Fryslân, 02-08-2009 • Politieberichten van zaterdag 1 augustus 11.00 uur tot en met zondag 2 augustus 11.00 uur

Harlingen: inbraak in bedrijf
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Ludingaweg. In de nacht van vrijdag op zaterdagochtend kwam men binnen door het forceren van een deur. Uit het pand werd een kluis weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf heeft een 51-jarige man uit Harlingen aangifte gedaan.

Haule: brand in schuur, vee eruit
De politie stelt een onderzoek in naar een brand in een schuur aan de Dorpsstraat. Zaterdagochtend ontstond de uitslaande brand in een vrijstaande schuur waarin jong vee aanwezig was. Aanwezige medewerkers ontdekten de brand. De brandweer startte direct de bluswerkzaamheden waarbij de politie de omgeving afzetten. Met behulp van omstanders konden de 28 stuks jongvee uit de stal worden gehaald. Met uitzondering van één kalf, die gedeeltelijk verbrandde, lukte dit. De veearts heeft het beest laten inslapen. Ook de jongveeboxen in de naastgelegen schuur zijn ontruimd. Ter plaatse vernam de politie dat er mogelijk een dader het maïsveld was ingevlucht. Daarop werd een Cessna vliegtuig, met een warmtebeeldkijker de lucht ingestuurd. Er werden geen persoon getraceerd. Nadat de brandweer het vuur onder controle had kon het jongvee, dat in de weilanden was gedreven, terugkeren naar de boerderij. Dit gebeurde dankzij de hulp van meerdere dorpsbewoners. Wat de oorzaak van de brand en of er sprake is van brandstichting word onderzocht door de politie.

Drachten en Oosterzee; dieren in het verkeer
De politie heeft zaterdagmiddag op de A7 ter hoogte van Drachten een verkeersongeval afgehandeld. Daarbij liep tussen Ureterpvallaat en de afslag Drachten-West een paard los. Het paard was door de voorzijde van de trailer gesprongen en was op de rijbaan terechtgekomen. Ter plaats bleek het verkeer al stil te staan en het paard, een vijfjarige ruin al gevangen te zijn. Het paard had verwondingen aan benen en buik en werd overgebracht naar een dierenarts voor behandeling. Het verkeer kon al weer snel doorgang vinden.

Zaterdagavond vond een verkeersongeval op de Hereweg plaats waarbij vier kalveren om het leven zijn gekomen. Een 21-jarige bestuurder uit Lemmer was over het viaduct van de A6 was gereden toen hij plotseling acht kalveren op de Herenweg zag staan. De kalveren liepen de bestuurder tegemoet. Hij kon de dieren niet meer ontwijken met een aanrijding tot gevolg. Vier van de acht kalveren werden geraakt en overleden aan hun verwondingen. De levende kalveren werden in een naburig weiland gedreven en later door de eigenaar opgehaald. De eigenaar verklaarde dat de dieren uit een weiland waren ontsnapt. De auto van de Lemster is afgesleept.

Terschelling West: schipper krijgt vaarverbod van 18 uren
De politie heeft zaterdagmiddag nabij de passantenhaven een 34- jarige man uit Groningen staande gehouden voor het varen onder invloed. Diverse omstanders en de havenmeester hadden de politie gealarmeerd toen zij de schipper met zijn zeilboot zagen varen en vermoedden dat hij onder invloed verkeerde. Op het nippertje kon de Groninger aanvaringen voorkomen. Enkele malen voerde hij met zijn bootje op de stenen oever. De man onderging een blaastest waarna hij overgebracht werd naar het politiebureau voor een ademanalyse. Die analyse had 1335 ug/l (ongeveer 3,1 promille) als resultaat. Hij kreeg een vaarverbod van 18 uren opgelegd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Aldeboarn: aanrijding tussen auto en motor
De politie heeft zaterdagmiddag op de Wjitteringswei een verkeersongeval afgehandeld waarbij een 42-jarige motorrijder uit Surhuisterveen gewond raakte. Op de kruising van de Wjitteringswei met de van Sminiawei wilde een 22-jarige automobiliste uit Aldeboarn afslaan. Vermoedelijk heeft zij daarbij te ver naar links voorgesorteerd waardoor de tegemoetkomende motorrijder de zijkant van haar auto raakte. Hij kwam met zijn voertuig ten val. Per ambulance is hij met letsel aan benen en arm overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De bestuursters is naar een huisartsenpost gebracht voor controle. De voertuigen zijn afgevoerd. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Vlieland: politie houdt verkeerscontrole
De politie heeft zaterdagavond een verkeerscontrole op het eiland gehouden. Daarbij moesten in totaal 18 bestuurders van auto’s, taxi’s en bromfietsers een blaastest ondergaan. Tevens werd er een kleine verkeerscontrole gehouden op autopapieren. Er werden geen overtredingen geconstateerd.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan met 50 bolletjes
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het handelen in verdovende middelen. De verdachte werd rond middennacht gesignaleerd op de Wirdumerdyk en maakte daar contact met een bij de surveillerende agenten bekende junk. Omdat de agenten vermoedden dat er drugsverkoop plaatsvond, wilden zij de man controleren. Op het zien van de agenten zette de verdachte het op een lopen. Na een korte achtervolging werd de Leeuwarder staande gehouden. Bij de fouillering troffen agenten in totaal 50 bolletjes aan. Na onderzoek bleek dit te gaan om 23 bolletjes met heroïne en 27 gevuld met cocaïne. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor inbraak in kelderbox
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in kelderboxen aan de Eikenstraat. In de nacht van zaterdag op zondag kreeg de politie via 1-1-2 de melding dat er was ingebroken in een kelderbox en dat daarbij een bromfiets was weggenomen. Ter plaatse bleek dat in de kelder meerdere boxen te zijn opengebroken. Een getuigen kon een goed signalement van twee mogelijke daders. Door de wijk werd een zoekslag gemaakt. Aan het einde van de Eikenstraat werden twee personen aangetroffen die voldeden aan het signalement. Beide verdachten liepen vervolgens hard weg in de richting van de Groningerstraatweg. Na een achtervolging kon een 21-jarige man uit Lelystad worden aangehouden. De tweede verdachte ontsnapte. Met meerdere eenheden werd het zoekgebied uitgebreid. De tweede verdachte werd niemand meer aangetroffen. De man uit Lelystad is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Aanwezige agenten hadden het duo eerder die avond gezien nabij het Dr. Zamenhofpark. Omdat er een brommer was weggenomen werd een zoekslag gemaakt nabij het park. Op de Albert Schweitserstraat werd de brommer gevonden en kon weer teruggegeven worden aan de eigenaar.


Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor diefstal
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 48-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Getuigen hadden via 1-1-2 de politie gealarmeerd omdat zij zagen dat de man zich ophield bij de magazijndeur van een supermarkt aan het Cambuurplein. De politie kwam direct ter plaatse en troffen de Leeuwarder bij de deur aan. Net voor de komst had de verdachte, door middelen van ‘hengelen’, een bruin brood te pakken gekregen. De man werd aangehouden en na verhoor weer heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Buitenpost: man negeert vordering
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 16-jarige jongen uit Zwaagwesteinde aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan bevel. Op de Parklaan assisteerden politieagenten ambulancepersoneel na een melding van een onwelwording van een meisje. Tijdens de behandeling ter plaatse bemoeiden omstanders zich er mee. Uiteindelijk lukt het om het slachtoffer in de ambulance te krijgen. Ook hier drongen personen zich hinderlijk op waardoor door de politie ruimte moest worden gemaakt om het slachtoffer in de ambulance te krijgen. De jongen uit Zwaagwesteinde gedroeg zich hinderlijk. Hem werd verteld dat hij op afstand moest blijven. Dit werd herhaald maar de jongen wilde niet vertrekken. Op het moment dat de ambulance weg zou gaan hield hij dit gedrag vol en voldeed hij niet aan het bevel. Hij zette het op een lopen waar na een korte achtervolging hij kon worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor ander onderzoek ingesloten. Na verhoor kon de man weer naar huis. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: vechtpartij op Vleesmarkt
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige man uit Joure, een 19-jarige man uit Wolvega en een 20-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Het drietal was uit een horecagelegenheid aan de Vleesmarkt gezet. Daar waren zij het niet mee eens en wilde verhaal halen bij de portiers. Zij vielen daarbij een van de portiers aan. Door het ingrijpen van andere portiers kon veel leed worden voorkomen. Het drietal werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie stelt een onderzoek in naar een tweetal inbraken in woningen aan de Van der Kooijstraat. Tussen zaterdagavond en zaterdagnacht zag een getuige dat twee mannen door het forceren van een bovenlicht een woning probeerden binnen te dringen. Via 1-1-2 werd de politie gealarmeerd. Ter plaatse werden in de woning of omgeving geen daders aangetroffen. Verderop in de nacht, omstreeks 04.30 uur meldde een 22-jarige man uit Leeuwarden dat er in zijn woning was ingebroken. In totaal zijn er twee laptops, een computer en een flatscreen weggenomen. De benadeelde hebben aangifte gedaan.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zes proces-verbalen en rijverboden waarvan onderstaande;

[ul][li]02.45 uur: Raai in Drachten, 17-jarige jongen uit Ureterp, 250 ug/l, agenten wilden de jongen controleren op het rijden onder invloed. Op de Raai had de scooterrijder een stopteken genegeerd waarbij met hoge snelheid er vandoor ging. Tijdens de achtervolging probeerden agenten hem klem te rijden. Hierbij raakte hij de zijkant van de bus en ging er vandoor. Na een controle op het kenteken kon de beginnend bestuurder in zijn woning worden aangehouden voor het verlaten plaats na ongeval en het negeren van een stopteken. Hij blies 250 ug/l.[/li][/ul]

In één geval was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]07.25 uur: Stadrondweg-Oost in Sneek, 34-jarige man uit Rotterdam, 645 ug/l, de Rotterdammer was op de rotonde Groenedijk / Stadrondsweg rechtdoor gereden wat resulteerde in een eenzijdig ongeval. Ter plaatse werd een blaastest afgenomen en werd de bestuurder overgebracht naar het politiebureau. Gezien de uitslag van zijn ademanalyse werd zijn rijbewijs ingevorderd.[/li][/ul]

112Fryslan

})