Politieberichten van zondag 18 september

Snelheidscontroles op klachtlocaties

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdag op drie locaties, waar vaak geklaagd wordt over te snel rijdende voertuigen en waar een maximum snelheid geldt van 50 km/u, radarcontroles gehouden. Op de Julianalaan werden 2514 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 178 te snel reden. De snelste bestuurder reed hier 83 kilometer per uur. In Wytgaard werden op de Hegedyk 261 voertuigen gecontroleerd. Hier werden 70 overtredingen geconstateerd, met 76 kilometer per uur als negatieve uitschieter. Op de Planetenlaan in Leeuwarden werden 975 voertuigen gecontroleerd. Hiervan reden er 211 overtredingen te snel en was 84 kilometer per uur de hoogst gemeten snelheid.

Inbraak in studentenwoning

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een studentenwoning. Tussen vrijdag 15.00 uur en zaterdag 13.00 uur is men de woning, na het forceren van een deur, binnengekomen. In het pand wonen meerdere studenten. Alle kamers zijn overhoop gehaald. Twee laptops werden weggenomen. De studentes hebben aangifte gedaan. Er werd een buurtonderzoek gestart en de technische recherche heeft ter plaatse een sporenonderzoek ingesteld.

Fietser aangereden

DOKKUM – De politie heeft zaterdagmiddag een verkeersongeval op de Dr. Nic. Radbodusstraat afgehandeld. Een 85-jarige fietser uit Dokkum verliet rond 12.30 uur een parkeerplaats en reed de rijbaan op in de richting van de Woudweg. Op dat moment naderde een 21-jarige automobilist uit Dokkum en die de fietser niet meer kon ontwijken. De 85-jarige kwam door de aanrijding ten val. Met enkele schaafwonden is de man voor controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Winkeldiefstallen

FRYSLAN – De politie heeft zaterdag op twee locaties in Fryslân verdachten aangehouden op verdenking van het plegen van winkeldiefstal. Dat ging om de volgende gevallen:

*SNEEK – Door het personeel van een winkel aan de Singel werd omstreeks 12.55 uur een 53-jarige man uit Leeuwarden aangehouden nadat hij een USB cardreader had gestolen. De Leeuwarder werd overgedragen aan de politie. Op het bureau werd hij verhoord en daarna heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

*BOLSWARD – Een winkeleigenaar ontdekte omstreeks 14.00 uur dat twee Roemenen, een 31-jarige vrouw en een 22-jarige man, met geprepareerde tassen goederen hadden gestolen vanuit een drogisterij aan het Marktplein. De eigenaar belde direct via 1-1-2 de politie die het duo kort daarna kon aanhouden. In de tassen zaten diverse cosmeticagoederen. Voor nader onderzoek zijn de verdachten op politiebureau ingesloten. Er werd aangifte gedaan.

Bestuurder gezocht na aanrijden fietsster

SNEEK – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een bestuurder die na een aanrijding doorreed. Een 14-jarige fietsster uit Sneek werd op de Lemmerweg zaterdag omstreeks 13.30 uur van achter aangereden door een bestuurder van een kleine zwarte auto. De fietsster kwam ten val en liep daarbij een flinke schaafwond en beschadigde kleding op. De bestuurder heeft de 14-jarige nog wel aangekeken maar is daarna vertrokken in de richting van het centrum. De politie komt graag in contact met getuigen of de betreffende bestuurder. Dat kan via telefoonnummer 0900 – 8844. Buurtagent Chantal Manten deed eveneens de getuigenoproep via haar twitter [url]www.twitter.com/chantal_manten[/url]

Eenzijdig ongeval

VEENKLOOSTER – De politie heeft zaterdagavond een eenzijdig verkeersongeval op de Keningswei afgehandeld. Door onbekende oorzaak verloor omstreeks 19.35 uur een 24-jarige automobiliste uit Zwaagwesteinde de macht over het stuur. Zij raakte van de weg waarna de automobiliste in de sloot tot stilstand kwam. Hulpdiensten kwamen ter plaatse waarbij de 24-jarige uit het voertuig werd gehaald. Met onbekend letsel is de vrouw per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Mishandeling met whiskyfles

LEEUWARDEN – De politie stelt een nader onderzoek in naar een openbare geweldpleging tegen personen die plaatsvond omstreeks 22.00 uur op de Potmarge. Een groepje jongeren stond op de Potmarge onder een tunneltje toen een groep andere jongens bij hen kwam staan. Een van de jongens, een 19-jarige man uit Leeuwarden, werd zonder aanleiding vastgepakt en op zijn hoofd geslagen met een whiskyfles. Daarna ging de groep ervandoor. Ook twee andere aanwezige jongens raakten door de mishandeling gewond. Alle drie werden met hoofdwonden voor behandeling per ambulance overgebracht naar het MCL. Na behandeling in het ziekenhuis werd op het politiebureau aangifte gedaan.

Automobilist onder invloed

TERWISPEL – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 01.15 uur het rijbewijs ingevorderd van een 39-jarige automobilist uit Drachten. Surveillerende agenten zagen de bestuurder slingerend rijden tussen Gorredijk en Terwispel. Op de carpoolplaats op de Koaiboask konden de agenten hem controleren. Na een blaastest werd op het politiebureau een ademanalyse afgenomen. Deze had 610 ug/l als resultaat. Goed voor een rijverbod van 6 uren. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na poging diefstal

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 50-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Op de Eebuurt was een 54-jarige man rond 02.00 uur wakker geworden van geluiden en opende zijn gordijnen. Op dat moment zag hij dat twee mannen zijn tuinbankje aan het inladen waren. De man schreeuwde dat ze de tuinbank moesten laten staan en sloeg op de ramen. Het duo reed vervolgens in een auto weg. Direct werd de politie via 1-1-2 gealarmeerd. De aangever kon een goed signalement en kenmerken van het voertuig doorgeven. Agenten troffen op de Keizerskroon de betreffende auto aan. In een woning werd de 50-jarige verdachte aangetroffen. Hij voldeed aan het signalement. Op het politiebureau is hij ingesloten. Naar de tweede verdachte doet de politie onderzoek. De 54-jarige man heeft aangifte gedaan.

Bromfietser in bezit van boksbeugel

KOUDUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige man uit Balk aangehouden voor een verkeersovertreding en het negeren van een stopteken. Surveillerende agenten zagen omstreeks 02.25 uur de 22-jarige bromfietsbestuurder rijden zonder achterverlichting. Zij wilden hem controleren. De man kreeg een stopteken waaraan hij niet voldeed. Met hoge snelheid ging hij ervandoor. Na een achtervolging kon de bromfietser op de Tjalke van der Walstraat worden aangehouden. Voor nader onderzoek werd hij ingesloten op het politiebureau. Bij de fouillering werd een boksbeugel aangetroffen. Deze werd in beslag genomen.

Autobrand

DRIESUM – De politie stelt een onderzoek in naar een autobrand waarbij brandstichting niet wordt uitgesloten. In de nacht van zaterdag op zondag ontdekte een voorbijganger omstreeks 03.36 uur dat een personenauto in brand stond. Brandweer kwam ter plaatse en kon de brand blussen. De auto raakte totaal beschadigd. Ook een personenauto, geparkeerd naast het brandende voertuig, raakte beschadigd door de stralingshitte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. De 23-jarige eigenaresse uit Driesum heeft aangifte gedaan.

Aanhouding na belediging

SCHIERMONNIKOOG – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 36-jarige man uit Oosternijkerk aangehouden voor belediging. Omstreeks 02.15 uur kwam de melding dat de verdachte zich in een horecagelegenheid bevond waarvoor hij een lokaalverbod heeft. De 36-jarige had inmiddels het pand aan de Reeweg verlaten maar bleef terugkomen. Agenten kwamen ter plaatse en vorderde de 36-jarige naar huis te gaan. De man bleef in de buurt rondhangen. Bij de laatste waarschuwing beledigde de man de agenten waarna hij werd aangehouden. De man werd gehoord waarna hij werd heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Tevens kreeg de 36-jarige een bekeuring voor openbaar dronkenschap.

Mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man uit Stiens aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 04.00 uur kwam de melding dat in een uitgaansgelegenheid aan de Nieuwestad een vechtpartij was ontstaan. De verdachte had een 28-jarige man uit Groningen zonder aanleiding een kopstoot gegeven. De Groninger hield aan de mishandeling pijnklachten aan gezicht en hoofd over. De verdachte kon worden aangehouden. Op het politiebureau werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Er werd aangifte gedaan.

Bekeuring na niet tonen van identiteitsbewijs

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige man uit De Wilp aangehouden voor het niet tonen van een identiteitsbewijs. De man was rond 04.50 uur betrokken bij een ruzie op de Noordkade. Agenten kwamen ter plaatse en scheidden de partijen. Aan de 26-jarige werd zijn identiteitsbewijs gevraagd. Deze wilde hij niet geven en weigerde mee te werken. Hierop werd hij aangehouden. Na verhoor op het politiebureau kreeg de man een bekeuring mee.

Vervelende stapper

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige man uit Heerenveen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde op de Noordkade. De 20-jarige scheen met een zaklamp in het gezicht van voetgangers en passerende automobilisten. De verdachte was al eerder gewaarschuwd hiermee op te houden. Hij bleef vervelend en met de zaklamp schijnen. Omstreeks 05.00 uur werd hij aangehouden. Na verhoor op het politiebureau werd de man met een bekeuring heengezonden. Een 22-jarige man uit Gorredijk bemoeide zich met de aanhouding van de 20-jarige. Hij werd gevorderd weg te gaan maar voldeed hier niet aan. Er volgde een aanhouding. Zondagochtend werd de 22-jarige verhoord op het politiebureau waarna hij werd heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})