Politieberichten van zondag 19 februari

Vernieling van geparkeerde auto’s
FRANEKER – De politie onderzoekt de vernieling van vijf geparkeerde auto’s. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden in de Rients Koopmansstraat, de Pim Mulierstraat en de Rinze werkhovenstraat van negen auto’s de spiegels omgetrapt. Vijf auto’s liepen hierdoor schade op. De eigenaren hebben aangifte gedaan.

Vernieling van mobiele viskraam
BALK – De politie onderzoekt de vernielingen van een mobiele viskraam. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden de ruiten van de geparkeerde kraam op De Finne met stenen ingegooid. Ook de spiegels werden afgebroken. De 56-jarige eigenaar uit Balk deed aangifte.

Auto gestolen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe Mercedes-Benz R350 met kenteken 89-XG-ZX. De auto werd in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen vanaf een parkeerplaats aan de Tweebaksmarkt. De 43-jarige eigenaresse uit Wytgaard deed aangifte.

Man aangehouden voor overtreden winkelontzegging
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag in een winkel aan het Zaailand een 45-jarige inwoner van Berlikum aangehouden op verdenking van het overtreden van een collectieve winkelontzegging. Het winkelpersoneel herkende de man en ze wisten dat hij een ontzegging had voor vele winkels in het centrum. Agenten hielden de man aan. Hij was bij zijn aanhouding in het bezit van een geprepareerde tas. Deze tas, bedoeld om beveiligingspoortjes te omzeilen, werd in beslag genomen. Zo ook de inhoud van de tas, diverse soorten cosmetica, waarvan het vermoeden bestond dat de man dit had gestolen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vrouw aangehouden voor heling
FRANEKER – De politie heeft zaterdag aan het begin van de avond een 31-jarige inwoonster van Franeker aangehouden op verdenking van heling. Een 14-jarige jongen uit Franeker zag de vrouw op zijn gestolen fiets fietsen. De fiets van de jongen was drie weken terug gestolen. Hij belde direct via 1-1-2 de politie en bleef ondertussen de vrouw volgen. Op het Ankerplak werd de vrouw aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. De gestolen fiets gaat terug naar de 14-jarige eigenaar.

Vrouw aangehouden voor belediging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Ruiterskwartier een 39-jarige inwoonster van Sneek aangehouden op verdenking van belediging. De vrouw riep beledigende teksten in de richting van surveillerende agenten. De 39-jarig werd daarop aangehouden. De 44-jarige vriend van de vrouw begon zich met de aanhouding te bemoeien. Ook hij werd aangehouden. Het duo was onder invloed van alcohol. De twee werden voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor vernieling
BERLIKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerder die nacht een ruit van een pand aan het Hemmemaplein in het dorp vernield. De 21-jarige liep daarbij een forse snijwond op. Toen de agenten naar de opvanglocatie reden, waar de 21-jarige man verbleef, zagen ze twee personen aan komen lopen. Eén daarvan had een forse snijwond. Het was direct duidelijk dat dit dader moest zijn. De verdachte werd aangehouden en vervolgens door de agenten overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar werd de wond van de man behandeld. Vervolgens werd de verdachte overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Een 37-jarige inwoner van Berlikum deed aangifte.

Wapen in beslag genomen
BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een woning aan de Hendrik Nanneshof twee inwoners van Bolsward van 21 en 31 jaar aangehouden. Daarnaast werden door de agenten diverse wapens in beslag genomen. In de woning was een feestje aan de gang en één van de bezoekers liep volgens getuigen met een vuurwapen te zwaaien op straat. Reden dat de politie direct via 1-1-2 werd gewaarschuwd. Meerdere agenten gingen naar de betreffende straat. Daar werd de 31-jarige Bolswarder als eerste aangehouden. Hij belemmerde het werk van de agenten en daarnaast moest de man nog een celstraf uitzitten van twee dagen. Vervolgens werd zijn 21-jarige stadsgenoot aangehouden op verdenking van bedreiging. Volgens getuigen was hij diegene die met een wapen had staan zwaaien. In de woning zagen agenten een kist staan met daarin samoeraizwaarden, klewangs, een slaghout en een kruisboog met bijbehorende pijlen. Al deze wapens werden in beslag genomen. Elders werd in de woning nog een replica van een vuurwapen aangetroffen. Het bleek te gaan om een aansteker. Ook dit nepwapen werd in beslag genomen. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Eerder dit weekend hield de politie in Hurdegaryp en Heerenveen ook al mensen aan voor overtreding van de Wet wapens en munitie.

Gewonde fietser aangetroffen op straat
HITZUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Hoofdweg eerste hulp verleend aan een 55-jarige man. Een voorbijganger had de fietser, die met midden op weg lag, gevonden. Het slachtoffer had een hoofdwond. Om onderkoeling te voorkomen werd de fietser in een deken gewikkeld. Het personeel van de ambulance kwam vervolgens ter plaatse om zich over het slachtoffer te ontfermen. De man werd gestabiliseerd en per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Vermoedelijk had de fietser te veel alcohol gedronken en was daardoor ten val gekomen. Het is onduidelijk hoe lang de man op straat heeft gelegen.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
NOARDBURGUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondaq het rijbewijs van een 19-jarige bestuurder uit Wanswert ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen dat de man met zijn 45-kilometerauto het terrein van een discotheek verliet. Omdat ze het vermoeden hadden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, kreeg hij een stopteken. De bestuurder werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar blies hij 705 ug/l, goed voor een rijverbod van tien uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Het CBR zal onderzoek doen naar de rijvaardigheid van de 19-jarige.

Ruiten politiebureau ingegooid
OOSTERWOLDE – De politie onderzoekt de vernieling van drie ruiten van het politiebureau aan de Groote Singel. In de nacht van zaterdag op zondag werden de rieten met stenen ingegooid. Volgens een getuige was dit gedaan door twee jongeren. Nader onderzoek zal dan ook volgen.

Aanhouding voor belediging
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Oude Koemarkt een 24-jarige inwoner van Sint Johannesga aangehouden op verdenking van belediging. Twee agenten liepen door het uitgaansgebied toen ze zonder enige aanleiding werden uitgescholden. De man werd daarop aangehouden. Dit ging gepaard met enig verzet. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twaalf jongeren bekennen vernielingen
SURHUISTERVEEN – De politie heeft een onderzoek naar de vernielingen in Vogeltjesbuurt afgerond. Tijdens het onderzoek werden 12 minderjarige verdachten uit het dorp gehoord. Tijdens de verhoren bekende een ieder zijn of haar aandeel.

Aanleiding
Op vrijdagavond 10 februari 2012 werden diverse vernielingen gepleegd in de Vogeltjesbuurt. Zo werd stroop en bakmeel op geparkeerde auto’s gesmeerd, een invalidenauto werd verplaatst en de afdekhoes van de voorruit werd in brand gestoken, een zonnewijzer werd vernield en van een geparkeerde auto werden de buitenspiegels afgetrapt. Ook werd de inhoud van een aantal afvalcontainers in brand gestoken in een steegje en moest een garagedeur het ontgelden doordat er tegen aan werd gesprongen.

Onderzoek
Diverse benadeelden deden aangifte en de politie startte een onderzoek. Al snel werd duidelijk dat een groep van 12 jongeren verantwoordelijk was voor de vernielingen. Alle twaalf de jongeren werden als verdachte gehoord en tijdens de verhoren bekende een ieder zijn of haar aandeel. Tegen de jongeren werd proces-verbaal opgemaakt en de vermoedelijke afhandeling van de straf zal via bureau HALT verlopen. De schade zal op de jongeren, dan wel de ouders, worden verhaald.

112Fryslan