Zondag 19 april

Fryslân, 19-04-2009 • Persberichten van zaterdag 18 april 09:00 uur tot zondag 19 april 11:00 uur

Drogeham: aanrijding trekker met fietser
(bericht zat er gisteren ook bij; nu aangevuld met ontbrekende gegevens)

De politie heeft zaterdagmorgen een aanrijding afgehandeld op de Lytse Wei, waarbij een 25-jarige fietsster uit Kootstertille gewond raakte. Een 64-jarige bestuurder van een tractor uit Eastermar reed vanuit de richting Harkema in de richting Drogeham toen hij rechtsaf het land op reed. Hierbij zag hij waarschijnlijk het van achteren komende vrouw niet aan komen fietsen. De vrouw kon de trekker niet ontwijken en viel. Ze is ter controle per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

Oudeschoot: ongeval met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag een ongeval op de A32 afgehandeld, waarbij twee personen gewond raakten. Een 22-jarige automobilist uit Harderwijk reed vanuit de richting Wolvega in de richting Leeuwarden, toen de automobilist voor hem plotseling hard op de rem trapte. De man moest hierdoor een noodstop maken, week uit naar rechts en raakte in de slip. Na een draai om zijn as kwam hij via de middenberm tegen de vangrail tot stilstand. In de auto zaten vier personen, twee van hen zijn met nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd (leeftijd en woonplaats onbekend).

Dokkum: naaktrijder aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag op de Dongeradyk een 23-jarige man uit Warfhuizen aangehouden op verdenking van openbare schennis van eerbaarheid. Rond 15:30 uur kwam een melding binnen dat twee vrouwen op de Helling door een man aangesproken waren,die naakt achter het stuur van zijn auto zat. Op basis van het doorgegeven kenteken kon de man op de Dongeradyk aangehouden worden en werd hij overgebracht naar het bureau. Hier gaf hij aan op het parkeerterrein een afspraak te hebben waar hij op wachtte. Na verhoor mocht hij het bureau met een proces-verbaal weer verlaten.

Harlingen: fietsster geschept door auto
De politie heeft zaterdagmiddag op de Zuidoostersingel een aanrijding afgehandeld waarbij een 56-jarige vrouw uit Harlingen gewond raakte. De vrouw werd op haar fiets door een nog onbekende oorzaak, geschept door een 21-jarige plaatsgenoot. Het slachtoffer is ter controle per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht.

Leeuwarden: man aangehouden na vernieling ruiten
De politie heeft zaterdagavond in de Dahliastraat een 66-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernielingen. Nadat de man door kinderen gepest werd, ging hij met een hamer achter de kinderen aan en vernielde vier ruiten van de woning van één van de kinderen. Ook bedreigde hij de vader van het kind met de hamer. De 45-jarige vader deed aangifte.

Drachten: man aangehouden na bedreiging
De politie heeft zaterdagavond op de Schwartzenberghlaan een 18-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging. Nadat op straat iets over het voetballen gezegd werd, ontstond ruzie tussen de verdachte en een 42-jarige plaatsgenoot. Hierbij bedreigde de verdachte zijn plaatsgenoot met een kapotgeslagen bierflesje en een pistool. De inmiddels gealarmeerde politie hield de verdachte aan en bracht hem over naar het bureau voor nader onderzoek. Na verhoor mocht hij het bureau met een proces-verbaal weer verlaten. De 42-jarige man deed aangifte.

Harlingen: man rijdt fietsster aan
De politie heeft zaterdagavond een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de JR Thorbeckestraat, waarbij een onbekend meisje gewond raakte. Een 39-jarige man uit Harlingen reed vanaf de Groen van Prinstererstraat de JR Thorbeckestraat in. Hierbij zag hij twee meisje die vanachter de flat op de Groen van Prinstererstraat de JR Thorbeckestraat inreden over het hoofd. Hij kon één van de meisjes niet meer ontwijken. Het meisje is met letsel aan haar arm naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Poppenwier: auto in het water
De politie heeft zaterdagvond op de Poppenwiersterdyk een ongeval afgehandeld waarbij een 23-jarige man uit Leeuwarden gewond raakte. Een 22-jarige man uit Poppenwier kwam vanuit de richting Raerd en moest uitwijken voor een overstekend dier. Hierbij kwam hij in de berm terecht en raakte na een stuurcorrectie in de slip. De auto sloeg een paar keer over de kop en kwam in de sloot tot stilstand. De chauffeur bleef hierbij ongedeerd, maar zijn passagier is met letsel aan zijn schouder door een omstander naar het ziekenhuis gebracht.

Opeinde: dronken man aangehouden
De politie heeft zaterdagavond laat op de Hegedyk een 29-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van openbaar dronkenschap. Na een melding dat op de Hegedyk drie personen op straat zouden liggen, troffen agenten de verdachte met bebloed hoofd op straat aan. Zijn vrienden stonden eromheen en gaven aan dat de man gedronken had. De agenten probeerden de man door zijn vrienden naar huis te laten brengen. Toen de man echter agressief werd en in een tuin ging liggen, besloten zij hem aan te houden. Bij de aanhouding verzette de verdachte zich echter hevig en bemoeiden ook zijn vrienden zich ermee. Een politiehond en collega’s werden ingezet om de verdachte aan te houden en de situatie op straat weer tot rust te brengen. De man werd overgebracht naar het bureau en mocht vanmorgen het bureau met een proces-verbaal weer verlaten.

Leeuwarden: man aangehouden na mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een discotheek op de Nieuwestad een 25-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 20-jarige vrouw uit Leeuwarden had bij de portier gemeld dat zij van de verdachte een kopstoot gekregen had. De portier belde met de politie, welke de verdachte ter plekke aanhouden kon. De man werd overgebracht naar het bureau, waar hij voor nader onderzoek ingesloten werd.

Balk: man aangehouden na mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuiderzeestraat in Lemmer een 31-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van mishandeling. Eerder die avond had een 19-jarige vrouw uit De Bult tegenover de politie verklaard dat de verdachte, om onduidelijke reden, een fiets op haar had gegooid. De vrouw gaf een signalement van de dader door. Even later zag een agent de verdachte in een auto wegrijden en waarschuwde collega’s. Die zagen de verdachte rijden en na een achtervolging konden ze hem op de Zuiderzeestraat een stopteken geven en aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Gorredijk: auto in water geduwd
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een auto die in de nacht van zaterdag op zondag rond 02:00 uur bij het Easterein in het water geduwd is. Getuigen hadden lawaai gehoord en zagen de auto in het water liggen. Een berger is ruim een uur bezig geweest de auto uit het water te krijgen. De 46-jarige eigenaar uit Gorredijk heeft aangifte gedaan.

Mûnein: vrouw aangehouden
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Klaas Rienewerfstrjitte een 36-jarige vrouw uit Mûnein aangehouden. De vrouw was vanwege relationele problemen naar de woning van een 27-jarige plaatsgenote gereden. Hier ramde zij eerst de auto van het slachtoffer. Daarna drong zij zich de woning binnen door de ruiten in te slaan, waar zij de vrouw, die zich inmiddels had opgesloten in een kamer, met een steekwapen bedreigde. De inmiddels gealarmeerde politie kon de verdachte aanhouden en heeft haar voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Joure: man aangehouden na vernielingen
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Scheen een 18-jarige man uit Scharsterbrug aangehouden op verdenking van vernielingen. Een 44-jarige man werd wakker van lawaai en zag drie jongens in zijn tuin vernielingen aan de bloembakken plegen. De man ging met zijn hond achter de jongens aan en kon de 18-jarige verdachte aanhouden. Deze nam hij mee terug naar zijn woning, waar hij de politie belde. Agenten namen de verdachte van de man over en brachten hem voor verhoor naar het bureau.

Koudum: jongen aangehouden na klappen
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de DS. L. Tinholtstraat een 17-jarige jongen uit Bakhuizen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Na een melding van een vechtpartij in een horecagelegenheid, troffen agenten buiten een 19-jarige man. Deze gaf aan binnen geslagen te zijn door een groepje jongens dat ruzie zocht. Deze hadden hem naar de grond gedrukt, geschopt en met helmen geslagen. Het slachtoffer liep door de vechtpartij letsel aan zijn hand op. Buiten werd hij weer geslagen. Het slachtoffer wees de 17-jarige jongen aan als de persoon die hem geslagen had. Hierop werd de verdachte aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau.

Balk: man aangehouden voor brandstichting
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Bogermanstraat een 27-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van brandstichting. Een beveiligingsbeambte van een horecagelegenheid belde de politie met de melding dat een man daar iets in brand aan het steken was. Ter plaatse zagen agenten een man in de buurt van het brandje. De beveiligingsbeambte bevestigde dat dit de man was die hij het brandje had zien aansteken. Agenten hielden de verdachte aan, waarna hij op het bureau voor nader onderzoek werd ingesloten.

Gorredijk: ruiten ingeslagen
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het inslaan van ruiten bij ongeveer vijftien panden aan en nabij de Stationsstraat in de nacht van zaterdag op zondag. Een getuige is nog op de fiets gestapt om drie jongens in donkere kleding op de fiets te volgen, maar kon deze niet meer achterhalen. De getroffen bedrijven moeten nog aangifte doen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in tien processen-verbaal en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdag 19:20 uur, Leechlan in Grou, 62-jarige man uit Amsterdam, 870 ug/l; na een melding dat de man slingerend over de A32 reed en daarbij ter hoogte van Akkrum een vangrail schampte, kreeg hij op de Leechlan van agenten een stopteken. Hier voldeed hij niet aan, waarna de agenten hem inhaalden en hun auto dwars op de weg zette om de man tot stoppen te dwingen. Hierna kon de man naar het bureau overgebracht worden voor een ademanlayse.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag 05:25 uur, Hoofdweg in Damwouden, 21-jarige bestuurder uit Broeksterwoude, 455 ug/l, beginnend bestuurder.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan