Fryslân, 18-10-2009 • Politieberichten van zaterdag 17 oktober 11.00 uur t/m zondag 18 oktober 11.00 uur.

Harlingen: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan deZuidoostersingel. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd er een geldbedrag weggenomen. Een 65-jarige inwoner van Harlingen deed aangifte.

Siegerswoude: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft zaterdagochtend op de Bremerwei nabij Siegerswoude het rijbewijs van een 37-jarige automobilist uit Bakkeveen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 136 kilometer per uur, terwijl op deze weg een snelheid van 60 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd dan ook het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Lemmer: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Nieuwburen. Zaterdagavond hoorde de 77-jarige eigenaar een harde klap en vervolgens de bel van de winkeldeur. Vanuit het achterhuis ging de man direct naar de winkel. Daar zag hij nog net de schimmen van twee inbrekers die er vandoor gingen. De agenten hebben met meerdere eenheden gezocht in de omgeving, maar er werd niemand meer aangetroffen. Men was binnen gekomen na het forceren van de toegangsdeur. Uit de winkel werd een geldbedrag weggenomen. De 77-jarige eigenaar deed aangifte.

Deinum: politie houdt verdachte aan voor rijden onder invloed van drugs
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een weiland naast het kanaal nabij Deinum een 32-jarige automobilist uit Lochum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. Surveillerende agenten kregen een melding dat een automobilist zich vast had gereden in een weiland. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten de auto in het weiland naast het kanaal staan. De auto zat vast tegen de walbeschoeiing. De bestuurder maakte een erg verwarde indruk. De man stapte steeds in en uit. Op een gegeven moment ging hij zelfs via de kofferbak zijn auto in. In het voertuig bleken ook nog twee vrienden te zitten en een hangbuikzwijntje te liggen. De 32-jarige man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd een bloedproef bij hem afgenomen omdat de agenten het sterke vermoeden hadden dat de man onder invloed van drugs verkeerde. Tevens werd er proces-verbaal tegen de man opgemaakt en werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Beetsterzwaag: politie houdt zoon en moeder aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Boslaan een 17-jarige inwoner van Beetsterzwaag aangehouden op verdenking van vernieling. Na de aanhouding werd ook zijn 51-jarige moeder aangehouden. De vrouw sloeg een agente in haar gezicht.

Surveillerende agenten kregen een melding dat er een vechtpartij gaande was op de Boslaan en dat daarbij vernielingen waren gepleegd. Eenmaal ter plaatse bleek er geen ruzie meer te zijn. Diverse omstanders verklaarden tegenover de agenten dat de 17-jarige de aanstichter was en dat hij twee auto’s in de straat had vernield. De agenten gingen vervolgens opzoek naar de jongen. Ze zagen de 17-jarige lopen en spraken hem aan. Hij ging er vandoor, maar na een sprintje kon hij door de agenten worden aangehouden. Hij verzette zich hierbij hevig en de omstanders gingen zich er mee bemoeien. Met de nodige moeite kon de verdachte in de politieauto worden geplaatst. De omstanders hadden inmiddels de familie van de jongen er bijgehaald. Zijn zus begon aan een agente te trekken en daardoor zag de verdachte weer kans om uit de politieauto te komen. Na het nodige duw- en trekwerk lukte het de agenten om de jongen wederom in de auto te krijgen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Zijn 51-jarige moeder was zo kwaad over het gebeuren dat ze een agente in haar gezicht sloeg. De vrouw werd dan ook direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ook zij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt mishandeling en diefstal auto
De politie onderzoekt de mishandeling van een 66-jarige inwoner van Echtenerbrug en de diefstal van zijn rode Renault Kangoo met kenteken86-VT-NF. De man verklaarde tegenover de agenten dat hij wat aan het rondrijden was en zo in Leeuwarden terecht was gekomen. Uiteindelijk belandde hij in de Groene Ster en parkeerde hier zijn auto. De 66-jarige werd daar aangesproken door een nog onbekende man met de vraag of hij even in zijn auto mocht schuilen voor de regen. Beide mannen ging vervolgens in de auto zitten. Plotseling ging de portier open en werd de 66-jarige door een andere man uit zijn auto getrokken. Beide mannen begonnen het slachtoffer te slaan. Even later kwam er ook nog een derde man bij die ook begon te slaan. Het slachtoffer wist uiteindelijk te ontkomen en waarschuwde het personeel van een nabij gelegen restaurant. Hier werd de politie gewaarschuwd. Samen met de agenten ging de man terug naar de Groene Ster. Zijn auto bleek te zijn gestolen. Hij deed dan ook aangifte van mishandeling en diefstal. De politie komt graag in contact met getuigen die de rode Renault Kangoo met kenteken 86-VT-NF hebben zien rijden of anderszins informatie hebben. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Leeuwarden: stappers houden tasjesrover aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Stationsweg een 42-jarige inwoner van Leeuwarden overgedragen gekregen van twee stappers. Het duo had gezien dat de man in een horecagelegenheid de tas van een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden had gestolen. De verdachte verzette zich bij zijn aanhouding en de twee mannen werkten de dief dan ook vakkundig naar de grond. Hier werd hij in bedwang gehouden tot dat de agenten arriveerden. Die namen de Leeuwarder over en hij werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Lemmer: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking vernieling. De jongen had na een ruzie een horecagelegenheid aan deKortestreekverlaten. Hij wilde even later toch weer naar binnen. Gezien het tijdstip en het vervelende gedrag van de jongen werd dit geweigerd door de portier. Niet veel later kreeg de portier een melding van een collega dat er een ruit was ingeslagen. De portier ging naar buiten en zag de 17-jarige bij de kapotte ruit staan. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen ter plaatse. De jongen was inmiddels naar zijn huis gegaan. Daar werd hij dan ook door de agenten aangehouden. Zijn hand bleek behoorlijk gezwollen te zijn. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sumar: politie houdt twee verdachten aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 27-jarige inwoner van Sumar en een 29-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van vernieling van een auto. Een getuige had gezien dat de twee mannen in deJose Vigevenoweg de geparkeerde auto van 24-jarige dorpsgenoot hadden vernield. De voorruit was ingeslagen en de auto was bekrast. De agenten spraken met de getuige en de aangever en gingen vervolgens naar de woning van de 27-jarige Sumarder. Hij bleek thuis te zijn en ook de 29-jarige bleek in de woning aanwezig te zijn. Beide mannen werden aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan dePWA Cort van der Lindenstraat. In de nacht van zaterdag op zondag ontdekte de 63-jarige bewoonster dat er was ingebroken. Men kwam binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd er een geldbedrag weggenomen. De bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Heerenveen: politie houdt twee verdachten aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Crackstraat een 27-jarige inwoner van Oudehaske en een 26-jarige inwoner van Scharsterbrug aangehouden. De twee waren met een aantal anderen uit een horecagelegenheid op de Koemarkt gezet. Het groepje liep richting de Crackstraat en daar sloeg de 27-jarige tegen de spiegel van een geparkeerde auto. Dit alles werd gezien door surveillerende agenten. De man werd dan ook aangehouden. Hij verzette zich daarbij en pas na korte worsteling kon hij worden geboeid. Zijn 26-jarige vriend ging zich er ook nog mee bemoeien. En gaf één van de agenten een behoorlijke duw. Hierdoor raakte de bril van de agent beschadigd. Ook deze man werd aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie houdt twee verdachten aan voor diefstal uit auto
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige inwoner van Oudeschoot en een 16-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van diefstal uit een auto. Een getuige had gezien dat er werd ingebroken in een geparkeerde auto op het terrein naast de Mc Donalds. De getuige belde direct via 1-1-2 de politie. De inbrekers waren inmiddels in een auto gestapt en er vandoor gegaan. De getuige gaf dan ook het kenteken van de auto door. Via het kenteken kwamen de agenten al snel achter de naam van de eigenaar. Het bleek te gaan om de 21-jarige. Via zijn vader kwamen de agenten achter zijn 06-nummer. De man werd gebeld en vervolgens werd hem gevraagd om zich zo snel mogelijk op het politiebureau te melden. Niet veel later kwam de 21-jarige zich melden. Hij werd direct aangehouden en verklaarde tegenover de agenten ze een hoedenplank hadden uit de auto hadden gestolen. Na onderzoek kon ook de tweede verdachte diezelfde nacht nog worden aangehouden. De twee mannen werden voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een horecagelegenheid in de Kleine Kerkstraat een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De Leeuwarder had een portier van de horecagelegenheid verbaal met de dood bedreigd. De 29-jarige man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De bedreiging voldeed aan de voorwaarden voor het ‘weekendarrangement’ en Leeuwarder zit dan ook nog steeds vast.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Zo werden er onder andere in Sneek 582 bestuurders gecontroleerd. Al deze controles resulteerden in een totaal van 20 processen-verbalen en rijverboden. In 5 gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast negeerde één bestuurder een stopteken. Hij kon na een achtervolging worden aangehouden. Dat ging om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdagavond, 20.45 uur, Prins Hendrikkade in Sneek, een 25-jarige beginnende automobilist uit IJlst, 375 ug/l.[/li]
[li]Zondagochtend, 03.30 uur, Schans in Heerenveen, 22-jarige beginnende automobilist uit Wijckel, 410 ug/l.[/li]
[li]Zondagochtend, 04.15 uur, Beatrixstraat in Wolvega, een 23-jarige beginnende automobilist uit Wolvega, 510 ug/l.[/li]
[li]Zondagochtend, 04.15 uur, Oude Commissieweg in Burgum, een 18-jarige bromfietser uit Burgum, 635 ug/l. De man wilde niet vrijwillig mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daarom werd hij aangehouden door de agenten.[/li]
[li]Zondagochtend, 04.20 uur, Tesselschadestraat in Leeuwarden, een 25-jarige beginnende automobilist uit Veenendaal, 460 ug/l.[/li]
[li]Zondagochtend, 03.25 uur, Kerkstraat in Haulerwijk, een 21-jarige beginnende bestuurder uit Drachten, 175 ug/l, de bestuurder negeerde een stopteken en ging er vandoor. De agenten zetten de achtervolging in. In zijn vluchtpoging reed hij links om een rotonde heen, terwijl hij recht had moeten gaan. Uit tegenovergestelde richting naderden net twee fietsers en het ging dan ook allemaal net goed. In de Dokter Beumerstraat verloor de bestuurder de macht over het stuur en kwam tot stilstand voor een tuin van een woning. De man stapte uit en ging er lopend vandoor. Een agent ging er achteraan en wist hem al snel te achterhalen. Na een worsteling, waarbij ook pepperspray werd gebruikt, kon de Drachtster worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan