Fryslân, 19-07-2009 • Politieberichten van zaterdag 18 juli 11:00 tot zondag 19 juli 11:00 uur

De Veenhoop: éénzijdige aanrijding onder invloed
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 40-jarige inwoner van Hylaard aangehouden. De man reed onder invloed van alcohol met zijn auto in een sloot op de Kreanlanswei. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 360 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 4 uur.

Drachten: inbraak in winkel verdachte aangehouden
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-pjarige inwoner van Drachten aangehouden voor het plegen van een inbraak in en winkelbedrijf aan De Hemmen. Via 1-1-2 kwam een melding binnen dat een inbraak gaande was. Toen de politiewagen in de buurt aankwamen rijden zag een getuige zag twee mannen wegrennen. Een zoektocht in de omgeving leverde in eerste instantie niets. Toen een surveillance geleidehond werd ingezet, trof deze in de bosjes een verdachte.

In de auto van de verdachte, die in de buurt van het bedrijf stond, werden gestolen goederen zoals twee kachels, een betonschaar en onderdelen van een schommel aangetroffen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De auto en gestolen goederen werden in beslaggenomen. De tweede verdachte werd niet meer aangetroffen.

Grou: politieman omver geduwd man aangehouden
De politie heeft zondagmorgen een 29-jarige inwoner van Groningen aangehouden voor het belemmeren van de werkzaamheden en het omver duwen van een politieman. De agent die bezig was met een alcohol controle op de Stationsweg, werd lastig gevallen door een aantal personen. De problemen ontstonden omdat één van de passagiers ook wilde blazen. Toen de agent dit weigerde werd de verdachte vervelend. Toen de agent de mannen vroeg om weg te gaan omdat verder wilde gaan met zijn werkzaamheden, kreeg hij van de verdachte plotseling een duw in zijn rug waardoor hij ten val kwam. De verdachte werd direct aangehouden en is voor verhoor ingesloten. Tegen werd proces-verbaal opgemaakt. De agent liep vanwege de val schaafwonden op.

Harlingen: man aangehouden voor bezit harddrugs
De politie heeft rond middernacht een 22-jarige inwoner van leeuwarden aangehouden omdat hij in het was van harddrugs en GHB. De agenten die een melding kregen van een man die door het lint ging op de Grote Bredeplaats, troffen verdachte liggend op straat aan. Omdat de man zich niet wenste te legitimeren werd hij voor het vaststellen van zijn identiteit overgebracht naar het politiebureau. In zijn kleding troffen de agenten twee XTC pillen en een flesje met GHB aan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. De drugs werden in beslaggenomen.

Rottevalle: éénzijdige aanrijding onder invloed, auto in de sloot
De politie heeft een éénzijdige aanrijding afgehandeld die plaatsvond op de Bildreed. Naar aanleiding van een melding gingen de agenten ter plaatse waar zij de bestuurder, een 39-jarige inwoner van Rottevalle, bij zijn auto aantroffen. De auto lag in de sloot. De man verklaarde zelf de auto te hebben bestuurd en zelf de politie gebeld. De bestuurder is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar 755 ug/l blies waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast werd er nog proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. Hij kreeg een rijverbod van 9 uur.

Grou: boot gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een boot die zondagmorgen plaatsvond aan de Boogstrjitte. De boot, een klein open bootje, oranje/rood gekleurd voorzien van een buitenboord motor van het merk Mercuri (rode letters), lag aangemeerd aan de kade. Toen de eigenaar terugkwam, bleek de boot weg te zijn genomen. Een 57-jarige inwoner van Grou deed aangifte.

