[b]Politieberichten van zondag 2 januari.[/b]

Inbreker met gestolen auto aangehouden
HURDEGARYP/LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak en diefstal van een auto. Zaterdagavond rond 17.45 uur werd in een woning aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp ingebroken. De inbreker had een raam van de woning vernield en was naar binnen gegaan. Hij nam de sleutel van de op het erf geparkeerde auto mee en reed vervolgens weg. Rond middernacht kregen agenten dat een man mogelijk onder invloed in zijn auto weg wilde rijden van het Harmonieplein Een oplettende agent zag de betrokken automobilist even later in een auto wegrijden. Na navraag naar het kenteken, bleek dat dit de auto te zijn die eerder die avond in Hurdegaryp was gestolen. De bestuurder negeerde vervolgens diverse stoptekens van de politie. In de Pier Panderstraat kon men de auto met behulp van meerder politieauto’s klem rijden, waarna de verdachte kon worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij na een bloedproef voor verhoor werd ingesloten. In de auto troffen de agenten een kleine hoeveelheid cocaïne aan. Een 77-jarige inwoner van Tytsjerk deed aangifte.

Vrouw gewond bij eenzijdige aanrijding
HARLINGEN- De politie heeft zaterdagmiddag op de N31 een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden gewond raakte. De vrouw zat als passagier in een auto die bestuurd werd door een 28-jarige inwoner van Leeuwarden. Door nog onbekende oorzaak raakte de auto van weg en sloeg over de kop. Het slachtoffer is met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man aangehouden voor joyriding
HEERENVEEN- De politie heeft zaterdagmiddag een 37-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor het veroorzaken van een aanrijding, de plaats verlaten van de aanrijding, rijden onder invloed, joyriding en voor het rijden zonder rijbewijs. Rond 14.00 uur kregen de agenten een melding van een aanrijding die plaats had gevonden op de Koornbeursbeurs. Getuigen hadden gezien dat een auto tegen een lantaarnpaal was aangereden en vervolgens weg was gereden. Zij belden direct via 1-1-2 de politie en gaven het kenteken door. Vervolgens zijn de getuigen de betrokken auto gevolgd. In de Gruttostraat werd het beschadigde voertuig voor een woning geparkeerd waarna de bestuurder een woning binnen ging. Agenten wisten de man, die onder invloed van alcohol was, in de woning aan te houden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor waar hij meewerkte aan een ademanalyse. Daar blies hij 915 ug/l. De auto had hij zonder toestemming van een 29-jarige inwoner van Heerenveen “geleend”. Deze deed aangifte. De verdachte werd na verhoor heengezonden. Er werd proces-verbaal worden opgemaakt voor vier strafbare feiten. Daarnaast kreeg hij nog een rijverbod van 11 uur.

Inbraak in sportkantine
BLESDIJKE- De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan de Markeweg. De inbraak vond vermoedelijk plaats op zaterdagavond tussen 22.00 uur en 23.00 uur. De dader(s) wisten een deur te forceren waarna er een computer weg werd genomen. Een 52-jarige inwoner van Blesdijke deed aangifte.

Man aangehouden belediging
LEEUWARDEN- Agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag een 57-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Agenten zagen de man tegen een pand urineren waarna zij de man op zijn gedrag aanspraken. Toen hij geen identiteitsbewijs kon tonen, werd hij kwaad en meende de agenten te moeten beledigen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Woninginbraak
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een woninginbraak die zaterdag vermoedelijk tussen 14.00 uur en 21.00 uur plaatsvond in de Vincent van Goghstraat. De inbreker(s) kwamen de woning binnen door een raam te forceren. Uit woning werden een digitale kamara en een laptop weggenomen. Een 48-jarige eigenaar deed aangifte.

Twee gewonden bij aanrijding
DROGEHAM- Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt een aanrijding die zaterdagavond plaatsvond op het Hamsterplein. Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurder van een personenauto, die bestuurd werd door een 20-jarige inwoner van Kollum, in een flauwe bocht macht over het stuur kwijt. Hij raakte daarbij tegenligger die uit de richting van Augustinusga. Deze auto werd door een 26-jarige inwoner van Augustinusga bestuurd. De eerst genoemde auto gleed vervolgens door en botste frontaal tegen een boom. De bestuurder en een 19-jarige passagier raakten de aanrijding gewond aan benen, rug en nek. De andere auto kwam dwars over de weg te staan. De bestuurder uit Augustinusga kwam met de schrik vrij. De slachtoffers zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Automobilist onder invloed veroorzaakt aanrijding
WOLVEGA- De politie heeft zaterdagavond om 19.15 uur op de A32 ter hoogte van de afslag Ter Idzard een 40-jarige inwoner van Wolvega aangehouden. Hij had een aanrijding veroorzaakte terwijl hij onder invloed van alcohol was. De man reed tegen de achterzijde van een auto aan die bestuurd werd door een 50-jarige inwoner van Wolvega. Omdat de eerst genoemde bestuurder naar het gebruik van alcohol rook, belde de 50-ajrige Wolvegaaster via 1-1-2 de politie. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 955 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal. Daarnaast moest hij zijn rijbewijs inleveren en hij kreeg een rijverbod van 11 uur.

Inbraak in bedrijf
LEMMER- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Kortestreek. De inbraak heeft vermoedelijk in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsgevonden. Uit het bedrijf werd geld weggenomen. De eigenaar doet digitaal aangifte.

Alcohol in het verkeer
FRYSLÂN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In de onderstaande gevallen werd zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zondag 2 januari 1:25 uur, Marrumerweg in Ferwert, een 21-jarige beginnend bestuurder uit Hegebeintum, 360 ug/l.
Zondag 2 januari om 06:00 uur, De Wedze in Twijzel, een 29-jarige automobilist uit Twijzel, 680ug/l.[/bullets]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan