Politieberichten van zondag 19 december.

Klappen voor voorbijganger
APPELSCHA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 25-jarige man uit Appelscha en een 24-jarige man uit Oosterwolde aangehouden voor openlijke geweldpleging tegen personen. Rond 03.00 uur liep een 34-jarige man uit Appelscha over de Teunis Geessienweg en zag op de hoek van de straat dat een auto in de berm vastzat. In het voertuig zaten twee personen. Er werd zeer veel gas gegeven waaruit bleek dat het niet lukte uit de berm te komen. De 34-jarige gaf bij de jongens aan dat het zo niet ging lukken. Beide heren waren kennelijk daar niet van gediend waarna de man meerdere klappen van beide mannen moest incasseren. Het slachtoffer wist te vluchten waarna de politie werd gealarmeerd. De aangifte werd opgenomen waarbij het slachtoffer een goed signalement van de daders en het voertuig kon geven. Op basis daarvan werd door diverse politie-eenheden uitgekeken naar het voertuig in de omgeving van Appelscha en Oosterwolde. Door het achterhalen van gegevens werd poolshoogte genomen bij de woning van de verdachte uit Oosterwolde. Aan de Dorpsrichterstraat trof de politie de 24-jarige aan. De man uit Appelscha had zich in de achtertuin van de woning verstopt. Sporen in de sneeuw verraden zijn verstopplek waarna ook hij werd aangehouden. Beide werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werden zij zaterdagmiddag heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Dankzij ambulancepersoneel verdachte achterhaald
DRACHTEN – De politie heeft zaterdagmiddag een 19-jarige man uit Siegerswoude aangehouden op verdenking van mishandeling. Rond 15.00 uur kreeg de politie de melding dat een jongen was geslagen op het Noordereind. De dader zou zich in de omgeving hebben verstopt. De ambulance ging ook ter plaatse voor de behandeling van het 17-jarige slachtoffer uit Drachten. Kort daarna kwam de politie ter plaatse die op aanwijzing van het ambulancepersoneel de verdachte achter een bedrijfspand aantrof. Bij het zien van de agenten zette de 19-jarige het op een lopen. Ondanks een achtervolging verloren de agenten de man uit het oog. Meerdere politie-eenheden keken uit naar de verdachte die hem met nog een jongen op een scooter zagen rijden waarna zij werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Als snel bleek de scooterbestuurder niets met de mishandeling te maken te hebben. Bij de 19-jarige verdachte werd bij de fouillering een gebruikershoeveelheid hash en enkele wikkels met vermoedelijk speed aangetroffen waarna dit in beslag werd genomen. Er volgde een verhoor waarna de man werd heen gezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer moest zich met verwondingen aan het gezicht en heup onder doktersbehandeling laten stellen. Daarna heeft hij op het politiebureau aangifte gedaan.

Pepperspray nodig om verdachte aan te houden
NOARDBURGUM – De politie heeft zaterdagavond een 21-jarige man uit Noardburgum aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 21.50 uur kreeg de politie de melding van een ruzie op de Zevenhuisterweg waarbij twee jongens en een meisje waren betrokken. Agenten gingen ter plaatse en vroegen aan de betrokkenen wat er aan de hand was waarbij de 21-jarige verbaal agressief reageerde. Toen de agenten hem rustig wilden krijgen schopte de verdachte een van de agenten tegen de benen waarna de agent ten val kwam. Vervolgens werd geprobeerd de man aan te houden. De man verzette zich hevig en probeerde de agenten te slaan en haalde uit om te schoppen. Het lukte niet om de man onder controle te krijgen. Om het verzet en het geweld te breken gebruikten de agenten pepperspray. Hierdoor bedaarde de verdachte en kon hij in de boeien worden geslagen. Voor nader onderzoek werd hij op het politiebureau ingesloten. Na verhoor werd hij zondagochtend heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na vernieling ruit
GROU – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 16-jarige jongen uit Grou aangehouden op verdenking van vernieling. Omstreeks 04.15 uur kreeg de politie de melding van de vernieling van een ruit van een winkel op het Halbertsmaplein. Getuigen hadden gezien dat de 16-jarige dit had gedaan en zij alarmeerden via 1-1-2 de politie. De verdachte was nog in de buurt en kon direct worden aangehouden. Voor nader onderzoek werd hij ingesloten. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. De 40-jarige eigenaresse van de winkel uit Grou heeft aangifte gedaan.

Middelvinger opsteken
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 30-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor belediging. Eerder die nacht had de Leeuwarder een boete gekregen voor wildplassen op het Ruiterskwartier. Even later kwam de verdachte langs de agenten fietsen die nog op het Ruiterskwartier stonden. Daarbij stak de verdachte de middelvinger op naar de agent die hem had beboet. Voor belediging werd de 30-jarige aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Vervelend gedrag
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige man uit Wjelsryp aangehouden op verdenking van verstoring van de openbare orde. In een eetgelegenheid aan de Oude Koemarkt zette hij de boel op stelten. De man was behoorlijk onder invloed van alcohol. Hij schold daarbij een medewerker uit. Een klant maakte hierover een opmerking waarna deze door de verdachte werd belaagd. Eerder die avond viel de verdachte door zijn vervelende gedrag bij agenten op. Daarbij had hij voor wildplassen al een boete gekregen. Na het incident in het cafetaria werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. De politie maakt proces-verbaal op.

Lopen over auto
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Dokkum aangehouden voor baldadigheid/vernieling. Surveillerende agenten zagen dat de verdachte op de Markt over een auto liep. Hierop werd hij aangehouden. Na verhoor op het politiebureau werd hij heengezonden. De 20-jarige eigenaar van de auto uit Dokkum bekijkt of zijn voertuig schade heeft opgelopen. De verdachte heeft een bekeuring voor baldadigheid gekregen.

Diefstal van GSM
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 44-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. In een uitgaansgelegenheid aan het Ruiterskwartier hadden getuigen gezien dat de man een telefoon, die kort daarvoor op een statafel neergelegd, wegnam. Het personeel hield de man aan en buiten werd hij overgeleverd aan de gealarmeerde politie. De telefoon kon worden teruggegeven aan de 22-jarige eigenaresse uit Leeuwarden. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden.

Diefstal koperen leidingen
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 43-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van diefstal. Op de Jan Kannekenstraat zagen surveillerende agenten dat twee mannen met een flink aantal koperen leidingen liepen. Gezien het tijdstip van 01.00 uur spraken zij hen aan en vroegen naar de herkomst van de koperen leidingen. De 43-jarige en de andere man gaven aan dat zij het materiaal hadden gevonden. De agenten geloofden dat niet waarna zij hen mededeelden dat beide heren waren aangehouden op verdenking van diefstal. Daarbij zetten de man die de Sneker vergezelde het op een sprinten en kon hij niet meer achterhaald worden. De 43-jarige werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Na verhoor werd hij heengezonden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Wildplasser verzet zich hevig
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 44-jarige man uit Marum aangehouden vanwege wederspannigheid. Omstreeks 04.20 uur zagen agenten de man plassen op de Oude Koemarkt. Zij wilden hem daarvoor een bekeuring geven. De man begon direct te schreeuwen en wilde zich niet legitimeren. Hiervoor werd hij aangehouden om zijn identiteit te kunnen vaststellen. Meerdere vrienden van de verdachte bemoeiden zich met het vooral waardoor de man kans zag te ontsnappen. Dat was van korte duur want agenten hadden hem snel alweer onder controle. De 44-jarige verzette zich hevig bij zijn aanhouding. Hierdoor kwam een agent ten val. De agenten probeerde de verdachten te boeien maar hij bleef zich verzetten. Na het toepassen van geweld kon de man uiteindelijk worden overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Na verhoor werd hij zondagochtend heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het wildplassen, niet in het bezit van een identiteitsbewijs en het verzet bij aanhouding.

Mishandeling na ontzegging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht zaterdag op zondag een 24-jarige man uit Wieringerwerf aangehouden op verdenking van mishandeling. Om 01.40 uur werd de verdachte de toegang ontzegd bij een uitgaansgelegenheid op de Nieuwestad. Hierdoor ontstond er een opstootje tussen de 24-jarige en een 37-jarige portier uit Dronrijp waarbij werd geslagen. De politie werd gealarmeerd waarna de man werd aangehouden. Hij verzette zich daarbij hevig maar agenten konden hem onder controle houden waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten. De portier heeft aangifte gedaan.

Alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol.

[bullets]In de gemeente Dongeradeel werd gedurende de nacht een rijdende alcoholcontrole op diverse locaties gehouden. In totaal werd bij ruim 20 bestuurders een blaastest afgenomen. Er werden geen overtredingen geconstateerd.[/bullets]

In de onderstaande gevallen werd zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]23.45 uur, Tochmalaan in Kollum, 25-jarige man uit Kollum, 815 ug/l, betrof een beginnend bestuurder die met zijn voertuig tegen een boom was gereden.
03.43 uur, Wijde Noorderhorne in Sneek, 20-jarige man uit Sneek, 430 ug/l, betrof een beginnend bestuurder die surveillerende agenten opviel om dat hij meerdere malen het toerental van de motor omhoog liet gaan en met hoge snelheid vertrok. Agenten volgden hem en op de Wijde Noorderhorne werd hij staande gehouden. Na een blaastest volgde een ademanalyse waardoor gezien het resultaat een invordering volgde. Omdat de 20-jarige zijn rijbewijs niet kon overleggen werd zijn auto voorlopig in bewaring gesteld.
04.06 uur, Pastoorslaantje in Oldeberkoop, 26-jarige man uit Oldeberkoop, 605 ug/l.[/bullets]

112Fryslan