twee lekke banden slingerend over de weg rijden.
Zondag, 00.34 uur, Tolhuisweg in Joure, een 56-jarige automobilist uit Joure. Hij blies 900 ug/l.
Zondag, 05.48 uur, Klein Schavernek in Leeuwarden, een 22-jarige beginnende bestuurder uit Hoorn. Hij blies 600 ug/l.[/bullets]

112Fryslan