Marssum: poging zware mishandeling buschauffeur, verdachte aangehouden
De politie heeft een aangifte opgenomen van een 34-jarige buschauffeur in verband met een poging zware mishandeling. De chauffeur die tijdens zijn dienst op Ljouwerterdyk reed, werd plotseling bijna geraakt door groot stuk steen die door de ruit van de bus werd gegooid. Deze mistte op een haar na het hoofd van de chauffeur. De buschauffeur kon een duidelijk signalement door geven. Agenten die een onderzoek instelden troffen de verdachte aan waarna deze werd aangehouden. De verdachte, een 18-jarige inwoner van Marssum, werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Sneek: man aangehouden voor opgeven valse naam
De politie heeft zondagmorgen vroeg een 24-jarige inwoner van Sneek, op de Poortezijlen aangehouden voor het opgeven van een valse naam, agressief rijgedrag en voor het foutief parkeren. Via een melding zou een man in zijn auto met piepende banden weg rijden en hij zou agressief rijgedrag vertonen. Toen de agenten de auto met daarin de bestuurder aantroffen, gaven ze hem een stopteken waaraan hij voldeed. Vervolgens stapte de man uit zijn auto en liep kwaad op de agenten af en vertelde hen dat hij het niet eens met het feit dat hij werd staande gehouden. Toen de agenten naar zijn rijbewijs vroegen en hij dit overhandigde, kregen zij argwaan of dit wel de juiste persoon was die op het rijbewijs stond afgebeeld. Ook gaf hij de naam op die op het rijbewijs stond. Vervolgens werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor onderzoek. Daar bleek dat de man niet de waarheid had gesproken. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Surhuisterveen: openlijk geweld drie mannen aangehouden
De politie heeft drie mannen, een 21, 23 en een 24-jarige inwoner van Surhuisterveen zondagmorgen op De Kolk aangehouden terzake openlijke geweldpleging. Deze vond plaats in een horecabedrijf. Toen de agenten ter plaatse arriveerden, troffen zij de aangever, een 20-jarige man uit Burgum, bloedend op straat aan. Een andere aangever, een 22-jarige man uit Burgum, liep een blauw oog op. In het bedrijf werd de 20-jarige Burgummer zonder enige aanleiding door de één van de verdachten met een glas tegen zijn hoofd geslagen. Toen zijn vriend in gesprek met dader wilde gaan, werd ook hij geslagen. De drie verdachten zijn vervolgens aangehouden en voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Het 20-jarige slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten waar hij naar behandeling huiswaarts kon keren. Tegen de drie mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Grou: alcohol in het recreatie vaarverkeer
De politie heeft zaterdagmiddag en avond in het kader van Toezicht te water, in samenwerking met It Fryske Gea, Provinciale Waterstaat en de KLPD op het Prinses Magrietkanaal. Er werden 63 stuurlui gecontroleerd waarvan tegen twee schippers proces-verbaal werd opgemaakt. Zij bliezen 820 ug/l en 540 ug/l.

25 stuurlui hadden wel alcohol gedronken, maar bleken beneden de toegestane norm van 0,8 promille te zijn. Binnenkort wordt deze norm aangepast naar 0,5 promille.

Tijdens de controle werd nog hulp geboden aan vier opvarenden, die met hun zeilboot op de Terkaplesterpoelen om waren geslagen en te water waren geraakt.

Naast de alcohol overtredingen werden vier schippers bekeurd. Twee daarvan voor het te snel varen, één voor het niet hebben van een registratie en één voor niet aanwezig hebben van reddingsvesten.

De politie gaat deze zomerperiode meerdere controles op de Friese wateren houden.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in tien procesverbalen en rijverboden. In zes gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdag:19:45 uur, Biskopswei in De Wilgen, een 27-jarige bestuurder uit Drachten, weigering ademanalyse. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.[/li]
[li]Zaterdag 23:22 uur, Stationsweg in Grou, een 33-jarige inwoner van Oudehorne, 425 ug/l; De bestuurder moet een cursus volgen bij het CBR.[/li]
[li]Zaterdag 23:45 uur, Leeuwarderweg in Sneek, een 30-jarige inwoner van Sneek, 585 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.[/li]
[li]Zondag 01:47 uur, Terschellingstraat in Heerenveen, 62-jarige man uit Heerenveen, 875 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd .[/li]
[li]Zondag 03:30 uur,Koningin Wilhelminastraat in Harlingen, 22-jarig beginnend bestuurder uit Leeuwarden. Bij de man werd een bloedproef afgenomen omdat hij vermoedelijk onder invloed van drugs was. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.[/li]
[li]Zondag 04:38 uur, Doraweg in Lemmer, 19-jarige beginnend bestuurder uit Lemmer, 600 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.[/li][/ul]

Leeuwarden: rijden tijdens ontzegging rijbevoegdheid en onder invloed van alcohol
De politie heeft zondagmorgen een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij de Slauerhofweg in zijn auto reed, terwijl hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had. Toen de agenten hem een stopteken hadden gegeven en waaraan hij voldeed, bleek de bestuurder ook nog onder invloed van alcohol te zijn. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar 200 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})