FRYSLÂN – Politieberichten van zaterdag 18 september 11.00 uur tot zondag 19 september 11.00 uur.

Politie onderzoekt beroving
LEMMER – De politie zoekt getuigen van een beroving van 55-jarige inwoonster van Lemmer op de Lijnbaan. De vrouw had vrijdagavond boodschappen gedaan en liep vervolgens naar huis. Ze werd uit het niets aangevallen en werd daarbij geslagen. Het slachtoffer kwam ten val en raakte buiten bewustzijn. Twee, nog onbekende, omstanders hielpen de vrouw en brachten haar naar huis. Zaterdagmiddag bleek dat de vrouw haar portemonnee kwijt was. Ze belde daarop de politie en vertelde toen het verhaal van de beroving. De politie komt graag in contact met de twee mensen die vrijdagavond de vrouw hebben geholpen. Ook andere mensen die iets hebben gezien kunnen contact opnemen met de politie via 0900 – 8844.

Diefstal van koper uit transformatorstation
HEERENVEEN – De politie onderzoekt de diefstal van een grote hoeveelheid koperen kabels uit eentransformatorstation aan de Uraniumweg. In de nacht van vrijdag op zaterdag was er een stroomstoring in een deel van Heerenveen. Een monteur van het elektriciteitsbedrijf ontdekte tijdens reparatiewerkzaamheden de diefstal. Om het station binnen te komen werd een deur geforceerd. De spanning in het transformatorstation bedraagt maar liefst 10.000 volt. Het betreden van zo’n station is dan ook levensgevaarlijk. Namens het elektriciteitsbedrijf moet nog aangifte worden gedaan. Later die dag bleek ook dat in een naastgelegen pand koper was verwijderd. Een deel stond klaar om te worden vervoerd. Een 30-jarige inwoner van Oudehaske deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Bezorger laat emmer frituurvet vallen
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagochtend tijdelijk de Wirdumerdijk moeten afsluiten voor al het verkeer. Een bezorger had een emmer met vloeibaar frituurvet laten vallen. Het wegdek was daardoor erg glad geworden en een aantal fietsers gingen dan ook onder uit. De agenten sloten de Wirdumerdijk met linten af. Medewerkers van een reinigingsbedrijf kwamen ter plaatse om de straat schoon te maken. Toen alle vet was verwijderd, werd de afzetting opgeheven.

Winkeldief aangehouden
BOLSWARD – De politie heeft zaterdagmiddag een 46-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Medewerkers van een winkel aan het Marktplein hielden twee mannen in de gaten. Het personeel had het sterke vermoeden dat één van hen in het bezit was van een geprepareerde tas om zo de detectiepoortjes te kunnen omzeilen. De politie werd dan ook via 1-1-2 gewaarschuwd. Beide mannen hadden inmiddels de winkel verlaten. Een getuige volgde één van hen en op zijn aanwijzingen konden de agenten de 46-jarige man aanhouden. Bij de winkeldief werd de geprepareerde tas aangetroffen. De tas werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat hij ook nog gehoord moest worden over eerder gepleegde winkeldiefstallen in Sneek en Bolsward. Tevens bleek de man nog een gevangenisstraf van elf dagen te moeten uitzitten. De 46-jarige werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraken in kelderboxen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de inbraken in kelderboxen van een flat aan de Antillenweg. Men kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal in de centrale hal werden de deuren van zeven kelderboxen opengebroken. Het is nog onbekend wat er precies is weggenomen. Nog niet iedereen heeft aangifte gedaan. De woningbouwstichting heeft inmiddels wel de schade gerepareerd.

Agrarische Dagen goed verlopen
FRANEKER – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag met zes agenten toezicht gehouden bij het feest in de stad vanwege de Agrarische Dagen. Het was druk, maar vooral gezellig in het centrum van Franeker. Echte grote problemen deden zich dan ook niet voor. De agenten deelden vijf bekeuringen uit voor onder andere wildplassen, belediging en baldadigheid. In en rondom Franeker werd door zeven agenten van het Verkeershandhavingsteam gecontroleerd op alcohol in het verkeer. Zie voor het resultaat het politiebericht ‘alcohol in het verkeer’.

Twee jongens aangehouden na vernieling
WOLVEGA – De politie heeft twee jongens van 15 en 16 jaar aangehouden op verdenking van autospiegels. In de nacht van zaterdag op zondag liepen een man en een vrouw over de Julianaweg. Ze hoorden een klap en zagen twee jongens spiegels van een auto vernielen. De getuigen bedachten zich niet en gingen achter de jongens aan. De 16-jarige kon door hen worden aangehouden. De agenten waren inmiddels ook ter plaatse en de jongen werd aan hen overgedragen. De 15-jarige kon na onderzoek later die nacht worden aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De mogelijkheid bestaat dat er in Wolvega nog meer auto’s zijn beschadigd. De politie komt dan ook graag in contact met gedupeerde autobezitters. U kunt daarvoor bellen met 0900 – 8844.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Vervelende stappers aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 21-jarige inwoner van Utrecht en een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De jongen uit Utrecht werd aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling. De man stond bij de bar te wachten om iets te bestellen. Dit duurde volgens hem te lang en daarom greep hij een barmedewerker bij zijn t-shirt en bedreigde die vervolgens. Een omstander zag dit alles gebeuren en greep in. Deze man werd door de 21-jarige geslagen. Beveiligingspersoneel haalden de 21-jarige uit de horecagelegenheid en droegen hem over aan de gearriveerde agenten. In dezelfde zaak werd een 20-jarige inwoner van Eastermar geslagen door een 21-jarige inwoner van Leeuwarden. De Eastermarder liep door de klap een gebroken neus op. Hij werd door een agent naar het ziekenhuis in de stad gebracht. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee mannen aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Leeuwarden van 25 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 38-jarige stadsgenoot zag dat beide mannen een geparkeerde auto aan de Lieuwenburg vernielden. De man maakte foto’s van de twee daders. Dit werd gezien door het duo en ze gingen vervolgens naar de woning van de getuige. De twee Leeuwarders mishandelden vervolgens de 35-jarige man. Meerdere agenten kwamen ter plaatse en beide verdachten kon in een woning nabij de Lieuwenburg worden aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaresse van de auto moet nog aangifte doen. Haar auto raakte namelijk behoorlijk beschadigd.

Man aangehouden voor vandalisme
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van vandalisme. Een surveillerende agent zag dat de man op de Kortestreek een fiets in het water gooide. De man werd hierop aangesproken en hij kreeg een dreg van de agenten om de fiets weer uit het water te halen. Hij weigerde dit en gedroeg zich vervolgens erg vervelend. Enkele andere Lemsters gingen met de dreg aan de slag en de fiets was dan ook weer snel boven water. De 24-jarige man werd aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Hierna mocht de man het bureau weer verlaten.

Mannen aangehouden voor openlijk geweld
STROOBOS – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Stroobos van 18 en 21 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. De twee hadden de kroeg in het dorp verlaten om elders iets te gaan eten. Toen ze terug kwamen had de 59-jarige eigenaar zijn horecazaak gesloten. De jongens sloegen op de deur en de ruiten. De eigenaar liep naar de deur en opende deze. Hij zei tegen de jongens dat de kroeg was gesloten. Hierop werd de man geslagen en geschopt. De politie werd gebeld en elders in het dorp konden beide verdachten worden aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 59-jarige man deed aangifte.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse locaties in de provincie op het rijden onder invloed van alcohol gecontroleerd. Zeven bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

· Zaterdag, 23.50 uur, Heerenveensweg in Oldeberkoop, een 65-jarige automobilist uit Noordwolde, 740 ug/l;
· Zondag, 00.39 uur, Kolkstraat in Joure, een 27-jarige automobilist uit Joure, 1030 ug/l;
· Zondag, 01.00 uur, Burgemeester J. Dijkstraweg in Franeker, een 21-jarige beginnende bestuurder uit Harlingen, 555 ug/l. Tijdens de Agrarische Dagen werden in en rondom Franeker gecontroleerd op alcohol in het verkeer door zeven agenten van het Verkeershandhavingsteam;
· Zondag, 04.00 uur, Uniastrjitte in Ee, een 47-jarige automobilist uit Leeuwarden, 745 ug/l;
· Zondag, 04.20 uur, Vondelstraat in Leeuwarden, een 23-jarige automobilist uit Marssum, 585 ug/l;
· Zondag, 04.20 uur, Heerenveenseweg in Wolvega, een 33-jarige automobiliste uit Nijetrijne, 635 ug/l;
· Zondag, 05.00 uur, Sportlaan in Wolvega, een 34-jarige automobiliste uit Leeuwarden, 605 ug/l.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan