Zondag 19 augustus

Politieberichten van zondag 19 augustus

Sierraden weg bij inbraak

EE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning aan de Humaldawei welke zaterdagochtend tussen 07.00 uur en 12.30 uur plaats vond. Men is de woning binnen gekomen na het forceren van de voordeur waarna geld en sierraden werden weggenomen. De 54-jarige eigenaresse deed aangifte.

Schipper onder invloed van alcohol

SNEEK – De politie heeft zaterdagmiddag omstreeks 13.00 uur proces-verbaal opgemaakt tegen een 46-jarige schipper uit Sneek die onder invloed van alcohol op de Koopmansgracht op zijn kajuitboot vaarde. Getuigen hadden gezien dat de man waarschijnlijk onder invloed van alcohol vaarde en dat hij bij het aanmeren een andere boot had geraakt. Deze boot raakte hierbij beschadigd. De schipper werd vervolgens door ter plaatse gekomen agenten overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 820 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw raakt bekneld tussen twee auto’s

HAULERWIJK – De politie heeft zaterdagmiddag omstreeks 14.20 uur op de Schipper een ongeval afgehandeld waarbij een 70-jarige inwoonster van Blomberg gewond raakte. De vrouw was haar auto aan het uitladen en vroeg haar man de ruiten van de auto open te zetten. Deze draaide vervolgens de sleutel in het contactslot om de elektrische ramen te bedienen. Hij draaide echter de sleutel te ver door waardoor de auto startte en vooruit reed. Het slachtoffer stond op dat moment voor de auto en raakte bekneld tussen haar eigen auto en een andere geparkeerde auto. Zij werd per ambulance met letsel aan het been overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Man aangehouden na vernielen motor

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond omstreeks 18.45 uur op de Lieuwenburg een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Op straat ontstond een conflict in de relationele sfeer waarbij meerdere personen betrokken waren. Waaronder ook een 46-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij had zijn motorfiets een stukje verderop geparkeerd. Op een gegeven moment liep de 29-jarige naar de motor toe en gooide deze om. De motor liep hierdoor schade op waarvan de eigenaar aangifte van deed. De inmiddels ter plaatse gekomen agenten hielden de verdachte vervolgens aan. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Fietser gewond na aanrijding met scooter

DRACHTEN – De politie heeft zaterdagavond omstreeks 19.40 uur een aanrijding op de Overstesingel afgehandeld waarbij een 67-jarige fietser uit Drachten gewond raakte. De man fietste op de fietsbrug toen hem een scooter, bestuurd door een 20-jarige inwoner van Drachten, tegemoet kwam. De 20-jarige werd verblind door de zon en zag de fietser over het hoofd waarna zij in botsing kwamen. De 67-jarige werd per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding

TJALLEBERD – De politie heeft zaterdagavond omstreeks 19.30 uur op de A7 het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige automobilist uit Boelenslaan. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 184 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Man valt van hooizolder

HUNS – De politie heeft zaterdagavond omstreeks 22.00 uur op de Huns de hulpdiensten geassisteerd bij een ongeval waarbij een 56-jarige inwoner van Winsum gewond raakte. De man was op de hooizolder aan het werk toen hij gegrepen werd door een transporteur van strobalen. Hierdoor viel hij een paar meter naar beneden. Meerdere hulpdiensten kwamen ter plaatse, onder andere de traumaheli. De man werd per ambulance met hoofd- en schouderletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drie mannen aangehouden voor poging inbraak

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond omstreeks 23.45 uur een 32-, 33- en 53-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging inbraak in een gebouw aan de Archipelweg. Een getuige zag dat het drietal zich verdacht ophield en een pand binnen ging. Zij belde hierop de politie via 1-1-2 en gaf een duidelijk signalement door. Op basis hiervan konden de drie mannen, die ondertussen het gebouw weer hadden verlaten, worden aangehouden op de Insulindestraat. Zij werden vervolgens ingesloten op het politiebureau. De politie onderzoekt nog wat de mannen precies in het pand deden.

Man aangehouden na vernielen ruit

BERLIKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Hemmemaplein een 22-jarige inwoner van de gemeente Leeuwarderadeel aangehouden op verdenking van vernieling. De man had in een horecagelegenheid gevochten en had daarbij een raam kapot geslagen. Op aanwijzing van getuigen kon de verdachte vervolgens buiten worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten.

Man en vrouw aangehouden

APPELSCHA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Van Emstweg een 24-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Zuidlaren aangehouden. Surveillerende agenten reden langs een groepje personen. Tijdens het voorbij gaan beledigde de man de agenten. Hierop spraken zij hem aan en vroegen hem meerder keren om zich te legitimeren. Dit weigerde hij waarop hij werd aangehouden. Ondertussen gedroeg de vrouw zich zeer vervelend richting de agenten en bemoeide zich met het gesprek. Omdat zij de agenten belemmerde hun werk te doen werd haar meerdere keren gevraagd weg te gaan. Toen zij dit bleef weigeren werd ook zij aangehouden. Beide verdachten werden voor verhoor ingesloten op het politiebureau.

Man aangehouden voor vernielen ruiten

AUGUSTINUSGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op De Opslach een 23-jarige inwoner van Harkema aangehouden op verdenking van vernieling. De man had een aantal ruiten van een woning vernield. De eigenaresse (leeftijd onbekend) was op dat moment thuis en belde de politie die de verdachte even later voor dezelfde woning kon aanhouden. De aanleiding van de vernieling ligt vermoedelijk in de relationele sfeer. De 23-jarige werd vervolgens ingesloten op het politiebureau.

Man aangehouden voor openbare dronkenschap

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Weaze een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap. Na een melding troffen agenten de man onder invloed van alcohol liggend op straat aan. De Leeuwarder veroorzaakt vaker overlast. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij door een GGD-arts werd onderzocht. Naast een proces-verbaal werd hem ook een 28 dagen gebiedsverbod uitgereikt waardoor hij voor die periode het veiligheidsrisicogebied niet mag betreden.

Gebiedsverbod

Het gebiedsverbod is een bestuurlijke maatregel om overlast van bekende verslaafden, dak- en thuislozen en drugsdealers tegen te gaan. Eerst krijgt de overlastpleger een waarschuwing. Als hij binnen zes maanden een volgende overtreding in het gebied pleegt krijgt hij een 24-uurs verbod. Binnen zes maanden daarna een 14 dagen verbod en binnen zes maanden daarna een 28 dagen verbod. Op dit moment hebben zo’n 51 bekende overlastgevers een waarschuwing of een gebiedsverbod gehad voor het veiligheidsrisicogebied. Vijf daarvan hebben op dit moment een 28 dagen verbod.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed

FRYSLÂN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plaatsen gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. Meerdere keren werd hiervoor proces-verbaal opgemaakt en in twee gevallen werd daarnaast ook het rijbewijs ingevorderd. Deze bestuurders werden tevens bij het CBR aangemeld voor het Alcoholslotprogramma. Het gaat hierbij om de volgende gevallen:
* 03.55 uur op de Reidswal in Metslawier, een 45-jarige automobilist uit Dokkum, blies 715 ug/l, agenten zagen de bestuurder met groot licht al slingerend over de weg rijden;
* 04.00 uur op de Zuiderzeerstraat in Lemmer, een 33-jarige automobiliste uit Vorden, blies 645 ug/l.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan